Kulkukoira  Proturbo

Elektroniikka ja piensähkö

  • 444 Vastauksia
  • 153886 Lukukerrat

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa TOK

  • Hallituksen jäsen - Rahastonhoitaja - Prinssi Rohkea
  • Administrator
  • Group A
  • *
  • Viestejä: 8962
  • Kartanoita kartano täynnä
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #165 : 14.02.2012, 17:15:42 »
3500K kylmä???
Ite käytän 5000-6500K ledejä, ei se päivänvalo mun mielestä vielä kylmä oo ja 3500K on vielä kaukana siitä.

Yllätti minutkin, pieneltähän tuo 3500K kuulostaa mutta käytännössä tuo lamppu osoittautui suhteellisen kylmänvalkoiseksi kun laitoin ruokapöydän päälle kokeeksi. Tuolla 7W ledillä saa kyllä mukavan kirkkaan valaistuksen, vähintään vastaa 60W hehkua jollaista tuossa aiemmin pidetty. Väriltään tuo 3500K tosiaan kylmänpuoleinen mutta mulle vielä ihan jees. Voi johtua ympäristöstäkin kun keittiössä puupaneelia ja puupintaa joka puolella ja toisena kattovalona kellanruskea loisteputki...

Tukes ny varottelee aina ja kaikesta, mul on himassa ledivalot kaikkialla muualla paitsi mikrossa ja uunissa.

Ei nyt kyse olekaan siitä että ledit yleisesti olisivat turvattomia vaan siitä että jotkut yksittäiset valmisteet ovat osoittautuneet epäluotettaviksi.

Tukesin puuttumiskynnys on joissakin asioissa pieni, mutta toisaalta juuri sen ansiosta Suomessa ei käytännössä tapahdu sähkökuolemia vaikka sähköä käytetään joka puolella jatkuvasti. Vastaavasti turvallisuusasioihin rennommin suhtautuvissa maissa harrastetaan kaikenlaisia rautanaulavirityksiä ja kuolemaan johtavat sähkötapaturmat ovat about yhtä yleisiä kuin tupakointi.

Poissa mikan

  • Hostellitonttu
  • VRCF Ry jäsen 2024
  • Turbo
  • ******
  • Viestejä: 4437
  • Wäärin Wirittäjä #1 Saatanallinen säätäjä
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #166 : 14.02.2012, 22:25:19 »
3500K kylmä???
Ite käytän 5000-6500K ledejä, ei se päivänvalo mun mielestä vielä kylmä oo ja 3500K on vielä kaukana siitä.

Makuasia...  Taisi se koirakin jotain todeta tuosta mausta...   :D

Omalle silmälle kaikki yli 3000K värilämpötilat ovat kylmiä (sinertäviä) ja kun vielä valkoisten ledien värintoistoindeksi on haitarista, niin hifistin silmää se haittaa. Päivänvalossa pihalla kun ei ole vertailukohtaa, niin se värilämpötila ei näy samalla tavalla kuin normaalissa asunnossa, jossa on monen eri värilämpötilan valon lähteitä.

Ja kävin katsomassa livenä tuon mätänetin 3500K led-valon värilämpötilan. Kylmä oli!

Tukes ny varottelee aina ja kaikesta, mul on himassa ledivalot kaikkialla muualla paitsi mikrossa ja uunissa.
(no keittiönpöydän loisteputken tilalla ei oo, ku en käytä kyseistä valoa koskan).
Sähkö on sinistä ja se sattuu!  :nuhtelu

Tai meikäläisen hommissa se sähkö polttaa ja pahasti! Pahimmillaan se grillaa jannun samantien koko kypsäksi ja vieläpä ilman kontaktia.   :hello:

Tukes on tarkka, kuten hyvä rakennusvalvoja. Tämän seurauksena meillä Suomessa tapahtuu äärimmäisen vähän sähkötapaturmia.

Ebaysta oon ostanu kaikki, monessa kattovalossa valmis E27 kantanen polttimo,
ei sieltä sähköiskua saa jos ei pidä virtoja päällä ku koskee polttimoon? Tai ottaa vielä vaikka sulakkeet irti varuiks.
Olkkarissa on kattovalon piuhoihin liitetty 12V/2A muuntaja ja sen perässä 4kpl näitä:
Niin, se sähköiskun vaara vaanii ja palovaara vieläkin pahemmin.

