Olipahan taaa älykkäitä kommentteja. Todellinen ongelma on riippuvuus tuontisähköstä. Oma tuotantokapasiteetti on noin 11 GW ja talven huippukulutus jotain 14 GW luokkaa, tähänastinen ennätys 15 GW. Näin on ollut jo pitkään eli oma tuotanto on laahannut kulutusta perässä eikä siinä nähty mitään riskiä, että olimme ihan ihan riippuvaisia siitä, että Ruotsista/Norjasta ynnä Venäjältä saadaan aina tarpeen tullen tuotua sähköä parin gigawatin edestä.
Nyt ei Venäjältä tule sähköä eikä kaasua, mitä tarvitaan, kun otetaan voimaloista kaikki irti, niin ollaan sitten ihan täysin Norja/Ruotsintuonnin varassa. Eikä siinä hinkkaa pelkästään tuotanto, vaan siirtoyhteyksien pykiminen. Ei ole Ruotsin sähköverkko kovin hyvässä hapessa eli on osattu sielläkin säästää.
Älykkäitä tai ei, mutta Haminan terminaalin täyttö tehtiin venäläisellä kaasulla, mikä ei ole edes EU:n pakotteiden alaisena. Tiettävästi venäläistä kaasua on myös markkinoilla, vaikka putkistossa venttiilit ovatkin kiinni.
Suomalaista päätöksentekoa leimaa sinisilmäisyys ja usko milloin mihinkin aatteeseen. Tuotannollisessa toiminnassa olevat ydinvoimalamme ovat kaikki jo jatkoajalla. Loviisa on tulossa hallituksen käsittelyyn ja viimeinen sana tuossakin on annettu Unionin päättäjille, jossa suomalaismepit ovat tunnetusti sangen saamattomia edunvalvonnassa.
Nyt päättäjät ovat innostuneet pienydinvoimasta. Harmittavasti tässäkin on unohtunut, että näiden siviilisovellukset ovat vielä prototyyppiasteella ja kaupallistaminen saattaa olla pitkällä tulevaisuudessa. Kannattaa myös muistaa, että toistaiseksi ydinjätteen loppusijoitus on Posivan varassa, ja tilaa on varattu vain TVO:n jätteelle. Toisaalta vähän pohdituttaa, miksi Suomi on eturivissä loppusijoittamisessa. Muualla tunnutaan uskovan enemmän jätteen potentiaaliin hautaamisen sijasta.
Ilman ydinvoiman lisäämistä saatamme olla vaikeuksissa. Energiakeskusteluissa ydinvoima näyttää muuttuneen omavaraisuudeksi, vaikka ainakin osassa miiluista puhkuu venäläinen sauva. Vesivoimaa ollaan vähentämässä, tuuli- ja aurinkoenergia ovat ongelmallisia ja niiden siirtolinjat ovat lähes katastrofi. Monissa hankkeissa taustalla touhuaa ulkomaalainen yhtiö, eli painumme yhä syvemmälle kehitysmaaksi, raaka-aineiden, energian ja uusimpana "viherpesun" tuottajaksi, EU:n keuhkoiksi taloudelliseen kurjuuteen.
Mielestäni ei ole älytöntä kysyä, miksi pääkaupunkiseudulla ei ole ainuttakaan tuulivoimalaa. Tuulisia luotoja ja rantaa vaikka kuinka. Lumituuli Oy, "Helsinkiläinen tuulipuisto", muistaakseni "tutkii tuulivoiman sijoittamista pääkaupunkiseudulle". Tällä hetkellä nämä helsinkiläisten voimalat sijaitsevat Iissä ja Lumijoella

Tässä tapauksessa mitä ilmeisimmin sidonnaisuusilmoituksia kierretään naamioimalla osakepääoma joukkorahoitukseksi. Rahoittajana taitaa olla ainakin yksi istuva ministeri..
Biokaasu on oma lukunsa. Tuorein tapaus taitaa olla Säkylän uhkasakko, edelliset otsikot taisivat tulla Tampereelta, jossa pyykkiä pestäneen vielä pitkään.
Pienen ja köyhän ei kannattaisi ehkä olla etulinjassa, voipi olla vain kalliita ratkaisuja useimmille.