Hifihommat jatkuu.. Viimepostauksessa unohtui mainita, että etuoviprojektissa tuli laitettua myös pari arkkia tuota STP splen pehmeää vaimennusmattoa oven sisään kaiuttimen korkeudelle ja parit palat ovipahveihin.
Käytin sitten vielä viikko-pari tuon projektin jälkeen etuovipahveja irti, kun meni kaksi kiinnikettä rikki tuolloin kun ovet duunasin sekä myös sen takia että ääni kuullosti vähän jotenkin ohkaselta ja kumealta midien osalta. Siinä tuli sitten tehtyä seuraavat toimenpiteet:
-oven ja kaiutinadapterien liitokseen painelin butyylinauhaa niiltä osin missä ei vaimennusmatto mennyt adapterien kauluksen päälle
-adapterien ympäri vedin STP gold mattoa
-midien ja adapterin väliin vedin STP bitoplast pehmeää eristysnauhaa ympäri
-midien liittimiksi vaihdoin kullitetut hifi "apikot" perusapikoiden tilalle
-adapterien johtojen läpiviennit rappasin tuolla bitoplast nauhalla umpeen
-niputin kaiutinjohtoja ovessa myös lisää tuolla bitoplast nauhalla/teipillä
-vaihdoin rikkinäiset kiinnikkeet uusiin

Noilla sipistelyillä oli siis tarkoitus tiivistää ja jäykistää asennusta entisestään ja ehkäistä resonansseja. Eipä tuo noilla radikaalisti muuttunut, mutta parempaan päin kumminkin. Hieman olen ehkä pettynyt tuohon Millepro erkkasarjan soundiin. Ei se huono ole mutta ei niin radikaali ero vakioihin kun mitä odotin. Vakiokajarit tuskin monen markan arvoiset ovat, mutta tuo erkkasarja kumminkin ovh:lta joku 250e. Toki pitää ottaa huomioon että ne alkaa olla vasta sisäänajettu pikkuhiljaa, eikä soitinta ole kunnolla vielä säädetty. Ja tietty se tekee jonkunverran että niitä ajetaan soittimen perästä. Ääntä lähtee kumminkin vähintään tarpeeksi ennenkuin menee särölle, mutta vähän ehkä ohkainen soundi. Katsotaan tilannetta uusiksi kun takaovetkin on tehty ja sisäänajettu ja soittimen säätöjä haettu enempi.
Sitten bassopuolen pariin. Ajattelin heti kun hifihommaa suunnittelin että subi tarvis varmaan laittaa enemmin tai myöhemmin. Katselin ja selvittelin jos jonkunnäköstä toteutusta, 6,5"-12" elementtien välistä sekä aktiivina että passiivina. Ei kumminkaan oikeen sellasta kirkasta ajatusta tullut kauppojen valikoimista että mikä vois olla sopiva ja sopivan hintainen. Tossa kumminkin vähän perinteistä erilaisempi ratkaisu, kun basso tulee hyttiin eikä konttiin, ja tavaratilaa tarvis vielä jäädä hyttiin. Homma sitten jäi viikoksi pariksi mietintämyssyyn.
Tuli kumminkin käytettyjä kokoajan myös kyttäiltyä ja tuossa viimeviikolla tuli sopivan tuntuinen käytetty vastaan. Kyseessä Ground Zero Uranium 12" SQX elementti ~35L suljetussa valmiskotelossa. Ehkä naksun järeämpi elementti kun mitä oli mielessä, mutta aikalailla kaikinpuolin sitä mitä haettiin; siisti sopivankokoinen kotelo, enempi SQ painotteinen kun painesubi mutta kumminkin sen verran ätäkkiä että kuuluu ajomelussakin läpi, sopiva hinta ja sopivan matkan päässä. Tuota bassoa on paljon kehuttu ja käytetty paljon ihan äänenlaatuautoissakin. Joten siitä tuli kaupat sovittua torstai aamuna ja samantien tilattua vahvari ja tarvikkeet Powersetiltä. Vahvariksi valikoitui Ground Zero GZTA 1.800DX-II eli Titanium sarjan monolankku joka työntää 850Wrms @1ohm. Tuo bassoelementti siis 2x2ohm puhekeloilla eli rinnankytkyllä 1ohm. Vähän tuli kumminkin hetken mietinnän jälkeen ajatus että oliskos pitänyt ottaa saman sarjan 2kanavainen lankku ja ajaa sitä sillattuna & elementin puhekelat sarjaankytkettynä. Tuollalailla ei ois ihan elementin max tehonsietoihin päässyt mutta 4ohmilla ois ehkä vielä naksun parempi soundi. Päätin kumminkin että tolla mennään kerta se on jo tilattu ja parempi kai se että tehoa on reservissä niin saa sitten herkkyyttä/kontrollia ja tarvittaessa elementin max tehot ulos. Ja vähän ylikin.
Ja nopeasti tulikin kamat Powersetiltä, torstaina tilasin n.10.30 ja tavarat oli matkahuollossa noudettavissa perjantaina n.9.30. Joten kiitokset sinne. Launtaina sitten heti aamupäivästä asentelemaan. Olipahan työmaata, mutta tulipahan tehtyä. 8-9 työtuntia tuli painettua johdotuksien ja kytkentöjen jne parissa. Aika paljon sai taas verhoiluja yms purkaa tieltä kuten odotettavissa olikin. Laittelin myös pohjaan jalkatiloihin STP gold mattoa sen mitä sai fiksusti laitettua ilman että purki kaikkia verhoiluja, penkkejä ja konsoleita pois. Samalla vetelin peruutuskameran piuhat jemmaan verhoilujen ja panelien alle kun sen oli edellinen omistaja vetänyt puolittain pinta-asennuksella hytin läpi

