Kehtaisitko Hannu tai joku muu turboista ymmärtävä vääntää rautalangasta, miten ahtopuolen vuoto aiheuttaa pakopaineen kasvua?
Ymmärrän ahtimen pyörimisnopeuden kasvun, kun ahtopainetta pääsee vuotamaan harakoille niin kompressorisiipeä jarruttava voima on pienempi -> sama pakokaasuvirtaus pyörittää ahdinta suuremmalla nopeudella.
Mutta eikös pakopainetta mitata turbiinin etupuolelta (pakokaasun virtaussuunnassa eli koneen ja turbon välistä). Naiivisti kuvittelisin että kun tuo kompressorin pyörimisvastus on pienempi ja turbiini siksi pääsee pyörimään nopeammin, niin ei se ainakaan nosta pakopainetta? Mitä mä en tajua tästä?
Minäpä koitan selventää tätä...
Tunnetusti ilman paineistamiseen tarvitaan energiaa (esim paineilmakompura), mikä otetaan turbossa pakopuolen paineesta sekä lämmöstä. Jos teoreettinen moottori ottaa 1 bar ylipaineella ajettaessa 2 l/krs (vaparina 1l/krs) ilmaa, jolloin sen paineistaminen vaatii energiaa pakopuolelta siten että pakopaine on vaikka 1 bar. Jos imupuolelta vuotaa 1 bar paineista ilmaa ulos niin silloinhan pakopuolelta tarvitaan enemmän energiaa = enemmän paine-eroa korkeampi lämpötila. Loogista eikö totta? Kompura esimerkin kanssa sama, jos yksi kompura riittää yhdelle maaliruiskulle niin jos siihen pistää kaksi niitä ruiskuja niin sitten tarvitsee myös tupla tehon että paineet pysyvät ylhäällä...
Hetken vielä kun miettii mitä pakopaine tarkoitaa huuhtelulle; poistotahdin lopussa imuventtiili aukeaa joku 30-40 EYK, tällöinhän palotilan paine on jonkin verran suurempi kuin pakopaine. Esim jos keskimääräinen pako- ja ahtopaine olisivat 1 bar, niin paine imuventtiilin auetessa palotissa voisi olla vielä 5 bar. Tällöin palokaasu virtaa hetken imusarjaan päin (kaasu virtaus kääntyy väärään suuntaan) ja imutahdin aikana ensimmäinen 20-40 astetta JYK:n menee pakokaasua imiessä imukanavasta sylinteriin. Eli sylinterin tehollinen täytös pienenee pakopaineen noustessa.
2 venttiilinen moottori tarvitsee samaan tehoon päästäkseen enemmän asteita nokalta huonomman huuhtelun takia. 2 vent/syl kärsii siis paljon enemmän tuosta pakopaineesta, tästä juontaa juurensa se miksi pakopaine ei saisi nousta ahtopainetta korkeammaksi. 4v/syl tekniikassa voidaan käyttää suurempia pakopaineita ilmaan että täytös = teho siitä isommin kärsisi. Kiihdytysmiehillä tuo raja on muuten vielä alempi, pakopaine saisi olla max puolet ahtopaineesta, jos meinaa saada tehoja...
