Volvo Racing Club Finland - Koko Suomen Volvofoorumi
Tekniikka, Viritys, Veteraanit ja Projektit => Etu- ja nelivetoiset => Korjaamo ja yleistekniikka => S60, V70 (vm.00-07), S80 (vm. -> 06), XC90 => Aiheen aloitti: aves - 10.04.2012, 11:38:34
-
moi.vinkkiä kaivattaisiin.
Eli jarrut puoltavat rajusti oikealle normaalisti jarruttaessa ja kun jäisi hetkellisesti jarrupäälle n.2 cekkaa. taas kun todella hitaasti jarruttaa niin ei juurikaan puolla.
sekä myös huomannut että kun auto on seissyt kauvan niin kun kylmästä lähtee niin jarrut huomattavasti paremmat eli pienempi puoltaminen.jarruttelujen jälkeen tilanne pahentuu kun jarrut rupeevat lämpiään.autoon vaihdettu tehdasuudet jarrusatulat,levyt,jarrupalat,jarruletkut,nesteet,alatukivarret,nivelet,iskarit,iskarin yläpäät. eikä mikään ole auttanut.olisiko mahdollisesti vika abs yksikössä että joku venttiili jumittelisi ja jättäisi paineen päälle hetkeksi. myös joskun kun jarruttaa kun kääntyy samalla oik.niin rupee puoltamaan se samainen oik.puoli ja myös ajonvakautus järjestelmä rupee tökkiin vaikka ollaa tiessä kiinni eikä luistossa sekä kuivalla asvaltilla.kiitos jos joltain löytyisi varmaa tiotoa samanlaisesta kokemuksesta.
Vika oli jo ennen kuin osia on ruvettu vaihtaan ja jarrut eivät lämpiä normaalissa ajossa.
-
APUA!
Vinkkiä kaipaisin minäkin. Eli juuri samanlaiset ongelmat alkoivat omaakin -02:sta D5:sta vaivaamaan. Jarrulevyt ja palat olen myös vaihtanut tehdas uusiin. Ei mitään vaikutusta.
-
mites ajotuntuma muuten, kulkeeko suoraan? Puoltaako reilummassa kiihdytyksessä? Tuli, mieleen että esim alatukivarsienpuslien väljyys vois tehdä tuollaisen efektin.. Tämä on tosin päättelyä ilman kokemusta, mutta itse tutkisin myös alustan osien kunnon.
-
Ettei olis ilmaa jääny jarrupiiriin?
Kannattee tutkia alustan osat läpi ja tarkistaa pulttien ja mutterien kireys.
-
No jos yksinkertaisesti ajattelee niin vaikuttais jarrusatulan männän jumimiselta
-
Minulla oli edellisessä autossa (ei Volvo) vähän samankaltaista vikaa, eli kun autolla ajoi, niin jarrujen lämmetessä jarrut pikkuhiljaa häipyivät ja viimein jarrupoljin ei enää painunut alas kuin helvetin kovalla voimalla. Kun jarrut jäähtyivät, alkoivat ne toimia taas normaalisti. Vasen etujarru laahasi koko ajan ja siitä tuo lämpenemisefekti ja häipyminenkin johtuivat. Syynä oli vasemman erujarrusatulan liukutapin voitelun puute, joka aiheutti satulan jumituksen. Puhdistin liukutapin ja sen reiän varovasti dremelin harjalaikalla, laitoin rasvat väliin ja ongelma hävisi.
-
Niin jos jarrut heti alusta alkaea puoltavat oikealle,niin vikaa pitää etsiä vasemmasta jarrusta,mutta jos polkimen löysäämisen jälkeen jää puoltamaan oikealle jää oikealta joku jumiin tai paineet eivät löysääny,pääsikö nestekuppi vahingossa tyhjäksi remontissa,abs boksissa ilmaa???.Itsellä sattu aikanaan,ei tosin vulvassa eetä uusi jarruletku oli viallinen,oli tukikudos tehny sellasen sykkyrän letkuun joka sitten jätti paineet joksikin aikaa päälle,vikaa muuten himppasen etittiin
-
... veikkaan jarrumäntä jumissa. Samalla kannattaa käydä läpi liukutapit. Tarkista myös jarruneste ... Omassani oli
aikoinaan jo "vesittynyt" jarruneste ja mäntä jumitti, kun oli ruosteessa ...
-
Kiitoksia vastauksista!
Mulla tuo vika alkoi tulla pikkuhiljaa päälle ennen osien vaihtoa. Ja nyt oikeastaan uusien etulevyjen ja palojen vaihdon jälkeen vain pahentui.
Männät liikkuvat hyvin satuloissa, oikealla puolella ehkä aavistuksen tihkeämmin. Eteen on vaihdettu kaikki vähänkin väljät tai muuten huonokuntoiset puslat ja nivelet. Nelipyöräsuuntaus sen jälkeen tehty. Liukutapit ovat vielä ihan kunnossa.( Vanhaan V70:ni ne vaihdoin kun satula kolisi eikä sillä ollut mitään vaikutusta puoltamiseen, ennen eikä jälkeen.) Takajarrujen rempan yhteydessä oli ilmaamisongelmia, poljin jotenkin tuntui painuvan auton käynnissä ollessa pikku hiljaa vaikka kuinka ilmailtiin, edestä ja takaa.Ristiin ja rastiin. Uutta nestettä kului ainakin litra, joten vanha neste ei ainakaan järjestelmässä kummittele.
