Noniin, tästä aiheesta on tullut pyyntöjä. Joten yritän lyhyesti selostaa mitä vaaditaan, jotta T6 tai miksei muukin moottori, esim D5, saadaan toimimaan itsenäisesti autosta riippumatta.
Eli homma lähti käyntiin isuttamalla T6 veneeseen, vanhan volvon 4 sylinterin kaasarikoneen tilalle. Onko järkeä vai ei, siitä on montaa mielipidettä. Työtunteja on mennyt rutkasti, mutta on ollut kaikinpuolinen mielenkiintoinen ja opettava projekti.
Moottoriin on siis asennettu volvo penta D4 merivesipumppu ilmastoinnin kompuran tilalle. D4 merivesi välijäähdytin, rosterinen vesijäähdytetty pakosarja ja volvo penta kad44 turboahdin+ulkoinen hukkaportti. Vauhtipyöränä toimii kiinteä T5 vauhtipyörä, johon sovitettu vetolevy vetolaitteen akselille+adapterilevy moottorin ja kytkinkopan väliin. Vetolaitteena volvo 290 DP. Moottori tietenkin makeavesijäähdytetty omalla lämmönvaihtimella.
En ala liian tarkkaan selostamaan jokaista asiaa koskien sähkökytkentöjä, koska yksinkertaisesti liikaa kirjoitettavaa. Tästä asiasta voi vastaavasta projektista kiinnostuneet ottaa yhteyttä.
Omassa projektissa päädyin käyttämään seuraavia osia: Mootttorinohjaus (ECM), keskuselektroniikka (CEM), sähköinen kaasuläppä (ETM), sähköinen kaasupoljin, virtalukko antennirenkaalla+siruavain, alkuperäinen johtosarjan moottoriin(A liitin) ja moottorin ja CEM välinen johtosarja (B liitin)
Homma toimii niin, että ajonesto on sisäänrakennettu ECM, CEM lukee siruavaimen antennirenkaan avulla ja lähettää tiedon CAN väylää pitkin -> ECM. Tämä edellyttää että kaikki ovat peräisin samasta autosta, jotta homma toimii.
Tosta ajoneston ohituksesta olen kuullut juttuja, mutta CEM on sen verran pieni boksi että sen saa helposti laitettua autoon kuin autoon.
Lisäksi OBD pistoke on kytketty suoraan CEM ja jo pelkästään sen takia suosittelen käyttämään CEM boksia diagnostiikan vuoksi.
CEM hoitaa myös bensapumpun releen ohjauksen. Muistaakseni omassa kulkee 8 johtoa CEM-ECM välillä. Eli kytkentöjen määrä ei ole mikään päätä huimaava. Eli sen poisjättämistä ei voi perustella liiallisilla kaapelivedoilla.
Kaikki moottorille menevät johdot ovat A liittimessä ja näinollen johtosarja ECM ja koneen välillä on 99% valmis. Moottorin johtosarjaan tulee erilliset virransyötöt sulakkeilta+pääreleeltä, mm suuttimet, puolat, kaasuläppä, lambdat, solenoidit, startti, B liittimestä kulkee mm can väylä ja virransyöttö. Eli moottorinjohtosarja on aikalailla plug & play. Suurimmat muutokset ovat CEM boksissa. Siitäkin karsitaan vain turhat kaapelit pois.
Miksi päädyin tähän ohjelmoitavan moottorinohjauksen sijaan?
-6 kanavainen sekventiaaliruiskutus, suorasytkällä, muuttuvalla venttiilinajoituksella, sähkökaasulla ja laajakaista lambdoilla.
-toimii, satoi tai paistoi, koneen lämpötilasta tai kuormituksesta riippumatta. Starttaa kun avaimesta kääntää.
-ei tarvitsee käyttää aikaa bensakarttojen+sytkäennakoiden hakemiseen+säätöön.
-hinta: maksoin kaikista johtosarjoista, ohjainlaitteista, virtalukosta jne murto-osan kunnolliseen ohjelmoitavaan moottoriohjaukseen verrattuna.
-OBD pistokkeen kauttaa saan bluetooth adapterilla 10" tabletille moottoridataa.
"Huonona" puolena on, että säätömahdollisuudet ovat aika rajoitetut kotioloissa. Mutta toisaalta toimivaa ei tarvitse muuttaa...... Tarkoituksena ensin ajaa vakio ohjelmalla ja mahdollisesti päivittää se Rica softaan 272hp->320hp.
Tällaista tällä kertaa.....
