Volvo 240 -87 mallinen ja varustettu tuolla Solexin kaasuttimella. Itse kun en ole koskaan edes mopoa omistanut niin ei ole noiden kaasuttimien kanssa tullut touhuttua.
Eikä vuosiin ole ollut tarvettakaan kun tuo vuonna -01 hankkimani 240 (allekirjoituksen auto) on pelannut ihan hyvin.
Kuitenkin viime katsastuksessa havaittiin että moottori käy hieman laihalla. Kilometrejäkin on takana jo yli 400 tkm, joista 100 tkm minun ajamiani, eikä tosiaan meikäläisen aikana tuolle Solexille ole mitään tehty, niin ajattelin tutustua paremmin sen sielunelämään.
Auto toimi muuten normaalisti mutta pientä tyhjäkäynnin epätasaisuutta ja pikku tasakaasulla nypyttämistä + nyt viimeisempänä olin huomannut pienen viiveen kun polkaisee kaikki ulos esim. ohitustilanteessa. Käynnistyi hyvin kylmänä ja kuumana ja vetoja kyllä löytyi.
Aloitin tilaamalla Kaasutin expertiltä huoltosarjan tuolle Solexille. Se sisälsi kohokammion venttiilin ja erilaisia tiivisteitä.
Imusarjan ja kaasuttimen välisen bakeliitin hioin lasilevyn päällä tasaiseksi ja uusin sen tiivisteet.
Mitään aikaisempaa kokemusta kaasutinrempasta minulla ei siis ole, joten osien eri nimitykset ja merkitykset ovat hakusessa. Saa siis korjata ja selvittää niitä.
Alfamerin korjausopas minulla oli suuntaa antavana teoksena projektissa mukana.
200 sarjan Volvoissa on käytetty kahden mallisia Solexeja, matalaa ja korkeaa mallia. Korjausoppaan mukaan korkea malli olisi B200 koneessa käytetty ja matala B230 koneessa käytetty. Tämä aiheutti ensimmäiseksi hämmennystä, koska minulla on 2l kone ja siinä on kuitenkin ruokkimassa tuo matala malli. Olisikohan korjausoppaassa painovirhe?
Purin kaasuttimen autosta irti ja vein sen sisälle työpöydälle.

Nuo messingin väriset osat ovat ilmeisesti suuttimet? Niitä en uskaltanut ryhtyä irrottamaan. Olisi ehkä samalla pitänyt yrittää puhdistaa?

Kohon säädin ohjekirjan ohjeiden mukaan 33,8mm (se oli alun perin 36mm) ja venttiilin vaihdoin uuteen.

Kohon säätö-ohje.

Tuollainen osa, jonka nimeä en tiedä oli ihan selvästi jumissa. Lähti liikkumaan kun huolellisesti puhdistin Bräkleenilla.
Tuosta liittimestä lähtee kumiletku, joka päättyy johonkin vaihteiston kohdille. Ei siis johda mihinkään. Mikä lie virka tälläkin.
Tämän tiivistettä ei tullut huoltosarjassa mukana, mutta se oli helppo tehdä itse tiivistepaperista uusi.

Myöskään tämän osan kalvotiivistettä ei tullut huoltosarjassa mukana, mutta sain ehjän varaosa kaasarista jonka olin joskus markkinapaikalta ostanut. Vanha kalvo olikin useasta kohdasta puhki. Osa liittyy jotenkin ryyppyvivustoon, mutta en tiedä sen funktiota sen tarkemmin.
Kaksi vastaavaa kalvoa (kolmion ja neliön mallinen toiselle puolelle kaasaria) tuli sarjan mukana ja ne vaihdoin uusiin myös.
Sitten kaasutin kasaan uusilla tiivisteillä ja testaamaan. Mihinkään säätöruuviin en ole koskenut. Ainoastaan säätänyt uimurin ohjekirjan arvoihin. Ilmeisesti sen säätö vaikuttaa myös seoksiin?
-Auto käynnistyi hienosti ekalla yrittämällä ryypyn ollessa täysin auki, niin kuin kylmäkäynnistyksessä kuuluukin.
- Käytin koneen lämpimäksi ja ensimmäinen huomio oli kuinka tasaisesti se käykään. Tässä vaiheessa kaikki siis hyvin.
- Lähdin ajamaan ja veto on tasaista ja miellyttävää tasakaasulla. Nypytys on poissa, jes.
Sitten niihin miinuksiin.
-Vetoja tuntuu olevan vähemmän kuin ennen projektin aloittamista. Veto on siis tasaista ja miellyttävää, mutta pedaalin niitatessa lattiaan kiihtyi ennen enemmän.
- Toinen huono puoli on että käynnistyy lämpimänä huonommin. Joutuu kaasulla auttamaan että käynnistyy.
Tulppien väristä päätellen käy laihalla edelleen. Imuvuotojakaan ei tunnu olevan mitä bräkleenilla liitoksia suihkuttelin.
Auttaisiko tyhjäkäyntiseoksien säätö jossain liikkeessä sekä vetoihin että lämpimänä käynnistykseen? Nuo kaksi jos saisi vielä kuntoon niin projekti olisi enemmän kuin onnistunut.