Volvo Racing Club Finland - Koko Suomen Volvofoorumi

Tekniikka, Viritys, Veteraanit ja Projektit => Etu- ja nelivetoiset => Korjaamo ja yleistekniikka => S40/V50 (vm.04-12), C30, C70 (vm.06-13) => Aiheen aloitti: Hermoraunio - 19.08.2022, 03:30:22

Otsikko: Volvo V50 1.6D 2009 tehottomuus alakierroksilla + muu vikojen kirjo
Kirjoitti: Hermoraunio - 19.08.2022, 03:30:22
Hei.

Varoituksena, tästä tuli melkoinen romaani. Kyseessä Volvo V50 1.6D drive vm. 2009 (moottori D4164T), kilometrejä kertynyt 273tkm ja tämän hetkinen ongelma on väännön/tehojen uupuminen matalilla kierroksilla (1000-2100rpm). Loistava auto ajaa, silloin kun pelittää, mutta auto on ollut viimeiset 3 vuotta yksi murheenkryyni; on ollut ongelmia DPF:n, EGR:n, ilmamassamittarin, ahtopainesensorin, ilmastoinnin, laturin ja ties minkä kanssa.

Ongelmat alkoivat vikakoodeilla, jotka liittyivät ahtopainesensoriin. Aluksi vaihdoin sensorin tarvikeosaan, mutta seuraavaksi auto alkoi valittaa DPF:n polton keskeytymisistä ja nokka-akselin asentotunnistimeen liittyvästä koodista (esiintyi 2 kertaa, mutta koodit tyhjäämällä oli ensin pois noin 300km ja sen jälkeen on pysynyt poissa pysyvästi). Hiukkassuodatin ei saanut poltettua itseään 200km matka-ajonkaan aikana ja tultiin siihen pisteeseen, että uusinko suodattimen vai tyhjäänkö sen. Päädyin edullisempaan, eli tyhjäykseen ja samalla optimoin auton ChipTuning Finlandin ohjelmalla. Tuo ohjelmointikaan ei mennyt ihan nappiin; DPF:n tyhjätessä unohdin ilmeisesti kiristää turbolta välijäähdyttimelle lähtevän ahtoputken toisen pään eikä auto ohjelmoinnin jälkeen korjaajan testatessa autoa toiminut kuten pitäisi, luonnollisesti. Hän ei sen kummemmin asiaa tarkastellut (toivoisi korjaajan tosin ymmärtävän tarkistaa helposti tarkistettavat ahtoputket, kun tiesi minun tyhjänneen hiukkassuodattimen itsenäisesti),mutta ilmoitti vaan, että kiihdyttäessä kuuluu suhinaa. Pohdin aluksi, josko olisin tulpannut EGR:n jotenkin huonosti (asensin moottorin ja EGR:n väliin siihen tarkoitetun alumiinilevyn ja koitin tiivistää liitoksen muistaakseni Permatex Supra Grey:lla ja pelkäsin, että tiivistesilikoni falskasi jostain). Löysin suhinan aiheuttajan palatessani Laitilasta Raumalle ja auto taisi toimiakin moitteetta jonkun aikaa. Joka tapauksessa tuo EGR:n tiivistys on jäänyt kummittelemaan, mietityttää siis, että voiko auto menettää tehoja jos EGR:n kautta pääsee jotain vuotamaan? EGR itsessäänhän ohjelmoidaan sulkuasentoon, mutta kuulemma venttiili saattaa avautua, jos sitä ei kunnolla tulppaa. Eli jos moottorin ja EGR:n välinen sauma vuotaisi, miten moottori reagoisi?

