Kokemuksesta sanon, etteivät nämä sähköverkon uusimiset ja voimalakapasiteetin lisäykset tapahdu vuodessa tai parissa, ei edes silloin, kun olisi loputtomasti rahaa kaadettavaksi projektiin.
Muutama viikko sitten tuli painettua penkkiä seminaarissa, missä tätä puolta pyöritettiin. Vaikka huomisesta alkaen kaikki liikenne hoidettaisiin vain ja ainoastaan sähköautoilla, tämä ei sähköverkkoa kaataisi. Vuotuinen sähkönkulutus kasvaisi 10 %, mutta piikkiteho ei välttämättä lainkaan. Tähänastinen ennätys parin vuoden takaisilta pakkasilta 15 GW, mutta se on keskellä päivää ja yön maksimi oli luokkaa puolet tuosta.
Ongelmat ovat aika pieniä, kun linjaksi otetaan autojen lataus kotipihassa yöllä. Surkeimmallakin vaihtoehdolla (Mode 1 = 6 A virta tavallisesta töpselistä) saa yön aikana tankattua n. 70 km ajoon riittävän sähkömäärän. Fiksumpi vaihtoehto on Mode 2 latausasemat lämpötolppien tilalle. Vaan asunto-osakeyhtiöistä puhuttaessa tarvitaan myös kuormanhallinta, koska a) tolppien kaapelointi b) kiinteistön sähkökeskus/sähköliittymä ei kestä kaikkien autojen samanaikaista latausta. Latausaika voi siis jäädä lyhyemmäksi kuin auton seisonta-aika.
100 kWh akuston tankkaus voi olla vähän nihkeää, mutta a) kuinka usein pihaan tullaan akut tyhjinä b) kellä on varaa moiseen? Nyt markkinoilla on vain pari vehjettä 100 k€ hintaluokassa. Ne tavallisen kansan mallit lähempänä 30 kWh ja näissä sitten se pulma, ettei halvimmilla sähköautoilla pääse edes Helsingistä Hämeenlinnan (2 autoa hyytyi lehtien testissä matkan varrelle) ja e-Golfin kanssa sama vaiva, kun yritettiin Helsingistä Tampereelle
muun liikenteen tahtiin. Pitemmillä matkoilla pitää joko körötellä max. 80 km/h tai suorittaa välitankkaus (pikalataus) -> matkaan pitää varata ½ enemmän aikaa.
Pitkät etäisyydet + talvikelit ovat paha haaste. Tässä kohtaa astuu kehiin ns. range extender, jollaisesta oiva esimerkki on Opel Ampera. Se on aito sähköauto = liikkuu normaalisti pelkän sähkömoottorin voimin. Toisella foorumilla on erään käyttäjän kirjoituksia tullut seurattua ja tässä vehkeessä on järkeä. Sähkömoottori on muistaakseni 100 kW, jonka voimin auto kiihtyy kohtuu ripeästi eikä tarvitse polttomoottoria apuun siinä puuhassa.
Vrt. halvemman pään hybridit ovat liki kaikki saaneet pyyhkeitä siitä, että kaasupolkimeen reagointi on laiskaa ja sitten kun kaasun polkee pohjaan, polttomoottori käynnistyy ulisemaan maksimikierroksilla, mutta kulku ei sittenkään päätä huimaa. Ongelman taustalla lienee se, että useimmissa hybrideissä sähkömoottorin teho on vain parikymmentä kW.
OK, eli laitetaan polttomoottori, jolla pitkät matkat taittuvat. Sitten ei enää ole tarpeen lastata autoon kallista ja painavaa 100 kWh akustoa, jolloin vähemmän tuskaa moisen lataamisestakaan. Useimmat ihmiset ajavat päivittäin vain parinkymmenen kilometrin matkoja, mihin joku 10 kWh akkukin riittäisi.
Amperassa on jopa ajateltu talvikäyttöä. Vehje osaa hyödyntää latauspiuhasta imettävää sähköä myös sisätilan lämmittämiseen ts. hoitelee itsensä ajokuntoon valittuun kellonaikaan mennessä ilman mitään lisävarusteita. Vrt. osassa hybrideitä/sähköautoja sisätilat saa lämpimiksi vain asentamalla sisätilanlämmittimen ja sille johtosarjan. Sitten onkin ongelmana löytää 2 pistorasiaa, joista toiseen kytketään latausjohto ja toiseen sisätilanlämmittimen johto…