Mutta todella outoa on se että juuri kylmänä jarrut ottavat aika tasaisesti, mutta sitten lämmetessään puoltavat todella rajusti ns. puolikovalla jarrutuksella. Kovaa painettaessa tasaantuvat. Tänään kokeilin hiekkatiellä niin että molemmat etupyörät menivät lukkoon, eikä se vaatinut edes kovaa jarrutusta. ABS ei vain tuntunut pitävän mitään meteliä itsestään, ehkä ei ollut tarpeeksi vauhtia tai ei ollut tarpeeksi "liukasta" :D ABS valo ei pala eikä muitakaan hälyjä ole ollut asiaan liittyen.
Niin ja kuppi ei päässyt tyhjäksi asti rempan yhteydessä. Eivätkä jarrut "jää päälle" jarrutuksen jälkeen.
Mutta itse jotenkin epäilen edelleen että sitä ilmaa olisi mystisesti jossain, esim siellä ABS moduulissa. Mutta onko siihen joku varma keino millä sen saisi pois sieltä??
-
Onhan kaikki osat paikallaan, esim ne pikkuruiset sangat, jotka pitävät palaa paikallaan?
-
Mulla ainakin ABS tuntui ihan selvästi hiekkatiellä testijaarutuksia tehdessäni. Ja ihan kohtuu hiljaisestä vauhdista.
Ja tosissaan, tarkista jarrupalojen sokat. Ne on mahdollista asentaa väärin ja jarruista tulee kuulemma omituisen tuntuiset sen jälkeen.
-
Sokat ja kaikki muukin letkuja myöten on tullut tarkastettua aiemmin. Tänään tein sitten seuraavanlaisen testin, nostin auton tunkilla ilmaan sen verran että sain vasemman etupyörän irti. Pukki alle varmistukseksi ja auto käyntiin. D päälle ja hieman kaasua ja sitten jarrutus. Auto "jumppasi" kummasti ens alkuun. Luiston eston valo ei palanut mutta olisiko sittenkin yrittänyt korjailla pyörien nopeuseroa jotenkin, en tiedä.
Annoin enemmän kaasua niin että nopeusmittari näytti n. 50-60 kmh ja jarrutin. Kuului paukahdus ja sen jälkeen auto "rauhoittui". Vetarit pyörivät oudon siististi.Sammutin ja tarkastelin tilannetta. Pieni pultti mikä pitää jarrulevyn paikallaan vetoakselin pässä oli paukahtanut poikki ;) Ruuvasin uuden pultin paikalleen.
Laitoin pyörän takaisin, laskin auton maahan ja lähdin koeajolle. Kokeilin reippaita jarrutuksia ja ainakin nyt ABS toimi niinkuin pitääkin.
Puoltaminen väheni todella paljon. Nyt täytyy laittaa jarrusatuloiden täydelliset korjaussarjat tilaukseen ja tarkastella tilannetta sen jälkeen.
-
Se pieni pultti meni poikki, koska se oli ainut osa, joka pitelee vastaan voimia vaihteiston ja jarrun välillä, siis silloin, kun pyörä on irroitettuna.
Se pieni pultti siis yhdistää jarrulevyn ja pyörän navan yhteen, eikä 6mm pultti paljoa kestä.
Normaalistihan jarrulevyn ja pyörän navan yhdistää toisiinsa pyöränpulti.
-
Niinhän se on ;) Eipä vain tullut mieleen siinä paikassa kun kokeilin. Alkuperäisissäkin jarruletkuissa on ollut ilmeisesti outoja ongelmia, kun olen kuullut että niistä saattavat sisustat hajota ja estää jarrunesteen normaalia virtausta.
-
Mulla on V70:ssä vastaavat oireet. Selvisikö sinulle, missä vika lopulta oli?
-
Jatketaas tähän vanhaan ketjuun.
Oma S80 -99 kärsi jarrujen vasemmalle puoltamisesta erityisesti sadekelillä. Kuivallakin kelillä puoltamista oli havaittavissa, mutta sateella ilmiö oli suorastaan vaarallinen. Vika löytyi viimein: oikeassa etusatulassa oleva "rautalanka" ei kiristänyt satulaa riittävän tiukasti kiinnikkeeseen, joten satula pääsi liikkumaan levyn säteen suuntaisesti muutaman millin. Tämä aiheutti sen, että ulompi jarrupala ei pyyhinyt sadevettä/suolapaskaa levyn pinnalta. Pieni puolto myös kuivalla kelillä selittyy siellä, että jarrusatula ei ole optimaalisessa asennossa levyyn nähden.
Rautalangan taivuttelu korjasi vian miltei täysin, muttei vielä kokonaan. Voi olla, että jarrupala on kulunut jo hiukan vinoksi eikä siihen auta kuin uusia jarrupalat. Rautalangat pitänee myös uusia, luulisi uusien tiukkaavan satulan riittävän tiukasti paikoilleen.
