Futurez  Kulkukoira

Moderoinnin FAQ

 • 0 Vastauksia
 • 23095 Lukukerrat

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Taavi.H

 • Ajotaitoinen ojanlevittäjä - laakereiden vaihtoa käden käänteessä
 • Administrator
 • Polestar
 • *
 • Viestejä: 11116
 • Lehdistön Avaruusbaariin jatkoille!
Moderoinnin FAQ
« : 21.08.2015, 12:24:50 »
Tässä lyhyesti selitetään mitä tarkoittaa mikäkin moderaattorien (lyhennettynä mode) toimenpide ja muut asiaan liittyvät käsitteet. Käydään myös hieman läpi yleisiä pelisääntöjä ja käytäntöjä. Jos siis viestisi tai tunnuksesi joutuu moderointitoimenpiteiden kohteeksi, lue ensin tämä viesti ajatuksella läpi, sitten foorumin sääntötopicit ja sitten jos kysyttävää tai purnattavaa on, kirjoita viesti palauteosioon.

Tähän viestiin vastaamalla voit kysyä lisätietoa mitä jokin moderointitoimenpide tarkoittaa tai keskustella moderoinnin yleisistä periaatteista. Kuitenkin yksittäistä tapausta koskevat tiedustelut tai valitukset erilliseen topiciin, http://www.vrcf.fi/foorumi/index.php?topic=2736.0

Moderaattorien työkalut, kaikki moderaattorit
 • Huomautus/kehoitus. Mode kirjoittaa viestin ketjuun, jossa ohjeistaa noudattamaan sääntöjä tai kehoittaa asiallisuuteen tms. Ei johda minkäänlaisiin jatkoseurauksiin itsessään, mutta huomautuksen huomiotta jättäminen saattaa johtaa muihin toimenpiteisiin
 • Viestin muokkaaminen. Mode voi muokata käyttäjän kirjoittamaa viestiä. Esimerkiksi moderaattori voi lisätä puutteelliseen myynti-ilmoitukseen kehoituksen korjata viesti. Mode voi myös poistaa osan viestin tekstistä. Tästä jää aina merkintä viestiin, esim.« Viimeksi muokattu: 20.08.2015, 15:25:44 kirjoittanut Taavi.H»
 • Viestin/ketjun siirtäminen. Mode voi siirtää yksittäisen viestin tai kokonaisen viestiketjun toiseen osioon. Viesti voidaan siirtää myös ketjusta toiseen. Joskus mode voi myös yhdistää kaksi ketjua yhdeksi uudeksi tai tietyissä tilanteissa myös jakaa ketjun kahtia. Tilanteesta riippuen, näistä jää merkintä tai ilmoitus foorumille joko automaattisesti tai moden kirjoittamana. Kaikista tilanteista ei ilmoitusta tule.
 • Viestin poistaminen. Moderaattori voi myös suoraan poistaa jonkin viestin. Vaikkapa kokonaisuudessaan sääntöjen vastaisen myynti-ilmoituksen tai vaikkapa täysin asiattoman/turhan hymiöviestin tms. Viestin poistaminen ei suoraan johda muihin toimenpiteisiin, ellei moderaattori asiasta erikseen sano. Poistetut viestit eivät tavallisesti katoa foorumilta kokonaan, vaan siirtyvät ns. roskakoriin, joka näkyy vain moderaattoreille. Viestejä voidaan tietyin edellytyksin myös palauttaa foorumille roskakorista.
 • Käsky/määräys. Mode kirjoittaa ketjuun tiukkasanaisen viestin, jossa käsketään välittömästi lopettamaan sääntöjen vastainen kirjoittelu. Mode kirjoittaa myös näkyville, millaisia seurauksia määräyksen rikkomisella on.
 • Varoitus. Sääntöjen rikkominen moden kehoituksista huolimatta saattaa johtaa moden antamaan varoitukseen. Myös ilman edeltävää huomautusta voi rikkomus johtaa varoitukseen, mikäli rikkomus katsotaan riittävän räikeäksi. Varoituksessa käyttäjän varoitustasoa lisätään prosentteina. Yksittäinen moderaattori voi antaa enintään 25% varoitusta. Mikäli varoitustaso ylittää 10%, näkyy käyttäjän profiilissa merkintä "tarkkailussa". Jos varoitustaso ylittää 30%, lukee käyttäjän profiilissa "hiljennetty" eikä käyttäjä voi tällöin kirjoittaa viestejä foorumille. Varoitustaso laskee automaattisesti yhden prosenttiyksikön vuorokaudessa. Varoituksesta jää aina jälki foorumin lokitiedostoihin, käyttäjän historiaan sekä tapauksesta riippuen lähetetään myös tiedoite käyttäjälle yksityisviestinä/sähköpostina.

