Volvo Racing Club Finland - Koko Suomen Volvofoorumi
Tekniikka, Viritys, Veteraanit ja Projektit => Etu- ja nelivetoiset => Korjaamo ja yleistekniikka => S60, V70 (vm.00-07), S80 (vm. -> 06), XC90 => Aiheen aloitti: tuplakupla - 05.01.2016, 16:18:17
-
Katselin haulla mutta kysyn suoraan kun tilanne on akuutti, eli miten on tuon kanssa, voiko akun vain vaihtaa ilman kommenvenkkejä? Akku/ylläpitolaturia en omista.
Auto on vm. -02 bensakoneella (103kW) manuaali. On ajotietokone, orkkis soitin ja luistonesto, keskuslukitus on temppuillut kuskin ovessa jo pari viikkoa, en tiedä liittyykö akkuun vai ei.
Eipä startannut tänään kun oli päivän pari seisonut pihalla, oli toki lämmityksessä. Kokemuksesta en lähde latailemaan, ei ole yleensä ollut kuin hetkellinen apu eli uuden akun ostan.
Motonetissä on kahta merkkiä, kai se Bosch pitää hankkia, ja tehokkaampi, ajattelin tuota 77ah akkua. Ei ole budjettia ostaa yhtään kalliimpaa.
-
kaikkea puhutaan mutta voit vaihtaa akun ihan normaalisti ;)
-
Näin on.
Akku irti ja uusi tilalle. Ei vaadi mitään kommervenkkeja.
Nimim. Juuri akun vaihtanut.
-
Hyvä, ei v*tuta ihan NIIIN paljon :D
Kiitos!
-
Kellon joudut kyllä laittamaan uudelleen aikaan :D
-
Kellon joudut kyllä laittamaan uudelleen aikaan :D
ei tarvi jos on rannekello/kännykkä :pomo:
-
Joo kellon laitoin uudestaan aikaan :D Jostain syystä se piti laittaa aikaan myös viikko sitten, liekö pätkinyt jostain. Ei tuo keskuslukituksen temppuilu (kuskin oven nuppi pompahtaa ylös samantien ja ehkä viidennellä kerralla pysyy kiinni... välillä jää myös takaovi lukittumatta eikä siinä ole edes nuppia...) akusta ollut.
Mutta nyt se alkoi vinkua vikakoodia, että turvatyyny vaatii huollon.
Oli kyllä nukkekodin akku tuossa aiemmin, vaikka Exide ihan hyvä merkki onkin, 55Ah 460A. Nyt on Bosch 77Ah 780 A
Motonetin myyjällä oli hyvä pointti että jos laittaa 100Ah niin ehtiikö se latautua kauppareissuilla mitä enimmäkseen ajo on, mutta eipä ollut rahaakaan tuon enempää laittaa, muistan että paljon halvemmalla sai akkuja ennen vaikka osti merkkiakun, tämä maksoi 125e. Mutta onpa nyt uusi ja kyllä pärähti Volle nätisti käyntiin, pitihän sillä sitten ajella tovi.
-
Ei varsinaisesti akun vaihtoon liity, muttei mikään akku oikein kauppareissuilla lataudu. Varsinkaan pakkasilla. Toki 100ah akun edut bensakoneiseen näissä on vähän kyseenalaiset.
-
Mitenkäs iso akku tuonne mahtuu?
-
Dieselissä ainakin mahtuu Boschin 100Ah. Kaipa bensakoneisessa on samanverran tilaa?
-
Akku on kyllä minusta väärä paikka säästää oli sitten bensa tai diesel, webastolla tai ilman. Ne woww..woww..woww aamut kuuluu kultaiseen nuoruuteen samaan tapaan kuin et bensa loppuu kesken matkan
-
Ei se bosch s5 100ah 830a maksa kuin 160€ motonetissä. Samaa kokoluokkaa alkuperäinenkin on. Soveltuvuustaulukossa luki että dieseliin, mut sama sopii bensaan. AGM versio olikin läheltä 250€....
-
Jaa ei saa yli 100 Ah akkua menemään tuonne koloon? Vai onko ulkomittojen puolesta vastaavaa jossa olisi enemmän ampeereja?
-
Korkeudesta olisi mennyt ehkä sentin isompi kuin toi Bosch. Pituus taisi olla jo jämpti.