Tietysti, jos asut yksin omassa kämpässäsi, niin valinta on sinun. Muissa tapauksissa voit vaarantaa myös muiden hengen.
Tuo 12V muuntajan käyttäminen poistaa sähköiskun vaaran noista ledivaloista (mikä on hyvä) ja minimoi palovaarankin, jos suojaukset ovat asianmukaiset.

noi listat on alumiinisen valotason päällä tason reunoilla luonnollisesti jokasta seinää kohden yks valo.
Ei oo viel kämppäpalanu.
Ja jos sattuu palamaan ja palosyyn tutkinnassa käy ilmi, että syy on luokaton sähkölaite, niin vakuutuskaan ei korvaa. Vaan maksat kaikki viulut omasta pussistasi kaikkine mahdollisine korvauksineen.

Nii ja kylppärin kaapista poistin loisteputken ja laitoin tollasen kans sinne tilalle + muoviseen koteloon vielä yhen sinne peilikaapin päälle, niistä menee piuhat peilikaapin sisälle ja siel on 12V/1A muuntaja kiinni pistorasiassa.
Tarttee joku haarotin laittaa sinne, että saa partakoneenki vielä kiinni.
Kylppärissä meillä on 13W T5 putkella oleva loisteputkivalaisin. Ledejä sinne sovittelin, mutta tuon hankinnan hetkellä ei ledien tehot olleet likikään samalla tasolla.

No, totta on se, että ledit ovat kehittyneet rajusti muutamissa vuosissa. Ensimmäistä valkoisista ledeistä sain hyviä kokemuksia väsäillessäni reilun vuoden ikäiseen Digitalin Hinote läppäriin taustavalon ledeistä. Parani muuten akunkesto kertaheitolla aivan uuteen luokkaan.

Pointtini on siinä, että verkkojännitettäkäyttävien led-valojen kanssa kannattaa pitää järki päässä ja valita laatua.
Jos välissä on muuntaja, niin vapaus valita on omissa sfääreissään.

Mitään sähköasennuksia (verkkosähkö) ei kannata ryhtyä tekemään, jollei tiedä tarkkaan mitä tekee. Suojajännitteillä on vapauksia enemmän.   :)

Ps. meikäläisellä ei ole ollut hehkulamppuja enää kymmeneen vuoteen muualla kuin uunissa ja jääkaapissa, vaikka aluksi olin äärimmäisen skeptinen noiden energiasäästö vermeiden suhteen (mitatusti)....   :D


Häkä piristää!
Moonshine Motorsport   Kouvolan Korottajat™ - taivasta tavoitellen jo vuodesta 2005  (1%) <> 7kg<hv

Poissa Ribbe

  • Lähes kalsarinsininen
  • VRCF Ry jäsen 2024
  • Polestar
  • **********
  • Viestejä: 12495
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #167 : 14.02.2012, 22:53:53 »
Kyllä ledeillä saadaan sitä tehoakin. Muutamassa vuodessa on fillarien valoissa tapahtunut hirveitä harppauksia. Pari vuotta sitten led valo tarkoitti sitä että se on himmeä tuikku jota voi kaupungissa käyttää siihen että sinut nähdään. Nyt itsellä on yhdellä teholedillä oleva valo fillarilla ja tänäänkin mäkisessä maastossa sai ihastella kun valaisi tietä sen 150m.
Member of team R-sport
1998 S70 2.5T -> 2006 S60 2.5T -> 2008 S80 D5 AWD -> 2014 S60 D5 AWD -> 2017 S90 D5 AWD - 2021 S90 T8 AWD

Poissa Jule

  • Grand Touring
  • ****
  • Viestejä: 1873
  • 264GLE + 245GL + B10M
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #168 : 25.02.2012, 02:55:58 »
Tuo taisi olla se kalliimpi, jätin sen hyllyyn otin tämän: http://www.motonet.fi/web/guest/etusivu#productid=38-4599

Nyt kun vertaa noita netin tuoteinfoja niin 38-4599:ssä on värilämpötila 3500K = halvempi; tuo 38-4566 on väriltään 2700K ja maksaa melkein tuplaten. Lisäksi näköjään 38-4566:ssa himmennettävyystoiminto, ymmärrän että PWM-elektroniikka maksaa vähäsen lisää mutta että 15e lisää  :o

Ja ovat siis samalla tuotemerkillä myytäviä mutta pikkusen eri malli.

