Volvo Racing Club Finland - Koko Suomen Volvofoorumi
Tekniikka, Viritys, Veteraanit ja Projektit => Etu- ja nelivetoiset => Korjaamo ja yleistekniikka => S40/V50 (vm.04-12), C30, C70 (vm.06-13) => Aiheen aloitti: milzadude - 05.05.2020, 21:28:46
-
Auto siis tekee sitä, kun kylmäkäynnistyksen tekee ja kierrokset hetken pyörii 1400-1600rpm huomaa käynnissä pientä ontumaa. Kun kierroket tippuvat tyhjäkäynnille, niin kaasulla nostamalla samoihin ei ontumaa enää huomaa. Noin kk takaperin, starttasi huonosti jolloin sytytti vikakoodin p0303 eli sytytyshäirö 3-sylinterissä. Vikakoodi kuitattiin, eikä ole sen koomin sytyttänyt uudelleen. Sama oire jatkuu, ja eilen tuli testattua että kun ajossa oon huomannut isolla vaihteella kiihdyttäessä niin 2000rpm hujakoilla tekee pientä pykimistä. Eilen totesin auton ollessa paikoillaan ja kierrokset kun nosti 2000-2200rpm samaa pykimistä/satunnaista katkomista on havaittavassa. Ei niinkään äänen puolelta vaan antaa resonanssin autoon joka vaikuttaisi pätkimiseltä. Vaikka pitää kierroksia yli 15 sekuntia tuolla alueella, ei edelleenkään ole sytyttänyt vikavaloa uudelleen :D Tänään vaihdoin uuden puolan 3-sylinteeriin ja ei muutosta asiaan. Huomenna koitan vaihtaa tulpan vielä, jos tällä saisi kyseisen oireen loppumaan. Ilmeisesti käytettävä piuhan päässä, ja seurattava reaaliajassa sytytystä, jos se kertoisi jotain jos tulpan vaihdosta on yhtä paljon hyötyä kuin uuden puolan vaihdosta >:( Onko mahdollisesti tietoa mistä oire voisi johtua, jossei tuo tulpan vaihtokaan auta?! :idiot2:
-
Tänään vaihdettu tulppa. Edelleen sama vika. Huomenna leimalle sit kattomaan selviääkö siellä syytä ::) puhelimella Obd2 seurasin lambda-arvoja tuolla pykimis alueella ja arvot ei muuttunut normaali käynnistä mihinkään. Luulis et nokka-akselin tai kampiakselin asentotunnistimen oirert vaikuttavan myös lambdaan. Mene ja tiedä. Täytyy jatkaa vian etsintää :idiot2: >:(
-
Noniin. Lisäinfoa tästä. Autoon hylkyleima muutama viikko sitten. Tämä hylky tosin tuli katkenneesta jousesta ja päästöissä ei valittamista. Asiaan siis. Moottorin vikavalo viitaten 3.sylinterin sytytyshäiriöön syttynyt nyt muutaman kerran ja joka kerta korotetun tyhjäkäynnin jälkeen kun lähtenyt jo likkeelle. Muuten vikakoodia ei sytytä millään. Käytin autoa eilen tutulla joka on korjannut autoja nuoresta asti ja ollut Fordillanyt jo yli 15v mekaanikkona ja on edelleen. Myös kyseinen moottori tuttu, koska ST focus(sama moottori kuin t5) + muut pienemmällä moottorilla olevat Volvot ovat fordin valmistamia. Alkuperäinen puola vaihdettu takaisin ja puolien paikkaa vaihdeltu tuloksetta. Puristukset mitattu 1. sylinteristä, sekä 3. sylinteristä, eikä poikkeavuuksia paineissa. Autoa myös käytetty ja kierrätetty VVT-solenoidien piuhat irti, ja samanlailla oireilee edelleen. IMM johto irti jolloin tehdasasetuksilla tyhjäkäynti huononi hiukan ja tuolla kyseisellä n. 2000rpm alueella tärinä muuttui erilaiseksi kuin aiemmin. Epäili mahdollista vikaa IMM:ssa, muttei täysin sulkenut pois PA-suutinta. Sanoi, että vaihdetaan IMM uuteen ja katsotaan korkaantuuko vika sillä. Jos ei niin jäljelle jää oikeastaan enää tuo PA-suut mikä onkin jo jonkin verran työläämpi. Toivotaan, että vika poistuisi IMM vaihdon jälkeen :D :2funny: :o
-
Suutin ois kyl hyvä arvaus, varsinki jos tuntuu yhteen pyttyyn liittyvän ja muut mahdollisuudet kuten venttiit on poissuljettu. IMM luulis vaikuttavan randomilla pyttyihin....
