Volvo Racing Club Finland - Koko Suomen Volvofoorumi
Keskustelua Volvoista => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Riikka N - 11.12.2014, 19:41:35
-
Haldex-kytkimellä varustettujen autojen jarrujen testaus kaksipyörädynamometrissä.
Käytin syyskuussa -13 autoni Volvo v70 awd -03, joka on varustettu Haldex-kytkimellä Katsastus Kovalaisella Joensuussa. Katsastusmies ajoi auton epähuomiossa dynamometriin ja autosta hajosi jakovaihteisto. Hän myönsi virheensä ja käski minun ajaa paikalliselle Volvon merkkikorjaamolle, jossa todettiin että vaihteiston ja kulmavaihteiston välinen holkki on rikki ja se on vaurioittanut kulmavaihteen akselin ja ne menivät uusiksi. Katsastuksen suorittanut Pääskyvuori antoi luvan korjaukselle.
Viikon päästä konttorin omistaja Mikko Kovalainen ilmoitti että he eivät maksa korjausta, koska kyseisen auton voi ajaa dynamometriin, hänellä oli tästä todisteena Volvo Carsin teknisen johtajan, Marco Gustafssonin laittama sähköpostiviesti "sallii jarrujen testauksen alustadynamometrissä" ei mainintaa onko kyseessä 2- vai 4-pyörädynamometri. Tästä alkoi selvitystyö, joka jatkuu vieläkin kuluttajariitalautakunnassa ja tämä Marcon lausunto maksoi minulle 2600€.
Minulla on A-katsastuksen, K1-katsastuksen, VW-auton ja Volvon merkkikorjaamon ohjeistukset Haldex-kytkimellä varustettujen autojen jarrujen testaukseen 2-pyörädynamometrissä, joka on kaikilla periaatteeltaan sama: Aina pyörien ollessa dynamometrillä auton virrat katkaistaan pois, jonka jälkeen odotetaan 2-5 sekunttia ja painetaan jarrua, virran poiskytkennällä varmistetaan ettei jakovaihteisto kytkeydy päälle ja etupyörien anturat eivät "haista" etupyörien luistavan ja tee autosta nelivetoista. Useimmiten jarrujen testaus kyseisissä yrityksissä tehdään kuitenkin koeajolenkillä.
Onko Volvo Carsin Marco oikeassa ja kaikki muut väärässä. Mitä mieltä olette?
Kaikesta löytyy mustaa valkoisella.
-
Itselleni ainakin on konttorilla sanottu, että ei ajeta jarruja 2 vetorullissa.
Eikä näin ole tehty.
Ei ole kyllä mustaa valkoisella, ainoastaan Kats miehen sanomana.
-
Volvon oma huolto-ohjelma sanoo haldexin kohdalla, että "Unaffected by brake tests on a chassis dynamometer."
Hämeenlinnan A-katsastuksen ohje oli ainakin 4-pyöräjarrudynossa joku max 10km/h 5km/h max 1min.. Tämä tuli kysyttyä, kun ajoivat oman v70r awd:n jarrudynoon ja sitä sitten ihmettelin.
Vois ainakin äkkiä kuvitella, että 2-pyörädynamometri ei tee hirveen hyvää juurikin kulmavaihteelle ja sen booriholkille..
-
itsellä xc70 -00 . joka kerta katastus ukko varmistannu saako viedä rullille. ja todennut että -03 jälkeen tehdyt vois viedä.
-
Täälläkin sanovat että periaatteessa voisi ajaa rullille, kunhan sammuttelee virtoja ja odottelee tietyn ajan. Jättivät kuitenkin testauksen koeajolenkin varaan. Papereitakin näytti jossa oli joka automallin testausohjeet..
-
Itse kävin taannoin pian Volvon hankinnan jälkeen paikallisella yksityisellä asemalla tutkituttamassa autoa muuten vain, ja samalla tuli katsurin kanssa juttua nelikon testauksesta dynolla. Sanoi että eivät testaa, kokeilevat vaan käytännössä koeajolenkillä. Taisi mainita, että jossakin päin on olemassa dynoja jotka pyörittävät pyöriä eri suuntiin jollon testaus onnistuu, ainakin lukottomissa laitteissa... :D Niistä ei sen enempää ollut juttua.
Toiselta foorumilta löysin Diagno Finlandin (http://www.diagno.fi/) ohjeen eri nelivetoautojen testauksesta dynossa, suurenee klikkaamalla:
(http://s27.postimg.org/65fgu3p9r/nelivetoautotdynamolla.jpg) (http://postimg.org/image/65fgu3p9r/)
Jos katsastusmies on ketjun aloittajan autoa jarruttanut ohjeiden vastaisesti, pitäisin kyllä konttoria syypäänä. Hiukan ihmetyttää tämän Marcon lausunto "sallii jarrujen testauksen alustadynamometrissä" jos ei ole minkäänlaisia rajoituksia testiin ilmoittanut, luulisi kuitenkin ko. asemassa olevan kaverin niistä tietävän.
-
Onko nyt sitten tuhoisan katsastuksen suorittanut katsastusmies katkaissut virrat vai ei dynolla ollessaan? Entä oletko Riikka N nähnyt tämän mainitun Marcon viestin? Mikä oli viestin tarkka muotoilu? Eikö siinä ollut mainintaa tarkemmasta ohjeistuksesta?
Hyvä, että tällaisia asioita kerrotaan. Osaavat ihmiset sitten välttää ko. asemaa. Q-katsastuskin on muuten Kovalaisten putiikki. Kerropa sitten miten riita kuluttajalautakunnassa suositellaan ratkaistavaksi!
-
Ei ole tuota minun XC -04:sta käytetty kertaakaan jarrudynossa sen reilun 6:n vuoden aikana, mitä se mulla on ollut. Joskus aina ollut asiasta juttua katsurin kanssa ja aina on todenneet, että jarrut testataan ajamalla, Q-katsastuksessa varmaan eniten käynyt.
Kuinkas paljon Riikan AWD:llä on kilometrejä mittarissa ja onko aiemmin vaihdettu mitään ko osia? Eikös nuo kuitenkin porsi normaalissakin ajossa viimeistään 200tkm mennessä (omassa 178tkm), joten saattais jonkinasteinen sovitettu korvauskin olla perusteltua.
-
Marcon lähettämä lausunto löytyy minulta; "Valmistajan ohjeessa erikseen mainitaan, että jarruja voidaan testata alustadynamometrissä, tätä ei ole erikseen tarkennettu eli sille ei ole olemassa tarvetta."
Lainaus Volvon sivuilta:
Parhaiten pitävä pyöräpari saa aina eniten voimaa ja siksi on AWD-neliveto vakaa ja turvallinen ajaa myös liukkaissa olosuhteissa. Järjestelmä etsii aina parhaan pidon, ja siirtää voimaa sekunnin murto-osassa oikealle pyöräparille. Auto on etuvetoinen suhteessa 90/10 ja parhaimmillaan vedosta voidaan ohjata takapyörille 50%. Auton etupyörien anturat eivät tunnista sitä pyörittääkö niitä moottori vai dynamometri. Auton etupyörät rullilla, auto käynnissä, jakovaihteisto ja kartaaniakseli pyörivät, etupyörien anturat havaitsevat etupyörien luistavan ja antavat sähköisesti komennon Haldex-kytkimelle, joka kytkee takavedon päälle. Tällöin katsastusmies painaa jarrua, takapyörät pitävällä pinnalla, jarrut päällä, kartaani ja jakovaihteisto pyörivät, koska auto on käynnissä voiman pitää päästä purkautumaan pois, jolloin heikoin lenkki pooriholkki antaa periksi.
Kysyin Avain-Vaunun Jani Martiskaiselta, joka otti kyseisen auton vastaan ja valvoi korjaustapahtumaa olivatko vaihdettavat osat pahoin kuluneet. Hän vastasi: Silmämääräisesti tarkastellen ei voi havaita poikkeuksellista kulumista. Hän myös kertoi miten AWD Volvo käyttäytyy etupyörien ollessa 2-pyörädynamometrissä: Auto alkaa kevyesti nykimään pyrkien pois rullilta. Tämä todistaa sen, että etupyörien anturit eivät tunnista sitä pyörittääkö niitä moottori vai dynamometri. Jos katsastusmies olettaa hänen allaan olevan normaali etuvetoversio häneltä jää tämä nykiminen huomioimatta ja suorittaa jarrutestin. Kyseinen jarrutesti osoitti karulla tavalla, että AOC-kytkin on aktiivinen ja kytkimen siirtopumppu toimii niinkuin se on tarkoitettu. Joensuun Avain Vaunulta sain myös paperin, johon on listattu kaikki Volvon AWD-mallit vuosilukuineen joissa neliveto on toteutettu Haldex-kytkimellä. " Voi tarkastaa 2-pyörädynamometrissä moottori sammutettuna noudattaen seuraavaa ohjetta: Aina pyörien ollessa rullilla sammutetaan auto ja odotetaan 2-5 sekunttia ja suoritetaan testi. Avain Vaunun korjaamo päällikkö Kalle Tervonen laittoi minulle myös nelivedon tarkastus ohjeen, jossa painotetaan että pyörien on päästävä pyörimään vapaasti , ettei voimansiirto vaurioidu.
Soitin myös Bilia Oy:n huoltopäällikölle Markku Enholle. Kysyin heidän käytännöstä Haldex-tekniikkaa käyttävien autojen jarrujen testauksesta 2-pyörädynamometrissä. " Ei ajeta dynamometriin ollenkaan." Kysyin mitä auton voimansiirrolle voi tapahtua? "Siina käy huonosti." Kerroin Volvon teknisenneuvojan ohjeistuksen. Enho ihmetteli ohjetta ja piti väärinkäsityksenä, sillä jarrujen testaus kyseistä tekniikkaa käyttäville autoille on hyvin tiedossa. Kertoi myös heille piakkoin tulevan nelipyörädynamometrin, jolloin testaus on riskitöntä. Jos tämä vahinko olisi sattunut A-katsastuksessa tai K 1- katsastuksessa, asia olisi mennyt normaalisti vastuuvahinkovakuutuksen piiriin . Näin se oli kyllä Katsastus Kovalaisellakin tarkoitus mennä, mutta sitten tuli Volvo Auton lausunto.
Tässä asiassa on kaksi koulukuntaa, joista Volvo auto/ Marco edustavat häviävän pientä osuutta. Onhan selvää, että sadat katsastuskonttorit ja merkkikorjaamot eivät laadi kirjallisia ohjeita turhaan eli Haldex-kytkimellä varustettujen autojen voimansiirtoon kohdistuu merkittävä rikkoontumis riski.
Kyselin kuluttajariitalautakunnasta asiani edistymistä ja käsittely kuulemma venyy vielä maalis/huhtikuulle henkilövajauksen vuoksi.
-
Sori mutta jos se jarrudynossa hajoaa niin se oli kyllä jo sinne mennessä jollain tavalla rikki. Varmaan eivät testaa noita koska aina on riski että asiakas nostaa haloon ja helpompaa kun ei edes kokeile.
Ja eikös tuossa tapauksessa ole kyseessä aivan tyyppivika. Toki se silti kannattaa maksattaa muilla jos mahdollista mutta itsellä varmaan ei luonto antaisi peräksi.
-
Sori mutta jos se jarrudynossa hajoaa niin se oli kyllä jo sinne mennessä jollain tavalla rikki. Varmaan eivät testaa noita koska aina on riski että asiakas nostaa haloon ja helpompaa kun ei edes kokeile.
Ja eikös tuossa tapauksessa ole kyseessä aivan tyyppivika. Toki se silti kannattaa maksattaa muilla jos mahdollista mutta itsellä varmaan ei luonto antaisi peräksi.
Kuinka hyvin mahdat nelivetotekniikkaa tuntea?
Johan sen sanoo järkikin ettei jatkuva neliveto tykkää jos etupyörät pyörivät dynossa ja takarenkaat ovat pysähdyksissä pitävällä alustalla.
-
Kävin joku vuosi sitten katsastamassa tuon hj61 tojon (alle kirjoituksessa mainittu) katsuri totes ei mitään asiaa dunolle!
En tiedä mihin perustui vaikka tuon nelivedon saa kytkettyä poiskin :idiot2: ei tainnut tietää mistään mitään.
-
Nelivedon kytkin luistelee koko ajan muutenkin eikä jarrudynossa saa lähellekään semmoisia voimia tai tehoja mihinkään kuin täyskaasulla pienellä vaihteella vaikka. Toki takapyörät rullilla se pyörittää väärään suuntaan, eli sama kuin polkaisisi pakilla jos se nyt ylipäänsä ottaa kiinni.
-
haldex pyörittää paineen kytkimeen kun etupyörät luistaa eli kun ne rullaa siinä dynolla ja takaset ei pyöri eli tulee pyörintäeroa etu ja takapään välille, näin siis kun haldex vain saa virtaa, uusimmissa riittää neljäsosa kierros kun veto pamahtaa päälle... vanhemmissa vähän enemmän. onhan siinä dynossa voimaa rikkoa paikat kuinka muuten autojen jarruvoima saadaan selville.
-
Tarvittavat voimat varmaan vähän vaihtelee dynottain ja tietenkin auton painon ja rengaskoon mukaan, mutta jos sanotaan vaikka että 2kN voimalla per rengas auto kiipeää pois rullilta. 2kN per rengas on kuitenkin murto-osa suurimasta kitkavoimasta mitä kuivalla kelillä voi saavuttaa. Vaikka etupyörät eivät jarruttaisi lainkaan ja auto lähtisi välittömästi rullilta takapään työntäessä vaadittava voima on kuitenkin aika vaatimaton. Silti haldex-nelivedot eivät aina edes siihen kykene koska kytkin on niin surkea että vain luistaa, mitä se tekee muutenkin jatkuvasti paljon suuremmilla tehoilla ja voimilla.
e: Tarkemmin ajatellen rullien muoto kyllä aiheuttaa sen että jarrulla tai etypyörillä kiipeämiseen tarvittava voima on luultavasti pienempi kuin takasten työntämä. Joku sen varmaan voisi selvittää, mutta ei se silti mitään saisi rikkoa ehjästä autosta koska kytkin on kuitenkin se heikoin lenkki joka säätelee vääntömomenttia riippumatta siitä ollaanko rullilla vai kakkosella kaasu pohjassa.
Vastaavasta tilanteesta video https://www.youtube.com/watch?v=MaXbrdXk5y4
-
Eihän tuo video vastannut lainkaan sitä tilannetta mitä jarrutestissä tehdään.
-
Nuita dynoja on erinlaisia. Joissain pystyy nelikonkin testaamaan.
Mulla on maasturissa jatkuva neliveto ja siitäkin on testattu yhdellä konttorilla jarrut, ohjelma valittiin eriksi ja kun auto oli rullien päällä niin rullat pyöri eri suuntaan ja toista renkaat testattiin eri aikaan. Käsijarrua se alko vaan sitten kiroaan ku ottaa kardaaniin :D
-
Eihän tuo video vastannut lainkaan sitä tilannetta mitä jarrutestissä tehdään.
Jarrua kun olis painettu, niin eipä se olisi sieltä mihinkään noussut :juhau:
-
Mä olen tässä asiassa ihan samaa mieltä, mitä m.volvonen :)
Eihän tuo video vastannut lainkaan sitä tilannetta mitä jarrutestissä tehdään.
Mielestäni tilanne on periaatteessa ihan sama. Tuossa eturenkaita pyöritettiin moottorin voimalla ja dynossa niitä pyörittää dyno. Kummassakaan tapauksessa eturenkaat eivät vedä autoa eteenpäin, mutta niiden pyöriminen saa aikaan Haldexin kytkeytymisen ja takapyörät työntävät auton pois rullilta.
Se ero tuossa videossa on, että voima auton pois työntämiseen tulee moottorista, kun dynossa pyöritettäessä voima tulee dynon rullista etupyörien kautta takapyöriin.
Jarrua kun olis painettu, niin eipä se olisi sieltä mihinkään noussut :juhau:
Ei, vaan se nouseekin jo siinä vaiheessa, kun dyno alkaa pyörittämään eturenkaita :juhau:
-
Jarrua kun olis painettu, niin eipä se olisi sieltä mihinkään noussut :juhau:
juu ja vähän kun jarrulia painaa takavetosessa niin saa ainakin rengas kulut kohdalleen ainanakin vakio turboissa ei ne niita juurikaan muuten polta :2funny:
-
Omaani ei kertaakaan ole ajettu jarrudynoon. K-inssi sanoi jo istuessa autoon että otatko läppärin pois penkiltä koska testasi jarruja pihalla. Tiesi ettei vollea ei ajeta tavalliseen jarrudynoon.
-
Ainakin A-katsastus Aleksis Kiven katu Helsinki testasi 2012 mallisen Haldeksini justiinsa kaksipyörädynamometrillä ihan vaan virrat sammuksissa. Vierestä tarkkaan tutkailin tekeekö joutoakselin pyöräpari mitään, mutta ei niissä onneksi liikettä näkynyt. Ja neliveto käsittääkseni edelleen toimii.
Jännitti silti toki ja mieluummin olisin toivonut että jättäisivät mokoman muodollisuuden koeajoradan varaan jos tosiaan säännöt sellaiseenkin testiin taipuvat. Seuraavalla kerralla vien jonnekin jossa ei ainakaan koeajoradan puute ole ongelma, kas kun tuossa toimipisteessä sellaista "rataa" ei ole ainakaan asiakkaan silmin ole nähtävissä.
-
Ei, vaan se nouseekin jo siinä vaiheessa, kun dyno alkaa pyörittämään eturenkaita.
Silloinhan ne jarrut jää testaamatta......
-
Ainakin A-katsastus Aleksis Kiven katu Helsinki testasi 2012 mallisen Haldeksini justiinsa kaksipyörädynamometrillä ihan vaan virrat sammuksissa. Vierestä tarkkaan tutkailin tekeekö joutoakselin pyöräpari mitään, mutta ei niissä onneksi liikettä näkynyt. Ja neliveto käsittääkseni edelleen toimii.
Jännitti silti toki ja mieluummin olisin toivonut että jättäisivät mokoman muodollisuuden koeajoradan varaan jos tosiaan säännöt sellaiseenkin testiin taipuvat. Seuraavalla kerralla vien jonnekin jossa ei ainakaan koeajoradan puute ole ongelma, kas kun tuossa toimipisteessä sellaista "rataa" ei ole ainakaan asiakkaan silmin ole nähtävissä.
Ei ole minkään sortin koeajorataa, kiertävät vain hallin ympäri ja siinä toisessä päässä lyövät jarrut pohjaat. Näin talvisinhan huonommatkin jarrut ottavat kiinni.
-
Eilen vm 2012 S80 AWD, käsittääkseni gen5 haldex, katsastettiin Kantolan autokatsastuksen Turengin toimipisteessä. Kumpikin akseli omalla mittauksella ja dynamometrillä, joka pyöritti renkaita eri suuntaan. Auto käynnissä ja N-vaihteella. Asiaa autoa vietäessä kyselin ja sanoivat dynamometrin olevan viimeistä huutoa. Tietokoneen näytöltä luki tulokset ja tulosti pöytäkirjan.
Kyllähän se vähän jännitti, kun näitä juttuja on lukenut. Tieto lisää tuskaa tässäkin asiassa. Ilman foorumia en olisi osannut asiaa edes ajatella.
Noh, ajamalla sieltä eteenpäin lähdin ja tänään nelipyöräsladikin onnistui eli ainakin vielä toimii. ???
-
Siis täsmennyksenä, että mittaus tapahtui yksi akseli kerrallaan - EI nelipyörädynolla!
-
A-katsastus Konalassa mittasi jarrut kaksipyörädynossa, '12 XC70. Näytti ohjepaprua jonka mukaan kaikki '03 eteenpäin ajetaan rullille ja virrat katkaisemalla haldexilta taju pois. Katselin vierestä ja ohjeen mukaan teki. Jatkossa kysyn asian ennen kuin maksan katsastuksen, ei hyvä.
-
Tänään kävi XC90 -07 katsastuksessa ja elämänsä ensimmäisen kerran oli joutunut jarrudynolle. Itse en päässyt katsastukseen paikalle, mutta soittelin perään ja konttorista kertoivat, että uudempia Volvoja pystyy testaamaan 2-pyöräjarrudynamometrilla.
Sinänsä mielenkiintoista, että ohje alkaa "Yleissuositus on että mitään Volvo AWD – mallin autoja ei testata 2-
pyöräjarrudynamometrillä" :)
Volvo nelivetomallien jarrujentestaussuositus 9.6.2016
Yleissuositus on että mitään Volvo AWD – mallin autoja ei testata 2-
pyöräjarrudynamometrillä, jos tähän on pakottava tarve, tulle testauksessa huomioida alla
oleva.
Testaus 2-pyöräjarrudynamoterillä
4-pyöräveto AOC – nelivetojärjestelmällä (Active On deman Coupling, (Haldex)) vm 2002 ->
4-pyörävetoisen auton jarrutesti tulee tehdä AOC -nelivetojärjestelmän sulake irrotettuna tai
sytytysvirta katkaistuna
Maksimia 1 minuutin testausaikaa ja maksimia 5 km/h nopeutta ei tule ylittää
Vaihtoehtoisesti testaamaton akseli pyörii vapaasti pyörivillä rullilla kuten VISCO-kytkimellä
varustetuissa autoissa alla kuvatun mukaan.
4-pyöräveto ja VISCO-kytkinjärjestelmä
Tämä on voimassa vuosimallin <- 2002 autoihin, poikkeuksena S60-malli*
Jommankumman seuraavan vaatimuksen tulee olla täytettynä:
- Jarrujen testauslaitteessa täytyy olla järjestelmä, joka kykenee testaamaan jarrut
siirtämättä voimaa toiselle akselille. Esimerkiksi jarrujen testauslaitteessa on ohjausyksikkö,
joka pitää pyörät pyörimässä tarkalleen samaa nopeutta, toisen pyörän pyöriessä myötä
päivään ja toisen vastapäivään.
- Jarrujen testauslaitteessa täytyy olla vapaasti pyörivät rullat ei-testattavan akselin pyöriä
varten.
* S60-mallissa ei ole VISCO-kytkintä.
Volvo Car Finland Oy Ab
Tekninen Palvelu
Marco Gustafsson
https://www.trafi.fi/tieliikenne/katsastajat_ja_rekisteroijat/katsastuksen_ohjeita/autovalmistajien_ohjeita/volvo
-
Moi,, nyt sitten testaavat dynamometrillä, käytetty mittalaite ATT. Vuoden alusta tullut Trafilta uudet ohjeet......