Noiden ledilamppujen himmennys on hankalaa koska se himmennys ei ole pelkkä PWM elektroniikka. Itseasiassa on olemassa erillisellä kaukosäätimellä olevia himmennettäviä lamppuja, ja ovat halvempia, koska sen kaukosäätimen tekeminen, ja lampun sisään vastaanotin ja se pwm palikka tulevat halvemmaksi.

Itseasiassa edes himmennettävät "huippu" ledlamput eivät toimi läheskään kaikilla himmentimillä. Käytännössä vain puhtaalle resistiiviselle ja/tai induktiiviselle kuormalle suunniteltu himmennin toimii. Pääsääntöisesti kapasitiiviset ja yleishimmentimet eivät toimi noiden himmennetävien ledien kanssa. Tai no ei toimi oikein himmennettävät ESL:tkään, mutta niissä himmennystekniikka on yksinkertaisempi, joten hintaero ei ole niin iso.

Himmenninhän toimii siis niin että se leikkaa sähkön siniaallosta viipaleen pois, himmennin tyypistä riippuu mistä kohtaa viipaloidaan. Jos led lamppu himmennetään sen täytyy ensin päätellä siitä viipaloidusta sähköstä kuinka paljon sitä lamppua nyt halutaan himmentää, jonka lisäksi sen lampun täytyy myös toimia sillä viipaloidulla sähköllä, ja vielä niin että se kuormittaa himmennintä siivosti.

Joskus mittailtiin himmennettävää energiansäästölamppua. Todettiin että minimiin himmennettynä sen virrankulutus on n. kaksinkertainen täyteen kirkkauteen verrattuna. :)
« Viimeksi muokattu: 25.02.2012, 02:58:23 kirjoittanut Jule »

Poissa mikan

  • Hostellitonttu
  • VRCF Ry jäsen 2024
  • Turbo
  • ******
  • Viestejä: 4437
  • Wäärin Wirittäjä #1 Saatanallinen säätäjä
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #169 : 25.02.2012, 13:44:59 »
Joskus mittailtiin himmennettävää energiansäästölamppua. Todettiin että minimiin himmennettynä sen virrankulutus on n. kaksinkertainen täyteen kirkkauteen verrattuna. :)
Mutta tuo himmentäminenhän on mukavuustekijä, eikä energiansäästöä!  :2funny:


Oikeastaan ledien himmentäminen on helppoa, jos kaikki on suunniteltu alunpitäen sitä varten.

Se, että ledilampun pitää himmentyä kaikkien epämääräisten tyristori-säätimienkin perässä, onkin hitusen haastavampaa. Nimenomaisesti siksi, että ledilampun pitää olla halpa. Tekninen suorite ei sinällään ole erityisen haastavaa, vaan normi elektroniikka-insinöörin perussettiä.

Ledejä voi himmentää joku PWM-tekniikalla (pulssinleveys, eli pulssisuhde) tai sitten hallitsemalla suoraan ledin DC-virtaa.

Joka tapauksessa ledi-lamppu itsessään sisältää virtalähteen, jos se on esim muutamalla 1W ledillä toteutettu. Tällöin se tasasuuntaa verkkosähkön ensiksi tehden siitä ~310V DC-jännitettä, josta sitten se alennetaan ledien kynnysjännitteen (~3,5V valkoisella ledillä) tietämille kytkennästä riippuen. Ja jos noita 1W ledejä on sarjassa vaikka sen 3kpl, on niiden yhteenlaskettu kynnysjännite sen 10,5V.

Mutta oikeastaan ledien kohdalla täytyy keskittyä siihen ledien käyttämään virtaan, sillä ledi ei ole lineaarinen komponentti virta/jännitekäyrältään.
http://fi.wikipedia.org/wiki/LED

Elikkäs kaikki muu on irrelevanttia, paitsi se, ettei ledille saa antaa nimellisvirtaansa enempää, tai ledi kuolee nopeasti sisäiseen lämpöhalvaukseen. Näiden 1W ledien kohdalla se tarkoittaa 350mA virtaa.

