En tosiaan ole katsonut minkäkokoinen liittymä meidän taloyhtiöllä on. Mutta aika äkkiä piikeissä voi tulla liittymän raja vastaan. Ollut paljon juttua että jopa maalämmön kanssa voi omakotitalossa hetkellisesti piikki olla liian iso. Ja sähköyhtiöt alkaa noita seuraamaan. Meidän taloyhtiössä on yksi liittymä ja 12 asuntoa jotka kaikki on 3x25A käyttöpaikkoja Veikkaan ettei meidän taloyhtiön liittymään ei ole edes mitoitettu niin että kaikki asunnot vetää sähköä maksimi virralla. Tuohon päälle sitten vielä taloyhtiön yleiset jutut.
Edit: ja kun sitä liittymää ei oteta keskimääräisen kulutuksen mukaan. Periaatteessa sinä rikot sopimusta jos hetkellisestikkään ylität liittymän koon.
Edit2: piti käydä katsomassa meidän sähköpääkeskusta
. Olin puhunut läpiä päähän. 3 25A sulaketta on tolpille joiden takana tällä hetkellä on yhteensä 8 autopaikkaa. Jokaiselle tallipaikalle on yks 25A sulake. Sähköpiirrustuksesta en löytänyt liittymän kokoa. Tietty isännöitsijältä sais liittymissopimuksesta sen tiedon.
Ne maalämpöpumppujen ongelmia aiheuttavat piikkivirrat ovat käynnistyksessä ilmeneviä lyhyitä virtoja, jotka ovat ihan normaaleja sähkölaitteissa. Sähköverkolle ne aiheuttavat ongelmia kun jollekin alueelle on pätevä pumppukauppias myynyt 10 samanlaista lämpöpumppua, ja sähkökatkon jälkeen kaikki valmistelevat itseään yhtä kauan, ja täräyttävät itsensä käyntiin - kaikki 10 pumppua samaan aikaan, jolloin ne yhteenlasketut piikkivirrat saavat muuntajassa sulakkeen laukeamaan.
Liittymän koon voi ja saa hetkellisesti ylittää, eikä sitä voi sähköyhtiö edes kuluttaja asiakkaalta kieltää, teknisesti se estetään pääsulakkeella, joka kestää vain rajallisesti sitä ylivirtaa. Sähköliittymän kapasiteettia ei voi kuitenkaan pitkäaikaisesti ylikuormittaa, koska ne pääsulakkeet kyllä palavat sieltä, ja sähköauton lataus on nimenomaan pitkäaikainen kuormitus, joka on pakko mitoittaa sen sähköliittymän ja verkon mukaan.
Sähköliittymää ei tosiaan mitoiteta keskimääräisen kulutuksen mukaan, vaan sen laskennallisen kulutuksen mukaan, jonka takia siellä sähköliittymässä on normaalikäytössä lähes aina ylimääräistä kapasiteettia. Tuo lähes täytyi lisätä siksi, koska joissain taloissa on sähkökattila joka toimii tuolla mainitsemallani periaatteella, eli se tarkkailee kokonaisvirran kulutusta ja säätää omaa tehoaan sen mukaan, kaikkein kovimmilla pakkasilla tuon tyyppinen kattila pystyy pitämään sähkönkulutuksen aika tasaisesti siinä maksimissa, jolloin sen sähköauton lataukseen ei pahemmin jää kapasiteettia - tai sitten systeemi toteutetaan niinpäin että lataus on pois lämmitystehosta, joka voi aiheuttaa viileyttä.
Tuo 3x25A 8 autopaikalle kuulostaa ihan hyvältä, ja sen 8A laturin voi 100% ongelmattomasti heittää siihen, tyhmä 11kW laturi toimisi todennäköisesti täysin oneglmitta (tai 3kpl 3,6kW laturia), mutta pahimmassa tapauksessa sulakkeen palaminen on mahdollista tuolla kombolla. Älykäs 11kW laturi toimisi tietysti varmasti sulaketta polttamatta.. Tai älykäs 17kW laturi, jos sellainen on mahdollinen, en nyt muista mitä portaita niistä latauslaitteista löytyy.
En nyt muista olenko minä tai joku muu tässä topikissa ottanut esille sen että nuo lataustehot eivät mene välttämättä loogisesti, koska 7,2kW lataus on 1 vaiheinen 32A lataus, kun taas 11kW on 16A 3vaihelataus. Kaikki autot eivät osaa ladata 3 vaiheisena, vaan toimivat tuossa 11kW asemassa vain 3,6kW laturina. Syynä se että Euroopassa yleisesti ei kotitalouksiin tule kolmivaihesähköä.