Viimeisin ongelma on ollut P1103 vikakoodin kanssa, jonka sain vihdoin pysyvästi pois vaihtamalla ilmamäärämittarin purkaamolta ostettuun käytettyyn. Luulin moottorin alhaisten kierrosten tehottomuuden johtuneen kyseisestä vikakoodista, mutta auton toiminta ei muuttunut mielestäni millään lailla, vaikka vikakoodi ei enää esiinnykään. Olen vaihtanut autoon viimeisen 2 vuoden sisällä 3 ilmamäärämittaria (ensin tarvike, sitten Volvon varaosatiskiltä WAI:n tarvikeosan ja nyt vihdoin purkaamolta alkuperäisen), 2 ahtopainesensoria (taas ensin tarvikesensori, jonka jälkeen Volvon tiskiltä alkuperäinen), imuilman lämpötila-anturin, kaikki ahtoputket, turbon öljynjohtimineen, turbon solenoidin, venttiilikopan kannen (PCV-venttiili integroituna siihen), moottorin ilmansuodatin moneen otteeseen, dieselsuodatin pari kertaa, öljyt 12tkm välein, vaihteistoöljyt, jarrunesteet, hehkutulpat ja suutinten tiivisteet pariin otteeseen (edelleen 2 tosin falskaa pienesti pitkän ajon seurauksena, tein ilmeisesti virheen, kun käytin vanhoja muttereita suuttimien kiinnittämisessä). Testautin myös dieselsuuttimet Virossa ammattilaisilla, mutta ne toimivat moitteetta.

Tämän kaiken lisäksi turbon vaihdon yhteydessä vaihdoin tein moottorin huuhtelupesun, vaihdoin öljypohjan ja sen sisällä olevan öljyn nostoputken, tarkistin turbon solenoidin alipaineletkut, vaihdoin imusarjan ja pakosarjan tiivisteet, imuroin pakosarjan ja pesin imusarjan, välijäähdyttimen ja kaasuläppäkotelon ja vaihdoin moottorin kaikki tuet, mutta kaikesta huolimatta auto ei jaksa vetää matalilla kierroksilla varsinkaan 1- ja 2-vaihteilla. Kun auto alkaa 2000-2200rpm jälkeen vetämään, kiihdytyksessä tapahtuu varsinkin 3-vaihteella silloin tällöin pieni, lähes huomaamaton seisahdus, mutta itse ainakin huomaan, ettei kiihdytys tapahdu täysin portaattomasti. Alkaa meikäläisen pakasta kortit pikkuhiljaa loppua. Ajattelin nyt vielä kuitenkin testata toista ahtopainesensoria ja mahdollisesti myös kaasupoljinta. Yksi mahdollisuus lienee myös kulunut kaasuläppäkotelo. Tuleeko teillä muita mahdollisuuksia vielä mieleen? Auto ei siis tosiaan anna enää mitään vikakoodeja, toimii vaan pirun laiskasti alakierroksilla.

Kaasupolkimista vielä sen verran, että löysin autopurkaamolta V50 1.6 D2 auton polkimen edullisesti, mutta siinä on oman auton polkimesta hieman poikkeava osanumero (31290027 6PV 008641-49 / 0X C95YE). Omassa autossa (4M51-9F836-AK 6PV 008641-32 / 0W C95YE) ja osanumero ilmeisesti 31445344. Polkimissa toistuu kuitenkin koodit 6PV, 008641 ja C95YE, joten voisiko tuo 1.6 D2:sen poljin tosiaan toimia myös 1.6D drivessa? 2011 vuosimallin V50 1.6D drivessa on kuitenkin käytetty nimenomaan tuota 31290027 osanumeron poljinta.  :buck2:

Ja koska eiväthän ongelmat vielä tähän lopu, seuraa lisää kysymyksiä. Autoni ilmastointi takkuaa välillä puhallusmuotoa vaihtaessa siten, että puhalluksen muuttava läppä yrittää vaihtaa puhallusta (esim. tuulilasilta keskikonsolille vaihdettaessa), mutta alkaa jumittaa puhaltaen noin 3 sekuntia tuulilasilta ja 3 sekuntia jumittaa. Puhallin itsessään siis puhaltaa jatkuvasti, mutta 3 sekunnin intervalleilla auto puhaltaa ja ei puhalla (tai siis puhaltaa silloinkin, mutta ilma ei jostain syystä pääse läpi, vaan ilmantulokanava kuulostaa tukitulta). Tätä ei todellakaan tapahdu aina vaihtaessa puhallusmuotoa ja pari kertaa on käynyt niinkin, että puhallus on mennyt täysin tukkoon useammaksi päiväksi. Mistä tämmöinen vika voi johtua? Onko tässä mallissa puhallinmoottorissa itsessään joku säädin/läppä, joka kääntyy ja mahdollisesti jumittaa vai onko olemassa joku erillinen säätöläppä?  :o

Viimeiseksi PCV:een liittyvä ongelma. Minusta tuntuu, että moottori puskee hyvin runsaasti öljyhöyryjä PCV:n kautta turbolle, mikä ei varmaan turbollekaan hyvää tee. Aina kun turbon imupuolelle kurkistaa, näkyy putken alapinnassa pieni öljylammikko vaikka sen kuinka olisi juuri puhdistanut. Tein autoon vuosi takaperin erillisen öljynkeräimen, joka keräsikin talven aikana noin 2dl öljyä, mutta otin sen katsastuksen ajaksi varoiksi pois. Mutta kannattaisiko se laittaa kuitenkin takaisin? Luulisi uuden turbon kestävän paremmin, jos ylimääräiset öljyt jäisivät keräimeen eivätkä ampuisi turbon imupuolelle.  :idiot2:

Ongelmia ja kysymyksiä on paljon, eikä kaikkeen tarvitse osata vastata kerralla. Jos jotain apuja on antaa edes johonkin osa-alueelle, kaikki apu otetaan avosylin vastaan. Tai jos huomaat mainitsemissani huolloissani epäkohtia, ilmoita ihmeessä.  ;)
Otsikko: Vs: Volvo V50 1.6D 2009 tehottomuus alakierroksilla + muu vikojen kirjo
Kirjoitti: nall3 - 19.08.2022, 06:37:27
Vidalla lukemaan vikakoodit, niin ei tarvitse arpoa mitä osia vaihtaa seuraavaksi ja samalla näkisit vikakoodit, mitkä on jäänyt muistiin. Suhinan aiheuttajan paikallistaisin ensimmäiseksi ja hoitaisin ensimmäisenä pois kuvioista.
Miksi kaasupoljin on vaihdettava? Sen toiminnan näkisi myös Vidalla ja voisi tehdä sille sopeutuksen.
Otsikko: Vs: Volvo V50 1.6D 2009 tehottomuus alakierroksilla + muu vikojen kirjo
Kirjoitti: Hermoraunio - 19.08.2022, 13:24:29
Siis mitään suhinaa ei enää ole. Ei ole mitään silmiin tai korviin pistävää vikaa korjattavana, mutta auto on alakierroksilla todella voimaton. Lähinnä ajattelin testata tuota kaasupoljinta vain sen tähden, kun sen nyt parilla kympillä olisi saanut purkaamolta, että onko sillä kiihdytyksen nykäyksellä joku yhteys kaasupolkimeen. Jos ei vaikuttaisi ajoon millään lailla, ainahan sen saa myytyä eteenpäin.