Lisäksi Ylläpitäjien/adminien käytössä on seuraavat työkalut
 • Varoitus, yli 25% kerralla. Adminit voivat antaa varoitusta kerralla enemmän kuin 25%. Muuten varoitus adminin toimesta tarkoittaa samaa kuin edellä selostettu moderaattorin antama varoitus.
 • Porttikielto. Eli bannit tai banaanit. Admin voi langettaa käyttäjälle porttikiellon. Tällöin käyttäjä ei voi esimerkiksi kirjoittaa viestejä tai mahdollisesti ei voi lainkaan kirjautua foorumille. Bannit koskevat käyttäjätunnusta, mutta mikäli ylläpito/modet havaitsevat, että bannattu käyttäjä tekee altterin (eli uuden tunnuksen tarkoituksena kiertää porttikielto), johtaa tämä altterin ikuisiin banneihin sekä varsinaisen käyttäjän porttikiellon koventamiseen. Banni voi koskea tunnuksen lisäksi myös sähköpostiosoitetta tai IP-osoitetta. Porttikiellot kirjataan aina lokeihin sekä niistä lähtee ilmoitus käyttäjälle. Porttikieltoa ei juuri koskaan anneta ensimmäisenä toimenpiteenä, vaan ainoastaan kun toistuvasti on rikottu sääntöjä. Joissain erittäin törkeissä tapauksissa sekä päivänselvissä spammibotti (mainosrobotit) -tapauksissa voidaan antaa välitön porttikielto. Eston pituus voi olla ennalta rajattu päivissä tai sitten toistaiseksi voimassa oleva. Tästä tulee ilmoitus viestissä, jonka bannattu käyttäjä näkee yrittäessään kirjautua foorumille.
 • Käyttäjän profiilin muokkaaminen. Ylläpitäjä voi muokata käyttäjän profiilia. Tätä on käytetty esim. tapauksissa joissa käyttäjällä on selvittämättömiä kauppoja paljon, jolloin profiilissa varoitetaan muita käyttäjiä tekemästä kauppaa ennen kuin asiat on selvitetty.
 • Tunnuksen poisto. Erittäin harvoin käytetty muuten kuin käyttäjän omasta pyynnöstä. Yleensä lähinnä em. spammibottien kohdalla.

Toimintaohjeet käyttäjälle kun moderaattori moderoi
 • Vedä syvään henkeä ja rauhoitu. Lue tarkkaan, mitä on tapahtunut tai onko moderaattori kirjoittanut toimintaohjeita/määräyksiä topiciin. Tarkista myös, oletko saanut yksityisviestiä.
 • Noudata moderaattorin ohjeita. Älä missään tapauksessa aloita päänaukomista tai purnausta siinä ketjussa, josta mode on poistanut viestin tms. Jos haluat antaa palautetta, meillä on palauteosio. Keskusteluketjussa ei moderoinnista keskustella, koska se ei liity ketjun aiheeseen ja sotkee ketjun lopullisesti.
 • Jos koet, että moderointipäätös oli virheellinen, kirjoita siitä asiallinen palaute palauteosioon. Jos olet kirjoituskiellossa, vedä henkeä vaikkapa yön yli ja kirjoita sitten sähköpostia ylläpitäjille tai muuten ota asiallisesti yhteyttä. Voit myös pyytää jonkun kaverisi kirjoittamaan puolestasi palautetta. ÄLÄ tee altteria tai humalapäissäsi haistattele puhelimessa tms., se johtaa lisäsanktioihin.

Toimintaohjeita käyttäjälle, kun havaitset sääntöjen vastaisen viestin
 • Käytä raportointitoimintoa. Rekisteröityneet käyttäjät näkevät viestien oikeassa alareunassa linkin "ilmoita valvojille". Tästä painamalla voit tehdä raportin sääntöjen rikkomisesta tai muuten toimenpiteitä vaativasta viestistä moderaattoreille
 • Opasta ja neuvo ystävällisesti ja asiallisesti virheen tehnyttä käyttäjää. Muista hyvät käytöstavat sekä se, ettet itse ole moderaattori.
 • Ilmoita asiasta "linjalla" olevalle moderaattorille vaikkapa yksityisviestillä.
 • ÄLÄ missään tapauksessa ala itse häiriköimään kostoksi tai aukomaan päätäsi kun joku toinenkin aukoi. Tämä johtaa luultavasti myös sinuun kohdistettaviin sanktioihin. Muista että tämä on modeillekin harrastus, ihan kaikkeen emme pysty reagoimaan salamannopeasti


Moderoinnin prosessi moderaattorin näkökulmasta
 • Moderaattori havaitsee joko itse, käyttäjiltä tulleiden raporttien perusteella tai muiden moderaattorien kanssa keskusteltuaan sääntöjen rikkomuksen tai muuten huomiota vaativan viestin foorumilla
 • Moderaattori aloittaa ensin ns. pehmeillä keinoilla. Ohjeistaa, opastaa, huomauttaa. Tapauksesta riippuen voidaan myös siirtää, muokata tai poistaa viestejä ilman muita seuraamuksia
 • Moderaattori antaa määräyksiä tai tiukempisanaisia ohjeita. Yleensä viesti sisältää jatko-ohjeita. Tällöin moderaattori myös ilmoittaa toimenpiteistä muille moderaattoreille tai käy keskustelua heidän kanssaan jatkosta
 • Varsinaisten varoitusten tai porttikieltojen tapauksessa moderaattori aina tavalla tai toisella tiedottaa asiasta muille moderaattoreille sekä neuvottelee heidän kanssaan. Moderointi tällä foorumilla on aina yhteispeliä ja moderointipäätökset eivät ole vain yksittäisen moderaattorin vastuulla. Viime kädessä vastuun asiasta kantaa foorumia ylläpitävä yhdistys, V Racing Club Finland ry. ja sen istuva hallitus
« Viimeksi muokattu: 21.08.2015, 14:42:34 kirjoittanut Taavi.H »
V60 D6 PHEV -14
V70 D5 AWD -05, S60 2.4T -01, Amazon -66
Exät: 240 B230F, 740 B200K, 850 TDI -96, S70 TDI -99
"Ei toi nyt niin paha ole. Se vaatii vaan verta, hikeä sekä paljon motonetin ja bilteman tarvikkeita"
Volvojen loppusijoitusta jo vuodesta 2002

 

Kulkukoira  Proturbo