Voisi ehkä olla niin, että tuo renkaan ääni lisäksi aiheuttaa jonkunlaisen värähtelyn koriin, joka sitten resonoinnilla vahvistettuna kuuluu ajossa.
Siis ongelman on nimenomaan pyöräntuennan kautta koriin välittyvä melu, jos auton äänieristys ulkomaailman ääniä vastaan ei ole täysin olematon.
Renkaiden tyyppitiedoissa mainittu ohiajomelu on renkaan ympäristöön säteilemää melua ... eli kuvaa sitä, paljoko rengas kiusaa tienvarren asukkaita yms. Tämän pääsy auton sisälle harvemmin on ongelma.
Se toinen laji puolestaan... eli auton rakenteisiin välittyvä värinä, mikä sitten saa tavallaan koko korin "soimaan". Kokemusta on aiheesta autossa, joka oli sileällä pinnalla varsin äänetön, mutta karkealla asvaltilla melu kiusasi jo neljänkympin vauhdista lähtien. Renkailla (Pirellin Turanzat), jotka TM oli rankannut melultaan kohtuu hiljaisiksi, mutta mukavuudeltaan hitusen heikommiksi.
Ei nämä kotimaiset lehdet edes osaa melua mitata. Käyttävät, ressukat, mittauksessa hiljaisille (alle 55 dB) äänenpaineille tarkoitettua A-painotusta, joka jättää matalat taajuudet huomioimatta. Kuuloaistin herkkyys on heikompi matalilla taajuuksilla, joten ne eivät ole pienillä äänenpaineilla lainkaan kuultavissa, siksi tällainen painotus tarvitaan ja sitä käytetään mm. mitattaessa melua rakennusten sisällä (haarukka suunnilleen 20-35 dB) tai ulkona (maksimiraja-arvo 45 dB).
Mutta autojen sisällä mennään A-painotustakin käytettäessä reilun 70 dB lukemiin, jolloin pitäisi käyttää kovemmille äänempaineille tarkoitettua B tai C käyrää.
Sainpa nyysittyä lainaan dB mittarin ja koeponnistin autoani. 71 dB(A)/90 dB(C) kahdeksankympin nopeudessa! Ei ihme, että tuntui pää räjähtävän...
Autolehtien väärällä menetelmällä saadut tulokset voivat siis valehdella melua melkein 20 dB alakanttiin ja tässähän puhutaan logarimisesta astekosta, joten ero on huikea. Ei tarvi enää ihmetellä, miksi mittaustulokset ja subjektiiviset arviot eivät aina ole ihan linjassa noissa testeissäkään.
Em. autossa rengasmelu oli hyvin matalataajuista kuminaa. Sain pientä helpotusta ongelmaan (korvakuulolta arvoituna) vaihtamalla rengasmerkin Bridgestone -> Conti. Vuotta myöhemmin taas mittaria kotilainaan, mutta tulokset aika ristiriitaiset, koska asvaltin laatu vaikuttaa enemmän kuin mikään muu. Testit kesäkuun alussa karkealla asvaltilla.
- 80-nopeudessa sain Kehä III:lla parhaimmillaan tauluun 69-70/83 dB(A/C)
- Kehä I:llä ja Hämeenlinnanväyllä lukemat n. 71/90 dB (A/C)
- 100 vauhdissa (Tuusulan moottoritie) lukemat 70-73/89-95
- 40-50 nopeuksissa asuinalueiden kokoojakaduilla 63-70/n. 85
Ajonopeuden merkitys on aika olematon verrattuna asvaltin kuntoon, mutta hiljaisilla nopeuksilla melun taajuus laskee ja A-painotuksen taajuusleikkuri kaunistelee lukemia entistä enemmän.
Jälkikäteen kun em. renkaiden testejä selailin uudelleen, niin sellainen kutina jäi, että arvio renkaan "mukavuudesta" voisi korreloida paremmin matalataajuisen melun kanssa ja ne "melu" jutut sitten pelkkää korkeataajuista vollotusta koskevia, koska "matalataajuinen melu ei häiritse".
