Nyt on 80 luvun Pioneer booster asennettu onnistuneesti Volvon alkuperäisradion perään.
Ajattelin hieman käydä asiaa läpi kun asennus ei ollut itsellenikään ihan mikään vasemman käden homma vaikka näiden autohifien kanssa olenkin melkoisesti touhunut. Eroaa nimittäin melko paljon nykyaikaisen vahvistimen asennuksesta.
Boostereita käytettiin paljon varsinkin 80 luvulla. Toisinaan kuulee puhuttavan equalisaattorista mutta näiden kasarilaitteiden kanssa puhutaan käytännössä samasta asiasta.
Boosteri on siis pienitehoinen lisävahvistin jolla lisäksi pystyy muokkaamaan eri taajuuskaistoja. 5 ja 7 -kaistaiset taajuuskorjaimet ovat niitä yleisimpiä noilta ajoilta. Laite sisältää tosiaan myös pienitehoisen vahvistimen jolla alkuperäisradion tehoja saadaan hieman kasvatettua.
Tavanomainen autoradion teho on n. 4-7W per kanava, esim. tässä minun CR-402 on sen verran.
Boosterilla tehot saadaan tuplattua sinne 12W-14W/kanava nurkille. Laitteiden kyljessä mainostetaan suurempiakin lukuja mutta käytännössä tehot ovat parhaimmillaankin edellämainitut. Suuremmat luvut ovat ns."hattiwatteja", yhteen laskettuja kanavatehoja ym.
Jälkiasennus boosterin asennus on hieman hankalaa, varsinkin jos on tottunut "plug&play" -asennuksiin. Ensinnäkin sille pitää löytää kojelaudasta sopiva asennuspaikka. Laitteita ei vielä tuohon aikaan ollut mitenkään standardimitoitettu, joten käytännössä asennuksen saa rakentaa kokonaan itse alusta lähtien. Volvo 240 helpottaa se että siinä on kaksi radiopaikkaa, itse käytin alalokeron boosterin asennukselle.
Boostereita onkin monen kokoisia ja näköisiä olemassa.
Monestihan nämä laitettiin vain kulmaraudoilla kiinni kojelaudan alle ns.pinta-asennuksena. Varsinkin 70 luvun autoissa se onnistuikin helpommin kun kojelaudan reuna loppui niin että sen alle pystyi asennuksen tekemään.
Toinen mihin piti perehtyä todenteolla oli johdotus.
Boosterin takaa lähtee kahdessa nipussa piuhoja. Toisessa nipussa on virtajohdotus ja ne johdot jolla signaali otetaan sisään ja toisessa reunassa ulostulo, eli ne johdot mihin kaiuttimet kytketään kiinni.
Itselläni boosteri tuli neljän kaiuttimen järjestelmään kiinni. Eli kaksi etukaiutinta ja kaksi takakaiutinta.
En tykkää yhtään sokeripalakytkennöistä mutta lopulta se oli kuitenkin ehkä järkevin ratkaisu laitteen kytkemiseksi. Kävin ostamassa pari rimaa sokeripaloja joista pätkäisin kolmen ja kahdeksan palan rimat.
Boosteri kytketään siis radion ja kaiuttimien väliin.
Sisäänmenoon ei tarvita kuin vasemman ja oikean kanavan + sekä näiden - maadoitus jotka kytketään yhteen.
Eli alkuperäisen radion takaa kytketään kolme kaiutinjohtoa jokainen omaan sokeripalaliitokseen.
Boosterin virtajohto kytketään radion virtajohdon väliin. Näin se käynnistyy automaattisesti kun radio laitetaan päälle. Boosterin varsinainen virtajohto, jossa on myös sulake välissä, laitetaan siihen vapaaksi jääneeseen radion virtajohdon pistokkeesseen tai otetaan suoraan auton sulakerasiasta. Täytyy valita kuitenkin sellainen sulake joka antaa virtaa vasta virtalukon 1-asennossa koska muuten boosteri on kokoajan päällä.
Boosteri maadoitetaan sekä rungostaan, että erillisellä johdolla auton runkoon johonkin kojelaudan alle.

Kuva kertoo enemmän boosterin kaiutinliitännän ulostulosta. Kuten näkee niin miinus on yhteinen kaikille kaiuttimille.
Kaiutinliitännät ylhäältä alas:
Etu vasen
Taka vasen
Etu oikea
Taka oikea
Olen merkannut punaisella kutistesukalla jokaisen kaiutinjohdon plussan ettei mene asennuksessa sekaisin.
Boosterilta tulevat ainoastaan vasemman ja oikean kanavan johdot sekä maadoitusjohto joka linkitetään jokaisen kaiuttimen miinuksen kautta.

Toimii neljän kaiuttimen järjestelmässä. Boosterissa itsessään on kanavatasapainon säätö eteen/taakse.
Balanssi säädetään radiosta.
Kyllä tämä ihan selkeän parannuksen tuo alkuperäisradioon.

Jos joku tekee vastaavan asennuksen niin kaiuttimiksi kannattaa valikoida mahdollisimman herkät. Esim. Hertzillä näyttää olevan 93db herkkyydellä olevia edullisen hintaisia kaiuttimia jotka voisivat käydä mainiosti.
Mitään tehoja ei kannata katsoa vaan herkkyyttä. Mitä herkempi ämyri niin sen paremmin pikkuboosteri antaa satsia ulos.