Noniin, jonkinlainen merkkipaalu saavutettu.
Perjantai alkoi ensimmäisenä tuolla seosmittarin kytkemisellä. Pakko sanoa, että sen puolesta aivan mahtava tuote nimittäin ei tarvinut paljoa miettiä kun lambdaholkki oli jo valmiina autossa ja muuten mittarin kytkentä oli käytännössä + , - ja liittimet kiinni. Hyvin toimi ja on kompakti. Sille tein telineen ratin vasemmalle puolelle, kuva tästä kyllä jäi ottamatta, mutta eiköhän sellainenkin jossain vaiheessa irtoa.
Seosmittarin jälkeen kävin työntötankojen kimppuun. Olipahan työmaa. Tangon sisäreikä oli todella pieni verrattuna kupissa olevaan tappiin, vaikka olivat samaa merkkiä ja sarjaa ja juuri yhteen käytettäväksi tarkoitetut. Muutama tikku meni pilalle kokeilun takia kun koitin prässätä ja hakata, hioa, porata ja sadetanssia jotta saisin tangon ja kupin naitettua yhteen mutta ei millään. Lopulta löysin ratkaisun. Tikkua kun lämmitti reilulla kädellä siltä matkalta minkä se päähän tuleva kuppi uppoaa tangon sisälle jonka jälkeen kohtuu isolla moukarilla vanhaa nostajaa apuna käyttäen takoi tikun paikoilleen niin homma toimi. Tällä metodilla sain kaikki tangot tehdyksi ja kaikki olivat vielä ehjiä ja suoria. Kiillotin yhden tangon pinnan ja tarkistin ettei siihen ollut tullut murtumia tai muita vaurioita prosessissa ja eihän siihen. Samoten painoin sitä 5t prässillä länään ja tanko taipui ja palasi takaisin muotoonsa niin uskalsin ne tiputella paikoillensa.
Sen jälkeen kun venttiilikoneisto oli kunnossa välykset säädettynä ym. Ruuvailin venttiilikopan paikalleen ja rupesin johtotehtäviin. Vuorossa oli siis sähköflektin asentaminen. Aiemminkin tässä on sellainen ollut, mutta sen olen jotenkin todella erikoisesti toteuttanut. Releitäkin oli kaksi enkä oikeen edes ymmärtänyt toisen niistä funktiota. Nyt tuli siis yhdellä releellä ja siten, että flekti voi joko pakko-ohjata hytistä tai sitten se lähtee päälle automaattisesti 95 asteessa.
Flektin anturiksi valitsin jonkun 2 napaisen anturin M14x1.5 kierteellä ja 95-90 asteen välille. Lähtee siis käyntiin 95 ja sammuu 90. Tuo M14 kierre oli kriittinen, sillä sille kierteelle sai kierretappeja helposti ja toiseksi se mahtui hyvin tuohon vesiletkun anturiadapteriin. Biltemasta saa kyllä suoraan valmiiks flektin anturille sopivia anturikoteloita, mutta eipä saa 32mm letkulle. Porasin tuohon koteloon vain 13mm reiän ja pehmeään alumiiniin sai väännettyä helposti siihen 14mm kierteen.


Termostaatti tässä on 87 asteinen, joten valitsin tuon 95 asteessa käyntiin lähtevän anturin tähän siksi. Ajattelin, että jos valitsee vähääkään kylmemmän lopputuloksena on se, että se vehje huutaa niin kauan kunnes termostaatti sulkeutuu. Seuraava vaihtoehto olisi ollut sitten 87-83 asteinen muistaakseni.
Sittenhän alkoi ne varsinaiset johtohommat. Koitin vetää kaiken mahdollisimman siististi, mutta siten, että kaikkiin liittimiin on tosiasiallinen mahdollisuus päästä käsiksi. Noh, olisihan sitä kai voinut siistiä ja ostaa myös pieniä mustia nippusiteitä, mutta kaikki ne on epäolennaista niin kauan kun auto ei toimi.