-
Nämä tämmöset loskakelit saa heikkokuntoiset jarrut oireilemaan ja jumittamaan. Itselläkin toisen auton takajarrujen kanssa tilanne päällä. Uutta satulaa ja uudet liukuosat, josko tästä pääsis
-
Mikä muuten on raadin mielestä parasta töhnää liukuihin ja palan pidikkeisiin? onko kuparitahna so yesterday...?
-
Mikä muuten on raadin mielestä parasta töhnää liukuihin ja palan pidikkeisiin? onko kuparitahna so yesterday...?
Sitä ainaki saa halvalla ja ajaa asiansa. Mullaki on sitä siellä.
"Uutenahan" on nanotecnologinen kiinnileikkaamisen estotahna. En vaan tiedä saako sitä jostain..?
-
Itse pumppasin sylinterejä hiukan ulos, avasin sylinterien suojakumeja männän varrelta, puhdistin kumin aluset ja voitelin juuri jarrujen kumiosien rasvausta varten myytävällä rasvalla. Sitä sai ihan perus autotarvikeliikkeestä.
Kumiholkillisten liukutappien herkistelyyn taitaa olla vallalla kahta mielipidettä: pelkkä puhdistus tai voitelu kumia vaurioittamattomalla rasvalla. Koska nuo liukutapit ovat ruostumattomat ja kumiholkkeihin taitaa aina vähän pöllyä päästä pelkkä puhdistus vaikuttaa loogiselta.
Jos jarrun hiluja haluaa ruostesuojata niin kromata tai sinkitähän ne pitäisi mutta paremman puutteessa tietty terva tai öljy. Kumiosat saattavat vaurioutua näistä, jos on huolimaton. Mm. CRC:n sininen multilube on aika pysyvän oloinen ja kuitenkin tunkeutuu hyvin jos ei mistään jo kiinnijuuttuneesta pultista ole kyse.
-
liukutappien matkassa tuli jotain silicone grease eli silikoonirasvaa. luulin ilmanmuuta että kumeja varten mutta aloin lukemaan tarkemmin ohjeita niin selvästi lukee että tappeihin sitä (guide pin and socket) kunnes liikkuu notkeasti. ja palojen pidikkeisiin lämpöä kestävää rasvaa. jaa.. uutta mulle tuo silikoonirasvahomma
edit: googlettelin tovin ja tosiaan, tappeihin vain jotain silikoonipohjaista tai kuten vollemies sanoi "ei mitään". jotkut valmistajatkin saattaa jopa joissain malleissa suositella että ei mitään. tärkeintä että tapit on niin puhtaat kuin mahdollista. automaatti pirsseissä jarrujen laahaamista ei niin helpolla huomaa eli kantsii välillä kattoo mitä siellä osastolla muhii. itse en voi sietää jarrujen pientäkään laahaamista vaikka ainahan levyjarrut hiukan luonnostaan laahaa
-
Minä taisin laittaa kaksi vuotta sitten jarruremontissa ohuelti tätä (http://www.motonet.fi/fi/tuote/600110/CRC-Jarrurasva-100ml)mm. puhdistettuihin liukutappehin. Taisin myös voidella ohuelti jarrupalojen taustat ja käsijarrun kaikki liikkuvat osat. Jos ei muuta niin ainakin korroosiota hidastamaan.
Vielä on ainakin 60 tkm jälkeen toiminut moitteetta (kopkop).
-
Jatketaas tähän vanhaan ketjuun.
Oma S80 -99 kärsi jarrujen vasemmalle puoltamisesta erityisesti sadekelillä. Kuivallakin kelillä puoltamista oli havaittavissa, mutta sateella ilmiö oli suorastaan vaarallinen. Vika löytyi viimein: oikeassa etusatulassa oleva "rautalanka" ei kiristänyt satulaa riittävän tiukasti kiinnikkeeseen, joten satula pääsi liikkumaan levyn säteen suuntaisesti muutaman millin. Tämä aiheutti sen, että ulompi jarrupala ei pyyhinyt sadevettä/suolapaskaa levyn pinnalta. Pieni puolto myös kuivalla kelillä selittyy siellä, että jarrusatula ei ole optimaalisessa asennossa levyyn nähden.
Rautalangan taivuttelu korjasi vian miltei täysin, muttei vielä kokonaan. Voi olla, että jarrupala on kulunut jo hiukan vinoksi eikä siihen auta kuin uusia jarrupalat. Rautalangat pitänee myös uusia, luulisi uusien tiukkaavan satulan riittävän tiukasti paikoilleen.
Perutaampas puheita, edelleen puoltaa. Vasen satulahan ei heilu juuri lainkaan, vaikka rautalangan ottaa pois. Nyt on vaihdettu taas uudet jarrupalat ja ilmattu systeemiä. Hetken aikaa taas luulin, että kuntoon tuli. Alkoi kulkea jarrutuksissa aivan luotisuoraa eilen illalla. Vaan eipä enää tänä aamuna. Suolatiellä ajoa, niin taas puoltaa. Eikä tullut edes jarruttelemalla kuntoon, kuten yleensä. Jarrupoljin vajoaa pikkuhiljaa pohjaa kohti paikallaan polkiessa, mutta ei mene kuitenkaan pohjaan saakka. Pääsylinterihän tähän on uusittu noin kuukausi sitten. Kaikki jarrusatulat on uusittu edellisen omistajan toimesta, hohtavat hopeisen värisinä edelleen. Taidampa silti käydä ostamassa uuden etusatulan. Jarruletkujakin varasin yhden eteen ja yhden taakse, jos niissä on jotain hämärää. Vielä toistaiseksi vaihtamatta
Niin muuten, työkaverilla saman vuotinen S80 täsmälleen samalla vialla varustettu. Puoltaa jopa samaan suuntaan. Jotain tyyppivikaahan tässä täytyy olla. Voiko ABS:n hydrauliikkayksikkö tehdä tätä?