Vikakoodeja olen lukenut ja luen vastakin Torquella OBD2 ELM327 bluetoothpalikkaa käyttäen, mutten ole muistanut tallentaa vikakoodeja erikseen muistiin ennen niiden poistamista Torquella. Tällä hetkellä ei kuitenkaan anna mitään vikakoodeja. Onko muistiin silti tallentunut vikakoodeja, jotka Vida tästä huolimatta näyttäisi? En tiedä mitä vikakoodinlukijaa Närpiön Käyttöautolla käytetään, mutta olen Volvoni siellä kerran käyttänyt vikakoodit lukemassa eivätkä he ainakaan siitä saaneet mitään irti, kun olin ehtinyt kuitata koodit omalla lukijallani. Sekin on kuitenkin ihan Volvon merkkihuolto.
Otsikko: Vs: Volvo V50 1.6D 2009 tehottomuus alakierroksilla + muu vikojen kirjo
Kirjoitti: M141 - 19.08.2022, 14:54:44
Melkoinen show ollut ja ihan en ehtinyt ja jaksanut perehtyä kaikkiin kirjoittamiisi käänteisiin mutta:

-Tyhjäsitkö koko pöntön vai jäikö katti pönttöön?
-EGR lämmönvaihdin ok? Näitä jonkinverran revennyt sieltä täältä mm. laipan tienoilta
-Elmillä ja Torquella ei kyllä näe kaikkea dataa ja koodeja hyvin. Vida, Delphi ym joilla kunnon pääsy ecuun ja muihin moduleihin olisi nyt paikallaan
-En tunne noita optimointeja erikoisemmin, onko tämä autoosi laitettu koodattu asiallisesti ja esim. vikakoodeja ei ole vain poistettu pitkä lista, jolloin niitä nyt ei siksi tule ja kerro mikä vialla?

Kiinnostavat tiedot olisi nyt:
-Maffin lukemat tyhjäkäynnillä ja max lukemat isolla kuormalla kiihdytyksessä isohkolla kierrosluvulla
-Ahtopaine vs ECUn pyytämä ahtopaine varsinkin tehonpuutos alueelta käppyränä

Noista näkis paljonko ilmaa menee ecun mielestä läpi ja sen perusteella voi tehdä johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Ahtopaine vs pyynti kertoo taas paljon turbon/solenoidin toimivuudesta.

Turbon VNT:n toimivuuden näkee suht helposti laittamalla kaverin polkemaan kaasua paikallaan ja katsomalla kellon säätötankoa, pitäisi liikkua +5mm luokkaa pienellä viiveellä kierrosten noustessa ja laskiessa.

Otsikko: Vs: Volvo V50 1.6D 2009 tehottomuus alakierroksilla + muu vikojen kirjo
Kirjoitti: Hermoraunio - 19.08.2022, 23:56:57
Juu on tosiaan ollut melko show.

Käsittääkseni tyhjäsin koko pöntön, eli avasin rälläkällä alareunasta, porasin pitkällä timanttiporalla itse suodattimen paloiksi ja taltalla reunoista irti. Eli puhtaaksi tuli.

EGR:n lämmövaihdin on ollut ainakin silmämääräisesti ok, panta ei ainakaan ole revennyt auki, toki täytyy nyt tarkastella vielä tarkemmin. En edes ajatellut, että EGR:n lämmönvaihdin voisi vaikuttaa tähän, kun EGR on tulpattu, mutta pääseehän sieltä ilma kai vuotamaan toistakin kautta. Tuo turbon VNT:n liikkuvuus pitää kanssa tarkastella.

Optimointi tehtiin Laitilan AutoCenterissä, joka saa ohjelmansa ChipTuning Finlandin kautta. Ymmärtäisin, että ihan asiallisesti ovat optimoinnin tehneet. Ja optimoinnin jälkeen autossa on ollut kyllä vielä läjäpäin vikakoodeja.  :2funny: Tällä hetkellä koodeja ei vain Torquella esiinny. Mutta täytynee raaskia käyttää autoa merkkihuollossa, josko Vidalla löytyisi jotain. Maffin lukemat saatan saada Torquella kaivettua, mutta ECU:n pyytämää ahtopainetta datana en osaa kyllä antaa. Mutta josko huollossa saisivat sitten nuo tiedot annettua.

Kiitoksia vinkeistä! Palaan asiaan, kun saan annettua lisää infoa.