Tähän led-lamppujen suunnitteluun sitten tulevat mukaan tehokertoimet yms. mukavat jutut, koska normaali tasasuuntaussilta ei kuluta vaihtovirtaverkosta tehoa kuin silloin kun verkkojännite on korkeampi kun tasurin konkan jännite.
http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor

Joten himmenttävän 240V ledilampun kuormasta täytyy kehitellä elektroniikan avustuksella "feikki"-resistiivinen kuorma (kuten lämmitysvastus) ja sen täytyy tunnistaa joko himmentimen tekemä verkkosähkön pätkiminen (PWM) tai jännitteen lasku ja reagoida siihen.

Jos valaistus systeemi on alunpitäen suunniteltu esim. 12V halogeeneille, niin hommasta tulee helppoa. Koska tällöin ledeille lähtevää tasajännitettä tarvitsee vain laskea sopivasti, niin ledit himmentyvät. Tämä temppu on helppo, koska jännitteeltään säädettäviä virtalähteitä on yleisesti saatavilla laajalla skaalalla.
https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?toc=19741
Tosin noitakin edullisempia on, koska noissa on mittareita yms. härpättimiä, jotka eivät ole pakollisia.

Jos haluaa käyttää vain leditekniikaan tarkoitettuja tehonlähteitä, niin valikoimaa riittää.
https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?toc=18897&name=led-virtalahteet

Tästä syystä tuossa edellisen vuosikymmenen puolivälissä firmamme toimarin tönöä rakennettaessa huomioimme ledivalaistuksen ja siihen siirtymisen.  Koska tuolloin ledivalot eivät olleet vielä kustannustehokkaita ja ominaisuuksiltaankin vähän sitä sun tätä, niin ledit laitettiin ainoastaan eteisalulan kattoon, jolla on korkeutta kahden kerroksen verran, joten sieltä ei lamppuja vaihdeta ihan tuosta noin tavallisella keittiöjakkaralla.

Muutoinkin suosittiin 12V halogeeneja runsaasti (jotka on helppoa vaihtaa ledeiksi) ja systeemit eroteltiin omiksi kokonaisuuksikseen ja niitä ohjataan säädettävillä jännitelähteillä.

Etu- ja takaterassit laitettiin 1W ledilampuilla tuossa nelisen vuotta sitten. Ompahan tähtitaivas terassilla!   :D
Kylpyhuoneesta puhumattakaan, jossa on kirkkaudeltaan 5 tasolla säädettävä valaistus ja 110 ledin tähtitaivas...  ;D

Tavallisten E27/E14 kantaisten lamppujen korvaaminen ledeillä onnistuu, mutta kaikkia herkkuja ei voi saada ilman sähkärin käyntiä.

Himmennettävään ledivalaistuksen voi toteuttaa vaikka näin:
https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?item=69-967-40

Notta, on sitä jotakin omaksi ilokseen tullut puuhasteltua muiden kämppiin ja omiinkin jotain noiden ledien kanssa.  ;)



Kaikkein helpointa nuo valaistusmuutokset jälkikäteen on toteuttaa torpissa, joissa ne on otettu huomioon jo valaisinkaapelointeja tehdessä. Valitettavan usein talonrakentajat tuijottavat vain sitä johtojen hintaa sillä hetkellä, eivätkä tajua sitä, että se €200,- joka sijoitetaan rakennusvaiheessa takaa sen, että muutokset ovat mahdollisia ilman €1000,- investointeja ja hikeä/päänvaivaa.   :hello:

Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty!  :)


Häkä piristää!
Moonshine Motorsport   Kouvolan Korottajat™ - taivasta tavoitellen jo vuodesta 2005  (1%) <> 7kg<hv

Poissa Kupru

  • Kaidemestari
  • Grand Touring
  • ****
  • Viestejä: 2326
  • www.vrcf.fi
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #170 : 25.02.2012, 14:49:37 »
mikan, tuntuu että tunnet alaa P>
V70 Classic ja S80 T6 Executive, Tyttärellä S40
Apina ei tunne ketään, mutta apinan tuntee kaikki.
Nyt apina ajaa talven Jeepillä V8 eco...