Lopuksi testasin kaiken ja jopa flektin anturin upottamalla sen kiehuvaan veteen, toimii! Ei muuta kuin jäähdytinnesteet sisään.
Sitten oli bensalinjojen viimeistely. Samalla kun hain paikallisesta varaosaliikkeestä sitä flektin anturia tulin kysyneeksi olisiko heillä tarjota polttoainesuodatinta ja mahdollisimman isoa 8mm letkujen väliin. Onneksi varaosamyyjällä oli heti sanoa jostain japsivehkeestä peräisin oleva oikeasti kunnon suodatin. Eikä ollut kuin vajaa 20 euroa koko roska. Saahan niitä kiinalaisia muovisia toki halvemmalla, mutta tässä vaiheessa nyt voi varmaan pari kymppiä käyttää polttoainesuodattimeen.
Väkersin suodattimelle tuollaisen kiinnityspannan, jonka vielä maalasin mustaksi.

Bensalinjat ja sähköjä

Sitten tankkasin autoon 20 litraa bensaa (98E5) johon lisäsin lyijynkorviketta. Tuosta E85+lyijynkorvike yhdistelmästä en ole löytänyt pitkäikäisempiä kokemuksia niin pudotetaan otsikosta se pois ainakin toistaiseksi.
Tässä välissä ruuvasin takakonttiin pitkittäiseen runkopalkkiin munapussin viereen telineen ja 2kg sammuttimen. Ihan vaan varuiksi, että sellainen kulkee aina mukana.
Sytytyksen ” nollakohdan ” eli 1syl ykk ja jakajan ledin kanssa sytytyksen ajoituksen katsoin kohdalleen ja ajoin luurilla vanhan ennakkokäyrän jakajaan sisään pienillä muutoksilla. Laitoin nyt max ennakoksi vain 32 aiemman 34 tilalle. Laitetaan sitten enemmän jos kestää, varmaan kyllä kestää.
Laskin free-technicsin kaasutinlaskimella suuntaa-antavat arvot kaasuttimille joka antoi pääsuuttimiksi 162. Porasin pääsuuttimet kokoon 170 ja katsotaan miten toimii. Helppo säätää kun on repullinen noita pikku teriä ja voi aina tinata ja porata suutinta ja sitten kun sopivat palikat löytyy ostaa moiset ihan kaupasta.
Lopuksi vielä öljyt sisälle ja sitten ensin startilla öljynpaineet koneeseen jonka jälkeen jakaja takaisin kiinni. Myönnetään, syke oli korkealla ja kylmä hiki valui otsalta. Melkein tuntui ettei edes halua käynnistää, kun ollut vähän liikaa huonoa tuuria tämän vekottimen kanssa.
Pyöröytin avaimesta ja sehän per**** hörähti käymään. Ja hyvin kävikin! Aika makeat soundit kyllä. Sydäntä lämmittää kuulla kierrosherkän tappikoneen ääni tuplawebereiden ja 2.5” putkiston kanssa
Kuitenkaan en viitsinyt käyttää autoa kuin pari sekuntia, nimittäin öljynpainemittari on sökö. Aiemmin oli jo ongelmia sen kanssa mutta nyt se oli vetänyt aivan mykäksi. Tarkistin johdot ja kaikki mutta ei vaan toimi. No öljynpainetta kuitenkin on kun öljy kiertää ja sentään auton alkuperäinen öljynpaineanturi- ja valo toimii, mutta kun ei ole tarkkaa tietoa en viitsi huudattaa laitetta turhaan. Tässä vaiheessa olisi aika kiusallista tuhota koko vehje sen takia, että ei ollut toimivaa ö-painemittaria. Uusi on tänään hankittu, asennusta vailla.
Nyt ollaan tässä. Jonkinlaista videomateriaalia voisi olla luvassa kun päässe kunnolla käyttämään


Tuo syylärin eteen tuleva pelti vaatii kohtuu paljon leikkelyä ja hitsaamista jotta saa sen sopimaan takaisin. Täytyy se tehdä, kun saa auton muuten toimimaan. Parempikuntoinen konepelti odottaa myös, että maalaisi korin väriin.
Niin ja akku täytyy hankkia eri värinen..