Löytyykö suutintesteriä tai elektroniikan harrastuneisuutta? Mä pykäsin joskus Arduinolla, H-sillalla, tarkalla painemittarilla ja pätkällä koodia testerin jolla sai paikallaan testailtua suuttimet "riittävästi".
Pelkkä bensan paineitten mittaus jakotukista kertoo vuotaako joku suutin.
Muuttuuko käynti open - closed loopin mukaan? OBD:stä mitä näyttää STFT JA LTFT?
-
Suutin ois kyl hyvä arvaus, varsinki jos tuntuu yhteen pyttyyn liittyvän ja muut mahdollisuudet kuten venttiit on poissuljettu. IMM luulis vaikuttavan randomilla pyttyihin....
Löytyykö suutintesteriä tai elektroniikan harrastuneisuutta? Mä pykäsin joskus Arduinolla, H-sillalla, tarkalla painemittarilla ja pätkällä koodia testerin jolla sai paikallaan testailtua suuttimet "riittävästi".
Pelkkä bensan paineitten mittaus jakotukista kertoo vuotaako joku suutin.
Muuttuuko käynti open - closed loopin mukaan? OBD:stä mitä näyttää STFT JA LTFT?
Puhelimessa olevalla lukijalla seurasin tuota open loopin viivaa, se piirtää siihen viivaa missä pisteitä tasaisin välein, kunnes tulee välillä pitempiä välejä pisteiden väliin. Sitten taas jatkuu tasaisin välein pisteitä jonkun aikaa ja taas välejä. Myöskin satunnaisia pieniä välejä jättää. Itsehän en tosta mitään saa kiinni, mutta jos sinulla on tietoa mitä tuo voisi tarkoittaa? Tuossa pari kuvaa myös noista arvoista. Ylempi kuva tyhjäkäynnillä ja alempi 2000rpm. Vaihdoin myös valeon imm ja auto sekoilee enemmän kuin vanhalla boschilla. Nyt myös vakionopeudensäädin päällä josntulee ylämäki tai ratista lisää nopeutta, heittää moottorin vikatilaan. Ei muuta ku auto sivuun ja vikakoodien kuittaus ja meno jatkoo. Ilman vakkaria nykii satunnaisesti muttei mene vikatilaan. Vikakoodin P2178 - System too rich off idle bank 1sytyttää tosin välillä silloinkin :idiot2:
(https://i.ibb.co/NrchkFT/Screenshot-20200611-184946-com-obdautodoctor.jpg) (https://ibb.co/NrchkFT)
(https://i.ibb.co/NTLs25r/Screenshot-20200611-185002-com-obdautodoctor.jpg) (https://ibb.co/NTLs25r)
-
Vaihdoin vanhan boschin imm takasin. Vakkari toimii jälleen normaalisti, eikä sytytä vikakoodeja vaikka vähän nykii vedättäessä. Myöskin paikallaan tuo 2000rpm pätkii edelleen. Kaipa se 8)sitten on kuitenkin se suutin :buck2: luulis vain sytyttävän useammin vikavalon sytytyshäiriöstä kuin 5 kertaa kolmessa kuukaudessa >:( OBDII mukaan polttoaineen paine n. 300 Kpa eikä heilahtele kuin muutaman yksikön. Mitä arvoja noissa fuel trimmeissä pitäisi olla tai miten niiden kuuluisi käyttäytyä?
-
Puhelimessa olevalla lukijalla seurasin tuota open loopin viivaa, se piirtää siihen viivaa missä pisteitä tasaisin välein, kunnes tulee välillä pitempiä välejä pisteiden väliin. Sitten taas jatkuu tasaisin välein pisteitä jonkun aikaa ja taas välejä. Myöskin satunnaisia pieniä välejä jättää. Itsehän en tosta mitään saa kiinni, mutta jos sinulla on tietoa mitä tuo voisi tarkoittaa?
Noi kuvaajat ei oikeastaan kerro mitään hyödyllistä, paitsi varmaan kohdat, joissa siirrytään open loop --> closed loop ja takaisin.