-
Pari purkkia jarrunestettä ja nesteiden vaihto luultavasti auttaa siihen että poljin painuu hitaasti pohjaan. Ehkä tuo puoltaminen loppuu myös.
-
Puoltamista voi aiheutua myös, jos levyssä on karkeaksi ruostuneita vyöhykkeitä, jotka syövät palan ja eivät siis siltä kohti jarruta tehokkaasti. Jos tämä vyöhyke on levyn ulkoreunalla, jarrusylinterin puristava voima kohdistuu lähemmäksi levyn keskiötä ja jarrutusteho jää heikommaksi kun jarrun momenttivarsi lyhenee. Uudet palat eivät aina istu myöskään heti kunnolla, varsinkaan vanhoihin kuluneisiin levyihin. Ruosterenkaat voivat olla missä vaan levyjen pinnalla ja näin suolakauden jälkeen ne ovat yleisimmillään. Tosin ei tämäkään nyt ole sitten joskus päällä ja joskus ei. Kehittyy hitaasti ja yleensä pahenee jatkuvasti.
Tuossa Volvon rakenteessa en pidä todennäköisenä tappien niin perusteellista jumimista, että jarru puoltaisi, kun se toinen puoli on kumia ja sylinterin liikevoima on sen verran suuri että tappi kumiholkissa ei sitä voi estää. Yleensäkin jarrun jumitus aiheuttaa myös jarrujen laahaamista mutta se pyörän jarrusylinteri tietty voi olla teoriassa niin umpijumissa ettei se liiku enää mihinkään niin silloin se ei laahaakaan.
Kuinka Nortti tuo nesteiden vaihto tuohon auttaa vai tarkoitatko vain ilmata systeemiä. Jos esim. toisessa etusylinterissä (tai piirissä) olisi ilmaa niin mielestäni se voisi aiheuttaa, että sen puolen jarrutus ikään kuin myöhästyy ja ohjauksessa tuntuisi hetken aikaa "puoltaminen".
Mutta entäs jos ne ABSit tai ajonvakaussysteemit hourivat. Nehän varmaan voisivat saada sekoillessaan mitä vaan aikaiseksi. Ainakin toimiessaan DSTC osaa pitää keulan menosuuntaan päin varsin pätevän oloisesti että varsin painava sananvalta sillä täytyy olla siis jarrujen toimintaan.
"Painuu hitaasti alas mutta ei pohjaan". Jos siellä on ilmaa niin periaatteessa joo mutta kyllä se nyt melko joutuin painuu sen minkä painuu ilmakuplien ansiosta. Ilmahan tekee jarrupolkimeen sellaisen kumipallomaisen vaikutuksen enkä itse kyllä kuvaisi sitä että "painuu hitaasti". Hidas painuminen viittaisi mielestäni vuotoon pääsylinterissä tai siihen että tehostajassa ei pysy täysi alipaine ja poljinta painettaessa tuo alipaine jotenkin alkaisi kasvaa => ja poljin painuisi alaspäin.
Jotenkin epäilisin digitaalisydeemien ongelmia. Ainakaan perus tehostetut jarrut eivät oikein voi vikaantua niin että aiheuttaisivat Raimsshin kuvaamia ongelmia. Tietty ilma systeemissä varmaan absien toimintaa sekoittaa sillä ilmaa sinne todellakaan ei kuulu olevaksi. Ilmaa vaan ei voi joutua sinne käytön aikana ellei mitään pureta tai neste vallan lopu säiliöstä.
-
Tämä ongelma on vaivannut siitä lähtien, kun auto on minulla ollut eli vajaan vuoden. Listaa mitä on tehty:
- Jarrulevyt ja palat eteen
- Jarrupalat taakse. Mikään mäntä tai liukutappi ei jumita
- Oikean etusatulan männän tiiviste + suojakumi lähinnä varmuuden vuoksi, satula näytti aavistuksen vuotaneelta mutta ei varmuutta oliko
- Jarrunestettä kierrätetty vähintään tarpeeksi joka kulmasta
- Jarrupääsylinteri vaihdettu uuteen
- Etujarrupalat vaihdettu taas uudelleen
- Ilmattu ja nestettä laskettu joka kulmasta läpi
Jos siis vertailen etusatuloita, niin oikea satula jää yleensä heilumaan eli mäntä pakenee jostain syystä sisään päin.
Ajonvakautusta tässä ei ole ja polkimen saa sammuksissakin painumaan pikkuhiljaa "vähän matkaa". Sama homma vanhalla ja uudella pääsylinterillä. Tähän tuskin kiinnittäisi millään lailla huomiota jos jarrut toimisivat muuten normaalisti. Jossain voisi kuvitella olevan ilmaa, mutta missä. Ja miksi se ei ilmauksessa tule pois. Etusatulan käyn ostamassa, niin katsotaan sen jälkeen. Samalla voisi vaihtaa jarruletkunkin, kun sekin on jo hankittuna.
