On siitä jokunen vuosikymmen mennyt kun istun koulun penkillä enkä voi kehua kaikkea muistavani mutta jotain jäi kuitenkin päähän.
Fysiikantunneilla oli kaava F=ma eli voima on massa kertaa kiihtyvyys. Ohjelmointiin liittyy siten että jos ei kiidy niin ei tarvitse voimaakaan. Autolla ajettaessa tosin on laakerihäviöitä ja ilmanvastusta joten vaikkei kiihdy niin tarvitaan vähän voimaa. Parkissa sitten ei tarvita. Ja voiman tarve on sama on ohjelmoitu tahi ei.
Sitten on toinen päähän jäänyt asia, polttomoottorin hyötysuhteeseen vaikuttaa vain puristussuhde. Ja hyötysuhde vaikuttaa tarvittavaan sopan määrään joka taas vaikuttaa päästöihin.
Eli jos ajosuorite on sama ohjelmoidulla ja ohjelmoimattomalla niin, jos ohjelmoinnissa nostetaan puristusuhdetta, niin soppaa tarvitaan vähemmän ja ohjelmointi vähentää päästöjä.
Nyt tosin pelottaa, voiko tää olla näin yksinkertaista

Jos tää näin on ja jos turbon paineita nostamalla saa ns. tehollista puristussuhdetta nostettua, niin ohjelmointihan on hyvä asia. Vähemmän soppaa eli päästöjä samalle ajolenkille

Kannesta höyläämällä ja kupumännillä saa puristussuhdetta nostettua mutta tekeekö turbo saman?
Muutenkin kiinnostaa mitä tuo ohjelmointi oikeastaan sisältää = muuttaa? Ruiskukoneitahan tää koskee ja turbollisilla saa helposti sitä hyötyä eli säädetään turbon paineita?, polttoaineen syöttöä (määrä, kesto ja ajankohta)?, sytystä? Muuta?
Siinä päästöjen vähentymisen sivussa väkisinkin tehoa on käytettävissä enemmän ja sitähän voi sitten käyttää jos haluaa - molempia haen