Poissa mikan

  • Hostellitonttu
  • VRCF Ry jäsen 2024
  • Turbo
  • ******
  • Viestejä: 4437
  • Wäärin Wirittäjä #1 Saatanallinen säätäjä
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #171 : 25.02.2012, 15:47:23 »
mikan, tuntuu että tunnet alaa P>

Harrastuksen puolesta....   ;)

Päivätyöni on kyllä valoon liittyvä, mutta täysin eri aallonpituuksilla.
Paljon tinasin, paljon tuhosin, kunnes kolvini viimein kylmee!  :2funny:


Häkä piristää!
Moonshine Motorsport   Kouvolan Korottajat™ - taivasta tavoitellen jo vuodesta 2005  (1%) <> 7kg<hv

Poissa Jule

  • Grand Touring
  • ****
  • Viestejä: 1873
  • 264GLE + 245GL + B10M
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #172 : 01.03.2012, 22:34:02 »
Tässä juuri jokunen päivä sitten testailin elektronisia halogeenille tarkoitettuja muuntajia lednauhan kanssa, ja löysinpä yhden joka jopa toimi melko hienosti himmentyen jne. Suoraan niitä ei radiohäiriön takia oikein sovi laittaa, joten tasasuuntauksella ja konkalla tein siitä dc powerin. Ihan lineaarinen himmennys ei ole, ja saisi himmentyä vähän enemmän, mutta ihan jees lopputulos kuitenkin kun pitää käyttää normi himmennintä.

Eräänlainen ongelma on se että himmentimen perään tarkoitettuja 12V ledpowereita on alle 30W tehoisia, ja yli 70W, mutta tuossa välissä on aukko johon ei ole mitään valmista.

Poissa mikan

  • Hostellitonttu
  • VRCF Ry jäsen 2024
  • Turbo
  • ******
  • Viestejä: 4437
  • Wäärin Wirittäjä #1 Saatanallinen säätäjä
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #173 : 02.03.2012, 07:46:25 »
Tässä juuri jokunen päivä sitten testailin elektronisia halogeenille tarkoitettuja muuntajia lednauhan kanssa, ja löysinpä yhden joka jopa toimi melko hienosti himmentyen jne. Suoraan niitä ei radiohäiriön takia oikein sovi laittaa, joten tasasuuntauksella ja konkalla tein siitä dc powerin. Ihan lineaarinen himmennys ei ole, ja saisi himmentyä vähän enemmän, mutta ihan jees lopputulos kuitenkin kun pitää käyttää normi himmennintä.
Noilla tavis halogeenimuuntajilla on on ongelmia käsitellä epälineaarisia kuormia.
Katsoppas joskus skoopilla tuollaista halogeeni muutajaa...   :o
Ne mitä olen tutkinut, ovat ~50Hz ja ~95%* AM-moduloituja, kantoaallon ollessa siellä 100kHz nurkissa.
Nille kun antaa vaikka sen hitusen vajaan minimin resistiivistä kuormaa (vastus tai halogeeni), niin ne pelaavat loistavasti ledien virtalähteinä tasurin/konkan keralla. Tosin tasurin diodeiksi kannattaa valita sellaiset, joiden nopeus riittää 100kHz signaalin tasasuuntaamiseen.

Päädyin empiirisesti tähän viretelmään räjäytettyäni, joka kevät/syksy grillikatoksen halogeenien virtalähteen. Ja kun löysin toimivan virtalähteen (en jaksanut rakentaa itse), niin sen jännite oli hitusen alakantissa, joten kirkkaus hitusen hiekko ja värilämpötila myös ja samalla tuli ilmi, että maa-piuhoissa oli tullut alimitoitus. No, virittelin 10W halogeenin ja ledilamppujen (~10kpl) avulla tyydyttävän ratkaisun kirkkauden ja värilämpötilan suhteen.

Eräänlainen ongelma on se että himmentimen perään tarkoitettuja 12V ledpowereita on alle 30W tehoisia, ja yli 70W, mutta tuossa välissä on aukko johon ei ole mitään valmista.

Ledien virtalähteet (DC) eivät ole sama juttu kuin halogeenien!  :o
Ainakin elfalta saa kaikissa tehotasoissa jännitelähteitä välillä 6-84W ja jännitteillä 10,5 - 87V,
sekä vakio/jännitelähteinä.

https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?toc=18897&name=led-virtalahteet


Häkä piristää!
Moonshine Motorsport   Kouvolan Korottajat™ - taivasta tavoitellen jo vuodesta 2005  (1%) <> 7kg<hv

Poissa Kaziganth

  • Biokaasumies / Karaokemestari
  • Turbo
  • ******
  • Viestejä: 4106
  • Hämeen hitain
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #174 : 02.03.2012, 08:57:29 »
Sattu jäämään käsiin tuollanen Led Lenser H7R, minkä pitäis olla ladattava malli. Ongelmana vaan on se, että kun kytkee piuhat kiinni ja seinään, ei vihreä ledi vilku kuten pitäisi. Ei edes syty muuten kuin virtanappia painamalla  :idiot2: Virtaa ottaa hyvin vähän kuitenkin vastaan.
No kun halvalla sai.