Lyhkäsesti:
Open loop:
-kylmäkäynnistys ja ja lambda sensori kylmä
-Moottorin suuri kuormitus
-Ei käytetä lambdaa seoksen säätöön
Closed loop:
-kone ja lambda lämmin
-tyhjäkäynnillä
-osakuormalla
-seosta rikastetaan ja laihennetaan lambdan perusteella
Ottamalla kokeeksi IMM/Maffin tai lambdan johto irti on yleinen keino "pakottaa" moottori pysymään open loopissa ja mikäli sillon toimii paremmin voi vikaa alkaa etsimään closed loopissa tarvittavista antureista jne.
Ja miksi kyselin, niin mikäli käyntioireet saisi rajattua jompaan kumpaan tilaan se antaisi vinkkiä mitä tutkia seuraavaksi. Mitä arvoja noissa fuel trimmeissä pitäisi olla tai miten niiden kuuluisi käyttäytyä?
Fuel trimmit STFT = Short Term Fuel Trim ja LTFT = Long Term Fuel Trim kertovat nimensäkin perusteella lyhyen ja pitkän aikavälin seoskorjaukset, jotka ECU on laskenut ja käyttää. Yksikkö on % eli esim -10 tarkoittaa, että ecu laihentaa seosta 10%. STFT pitäisi ideaalitilanteessa hyppiä jatkuvasti +- muutama prosentti. LTFT tyypillisesti +-5% ja yleensä heittää moottorin vikavalon ja vikakoodin mikäli isompi kuin +-25%.
Tyypillisiä seoskorjauksista näkyviä vikoja on:
-Lambdat ei toimi kunnolla
-IMM, Map, IAT ym anturit rikki/näyttää väärin
-imu/pako vuoto
Kuis monta lambdaa tuossa on säätöpuolella siis ennen kattia? Onko tietoa paljonko niillä ajettu? Niiden mittaamisella voisi jatkaa, varsinkin jos saat noista seoksista kaivettua jotain lisää irti. Lambda sensorin pitäisi antaa lukemaa ulos riittävän nopeasti, siis monta kertaa sekunnissa. Lukemien tulisi sahata jatkuvasti laidasta laitaan. STFT käytännössä peilaa tuota säätö lambdaa. Kaikilla lukijoilla ei saa obd:n kautta luettua riittävän nopeasti vaan pitäis mittailla suoraan johdosta oskiloskoopilla.
-
Imm piuhaa on käytetty irti, jolloin käynti hiukan huononi, ja pätkimisen antama resonanssi hiukan muuttui. Lambda ja on ymmärtääkseni kaksi, toinen mikä tunnistaa ja toinen korjaa arvoja. Lambda-arvon käyrää on seurattu reaaliajassa kahden autoasentajan tulkitsemana ja tekikin niin kuin kuuluu eli tasasesti piirsi seilaavaa käyrää 0,4-0,7v. Lambdat todennäköisesti alkuperäiset, ei ainakaa huoltokirjasta löydy merkintää, että olis uusittu. Täytyykin seuraavaksi seurata tapahtuuko noissa fuel trimmeissä jotain normaalista poikkeavaa. Tosiaan kone kylmänä käynnistäessä, korotetulla tyhjäkäynnillä pykimistä havaittavissa. Kierrokset n. 1500rpm. Kun korotettu käyttö päättyy ja polkimella nostaa kierrokset samaan ei pykimistä enää esiinny. Kivoja nämä sähkölaitteet, helpottais sekin jo jonkin verran jos antaisi vikakoodia joka käyntikerralla.
-
Imm piuhaa on käytetty irti, jolloin käynti hiukan huononi, ja pätkimisen antama resonanssi hiukan muuttui.......Tosiaan kone kylmänä käynnistäessä, korotetulla tyhjäkäynnillä pykimistä havaittavissa. Kierrokset n. 1500rpm. Kun korotettu käyttö päättyy ja polkimella nostaa kierrokset samaan ei pykimistä enää esiinny.
Viittais tosiaan, että open loopissa käy huonommin ja closed loopissa ECU saa hiukan korjattua tilannetta. Näkyy varmaankin noissa seoksissa.
P2178 - System too rich off idle bank 1 kertoo, että sylinterin #1 sisältävä lambda ryhmän seos liian rikas. Jos tuossa on 2 lambdaa ennen kattia niin tuo koodi rajaa vikaa yhteen ryhmään. Katin jälkeen olevat lambat mittaa katin toimintaa ja ei yleensä osallistu seossäätöön.