-
Mä olen kerran vaihtanut pääsylinterin siitä syystä että poljin valuu pikkuhiljaa pohjaan. Kun mistään ei nestettä vuotanut niin olin lopulta varma että juuri pääsylinterin kumit vuotavat. Vikapa ei korjaanutnutkaan. Kuten tässäkin jarrun osat tarkistettiin moneen kertaan. Lopulta kierrätin jarrunestettä läpi vähintäänkin tarpeeksi ja vika poistui :).
Arvelen että jarrunesteessä oli vettä joka paineessa sitoutui nesteeseen ja paineen helpottaessa tuli joku höyrykupla tai jotain muuta. Saattoi siellä vaan ilmaakin olla, mutta uusilla nesteillä vika poistui.
Eli lausetta "Jarrupoljin vajoaa pikkuhiljaa pohjaa kohti paikallaan polkiessa, mutta ei mene kuitenkaan pohjaan saakka." aloin ihmetellä.
-
Arvelen että jarrunesteessä oli vettä joka paineessa sitoutui nesteeseen ja paineen helpottaessa tuli joku höyrykupla tai jotain muuta.
Tämä ei kyllä vaikuta todennäköiseltä, vaikka neste olisi kuinka vanhaa ja huonoa. Mutta voihan olla että sinne tiehyiden syövereihin jäi ilmakuplia, jotka vasta runsaampi huuhtelu ja nesteen kierrätys poisti.
-
Tämä ei kyllä vaikuta todennäköiseltä, vaikka neste olisi kuinka vanhaa ja huonoa. Mutta voihan olla että sinne tiehyiden syövereihin jäi ilmakuplia, jotka vasta runsaampi huuhtelu ja nesteen kierrätys poisti.
Tarkennan senverran että tuo polkimen alasvaluminen oli vähitellen alkanut "itsekseen" ja mitään osia ei ollut vaihdettu.
-
Itselle kävi näin,vaihdoin levyt ja jarrupalat,tämän jälkeen poljin pehmeä ja meni melkein pohjaan ekallla polkaisulla.Tarkistin asennuksen ,en löytänyt vikaa,purkasin toisen kerran ja huomasin jarrupalaa asentaessa ,että pala ei asentunut hyvin männän päähän vaan työntyi usean millin ulos päin,tämä taas aiheutti sen että pala työtyi aina jarrutuksen jälkeen ulos päin.Korjaus muokkasin vähän jarrupalan tausta jousia jolloin pala istui paremmin paikalle(jarruja myös ilmailtiin monta kertaa ,ei vaikutusta)
-
Liukuuhan jarrupalat kunnolla satuloissa? Ainakin tarvikepaloista piti pikkusen siistiä viilalla/kulmahiomakoneella että palat alkoi herkästi liikkumaan.
-
Tuo kuplimiskysymys....
Kaasukupla ei voi liueta nopeasti nesteeseen paineen noustessa. Nesteytyvä kaasu voisi tehdä sen että puristettaessa kuplat nesteytyisivät nopeasti ja samalla häviäisivät. Sitten paineen laskiessa taas nesteytynyt kaasu kehittyisi uudelleen kupliksi. Freonit, propaani tai butaani voisi tämmöisen tehdä mutta mistä niitä sinne joutuisi ja vielä niin paljon. Ilmakaasuilla tuo ei tapahdu mitenkään.
Hiilihappoinen vesi kuohahtaa nopeasti paineen laskiessa mutta takaisin nesteeseen ne kaasukuplat menee aika hitaasti.
-
Päivitystä tilanteeseen.
Oikea etusatula vaihdettu. Edelleen puoltaa. Toisinaan poljin painuu pohjaa melko herkästi, toisinaan valuu hitaammin. Äsken yritettiin ilmata ensiksi edestä, tuloksena pehmeämpi poljin kuin ennen operaatiota. Sen jälkeen takajarrut, jolloin taas tuli paremmat jarrut. Mutta edelleen poljin vajoaa ja puoltaa kun jarruttaa kohtuullisella voimalla. Ihan pienellä, "normaalilla" jarrutuksella ei huomaa puoltamista. Outo homma on myös, että kun jarruttaa satasen vauhdista, niin aluksi ei tunnu puoltoa vaan vasta 60 paikkeilla alkaa kiskomaan vasemmalle. Tämäkään ei päde jokaiseen jarrutukseen. Jarruletkut on vielä vaihtamatta. Jospa vaikka vaihtaisi joka kulmaan saman tien, ei tässä konkurssissa tunnu enää.
-
Päivitystä tilanteeseen.
Oikea etusatula vaihdettu. Edelleen puoltaa. Toisinaan poljin painuu pohjaa melko herkästi, toisinaan valuu hitaammin. Äsken yritettiin ilmata ensiksi edestä, tuloksena pehmeämpi poljin kuin ennen operaatiota. Sen jälkeen takajarrut, jolloin taas tuli paremmat jarrut. Mutta edelleen poljin vajoaa ja puoltaa kun jarruttaa kohtuullisella voimalla. Ihan pienellä, "normaalilla" jarrutuksella ei huomaa puoltamista. Outo homma on myös, että kun jarruttaa satasen vauhdista, niin aluksi ei tunnu puoltoa vaan vasta 60 paikkeilla alkaa kiskomaan vasemmalle. Tämäkään ei päde jokaiseen jarrutukseen. Jarruletkut on vielä vaihtamatta. Jospa vaikka vaihtaisi joka kulmaan saman tien, ei tässä konkurssissa tunnu enää.
