Jaahas, menee offtopikin tarinoimiseksi mutta menköön.
Joku on saattanut ihmetellä, miksi mutteria kutsutaan pultiksi. Noh - ihmettelylle on sijansa ja alunperin kuningaspultilla ei ole tarkoitettu mitään kruunumutteriin tai hihnapyöriin liittyvää.
Alunperin "King pin" oli vaunujen akselin kääntötappi, joka yhdisti vaunun (etu)akselin ja korin ollen samalla kääntöakseli. Muisteleppa miten länkkäreissä uudisraivaajien vaunujen etuakseli kääntyi karavaanin kääntyessä inkkareita pakoon. Etsi kuvasta kuningaspultti:
http://pioneerswest.com/images/wagonsketches.jpgAutojen aikakaudella hevosvaunutyyppiset ohjausjärjestelmät saivat väistyä kahden eri kääntöakselin ympäri kääntyvien pyörien tieltä, kääntyminen synkronoitiin raidetangon avulla. King pin:jä tarvittiin tähän konstruktioon kaksi, yksi kumpaankin napaan, ja käytännönläheinen pultti-ratkaisu toi rinnalle King bolt -termin. Jäykän akselin yhteydessä tämä ratkaisu on ollut defacto.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Ford_08.jpg/800px-Ford_08.jpgMyös kotimaisen Sisun jäykän akselin päissä oli vertikaaliset reiät ja vastaavat korvakkeet navassa. Kuningaspultti yhdisti nämä osat ja toimi etupyörien kääntöakseleina. Koska kyseessä on hyvin merkittävä pyörän kiinnittävä liitos, varmistettiin kuningaspultti kruunumutterilla ja sokalla.
Pirun päästi irti se suunnittelija, joka jätti Sisun akselista ylemmän rasvanipan pois. Sen johdosta kuningaspultin yläpää kääntyi kuivana ja aina silloin tällön löysi katsastusinsinööri etupyörästä klappia eli kuningaspultin aukaisun vaativan korjaustyön. Tietämätön apupoika saatuaan paskaduunikseen avata tuo hankala, hikinen ja likainen kuningaspultti sitten meni keksimään, että kuningaspultti -termi tulee kruunun näköisestä mutterista. Apupojan kierosilmäinen agraarihenkinen serkku puolestaan jatkoi tarinaa puhuen kruunumutterista kuningaspulttina.
Vaikka autotekniikassa kuningaspulttia ei juurikaan enää fyysisenä elementtinä tapaa elää se kuitenkin nykyautojenkin terminologiassa. KPI - King Pin Inclination