Onko IMMin näyttämiä lukemia tullut katsottua? Tyhjäkäynnillä ja täydellä kuormalla parhaan tehon kieroksilla? En tiedä paljonko tuossa on normaalit arvot, mutta tyhjäkäynnillä normaalisti jotain 3-7g/s ja T5:den max tehoilla luokkaa +180g/s
-
Viittais tosiaan, että open loopissa käy huonommin ja closed loopissa ECU saa hiukan korjattua tilannetta. Näkyy varmaankin noissa seoksissa.
P2178 - System too rich off idle bank 1 kertoo, että sylinterin #1 sisältävä lambda ryhmän seos liian rikas. Jos tuossa on 2 lambdaa ennen kattia niin tuo koodi rajaa vikaa yhteen ryhmään. Katin jälkeen olevat lambat mittaa katin toimintaa ja ei yleensä osallistu seossäätöön.
Onko IMMin näyttämiä lukemia tullut katsottua? Tyhjäkäynnillä ja täydellä kuormalla parhaan tehon kieroksilla? En tiedä paljonko tuossa on normaalit arvot, mutta tyhjäkäynnillä normaalisti jotain 3-7g/s ja T5:den max tehoilla luokkaa +180g/s
Imm arvoja seurattu, tyhjä käynti vajaa 4% ja paikallaan en oo korkeilla kierroksilla kokeillut, mutta ajossa kun reippaammin antaa kenkää niin nousee hyvin 130+%. Sitten tullu vastaan kortin lähtemisen uhka. Mutta vaikuttas toimivan normaalisti. Ajossa seurannut myös imm arvoja ja käyrä pysyy tasakaasulla tasaiselle muutaman prosentin sisällä. Tänään vaihtuu 3-sylinteriin uusi suutin, joten sitten selviää oliko vika siinä, niin kuin epäilitkin.
-
PA-suutin vaihdettu.imuvuodot tarkistettu. Oire edelleen päällä. Antureiden arvoja seurattu läppärillä obd2 eikä niissä valittamista. Seuraavaksi varmaan tutkittava virta puolelta voiko olla johdoissa vikaa. Pakovuodot tietty yksi pieni mahdollisuus. Käytettävä sitten volvolla, jos siellä näkisi kaikkien sylintereiden palokatkot onko siellä vikaa. Alkaa vaikuttamaan melkoisen mystiseltä.
-
Pakovuotoa en pidä kokemuksen kautta kauhean todennäköisenä syynä. Eräässä T5:ssa oli ykkössylinterin kohdalta pakosarjan pinnapultti poikki ja toinen lähti sormin kiertämällä auki. Kylmänä käynnistettäessä moottori piti julman säksätyksen ja pakokaasun haju tulvi auton sisälle. Lämmettyään meni katsastuksen päästömittauksesta läpi.
Samaisesta autosta hajosi polttoaineen paineanturi suutintukin päästä. Viallisella anturilla auto kyykkäsi aika ajoin kun piti painaa kaasua. Kiva ajaa ruuhkassa kun ei tiennyt että pääseekö autolla eteenpäin. :idiot2:
-
Pakovuotoa en pidä kokemuksen kautta kauhean todennäköisenä syynä. Eräässä T5:ssa oli ykkössylinterin kohdalta pakosarjan pinnapultti poikki ja toinen lähti sormin kiertämällä auki. Kylmänä käynnistettäessä moottori piti julman säksätyksen ja pakokaasun haju tulvi auton sisälle. Lämmettyään meni katsastuksen päästömittauksesta läpi.
Samaisesta autosta hajosi polttoaineen paineanturi suutintukin päästä. Viallisella anturilla auto kyykkäsi aika ajoin kun piti painaa kaasua. Kiva ajaa ruuhkassa kun ei tiennyt että pääseekö autolla eteenpäin. :idiot2:
Ahaa. No tässä tapauksessa ei kyllä kyykkää. Tyhjäkäynnillä ja tuossa 2000rpm tienoolla pientä pätkimistä paikoillaan. Ajossa huomaa taasen että isoissa nopeuksissa pätkii vajaassaa 4000rpm. Tosin nuo pätkimisalueet on sen verran pienet että viisari ohittaa nopeaa nuo kohdat. Mielenkiintoiseksi tekee myös, että antaa aina tuolla 3-sylinterille tuon sytytyshäiriön. Ja nyttenkin pariin päivään ei ole vikavalo syttynyt ja kertaalleen on jäänyt häilyväksi vikahistoriaan :idiot2: En sitten tiedä voisiko lambdavika sytyttää vain tuon 3-sylinterin sytytyshäiriön, eikä ilmoittaa itse lambda vikaa. Lambdakin katottiin, ja antaa oikeaa arvoa, mutta jos se on ajan myötä puutunut. Tiedä näistä :buck2:
-
Nakutusanturivika? Ei ole mitenkään yleinen tosin. Testeristä riippuen livedatalla näkee sytytysennakon ja myös sen, miten paljon ennakkoa tiputetaan. Anturi harvoin antaa suoraan vikakoodia, ellei se ole täysin hajalla.