En tiedä onko tästä mitään apua mutta itsellä oli sylinteri ruostunu suojakumin alta, hioin ruosteen pois noin 1cm leveydeltä puhtaaksi ja rasvasin jarrurasvalla, nyt toimii, toisessa autossa oli kerran jarruletku tukossa tai lähes tukossa sen vaihtaminen auttoi puoltamiseen.
-
Mullakin poljin painuu paikallaan ollessa hitaasti alas kun vain riittävällä voimalla jatkaa painamista. Tai no ehkä se ei ihan alas mene mutta selvästi vajoaa. Poljin ei kuitenkaan ole mitenkään joustava ja jarrut toimivat erinomaisesti eivätkä laahaa saati puolla. Katsastuksessa kaikki ok, nesteet ja palat vaihtui merkkikorjaamolla ja olisivat varmaan sanoneet mikäli jotain häikkää olisi. Tämä polkimen vajoaminen auton ollessa pysähdyksissä on käsittääkseni nykyautojen ominaisuus/riesa. Taisipa tälläkin palstalla olla juttua. Maailmalla ainakin kovasti huolestunutta kirjoittelua aiheesta ja lopputulema että kaikki ok. Poljin ei vajoa ellei sitä vartavasten yritä
Voisi muuten käyttää puoltavia pirssejä jarrydynossa. Ja sit kattoo sitä alustaosastoa et miks puoltaa;-)
-
Samoilla linjoilla, ja välttämättä ei tarvitse edes dynoakaan. Itse olen hiekalla kokeillut ihan jarruttamalla ja kyllä jarrutusjäljistä näkee, mikä tai mitkä pyörät ei pidä. Yleensä mitä itse olen muissa vehkeissä tavannut puoltavia tai epätasaisesti pitäviä jarruja, niin sen jarrutustehoeron pitää olla suuri, jotta aiheuttaa selvää puoltamista ohjaukseen. Katsastuksessa hyväksyt jarrut eivät puolla sallittujen erojen puitteissa.
Jos jarrut oikeasti eivät pidä tasaisesti eihän tuollaisten remonttien jälkeen enää luusi vikaa pyörien päässä olevan, ellei sitten jarrupaloja ole sekoitettu eri valmistajien tekeleisiin.
Jos jarrut itsessään pitävät tasan, puoltamisen täytyy johtua joustoista pyörän tuennassa. Vika voi olla tällöin myös auton takapäässä. Täytyypä kokeilla, vajoaako poljin painettaessa.
-
Jarruletkut nyt meinasin jokatapauksessa vaihtaa. Jos ei vieläkään tokene, niin käytän jarrudynossa. Näkee sitten onko puoltoa sekä edessä ja takana.
Ja ihan höyhenjarrutuksessa puoltamista ei yleensä huomaa. Paitsi jos suolapaska lentää tai vettä tiellä. Silloin puolto lisääntyy reilusti, kun oikean etusatulan palat eivät kuivaa levyä. Mutta kokeilkaahan joku muukin, satasen vauhdista jarrutus reippaalla voimalla liki pysähdyksiin asti ratista suoraan pitäen. Tuolla keinolla tällä autolla ollaan auton verran väärällä kaistalla.
-
Täytyypä kokeilla, vajoaako poljin painettaessa.
Käsittääkseni pitää olla esp tai mikä dscp se volvoissa nyt olikaan että vajoaa. Siis ajonvakautus. Toisessa autossa mulla ei ole esp, en kyllä ole sen poljinta kokeillut tässä mielessä painaa. pitääpä kokeilla sitäkin
Edit: pikaisesti googletin taas niin esim v50 quick quide sanoo että eba (hätäjarrutehostin) aktivoituu kun kuljettaja jarruttaa kiivaasti. Poljin painuu normaalia syvemmälle
-
Voisi muuten käyttää puoltavia pirssejä jarrydynossa. Ja sit kattoo sitä alustaosastoa et miks puoltaa;-)
Omituisista jarruongelmista on alustaan liittyen kokemusta 90-luvun alusta yhdestä bemusta. Jarrujen puoltaminen oli hillitöntä, ratti vääntelehti puolelta toiselle ja vailla logiikkaa. Jarruja korjattiin ja vaihdeltiin ym. pitkään, eikä apua. Lopuksi selvisi, että auto oli joskus mällätty ja korjattu/oikaistu huonosti, jolloin toisen puolen akseliväli pääsi elämään joitakin millejä eestaas, riippuen aina siitä lähtikö ajoon juuri peruutettuaan vaiko niiltä sijoiltaan suoraan eteenpäin. Mutta oli mystinen juttu...
-
millälailla oireilee jos abs yksikössä ilmaa? sehän pitää ilmata erikseen. jos mysteeri jatkuu niin kai sitäkin kannattas tutkailla..kai
-
Mitenkäs abs-boksi ilmataan erikseen?