Poissa Jule

  • Grand Touring
  • ****
  • Viestejä: 1873
  • 264GLE + 245GL + B10M
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #175 : 02.03.2012, 09:53:35 »
Noilla tavis halogeenimuuntajilla on on ongelmia käsitellä epälineaarisia kuormia.
Katsoppas joskus skoopilla tuollaista halogeeni muutajaa...   :o
Ne mitä olen tutkinut, ovat ~50Hz ja ~95%* AM-moduloituja, kantoaallon ollessa siellä 100kHz nurkissa.
Nille kun antaa vaikka sen hitusen vajaan minimin resistiivistä kuormaa (vastus tai halogeeni), niin ne pelaavat loistavasti ledien virtalähteinä tasurin/konkan keralla. Tosin tasurin diodeiksi kannattaa valita sellaiset, joiden nopeus riittää 100kHz signaalin tasasuuntaamiseen.

200ns diodilla näyttäisi toimivan. Ja tuon hemmtin 100kHz taajuuden takia sinne täytyy se tasuri ja konkka patentoida ettei siitä tule radiolähetintä. Tuo poweri jonka löysin toimii siis hienosti ilman keinokuormaa, pelkällä LED nauhalla, tosin siinämäärin se oli poikkeuksellinen että antotehoksi ilmoitettiin 0-70W, kun ne yleensä lähtee jostain 10-15W kieppeiltä. Tosin myös toinen perinteinen 15-70W halogeenipoweri toimi tasasuunnattuna sekä kahden eripäin kytketyn lednauhan kanssa, mutta himmennys ei toiminut, vaan tietyissä kohdissa alkoi värisemään.

Lainaus
Ledien virtalähteet (DC) eivät ole sama juttu kuin halogeenien!  :o
Ainakin elfalta saa kaikissa tehotasoissa jännitelähteitä välillä 6-84W ja jännitteillä 10,5 - 87V,
sekä vakio/jännitelähteinä.

https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?toc=18897&name=led-virtalahteet

Kyllähän mä tiedän että ledin poweri ei ole sama kuin halogeenin, siksihän mä niitä kokeilinkin että mikä toimisi.

Tuolta näyttäisi löytyvän huikeat 2 kpl 12V tasajännite powereita, joista tehokkaampi on 15W tehoinen.

Vakiovirtaledinauhaa ei taida olla olemassakaan, tai jos on ne on jotain määräpituisia, epäkäytännöllinen. Ja nyt oli juuri 12V nauha kyseessä, niitä on kai myös 24V?

Ja tasajännitelähteitä kyllä löytyy, se ei ole varsinainen ongelma, mutta kun sen piti olla himmennettävissä kapasitiivisen kuorman himmentimelläja nauhan tehoksi jää n. 45W, niin ihan hirveästi ei jäänyt valinnan varaa.

Poissa D5GT

  • Turbo
  • ******
  • Viestejä: 2638
  • www.vrcf.fi
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #176 : 02.03.2012, 19:50:54 »
Noilla tavis halogeenimuuntajilla on on ongelmia käsitellä epälineaarisia kuormia.

Päädyin empiirisesti tähän viretelmään räjäytettyäni, joka kevät/syksy grillikatoksen halogeenien virtalähteen.

Ledien virtalähteet (DC) eivät ole sama juttu kuin halogeenien!  :o


Ledikokeilut on käynnissä.. ja halovalomuuntajat on 2000-luvun alun värkkejä.

Ilmeisesti noi 230v jännitteellä toimivien kanssa ei isompia ongelmia tule. Mutta miten esim. mun kph:n valaistuksen kanssa. orggiksena siellä oli 4 X 50w halogeenit, nykyisellään 3x35w ja yksi ledi. Pöydällä olisi vielä 3 kpl RoHS:in valmistamia.. Jos tyrkkään noi valaisemaan niin tuleeko muuntajasta käyttösavu ulos. Tai onko toi nykyinen 3+1 jo hasardiratkaisu..

