No pahus sentään. Laitappa tuo lakiteksi linkkinä tänne tai viitaus siihen, että tuo tulkinta on väärin, niin saadaan tällekin asialle ratkaisu.
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1998/199807792.LUKU5 §
1. Muun kuin ahtimella varustetun tai 4 §:ssä mainitun poikkeusluvan nojalla vaihdetun tai muutetun moottorin muuttaminen vaihtamalla kaasutin, asentamalla polttoaineen suihkutuslaitteisto tai muuttamalla sitä, muuttamalla sytytyslaitteistoa, muuttamalla puristussuhdetta, vaihtamalla nokka-akseli, muuttamalla venttiilikoneistoa ja siihen liittyviä kanavia sekä vaihtamalla imusarja ja pakosarja on sallittua ehdolla, ettei 5 §:ssä mainittua auton omamassan ja moottorin nettotehon suhdetta aliteta. Ellei muuta osoiteta, katsotaan kaasuttimen tai kaasuttimien korvaamisen polttoaineen suihkutuslaitteistolla lisäävän moottorin tehoa 10 %.
2. Sylinterinkannen vaihtaminen toisenlaiseen rinnastetaan moottorin vaihtoon. Ellei muuta osoiteta, katsotaan muutetun moottorin tehon tällöin vastaavan iskutilavuuksien suhteessa moottoria, josta autoon vaihdettava sylinterinkansi on peräisin.
4. Ahtimen tai ahtoilman jäähdyttimen asentaminen tai ahtimella varustetun moottorin muuttaminen rinnastetaan moottorin vaihtoon.
f) jos autoon vaihdettavaan moottoriin on tehty alkuperäistä tehoa ilmeisesti lisääviä muutoksia, on muutetun moottorin tehosta tarvittaessa esitettävä luotettava selvitys;
Missään näistä yllämainituista, jotka koskevat yleisesti moottorin, ja kohta
f ahdetun moottorin virittämisestä, eivät estä alkuperäisen moottorin tehon laskua, kannen vahdon takia. Koska kohta 2. kertoo että sylinterikannen vaihtaminen rinnastetaan moottorin vaihtoon, ja kohta
f ahdetun moottorin muuttamisesta vaatii luotettavaa selvitystä = penkkilappu, totean vain että
yleinen käytäntö on että jos ahdettuun moottoriin vaihdetaan kansi, inssi vaatii penkkilapun. 
Se sitten taas on asia erikseen, JOS trafilta on tullut tuollainen ohjeistus, se pitäisi löytyä myös kirjallisena trafin sivuilta, jotta olisi lakivoimainen.
Hommahan menee meidän oikeusjärjestelmässä niin, että ensisijaisina, ns vahvasti velvoittavina oikeuslähteinä sovelletaan suomen lakia
ja yleisiä toimintatapoja ja käytäntöjä, toisisijaisina oikeuslähteinä toimivat sitten heikommin velvoittavat asiakirjat, kuten ministeriöiden mietinnöt, oikeuden ennakkotapaukset ja eri alempien tahojen, kuten TRAFIn ohjeistukset
http://fi.wikipedia.org/wiki/Oikeusl%C3%A4hdeVoin pitää näistä oikeuslähteistä jne tarvittaessa vaikka, parin tunnin luennon, opiskelen oikeustiedettä pitkänä sivuaineena koulussa.
