Carwist  Race.fi

XC60 MY19 mukautuvat kaukovalot

 • 3 Vastauksia
 • 1895 Lukukerrat

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa mnylen

 • Luxe
 • *
 • Viestejä: 2
 • www.vrcf.fi
XC60 MY19 mukautuvat kaukovalot
« : 15.12.2018, 01:47:56 »
Heippa!

Onko kenelläkään tietoa, että miten nuo XC60:n (MY19) mukautuvat LED-kaukovalot toimivat? Hinnastossa ovat nimikkeellä "000645 LED High Level mukautuvat ajovalot ja täysaktiiviset LED kaukovalot häikäisynestoautomatiikalla" ja sisältyvät myös Technic-varustepakettiin.

Markkinointimateriaali ja manuaali antavat ymmärtää, että kun tuon kaukovaloautomatiikan pistää päälle autossa, jossa on LED-ajovalot ja tuo lisäominaisuus, niin kaukovalojen keila mukautuisi edessä olevan ja vastaantulevan liikenteen mukaan. Pari videota siitä, miten tuota mainostetaan:

* Technic-varustepaketin yhteydessä: https://esd.volvocars.com/imageweb/37cb2c16-1305-47b5-93e7-717d373ad151.mp4
* Volvo Carsin viiden vuoden takaisella videolla https://www.youtube.com/watch?v=XGvGc_UdkpA
* Ja sitten oikean maailman testi:

Manuaalissa sanotaan:

"Jos automaattisissa kaukovaloissa on mukautuva toiminto, jatkaa valokeila, erona siihen, mitä tapahtuu tavanomaisessa himmennyksessä, valaisemista edelleen kaukovaloilla vastaan tulevan tai edessä olevan ajoneuvon molemmille puolille." ja vieressä kuva, joka näyttää kovasti samalta kuin nuo kaksi ylempänä olevaa videota.

Huijasiko markkinointimateriaali, vai onkohan uudessa autossani jotain vikaa, sillä sain juuri tänään toimituksen XC60 T8 Inscriptionista (MY19), jossa on Technic-varustepaketti (ja sen myötä tämäkin toiminto), ja minulla kaukovalot menevät vain kokonaan päälle tai pois päältä  automaattisesti - ne eivät mukauta valokeilaa ollenkaan.

Onko porukalla kokemuksia tästä ominaisuudesta? Onko tämä jotenkin rajattu johonkin tiettyyn nopeuteen? Testasin omaani moottoritienopeuksissa.


Poissa FamilyMan

 • De Luxe
 • *
 • Viestejä: 84
 • www.vrcf.fi
Vs: XC60 MY19 mukautuvat kaukovalot
« Vastaus #1 : 15.12.2018, 07:26:57 »
Itselläni on XC90:sessä käytännössä samanlaiset valot.
Moottoriteillä (kaksi tai useampaa kaistaa samaan suuntaan) automatiikka muuttuu siten, että kaukovalot ovat joko päällä tai pois.
Tavallisilla teillä automatiikka toimii hyvin.

Syy tuohon on Volvon mukaan se, että moottoriteiden keskipiennar saattaa blokata vastaantulevien valoja (erityisesti rekat) siten, että automatiikka ei niitä havaitse ja pitää pitkiä päällä ja häikäisee näin vastaantulevia.

Volvo järjestelmä ei ole niin kehittynyt kuin esim Audin Matrixit tai Mersun Multibeamit. Volvon järjestelmä toimii kuitenkin hyvin tavallisilla maanteillä. Volvohan sammuttaa pitkät havaitessaan vastaantulevia tai edessäolevia. Sen jälkeen ns lyhyillä valokeilaa nostetaan ja varjostetaan tilanteen mukaan. Eli jos vastaan tulee auto, niin huomaat valotehon heikkenevän pitkien mennessä pois päältä. Tien reunoissa kyllä on valoa mutta heikommin.

Poissa hessu80

 • VRCF Ry jäsen 2019
 • Grand Touring
 • *
 • Viestejä: 1506
Vs: XC60 MY19 mukautuvat kaukovalot
« Vastaus #2 : 15.12.2018, 08:05:42 »
Saman suuntaisia havaintoja V90:ssä. Maantiellä toimii hienosti. Automaatikan ansiosta valoteho on merkittävästi parempi kuin pelkillä lyhyillä valoilla. Kannattaa siis pitää automaattipitkät aina päällä, vaikka ei varsinaisesti pitkiä tarvisikaan.

Tuon motariongelman olen kuullut muiltakin, mutta itse en ole ilmeisesti vielä ajanut puolityhjää motaria pimeässä, kun en ole kokenut asiaa ongelmaksi. Sinänsä kaksikaistaisella kadulla toimii ihan ok, mutta jos on katuvaloja näköpiirissä, niin pudottaa lähes aina lyhyille.
V90 D3 AWD Business Inscription aut -18, V40 D2 business aut -16

Poissa mnylen

 • Luxe
 • *
 • Viestejä: 2
 • www.vrcf.fi
Vs: XC60 MY19 mukautuvat kaukovalot
« Vastaus #3 : 15.12.2018, 10:12:40 »
Kiitoksia vastauksista! Huojentavaa kuulla, että valot eivät todennäköisesti ole rikki, vaan tuo moottoriteillä toimimattomuus on tekninen rajoite.

Hieman tietysti pettymys, kun tätä ei missään materiaaleissa mainittu. Itsellä maantieajoa tulee ehkä muutama kerta vuodessa ja nekin pääosin kesäisin, kun taas kolmostietä tulee ajettua aamuviiden aikoihin ympäri vuoden ja siellä on useita pätkiä, jossa voisi kaivata menosuuntaan ja tien oikealle puolelle hieman enemmän valaistusta kun liikenne on vähäistä, mutta estää kuitenkin täysien pitkien käytön.

Täytyy ehkä vähän totutella vielä noihin automaattisiin pitkät päälle/pois -valoihin moottoritiellä ja kokeilla eri asetuksia. En oletusasetuksilla eilen vakuuttunut täysin niiden toiminnasta. Useissa tilanteissa kun vastaantuleva auto meni jonkin esteen (esim. puska keskipientareella) taakse, valot menivät takaisin päälle ja kun tuo vastaantuleva auto tuli takaisin esteen takaa näkyville, omat kaukovalot olivat päällä ja varmasti häikäisivät vastaantulijaa. Nopea-asetuksella auto taas väläytteli valoja päälle/pois vähän kiusallisesti muutaman kerran, kun alettiin olla "rajalla", että voiko laittaa pitkät päälle.

 

Autodiagnoosi  Carcom Oy