Oskilloskoopilla pystyisi katsomaan puolan ja suuttimen johdoista onko johdoissa vikaa.
-
Nakutusanturivika? Ei ole mitenkään yleinen tosin. Testeristä riippuen livedatalla näkee sytytysennakon ja myös sen, miten paljon ennakkoa tiputetaan. Anturi harvoin antaa suoraan vikakoodia, ellei se ole täysin hajalla.
Oskilloskoopilla pystyisi katsomaan puolan ja suuttimen johdoista onko johdoissa vikaa.
Joo, auto menee perjantaina autosalpaan, niin saadaan siellä testeriin, jolla näkee vielä laajemmin dataa, mitä ei perus korjaamotesterillä olla saatu ulos. Täytyy toivoa, että sieltä saisi vastauksen. :idiot2:
-
Joo, auto menee perjantaina autosalpaan, niin saadaan siellä testeriin, jolla näkee vielä laajemmin dataa, mitä ei perus korjaamotesterillä olla saatu ulos. Täytyy toivoa, että sieltä saisi vastauksen. :idiot2:
Auto käytetty autosalvassa. Sieltä suunnalta kädet pystyyn. Ei saa joka sylinterille erikseen arvoja suuttimille taikka puolille. Yleismittarilla sai sen verran mitattua pa-suuttimen virroista, että 4 ja 5 sylinteriin verrattuna tulee ajoittain enemmän virransyöttöä. Todennäköisesti ohjelmapuolella häikkää. Ehdotuksena oli ajaa uudelleen auto alkuperäinen moottorinohjauksen ohjelmisto(hinta kuulemma n. 70-80e, eli ihan järkevä vaihtoehto). Sanoivat ettei ensimmäisenä ehkä kannata uusia moottorinohjainta, jossei vika olekkaan siinä. Mielenkiintoiseks menee. ??? Toinen vaihtoehto viedä Lahteen autoalarmille, siellä tutkivat noita sähköpuolen vikoja. Jossain v70 ollut saman tyyppistä vaivaa ja ohjain laittessa mennyt solenoidi pimeeks mikä aiheutti sytytyskatkoja. Saas nähä :idiot2:
-
Auto käytetty autosalvassa. Sieltä suunnalta kädet pystyyn. Ei saa joka sylinterille erikseen arvoja suuttimille taikka puolille. Yleismittarilla sai sen verran mitattua pa-suuttimen virroista, että 4 ja 5 sylinteriin verrattuna tulee ajoittain enemmän virransyöttöä. Todennäköisesti ohjelmapuolella häikkää. Ehdotuksena oli ajaa uudelleen auto alkuperäinen moottorinohjauksen ohjelmisto(hinta kuulemma n. 70-80e, eli ihan järkevä vaihtoehto). Sanoivat ettei ensimmäisenä ehkä kannata uusia moottorinohjainta, jossei vika olekkaan siinä. Mielenkiintoiseks menee. ??? Toinen vaihtoehto viedä Lahteen autoalarmille, siellä tutkivat noita sähköpuolen vikoja. Jossain v70 ollut saman tyyppistä vaivaa ja ohjain laittessa mennyt solenoidi pimeeks mikä aiheutti sytytyskatkoja. Saas nähä :idiot2:
Uudelleen ohjelmointi auttoi sen verran, että lompakko keveni :buck2:
Perjantaina sähköpajalle tutkimuksiin. Jos ei sieltäkään saa selvyyttä niin sit meneekin jännäks. Liekkö sit moottorinohjausyksikössä vikaa. Ei vaan mitään hajua ilmoittaako tuo mitään. Luulis, että volvolla olisivat nähneet jos ECMssä vika?! :idiot2: