Marcon lähettämä lausunto löytyy minulta; "Valmistajan ohjeessa erikseen mainitaan, että jarruja voidaan testata alustadynamometrissä, tätä ei ole erikseen tarkennettu eli sille ei ole olemassa tarvetta."
Lainaus Volvon sivuilta:
Parhaiten pitävä pyöräpari saa aina eniten voimaa ja siksi on AWD-neliveto vakaa ja turvallinen ajaa myös liukkaissa olosuhteissa. Järjestelmä etsii aina parhaan pidon, ja siirtää voimaa sekunnin murto-osassa oikealle pyöräparille. Auto on etuvetoinen suhteessa 90/10 ja parhaimmillaan vedosta voidaan ohjata takapyörille 50%. Auton etupyörien anturat eivät tunnista sitä pyörittääkö niitä moottori vai dynamometri. Auton etupyörät rullilla, auto käynnissä, jakovaihteisto ja kartaaniakseli pyörivät, etupyörien anturat havaitsevat etupyörien luistavan ja antavat sähköisesti komennon Haldex-kytkimelle, joka kytkee takavedon päälle. Tällöin katsastusmies painaa jarrua, takapyörät pitävällä pinnalla, jarrut päällä, kartaani ja jakovaihteisto pyörivät, koska auto on käynnissä voiman pitää päästä purkautumaan pois, jolloin heikoin lenkki pooriholkki antaa periksi.
Kysyin Avain-Vaunun Jani Martiskaiselta, joka otti kyseisen auton vastaan ja valvoi korjaustapahtumaa olivatko vaihdettavat osat pahoin kuluneet. Hän vastasi: Silmämääräisesti tarkastellen ei voi havaita poikkeuksellista kulumista. Hän myös kertoi miten AWD Volvo käyttäytyy etupyörien ollessa 2-pyörädynamometrissä: Auto alkaa kevyesti nykimään pyrkien pois rullilta. Tämä todistaa sen, että etupyörien anturit eivät tunnista sitä pyörittääkö niitä moottori vai dynamometri. Jos katsastusmies olettaa hänen allaan olevan normaali etuvetoversio häneltä jää tämä nykiminen huomioimatta ja suorittaa jarrutestin. Kyseinen jarrutesti osoitti karulla tavalla, että AOC-kytkin on aktiivinen ja kytkimen siirtopumppu toimii niinkuin se on tarkoitettu. Joensuun Avain Vaunulta sain myös paperin, johon on listattu kaikki Volvon AWD-mallit vuosilukuineen joissa neliveto on toteutettu Haldex-kytkimellä. " Voi tarkastaa 2-pyörädynamometrissä moottori sammutettuna noudattaen seuraavaa ohjetta: Aina pyörien ollessa rullilla sammutetaan auto ja odotetaan 2-5 sekunttia ja suoritetaan testi. Avain Vaunun korjaamo päällikkö Kalle Tervonen laittoi minulle myös nelivedon tarkastus ohjeen, jossa painotetaan että pyörien on päästävä pyörimään vapaasti , ettei voimansiirto vaurioidu.
Soitin myös Bilia Oy:n huoltopäällikölle Markku Enholle. Kysyin heidän käytännöstä Haldex-tekniikkaa käyttävien autojen jarrujen testauksesta 2-pyörädynamometrissä. " Ei ajeta dynamometriin ollenkaan." Kysyin mitä auton voimansiirrolle voi tapahtua? "Siina käy huonosti." Kerroin Volvon teknisenneuvojan ohjeistuksen. Enho ihmetteli ohjetta ja piti väärinkäsityksenä, sillä jarrujen testaus kyseistä tekniikkaa käyttäville autoille on hyvin tiedossa. Kertoi myös heille piakkoin tulevan nelipyörädynamometrin, jolloin testaus on riskitöntä. Jos tämä vahinko olisi sattunut A-katsastuksessa tai K 1- katsastuksessa, asia olisi mennyt normaalisti vastuuvahinkovakuutuksen piiriin . Näin se oli kyllä Katsastus Kovalaisellakin tarkoitus mennä, mutta sitten tuli Volvo Auton lausunto.
Tässä asiassa on kaksi koulukuntaa, joista Volvo auto/ Marco edustavat häviävän pientä osuutta. Onhan selvää, että sadat katsastuskonttorit ja merkkikorjaamot eivät laadi kirjallisia ohjeita turhaan eli Haldex-kytkimellä varustettujen autojen voimansiirtoon kohdistuu merkittävä rikkoontumis riski.
Kyselin kuluttajariitalautakunnasta asiani edistymistä ja käsittely kuulemma venyy vielä maalis/huhtikuulle henkilövajauksen vuoksi.