Eilen ilmasin yhtä aikaa kolmesta satulasta, neljään ei riittänyt ilmaustarvikkeet. Ei ainakaan huonommaksi muuttunut. Jostain syystä auto on alkanut puoltaa aavistuksen oikealle, usein menee jopa suoraan. Ikäänkuin ilma olisi vaihtanu putkistossa/abs-boksissa paikkaa. Oikealle puoltamisen kanssa vasen etusatula on nyt "heiluvampi", kun aiemmin vasemmalle puoltaessa oikea satula heilui. Mutta nyt ei ole satanut vettä eikä lentänyt paska tien päällä niin toistaiseksi kulkee riittävän suoraan jarrutuksissa. Odotellaan vesisateita.
Huomenna kesärenkaat alle, niin voi eliminoida pehmeiden kitkojen aiheuttamat kiemurtelut.
-
Mitenkäs abs-boksi ilmataan erikseen?
mulla ei ole kokemusta ja manuaalikin sanoo että "mikäli ilmaaminen ei millään tunnu onnistuvan ja poljintuntuma pysyy aina vain pehmeänä ja/tai polkimen liike liian pitkänä, on abs yksikköön mahdollisesti päässyt runsaammin ilmaa. käy teettämässä ilmaus autokorjaamon erikoislaittein äläkä missään nimessä ryhdy omatoimisesti availemaan abs yksikön ilmausruuveja" >:(
-
Mulla on -06 mallin V70 ja oli samanlaiset oireet kuin ketjun aloittajalla.
Hiljaisessa vauhdissa ja kaupungissa ajaessa kevyellä jarrutuksella ei puoltamista juuri huomannut, mutta maantiellä ja yli 80 km/h nopeuksista jarrutettaessa puolsi voimakkaasti vasemmalle. Pelästytti monet kerrat :o
Vikaa etsittiin useasti, vaihdettiin palat, levyt, ilmattiin yms... ei apua.
Katsastuksesta meni läpi. Katsastuksessa kuitenkin huomattiin oikean alatukivarren puslan repeytynen ja oli väljä.
Vaihdon alatukivarren ja ongelma hävisi.
Poljin tuntui painuvan esim. liikennevaloissa odottaessa, mutta tuon alatukivarren vaihdon jälkeen en ole enää kiinnittänyt siihen huomiota. Eli, kun jarrut toimii, niin polkimen painumistakaan ei ilmeisesti tule enää ajateltua ;)
En osaa antaa ohjeita korjaukseen, mutta kerronpahan oman kokemukseni :)
-
tuosta polkimen painumisesta en ottaisi stressiä. mulla vajoaa kun pysäyksissä painaa tietyllä voimalla ja moottorin käydessä. vajoaa selvästi, ei pohjaan. moottori sammuksissa poljin on kova. katsastuksessa ei mitään huomauttamista, jarrut toimivat mainiosti. hätäjarrutuksessa teho on erittäin hyvä. kohta taas katsastus niin pääsee "koeponnistamaan".
kun googlettaa niin hyvin usein törmää väitteeseen että dieseleissä polkimen vajoaminen on normaalia. vissiin mekaanikotkin silti olleet joskus ymmällään. sen vajoamisen kun huomaa vasta kun painaa napakammin niin sitten onkin "oho"
-
Toistaiseksi puoltamista on esiintynyt pelkästään oikealle ja vain silloin jos on ajanut pitkän matkan jarruttamatta. On kuitenkin hyvin pientä siihen verrattuna mitä se on ollut vasemmalle puoltaessa. Kesärenkaita vaihtaessa huomasin takapyörän pitkittäistuen puslan olevan rikki, sekin on voinut pientä efektiä aiheuttaa mutta ei kuitenkaan täysin selitä puoltamista.
-
Olin juuri esittämässä, että siirrä tutkimukset taka-akselille, kun luin tuon viimeisen viestisi. Olit huomannut itsekin saman.
En nyt ihan pystynyt seuraamaan kummalle puolelle autosi puoltaa, mutta jos se puoltaa vasemmalle kovassa jarrutuksessa, se tarkoittaa sitä, että oikea takapyörä pääsee siirtymään jarrutettaessa taaksepäin. Ja jos autosi puoltaa oikealle voimakkaassa jarrutuksessa, tarkoittaa se sitä, että vasen takapyörä pääsee siirtymään taaksepäin.
Tarkista takapyörän tuenta puoltamisen mukaisesti.
Se, mikä tukee taka-akselivikaa on tuo, että kevyessä jarrutuksessa autosi ei puolla - eli silloin, kun etujarruilla jarrutetaan ainoastaan. Mutta kun poljet paineet myös takajarruille voimallisesti, niin puoltaminen alkaa.
Samaan liittyy tieten heikentynyt suuntavakavuus, mikä saattaa jäädä huomaamatta.
Mites takapyörien reunat ovat kuluneet sisälaidaltaan?
Pitkällä matkalla takatuenta saattaa asettua paikoilleen ja auto kulkee suoraan, mutta voimakkaan jarrutuksen jälkeen, taka-akselilla osat eivät ole välttämättä kohdallaan ja "ohjaus vetää" jompaankumpaan suuntaan taka-akselilla olevan pyörän ollessa vinossa. Kokeile sellaisessa tapauksessa sitä, että pysäytät auton ja otat vahtia pakittaen ja painat voimakkaasti jarruja. Taka-akselin tuennat asettuvat oikeisiin paikkoihin kohdalleen ja ajamista vaikeuttava puolto lakkaa.
