Vähän pohjatietoa:
Ostin tämän auton elokuussa 2008. Ameriikan malli automaatilla ja "ruosteettomana". Sisustan purkamisen jälkeen olikin sitten aika paikata "olemattomat" ruostereiät

. Itse en tuolloin osannut hitsata lainkaan, joten suosiollisella avustuksella sain paikat hitsautettua pohjaan. Kuvissa on vain muutama esimerkki. Reikiä ja reiän alkuja oli/on siellä täällä.




Tuosta ruosteiden hitsailusta eteenpäin olen pikkuhiljaa korjaillut piileviä vikoja ja keksinyt kaikenlaista uutta puuhaa. Esimerkiksi kattoverhoilu alkoi roikkua ja jotain piti tehdä. Eräänä päivänä revin paneelin irti ja laitoin kunnon autoverhoilutavaraa tilalle ja kattoluukkuun keinonahkaa. Hieno tuli:

Kone oli huohottanut koko ajan oikein kunnolla eikä oikeastaan edes liikauttanut autoa mihinkään (vrt. turbollinen 760). Siitäpä se kipinä sitten tuli. Vähän virittelyä ja kaikenlaista kivaa puuhaa muutamaksi kuukaudeksi.
Ensimmäisessä vaiheessa ostin markkinapaikalta käytetyn 530 -kannen, josta pörräilin ja kiillottelin kanavia. Pitkällisen ihmettelyn ja surffailun tuloksena päätin ostaa toisen nokan ja teettää jotain tuolle kannelle. Kannelle tehtiin, venojen ja seetien pyöristys ja milli pois (n. 4.3cc palotilaa pienemmäksi). Tuon lisäksi olin ostanut markkinapaikalta hiotun nokan. Kansi oli pajalla kauan. Vaihtaessani kantta tuohon koneen päälle huomasin pytyissä pykälät ja jonkinlaista muutakin jälkeä. Konehan oli huohotellut... No, kansi jokatapauksessa paikoilleen ja hieman ajoa. Auton kulku muuttui aivan totaalisesti. Kone kiskoi puolentoista tonnin koria kuin eläin, mutta tyhjäkäynti oli jotain sanoin kuvaamatonta. Nyky tietämyksellä nokka oli n. 20 astetta edellä. Kovalla pakkasilla koneen sai käyntiin ehkä puolikkaalla akulla. Oikean puoleisessa kuvassa on etummaisena se hiottu A -nokka. Muut ovat M -keppejä ja joukkoon on eksynyt myös apuakseli.



Säätelyn lomassa avasin imuputkistoa ja sieltä tuli öljyä lähes norona -> alakerta on akuutin remontin tarpeessa. Ensimmäisessä vaiheessa koneen staattinen puristussuhde (SCR) oli n. 10.6:1 ja ajattelin, että tuostahan voitaisiin mennä vielä ylemmäs. Laskeskelin mitä koneelle voisi tehdä ja tulin siihen tulokseen, että laittamalla B230A/E männät lähtisi palotilasta vielä 5-6cc pois ja SCR nousisi johonkin 11.3-11.6:1. Nuo sitten tilattiin ylikokomäntinä pajalle ja he porasivat tyhjän lohkon noille männille.
Kone nostettiin ylös ja purettiin. Pyttyihin oli kulunut renkaiden yläkuolokohtiin syvennykset ja yläreunassa oli pieni pykälä. Silmämääräisesti sylinterit olivat myös hieman soikeat. Kone on B230F K -lohko vm -89. Sisältä siis paljastui 9mm kiertokanget. Koska en osaa säätää konetta ainakaan heti kohdilleen, en uskaltanut koota konetta kyseisillä kangilla. Mietin tilalle 13mm tai H-profiili kankia. Päädyin jälkimmäisiin.

Sattumoisin huomasin
Turbobricksissä ketjun, jossa normaaliin lohkoon porattiin öljyruiskuille paikat. No tuohan tulisi tietysti tehtäväksi. Öljy jäähdyttää mäntää ja nyt kun puristukset nousevat, niin lisäjäähdytys ei varmastikaan ole haitaksi. Porasin ruiskuille reiät ja pesin lamppuöljyllä kanavat niin puhtaaksi, kuin suinkin mahdollista. Tuo kohta, johon reiät porasin on aika lähellä kampiakselin vastapainoa, mutta tuosta sai ruiskut suunnattua suht keskelle mäntää. Kun kone kerran oli auki, vaihdoin samalla öljypumpun turbon öljypumppuun. Nuo ruiskut kuitenkin kuluttavat osan öljyn virtauksesta ja nokka ei pärjää ilman öljyä.



