En nyt kauhean tarkkaan ole noihin nykyautojen päästötesteihin perehtynyt, mutta niissä on kyllä kylmäkäynnistyskin huomioitu.
Jep! Se näkyy jo volvojen moottorin ohjauksen bineissä.
Tässä 561-binin (vapari), turbossa saman tyylinen kippura vielä -95 vuoteen asti.

Ja tässä viimeisempien turbo volvojen (94X) kylmärikastuskartta.

Jossa näkyy selvästi tuo päästönormin mukainen mutka rikastuksissa. Mikä myös aiheuttaa tietyissä tilanteissa vaikeahkoa kylmäkäyntiä.
Ja nimenomaan ne kylmäkäynnistyspäästöt on jotka alkaa ensimmäisenä kaupungissa tuntumaan, ei niitä voi noin vaan jättää huomiotta. Moottorivalmistajat ovat tehneet monenlaisia kikkoja saadakseen katin äkkiä lämpimäksi jne. Ja ei kaikki ole niin mustavalkoista kuin kemian tunnilla oli aikanaan, etanolin epätäydellisestä palamisesta kylmällä moottorilla tupruaa ilmoille esim. syöpää aiheuttavaa aldehydiä.
Toisaalta tuo kylmäkäynnistys rikastus on käytössä aika lyhyen aikaa, joten sekin on aika lyhyt hetki jolloin kone käy rikkaalla.
Kylmässä moottorissa etanoli palaa muutaman hetken epätäydellisesti ja sen jälkeen palamisprosessi muuttuu hyvinkin puhtaaksi kokonaisuutena. Tämä aika on lämmittämättömälle moottorillekkin hyvin lyhyt.
Tuolloin aistinvaraisesti suurin päästölähde ovat hiilivedyt, eli palamatonta Wiinaa tulee moottorin lävitse.
Nykyisissä (bensa)moottoreissa sitä kissaa lämmitetään sillä, että se on pakosarjassa jne. mutta sekin on polttoainetalouden kiristämisestä syntynyt "ongelma".
Kissan primäärinen juttu on hiilivetyjen (HC) polttaminen ja typenoksidien (NOx) vähentäminen, jotka ovat toisiaa tukevia prosesseja.
Wiinan epätäydellisestä poltosta tulee mm.
asetaldehydiä, joka palaa oikein hyvin ja liukenee vieläpä veteen.
Suurin asetaldehydin lähde ihmiselle on omaehtoinen polttoaineen (E38) nauttiminen, puun polttaminen ja ruoka.
Toinen mainittavan arvoinen seikka on auton 3-toimikatalysaattori joka hävittää tehokkaasti CO:n, HC:n ja typenoksidit, mutta tämä vaatii lambdan pitämisen lähellä ykköstä, sillä toiminta alkaa kärsiä jos siitä poiketaan paljoakaan. Tämän takia valmistajat eivät noin vain voikkaan säätää moottoreita osakuormalla paljoakaan laihemmalle vaikka siinä polttoainetta säästyisikin. En yllättyisi jos volvoharrastajien pakoputkista tulisi niitä typenoksideja kivasti kun mennään osakaasulla laihalla ihan tarkoituksella.
Wiina ja bensiini ovat erilaisia polttoaineita lopultakin, nimenomaisesti päästöjen osalta.
NOx päästöt wiinalla ovat luontojaan pienemmät palolämpötiloista johtuen.
Laihaseoksilla Wiina on puhtaampaa kuin bensiini, johtuen juurikin siitä vety-pitoisuudesta.
Laihaseoksilla wiinalla voi tulla NOx päästöjä hitusen enemmän kuin stoikassa, mutta siinäkin absoluuttisesti päätöjen määrä on kääntynyt vähemmäksi.
Itsekkin kyllä veikkaan että kunnollisen adapterin kanssa päästötesteistä pääsee läpi ja sitten ei ole trafillakaan nokan koputtamista. Miksi lie sitten jäänyt ne testien tekemiset valmistajalta vai onko niitä saatavilla kattavasti moneenkin automalliin? Ja olen kyllä Oton kanssa hyvinkin samaa mieltä että eihän kukaan virkamies voi antaa lausuntoa että käyttäkää vaan hyvin se menee
Kyllähän jokainen noita voi jo nyt kokeilla melkein autoon kuin autoon ja ajella jos huvittaa, muutosboksin saa piilotettua ja saahan sen äkkiä katsastuksen ajaksi poiskin.
Kaikki toimivat adapterit kyllä läpäisevät päästöt kirkkaasti, koska niiden toimintaperiaate on sama (suuttimien aukioloajan lisäys). Jos orkkis ohjaus on kohdillaan ja adapteri asiallinen, niin tulos on absoluuttinen päästöjen pienentyminen.
Virkamies ei voi lausua tietysti sitä, että "käyttäkää vain", sillä virkamies on virassa ja hänen täytyy toimia vallitsevien lakien mukaan. Myös viraston omat hyväksytyt ohjeet velvoittavat virkamiestä.
Muutama vuosi sitten luvattiin ohjeistus siitä, miten laillisesti saadaan tuollainen Wiina-konversio tehtyä. Ohjetta vain ei ole kuulunut, eikä varmasti kuulukkaan, sillä valtio kaipaa kipeästi verotuloja. Wiinan käyttäminen taasen vähentää valtion verotuloja, joten kuinka todennäköisenä kukaan pitää, että tuollainen ympäristöteko lopultakaan syntyisi trafilta (nimikammotus).
Tai kyllähän siihen on menetelmä, mutta se on tehty niin kalliiksi, ettei kukaan normaali kansalainen voi sitä tehdä.
"Näppärä" ja tehokas tapa estää kansalaisen omaehtoinen ympäristöteko!

Adapterien valmistajat ovat pääsääntönä hyvin pieniä firmoja, kuten vaikkapa flexitune, joka on voittoa tuottava yhdistys (mikä lienen ruotsalainen lainsäädäntökummajainen). Noiden firmojen resurssit eivät riitä siihen, että jokaisen automallin testaus maksaa 15000 euroa (VTT).
Ja saa yhden automallin testin hinnalla myydä pirun monta adapteria (1500).