Poissa Jule

  • Grand Touring
  • ****
  • Viestejä: 1873
  • 264GLE + 245GL + B10M
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #177 : 02.03.2012, 20:28:22 »
Ainakin paremmat GU5.3 kantaiset led spotit ovat suunniteltu numenomaan halogeenin korvaajaksi ja pitäisi toimia ihan heittämällä, mutta tietysti jos ne nykyiset halogeenimuuntajat ovat ylimitoitettuja, niin ongelmaksi voi tulla liian pieni kuormitus. Se liian pieni kuorma ei ole sinänsä vaarallista, ellei sitä nyt jätä pitkiksi ajoiksi niin. Ilmenee valon värisemisenä, vilkkumisena tai muuntajan pitämänä surinana. Jos se ei toimi oikein, niin kyllä sen tajuaa ihan helposti. Ei sieltä lyhyessä kokeilussa mitään hajoa ellei muuntaja ole valmiiksi viallinen.

RoHS ei ole mikään valmistaja vaan direktiivi joka koskee elektroniikassa käytettäviä aineita.

Poissa D5GT

  • Turbo
  • ******
  • Viestejä: 2638
  • www.vrcf.fi
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #178 : 03.03.2012, 10:20:42 »
RoHS ei ole mikään valmistaja vaan direktiivi joka koskee elektroniikassa käytettäviä aineita.

Tästä sain varmaan viikon parhaat naurut ;D Hemmetin hyvä laittaa pelkästään tollanen standardi "logo", joka on sopivasti stailattu liikemerkin näköiseksi.

Hemmetin halpaa brändäämistä ja arvotkin kohdallaan. ;D Mietin että missä sen RoHS -logon on aiemmin nähnyt, itse mielessään ajatteli että on joku tunnettu valmistaja ;D

Poissa mikan

  • Hostellitonttu
  • VRCF Ry jäsen 2024
  • Turbo
  • ******
  • Viestejä: 4437
  • Wäärin Wirittäjä #1 Saatanallinen säätäjä
Vs: Elektroniikka ja piensähkö
« Vastaus #179 : 03.03.2012, 11:40:44 »
200ns diodilla näyttäisi toimivan. Ja tuon hemmtin 100kHz taajuuden takia sinne täytyy se tasuri ja konkka patentoida ettei siitä tule radiolähetintä.
Jep, 200ns pitäisi riittää.
Tasuri/konkka yhdistelmä ei takaa EMC-yhteensopivuutta, jollei se konkka nimenomaisesti ole taajuualueelle sopiva. Tavis elko on noilla taajuuksilla jotain muuta kuin puhdas elko.
Ja jos RF-ominaisuudet aiheuttavat päänvaivaa, kannattaa aloillaa jollain sopivalla kerko:lla tai polko:lla ja RFC:llä tasurin jälkeen.

Tuo poweri jonka löysin toimii siis hienosti ilman keinokuormaa, pelkällä LED nauhalla, tosin siinämäärin se oli poikkeuksellinen että antotehoksi ilmoitettiin 0-70W, kun ne yleensä lähtee jostain 10-15W kieppeiltä. Tosin myös toinen perinteinen 15-70W halogeenipoweri toimi tasasuunnattuna sekä kahden eripäin kytketyn lednauhan kanssa, mutta himmennys ei toiminut, vaan tietyissä kohdissa alkoi värisemään.
Noiden halogeeni-powerien osalta ongelma on myös se, että kaikenmaailman sonta-tuotteetkin pääsevät markkinoille.

Halogeenien tehonlähteet on suunniteltu resistiivisille kuormille ja sitä LED ei koskaan ole!  :nuhtelu

Pelkkää halogeenipoweria ilman tasasuuntausta en kyllä käyttäisi ledien kanssa! Miksikö?
Pulssisuhde, ledien elinikä ja yksinkertaisesti heikomman valotehon vuoksi.  Tämä näin aluksi!
Väitöskirjaa en tänne viitsi aiheesta kirjoittaa, mutta syitä siihen kyllä selvästi olisi.

Kyllähän mä tiedän että ledin poweri ei ole sama kuin halogeenin, siksihän mä niitä kokeilinkin että mikä toimisi.
Tuolta näyttäisi löytyvän huikeat 2 kpl 12V tasajännite powereita, joista tehokkaampi on 15W tehoinen.
Kts. yllä.