Kauhea vaiva ja koneen ulkonäkö jäisi originaaliksi? I don't think so! Hain purkin Miranolia ja lätkin punaisiin pintoihin uuden kerroksen maalia. Kiillotin myös imusarjaa. Kohdistin sen runnerit kanteen ja pörräilin sisäpuolelta pykäliä pois. En raaskinut jättää pakosarjaa ruskeaksi, vaan vetäisin siihenkin maalit pintaan. Nyt on muutama sata kilometriä ajettu ja ihan hyvin tuo maali tuntuu pysyvän (Maston +600astetta tms?). Ja eihän sitä likaisilla ruuveillakaan viitsi turailla.





Vesipumppu vaihtui myös uuteen ja lämmittimen letkut ja hana. Originaali hana katkesi letkuja irrottaessa. Tuolle asentamalleni tarvike hanalle ei nettilegendojen mukaan voi luvata pitkää ikää?


Tarkoituksena on rakennella myös putkisto pakosarjaa myöten uusiksi, mutta pakosarja on vähän vaiheessa. Muuten tuo kuvissa näkyvä putkisto on paikoillaan.




Nyt ollaan tilanteessa, jossa lähestulkoon kaikki koneelle tehtävät mekaaniset hommat on tehty ja ollaan siirrytty LH 2.4:n ja EZK:n muokkaamiseen paremmin koneelle sopivaksi ja tämän foorumin taitajat yrittävät vääntää rautalangasta sellaisia käkkyröitä, että myös minä ymmärrän mistä puhutaan

.
Tämä saate/pohjatieto lisäys on kiva lopettaa tuohon alun hitsaustaitoon. Olen erityisen ylpeä tuohon katalysaattoriin hitsaamastani laipasta ja sen sisäpuolisesta saumasta. Tekemällä oppii siis mitä vaan (ainakin hetkeksi

.
---
Alkuperäinen aloitusviesti alkaa tästä:
Mitäpä, jos noiden 2,2mm monttumäntien tilalle laittaisi pienemmällä kuopalla (0,6mm) olevat B230A:n männät? Puristukset nousisivat nykytilasta (10.4:1) johonkin 11.3:n paikkeille? Jos tuota lohkoa madaltaisi vielä sen verran, että tuo mäntä nousee 0,8mm-1mm päähän kannesta niin tuohon tulisi vielä hieman päälle. Nakuttaako Kuusakoskelle asti?
Mahlen osanumero ylikoko männälle: 037 64 02
Puristuskorkeus: 39,7mm
Monttu: 0,6mm
Korkeus: 64,7mm <- männän helmasta kruunuun ?
---
Mikä ihmeen kikka näissä palotiloissa ja puristuksien laskemissa oikein on? Jostain kumman syystä en osaa laskea noita tilavuuksia aivan oikein? Nyt jouduin olettamaan, että mäntä nousee 0,29 mm lohkosta, että sain leivottua luvut sopiviksi? Nousisiko muka vakio B230F:n mäntä vuodelta 1989 lohkon yli?
Iskunpituus on vakio 80 mm
Sylinterin halkaisija tullee olemaan 96,61 mm
Iskutilavuus = 586,44 cm3
Kannen (530) palotila vakiona on 51,7 cm3 (?), jos tuo olisi 12mm syvä tuo amme ja suorakylkinen, niin se on nyt 1mm laskettuna: 47,39 cm3
Kansipahvi on jotain 1,2 mm paksu ja reikien halkaisija on 98 mm. Jos mäntä nousee 0,29 mm lohkosta, tuon palotilaksi tulee 6,86 cm3
Vakiomännän palotila on 2,2mm syvä ja halkaisija on 64,7mm(?). Palotila männässä: 7,23 cm3
B230A:n männän palotila on 0,6mm syvä ja halkaisija on 64,7mm(?). Palotila männässä: 1,97 cm3
Koskemattoman koneen palotila on 65,8 cm3, iskutilavuus 579,06 cm3 ja puristussuhde 9,80:1
Oman koneen palotilaksi tulee vakio männällä 61,48 cm3 ja puristussuhteeksi 10,42:1
B230A:n männällä palotila olisi 56,23 cm3 ja puristussuhde 11,30:1