Johonkin viidenkymmenen metrin paikkeille ja tuskin näin perustavanlaatuisia kysymyksiä esittäisin jos olisi luvat lähettää. Ja samaan hengenvetoon perunkin edellisen, sillä 27 MHz lupavapaa bändihän mahtuu hienosti HF -alueelle. Mutta kuuntelukäyttöön joka tapauksessa.
Kyllä ne aloittavat harrastajat joutuvat ihan samoja asioita kysymään, oli kyse LA-harrastajasta tai OH-tutkinnon suorittaneesta.
Olen kyllä tietoinen siitä, että vastaanotossa sovitus ei ole niin kriittinen, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että ongelmaksi voi muodostua koaksiaalin vaipan toimiminen antennin osana vastaaottoa häiriten ja tämä voitaisiin estää balunilla tai tuollaisella kuristimella. Tulevaisuudessa saattaa myös olla ajankohtaista jonkilaisen pitkälanka-antennin pykääminen ja käsittääkseni näiden impedanssi on jo sikäli korkea, että balunin (vai ununin) käyttö on jo peräti välttämätöntä, tämä koskenee myös looppeja.
Sovitus ongelma aiheuttaa häviöitä, mitkä korostuvat lähetteessä takaisin heijastuvana tehona, mikä lämmittää pääteastetta ja voi aiheuttaa keskinäismodulaatiota. Sama tapahtuu vastaanotossakin mutta mittakaava on mikroskooppinen.
Siinä missä TX puolella antennilinjassa esiintyy (100W teholla) 70V jännitteitä (50dBm), niin vastaanotossa (-90dBm) jännitteet jääväät sinne 7µV (mikrovoltti) luokkaan.
Noista vaippavirroista pääset eroon yksinkertaisella RF-chokella (koksua kiepille).
Tällä hetkellä tarkoitus olisi saada mahdollisimman pienellä rahallisella panoksella dipolista irti mahdollisimman tehokasta vastaanottoa. Jo RG-213 kaapelin totesin ainakin paikallisessa elektroniikkaputkassa turhan kalliiksi, etenkin ottaen huomioon, että toistaiseksi vastaanottimena toimii (tai toimii ja toimii, miten sen nyt ottaa) Philips 584.
Muista aina, että systeemisi on niin hyvä kuin sen huonoin komponentti. Ja kaapeli lopulta voi nousta yllättävän merkittäväksi tekijäksi. Sillä RG58 aiheuttaa helposti 6dB häviöt (75% häviö), joten siihen kannattaa panostaa edes vähän.
Joten tilaa paratronicilta sitä aircelliä, sillä sen metrihinta on 1.8,-/m ja häviöt puolet vähemmän kuin RG58:ssa.
Kun antenni puoli on kunnossa, voit sitten päivitellä sitä vastaanotinta mielesi mukaan. Ja uskon sen tapahtuvat hyvin pian, sillä parempia vastaanottimia saa nykyisin hyvin edullisesti.
Meikäläisellä ei tällä hetkellä ole kunnollisia HF-vastaanottimia. No, ehkä
Kenwood 480sat on sitä jossain määrin ja puhtaana vastaanottimena
Yaesu VR-5000, jota parjataan mutta sitä tuli aikoinaan kolvattua hitusen paremmaksi. Tosin orkkis sarjanumero tuolle vastaanottimelle on 150, joten aikas alkusarjan kone se on. Tosin päivitin sisuskalut uusiksi kolmossarjan hiluilla ja tein modikset.
Varmaankin touhuilu mokomalla kalustolla kuulostaa jokseenkin idioottimaiselta, mutta yritän tässä vaan hiljalleen saada jotain selkoa tästä aihepiiristä, se kun on kuitenkin aina tuntunut kiinnostavalta. Hiukan hankalaa vaan tuo opettelu, kun ei kertakaikkiaan ymmärrä näiden laitteiden toimintaperiaatteita ja luonteeseen kuuluu, ettei voi vain sokeasti noudattaa ohjeita vaikkapa jonkun tuollaisen muuntajan tinailemisessa, vaan on aina esitettävä kysymys "miksi?"
Ei minusta tuo kalusto kuulosta idioottimaiselta, vaan ihan perussetille, jolla aloitetaan.
Ohjeiden sokea noudattaminen ei opeta koskaan mitään!

Ymmärrys lisääntyy kummasti, kun etsii käsiinsä kirjoja aihepiiristä, missä asia selitetään juurta jaksaen. Tietysti elektroniikan tuntemus auttaa ymmärtämään asiaa lisää.
Ja mainitaan vielä sekin, että minulla tuo "kysely-ikä" on vieläkin päällä aihepiirissä, tosin vastaukset pitää vain nykyisin etsiä itse. Joten ei se huono asia ole, vaan oppimista edistävä asia.
Edit: Niin ja tietysti ens viikonlopuks meinasin ripustaa dipolin, tulee siitä nyt sitten millainen hyvänsä, puiden väliin mahdollisesti mökille häiriöttömämpään ympäristöön, kun SWR ilmestyy aalloille. Siis ei seisovaa aaltoa vaan --> http://www.swradio.net/index.htm Kunnon settiä.
Kiirus tulee!

Kiva huomata, että äijjät jaksavat vielä! Esakin on saanut pääteasteprojektinsa valmiiksi!

Tuokin homma alkoi aikoinaan niin suositusta touhusta, eli piraatti-radiosta! Mutta homman "pilasi" telehallintokeskus (ficora) jossain käsittämättömässä liberaaliuden puuskassa ja teki mahdolliseksi tavallisellekkin kansalaiselle hankkia luvat lähettämiseen!
Liekö siinä liberaaliudessa syynä, se, että muutamasta sota-ajan jarrusta pääsivät eroon ja nuoremmat eivät voineet ymmärtää niitä 1939 vuoden sääntöjä. Juu, radiolaki oli voimassa muuttumattomana 1939-1988 ja vanhimmat muistanevat, että pelkkä radiovastaanotin vaati aikoinaan radioluvan!