"
Opiskeluajoilta muistan että 5sylinterinen on aika ideaalinen konstruktio"
Joo, tuohon olin jo kommentoimassa, mutta "puliukko" ehti ensin..
"Akatemiassa" muinoin kyllä opittiin, että värinöiltään paras on tavis suora 6-pyttyinen 4-tahtinen ottomoottori, joka ei tarvitse mitään tasapainotuksia,
kun tietyillä/oikeilla kammenkulmilla massavoimat kumoavat toisensa.
Tietyillä kammenkulmilla myös V8:lla päästään varsin lähelle kuten V12:lla, monisylinteriys yleensä aina vaan parantaa asetelmia.
Näiden - etenkään oheisten pikkumasiinoiden - kanssa kun ei ole enää tarvinnut piiiitkääään aikaan aktiivisesti puuhastella, saattaa muisti/ajatukset hiukan harhailla,
mutta fysiikkahan ei ole mihinkään muuttunut, paitsi tietysti omassa ruumiissa

Taisiko olla niin, että parittomilla sylinterimäärillä tehtiin 70-80-luvuilla moottoreita, joissa pyöri kupeessa tasapainotusakseleita vastoin moottorin pyörimissuuntaa ja niillä saatiin masiinat hajottavat värähtelyt kuriin.
Siksipä hiukan ihmetyttääkin, miksi noita ko. tasapainotussysteemeitä sinne rakennellaan, kun maailman sivu on näitä 4-pyttyisiä koneita ollut menestyksellisesti tuolla kilparadoillakin sellaisessa kurituksessa,
että ns. siviilikäytössä kestäisivät ehkä isältä pojan pojan pojalle..
Eikös se maailman ehkä parhaana & tehokkaimpana pidetty Bemarin F1-masiinakin ollut nelonen, josta ihan tajuttomat tehot revittiin ulos ja kuitenkin pysyi nipussa ihan samoin, kuin muutkin aikalaisensa.
Katsellut joskus clipsejä ko. masiinan kyydittämistä kilpureista ja pitää kyllä sakemanni-insinööreille päähinettä kohottaa, kun kuulee voimalaitteen karjuvan tehot pihalle jollakin asfalttinauhalla.
Mahtoikohan nykyisistä moottorinohjaussysteemeistä olla nähty vielä edes märkiä unia..

Korjatkaa tietävämmät, jos esitetty väite ei pidä paikkaansa.
Mieluusti kyllä kuulisi, jos jollakin tietäjällä olisi noiden tasapainotusakselien välttämättömyyteen jotain faktaa selitystä.
Yhtenä pointtinahan on joskus tuotu esiin näiden keveiden kevytmetallirakenteisten lohkojen heikkous käyntivärähtelyjen suhteen vs. vanhat
painavat valurautalohkot yhdessä nykyisistä koneista turboilla & rajattomilla moottorinohjauksilla ulosmitatut kovat litratehot.
Tästäkin mielellään kuulisi jonkun alan tietäjän näkemyksiä.