Sitten pienet testit ja säädöt ja hommahan rokkasi. Aluksi kokeilin subia 4ohm kytkyllä kun se oli valmiiksi niin kytketty kotelon sisällä. Päädyin kumminkin aikalailla heti vaihtamaan sen 1ohm kytkyyn. Sitten kotio välillä pötköttämään.
Sunnuntaina sitten vielä hieman sipistelyä, säätöä ja tavaroiden kiinnitys "lopullisille" paikoille. Kotelosta nappasin vielä elementin pois ja sinne työnnetyt vanut. Vedin kotelon saumat läpi sisäpuolelta akryylimassalla, kun ei tehtaan jäljiltä ollut saumattu. Tälleen saa kotelon kunnolla tiiviiksi ja vähän myös ehkä tukevoittaa. Vaihdoin myös kotelon sisäiset kaapeloinnit uusiin 2,5mm2 kaiutinkaapeleihin kun edellinen omistaja oli ne tehnyt 6mm2 jäykällä virtakaapelilla jotka ei edes kunnolla mahtunut liittimiin

4mm2 ois ehkä ollut paras kompromissi, mutta kyllä tuo 2,5neliöinen pitäis riittää myös kun matka on lyhyt ja subia ajetaan max 550-650watilla, suurimman osan ajasta varmaan murto-osalla tosta. Ja vahvarilta kotelon terminaaliin tulee myös 2,5mm2.

Tuossa sitten vielä itse elementti.

Sitten romut takaisin kasaan ja valmiista asennuksista ei tietysti nyt ole kuvia. Sitten testailemaan uusiksi. Oma säätönsä tuossa aina on, kun pääkajarit tulee soittimen perästä ja subilla oma vahvistin. Koska soittimen vahvistinteho on pieni, niin pääkajarit alkaa olla särörajoilla jo 22-24 volumeilla (soittimen max volume 35). Ja RCA lähtöjen jännitehän menee volumen mukaan. Ja aika radikaalisti meneekin. MUTTA onneksi tuossa Alpinen (DSP) soittimessa pystyy vaimentamaan kaiutinlähtöjä 0-12db. Joten tiputtelin etu ja taka lähtöjä 6db. Tällöin pystyy volumen laittamaan sinne melkein maximiin ennenkun alkaa olla särörajoilla. Mittalin RCA jänniteitä ja esim. 26-28volumella tais olla 1,7V kun taas 32-35 volumeilla jännite 3,2-3,7V. Tuon mittasin niin että yleismittarin AC puolella rca johdon päästä, soittimesta soimassa 50hz siniaalto testiraita. Pääkaiuttimet vaimensin 12db testin aikana ja nostin ylipäästösuotimet 200herziin etten noita midejä turhaa pärisytä rikki. Jos noita pääkaiuttimia ei pystyisi soittimesta vaimentamaan, niin ongelma olisi se että normi kuuntelussa rca-jännitteet olisi hädintuskin joitain satoja millivoltteja ja vahvistimesta pitäisi olla gain/level nuppi kaakossa että sieltä saisi edes jotain ääntä pihalle. Eikä välttämättä saisi missään tilanteessa vahvarin max tehoja ulos.
Sitten itse säätöön. Soittimesta laitettu jo aikasemmin siis etu ja takakajarit 6db vaimennukselle, ylipäästöksi 80hz jakojyrkkyydellä 12db. Subin alipäästö 80hz ja jakojyrkkyys 24db. Soittimesta subin leveli täysille, kaikki boostaukset yms tietty vahvarista ja soittimesta nollilla. Level/gain nollaan. Sitten musiikkia soimaan kajareiden särörajan tuntumaan eli johkin 32 volumeen muistaakseni. Sitten pikkuhiljaa gain/level säätö ruuvaammaan ja seurailemaan subin ääntä ja liikerataa. Sopiva asetus löytyi kun tuo em ruuvi vähän yli puolessa välissä. Siinä kohtaa subin liikerata vielä hyvin hallussa eikä se pohjaa. Sen jälkeen sitten sovitusta muiden kaiuttimien kanssa ja soittimen sublevel päätyi säätöön 10 (säätöasteikko 0-15). Tällöin on varaa vielä kiristää vähän subin työskentelyä tarvittaessa (kumminkaan rikkomatta sitä kun on säädetty lähtö ja volumet tapissa) ja on myös reilusti varaa vaimentaa jos haluaa subia hiljaisemmaksi. Ja nyt kun pääkaiuttimien lähtöjä tosiaan tiputettu 6db niin volumen säätöskaala on suuri ja RCA:han menee tarpeeksi jännitettä.
Pirun sekava ja pitkä teksti, mutta ehkä tämä jotain kiinnostaa ja mahdollisesti jotain vinkkejä sellaisille ketä tälläisten rakentelua suunnittelee mutta ei ole kovin perehtynyt asiaan. Laittelen asennuksista kuvia jossainkohtaa kun muistan ottaa.