^ Tehdastekosta kaasuautoa ei Volvolta ole koskaan saanut. Vaikka kaasukäyttöisiä autoja on valikoimissa ollut, niin ymmärtääkseni kaikkiin kaasujärjestelmän on asentanut joku Volvon yhteistyökumppani. Lopputulos ei siksi paljoa jälkiasennuksesta poikkea. Esim. omissa kätösissä olevassa vm2016 V60 Bifuellissa ajotietokone on autuaan tietämätön siitä, mikä polttoaine on käytössä ja kaasun määrää kurkistellaan kyynärnojan säilytyslokeroon piilotetusta mittarista. Myös käyttöohjekirjan tiedot ja jopa auton viraliset speksit ovat hatarat ja suorastaan harhaanjohtavat. Tietoa tavaratilan koosta ei löydy (on oikeasti aika pieni ja saman kokoinen kuin lataushybridissä) ja auton omamassa muka täsmälleen sama kuin bensaversiossa. Että muka 3 kaasutankkia ei painaisi yhtään enempää kuin pois jätetty vararengas

Tosin sillä, että kaasuauto on myyty kaasuautona liikkestä on yksi etu jälkiasennukseen verrattuna - rekisteriotteessa on hieman alempi CO2 päästölukema, mikä keventää vuotuista ajoneuvoveroa jonkun 50 €.
Tätä V60 Bifuelia ei koskaan ole Suomessa uutena myyty, joten merkkihuolto nostaa kaasulaitteiden kanssa oitis kädet pystyyn. Onneksi normaaleihin huoltoihin tällä ei ole vaikutusta. Kaasujärjestelmän vaivoja taas on turha lähteä minnekään yleishuoltoon tyrkyttämään. Pitää etsiä spesialisti.
Omalla kohdalla tarvetta on tullut kahdesti. Heti kättelyssä autoa osataessani ilmeni, ettei kaasulla ajella yhtään minnekään. Vikana vuoto tankilta tulevan putken liitoksessa kaasunjakajaan. Korjaukseksi riitti liittimen kiritys. Tämä hoitui Espoossa, mutta ao. toimipiste on sittemmin lopettanut.
Ongelma n:o 2 on, että parina edellisenä talvena oli haasteita suostutella auto ottamaan kaasu käyttöön ja kovemmalla (-13 °C tai enemmän) pakkasella tuli nykimisefektiä. Tällä kertaa Hämeenlinnasta löytyi velho, joka päätteli ongelman johtuvan vikaantuneesta paine/lämpötila-anturista. Se ei tykkää liiasta öljystä, joka kuulemma riivaa erityisesti ruotsintuonteja. Osui ja upposi - oli ihan öljyssä uitettu vekotin. Öljyä saa "kaupan päälle" erityisesti pieniltä kaasuntuottajilta Ruotsissa. Lienee kompressorien voiteluöljyä.
Biokaasun riittävyyttä on turha murehtia. Biokaasua tuotetaan PALJON enemmän kuin liikenteessä kuluu. Suurin osa meni jo aiemmin voimalaitoksiin/lämpölaitoksiin maakaasua korvaamaan. Yksi niistä kikoista, millä sähköntuotannon CO2 -päästöjä on painettu alas. Suuri osa tuotantolaitoksista ei taida edes pystyä myymään kaasua ulos, vaan tuotanto on ainoastaan omaan tarpeeseen. Mutta tuotantoa siis on ja laitoksia rakennellaan koko ajan lisää. Luulisi nykytilanteen antaneen lisää puhtia suunnitelmiin. Sekin syytä mainita, että ainakin Vantaalla on päätetty rakentaa synteettistä metaania tuottava laitos ja vastaava on ollut harkinnassa myös Keravalla ja Lahdessa. Ideana on tuottaa sähköenergian avulla metaania, jota kätetään liikennepolttoaineena sekä voimalaitosten polttoaineena (maakaasun sijaan) talven kulutushuippuujen aikana. Tuotanto pyörii tietenkin vain silloin, kun sähkö on hullunhalpaa eli käytännössä tuulivoiman tuutatessa sähköä yli tarpeen. Akut ovat ihan liian kallis ratkaisu pitkäaikaiseen ja suurten energiamäärien varastointiin.
Vaikka muutama pikku murhe on auton kanssa ollut, niin olen koko ajan ihmetellyt, miksen älynnyt moista hankkia jo vuosia aiemmin. Olen nyt kaasutellut reilussa 3½ vuodessa vajaat 70 tkm ja bensaa on palanut keskimäärin 1,7-1,8 l/100 km. Aivan turha yrittää autokauppiaiden tyrkyttää minulle mitään töpselihybridiä - ei ole latausmahdollisuutta, ei kiinnosta paperilla 1 l/100 km ja todellisuudessa 5+ l/100 km kuluttava huijausvehje eikä noiden hinnatkaan mitään lompakkoystävällisiä ole. Toisaalta ihan uusissakaan kaasuautoissa ei juuri ole tarjontaa (se mitä on, on jollain tapaa rampautettua, esim. moottori ihan täysi nuhapumppu ja/tai bensatankki 7 l kokoinen). Säästyy rahat, kun ei tarvi auton vaihdostakaan ihan lähivuosina haaveilla. Mieluummin loikkaisin sitten suoraan syvään päätyyn eli täyssähköautoon, mutta latausinfra ei ole vielä riittävällä tasolla.
Tankkausasemien kanssa on ollut viime aikoina enemmän murhetta. Reilu 3 vuotta sitten tankkaus oli yksinäistä puuhaa, mutta nykyään ei ole lainkaan harvinaista, että tankkaukseen on jonoa. Tällöin käy myös helposti niin, ettei kaasua saa asemalta täydellä paineella ja tankkausmäärä jää vähän vajaaksi. Tätä ongelmaa oli jo hyvän aikaa sitten Tampereen Nekalassa ja nyt tauti on levinnyt mm. Riihimäelle. Uusia tankkausasemia on parin viime vuoden aikana rakennettu toistakymmentä, mutta tuntuu autot lisääntyneen jopa nopeammin.