Jep, vain kaksi 12V nimellinjännitteellä olevaa ns. ledi-vakiojännitepoweria hakuehtojen mukaan.
Mutta 12V nimellinsjännitteellä toimivat ledi-ketjut ovat jo valmiiksi suunniteltuja kaikille tasajännitelähteille. Joten noita jännitelähteitä on elfankin valikoimissa kymmeniä, ellei satoja.
Lisäksi, tuolla jännitelähteen teholla ei ole merkitystä, ellei mennä sen maksimitehojen nurkille.
15W teho ledeille on jo kyllä aikas juhlava!  :o
Jos se ei riitä, niin valaisetko isoakin tilaa?

Ja miksi ihmeessä peuhaat vakiojännitelähteiden kanssa, jos nimenomaisesti teet ledi-valaistusta?
Eikös tässä kohden pitäisi mennä siihen, mitä ledit ovat? Eli vakiovirta....   :pomo:

Vakiovirtaledinauhaa ei taida olla olemassakaan, tai jos on ne on jotain määräpituisia, epäkäytännöllinen. Ja nyt oli juuri 12V nauha kyseessä, niitä on kai myös 24V?
Ja kun on...  Mutta miksi ei yleisesti? Koska....

Ledi on nimenomaisesti vakiovirta-komponentti. Ledin kynnysjännite on mm. lämpötilariippuvainen, joten sitä ohjattakoon vakiovirralla. Vakiojännite ledi-stripit ovat se halvin tapa tehdä vakiovirta vastuksella. Tässä kohden Urho Matti! Varsinkin jos valaistusta suunnitellaan...

Btw, nuo vakiojännite-stripit ovat aina määrämitallisia. Yleensä kolmen ledin (valkoinen) sarjoissa...

Jos pelaat 12V ledi-stripillä, niin siinä on aina ledejä sarjassa. Jos tarkoitus on tehdä ledivalaistus vaihtelevilla pituuksilla, niin....      ???
Tämän vuoksi hommaa ei kannata edes haaveilla vakiojännite-stripeistä. Vakiovirtalähde peliin, niin voit kytkeä virtalähteen maksimijännitteen mukaiseen määrään asti ledejä sarjaan alkaen yhdestä. Yleisesti noita vakiovirtalähteitä on 48V jännitteisiin asti, jolloin sarjaan kytkettynä ledejä (valkoisia) voi olla mitä tahansa väliltä 1-13 kpl.
Ja valikoimaa riittää (elfalla toista sataa tuotetta) !
https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?toc=18920

Ja näkyypä tuolla olevan jopa yli 80V vakiovirtalähteitä, joten valinnanvaraa riittää kotitarpeisiin!

Ja tasajännitelähteitä kyllä löytyy, se ei ole varsinainen ongelma, mutta kun sen piti olla himmennettävissä kapasitiivisen kuorman himmentimelläja nauhan tehoksi jää n. 45W, niin ihan hirveästi ei jäänyt valinnan varaa.
Katsoppas noita tuote speksejä suurennuslasilla, niin huomaat, että noita himmennettäviä ledi-tehonlähteitä on pilvin pimein.

45W ledi-strippi!     :o    P>

Ledikokeilut on käynnissä.. ja halovalomuuntajat on 2000-luvun alun värkkejä.

Ilmeisesti noi 230v jännitteellä toimivien kanssa ei isompia ongelmia tule. Mutta miten esim. mun kph:n valaistuksen kanssa. orggiksena siellä oli 4 X 50w halogeenit, nykyisellään 3x35w ja yksi ledi. Pöydällä olisi vielä 3 kpl RoHS:in valmistamia.. Jos tyrkkään noi valaisemaan niin tuleeko muuntajasta käyttösavu ulos. Tai onko toi nykyinen 3+1 jo hasardiratkaisu..

Kysyään näin, voiko virtalähteen vaihtaa helposti? Budjetti?

Btw, RoHS on....  http://fi.wikipedia.org/wiki/RoHS-direktiivi   :D


Häkä piristää!
Moonshine Motorsport   Kouvolan Korottajat™ - taivasta tavoitellen jo vuodesta 2005  (1%) <> 7kg<hv

 

KL-varaosat  Race.fi