Hyvä paikka Espoossa on korjauttaa Olarinluoman kadulla J. Heinolla.
-
Joo puoltamisen suunta on vaihtunut välillä mitenkin. Renkaat on kuluneet tasaisesti, talvirenkaat ei edes ole niin tarkkoja. En osaa sanoa missä vaiheessa pusla on irronnut vulkanoinnistaan. Hammastanko on vähän väljä, joten auto ei muutenkaa ole täysin priima ajaa tällä hetkellä.
Tuo Espoon korjaamovinkki ei varmaankaan ollut minulle tarkoitettu. On vähän kaukana ja tähän mennessä on ilmastoinnin huoltoa, renkaiden asennusta/tasapainotusta ja pyörien suuntausta lukuun ottamatta selvitty itsepalveluna auton korjauksista.
-
Juuh. Kyllä nuo nivelten prässäämiset sen verran vaatii, että joka miehellä ei ole laitteita, eikä niinkuin sinunkaan tapauksessa, hoksottimia vian paikallistamiseen niin hyvin kuin monella pajalla, joka tekee niitä työkseen.
Itse opin tuon kantapään kautta kun ajoin monta vuotta E-mallin "tuuliherkällä" Mersulla. Veholla korjailivat olevinaan, katsastajalta kysyin apuja tuloksetta. Osaava paja sitten lopulta vuosien jälkeen löysi viat taka-akselilta, jossa alumiinipuslat olivat suolan myötä kadonneet.
-
Nyt vaikuttaisi siltä, että jarrujen puoltaminen on taltutettu!
Ensinnäkin taka-akselin rikkinäisen puslan vaihto muutti jarrutusta jo vakaammaksi. Mutta edelleenkään se ei poistanut vesisateella tapahtuvaa puoltamista.
Ratkaisu siihen löytyi uusimalla jarrusatulan kannakeraudat, eli ne missä palatkin liukuu. Volvon merkkihuollon neuvo hioa kannakkeiden liukupintaa tasaiseksi ei auta. Kuva alla selvittää syyn. Kun liukupinta kuluu, sitä sitten hioo tai on hiomatta, alkaa pala joka tapauksessa ottaa kiinni väärästä kohdasta kannakerautaan. Ylempi kuva vanhasta kannakkeesta, alempana uudesta. Ilmeisesti nämä osat pitäisi vaihtaa puolen miljoonan huollossa, nyt auton mittarissa on 546 tkm. Hintaa kannakkeilla oli 126 €/pari.
(http://i79.photobucket.com/albums/j132/rliutu/230820142_zps9cfdd9cc.jpg)
(http://i79.photobucket.com/albums/j132/rliutu/23082014_zps8b0d427a.jpg)
-
Ja tarina jatkuu..
Tulipa vaihdettua talvirenkaat, vanteina perus 15" pellit. Vettä ja/tai loskaa tiellä, niin tuttu jarrujen puoltaminen palasi. Poistin jo hiukan repaleiset siankorvatkin takatukivarsista ilman muutosta. Kesävanteilla/renkailla ei ollut edellisen viestin rempan jälkeen mitään puoltamisongelmaa satoi vettä miten paljon tahansa. Jokin kuitenkin aiheuttaa veden roiskumisen jarruille niin, että polkimen tunnossakin huomaa pidemmän ajon jälkeen tehottomuuden auton kammetessa samalla vasemmalle.
Toisaalta ei kyllä viitsisi tämän takia koeluontoisesti käydä ostamaan uusia talvirenkaitakaan isommille vanteille saati sitten upottaa autoa Saimaaseen, vaikka sekin on käynyt välillä mielessä kun saman ongelman kanssa on taistellut jo reilun vuoden.
-
eipä haittais hiukan isompi kuva jossa näkyy koko pala. näkisi että millaiset palat 99 volvossa ja millälailla ne on tuettu.
tässä on aikaa vierähtänyt ja omakin volvo taas vaihteeksi katsastettu. eipä valitellut vajoavasta polkimesta. vaihdoin hiljattain palat eteen ja samalla herkistelin etujarrut ja vaihdoin nesteet niin tuntuu kuin vajoais hiukan entistä herkemmin. ottaa muuten pirun hyvin nyt nuo jarrut (palat siniseltä)
-
Lueskelin näitä vanhoja viestejä ja ajattelin kertoa kuinka omasta D5:sta loppui etujarrujen puoltaminen.
Syyksi paljastuivat lopuksi M.....netin erittäin huonolaatuiset alatukivarsien kumipuslat.
Nämä puslat antuivat jo muutaman kymmenen kilometrin ajon jälkeen. Niissä oleva kumi repesi irti ja halkesi.
Vika alkoi pikkuhiljaa enkä tietenkään tullut ajatelleeksi että uudet osat voisivat olla syynä mystisiin jarrujen puoltamiseen.
Asensin uudet laadukkaat puslat ja puoltaminen loppui kuin seinään.
Joten kannattaa tutkia pyörien tuennat huolellisesti jarrujen puoltamisen takia.