-
100ah akku 2004 V 70 tuli joskus ostettua. Heittää ylimääräistä lenkkiä tai antaa vaan paikoillaan käydä niin ehtii akku paremmin latautua... Ei kai näillä pakkasilla oikein viitsi kilsan ajon takia edes autoa käynnistää ellei aivan pakko ole.
-
^
Sama mulla. Ardicia kun tulee käytettyä paljon niin aina koitan ajaa vaikka ylimääräistä sen verran, että saisin yhtäpaljon käyntiaikaa kuin lämmitystä.
Nyt kun alkaa pakkasta olemaan jo yli -25, niin laitoin yöksi akkulaturin.
-
Motonetin myyjällä oli hyvä pointti että jos laittaa 100Ah niin ehtiikö se latautua kauppareissuilla mitä enimmäkseen ajo on..
Voihan tuo kuullostaa äkkiseltään ihan loogiselta, mutta... Akkua voisi verrata vaikka vesitankkiin, starttaat auton, siihen tarvitaan tietty määrä energiaa, sama kuin otat kupilla vesisäiliöstä vettä. Jotta tilanne palautuu ennalleen, vettä pitää laittaa samanlainen kupillinen takaisin tai ladata akkua vastaavalla energiamäärällä. Tilanteeseen ei vaikuta kuinka iso akku tai vesisäiliö on.
Ison akun hyöty on lähinnä että pienet poikkeamat normaalista ei heti kuivata akkua eli jos unohtuu valot päälle, kestää pidempään ennen kuin akku on tyhjä tai pari päivää pidempään lyhyttä ajoa jolloin käytetty energiamäärä ei ehdi latautua takaisin akkuun. Isossa akussa on myös suurempi oikosulkuvirta eli kylmästartissa potkii starttia voimakkaammin pyörimään. Kyse on luvuista 640A, 700A tai dieseleissä on monesti 800A.
-
Minkä tehoisia nämä kakkoskoppaisen laturit on? Paljonko jää akulle latausvirtaa normi talviajossa (istuinlämppärit päällä jne)? Sitten tietysti kiinnostaisi että paljonko se akku pystyy ottamaan latausvirtaa vastaa noissa olosuhteissa
-
120-160A. Viimeks kun laturi hajos niin laitoin ton isoimman kun sopii ristiin (jos viskopyörällä).
Itelle laitoin S60 100Ah akun ja ajan 15km töihin edes takas 15min suunta ja on toiminut
vaikka on penkinlämmittimet yms hohkaamassa. Akkukotelon pohjassa on muistaakseni kolmelle eriakulle
sopivat pultin reiät(ainaki S60, kai myös V70?) vakio 74ah 28cm 80ah 32cm ja 100ah 35cm. Pisimmässä ei vaan toi muovikotelo enää peitä koko akkua mutta siihen + navan päälle sai helposti modattua suojan
-
Sitten tietysti kiinnostaisi että paljonko se akku pystyy ottamaan latausvirtaa vastaa noissa olosuhteissa
En ostaa sanoa tarkkoja amppeerimääriä. Auton laturien tehot eivät merkitse tässä pakkasella muuta, kuin että tietysti pitää jäädä ylijäämää siihen akun lataukseen. Kylmänä lyijyakku ei ota virtaa vastaan. Tässä juuri on syy, miksi se akku tyhjenee pakkasella. Jos akun haluaa saada ladattua aivan täyteen, sitä pitää ladata tuntikausia suhteellisen pienellä virralla. Jos akun haluaa ladata nopeasti, se pitää tehdä huomattavalla ylijännitteellä. Ylijännitteestä taas seuraa vedyn kehitystä ja nesteen häviäminen. Jos laturi on vaikka 120 A ja kulutus ehkä 60 A, siitä jäljelle jäävästä 60 A:sta ehkä 10 tai maks 20 menee sinne akkuun loppu ei mene mihinkään. Kesällä virta uppoaa akkuun paljon paremmin. Nopeasta latauksesta seuraa myös akun kuumeneminen mutta tuo kuumeneminen ei talvella toki ole mikään ongelma.
-
No jotenkin ne nyt talvellakin latautuu kun kumipyörät vaan pyörii vaikka pakkanen senkun paukkuu. Itse olen tänään lämmittänyt 4x45min ardicilla ja ajanut pätkäajoa liki kolmenkympin pakkasessa. Normi talvipäivä. Aamulla taas 45min ardicia ja eikun matkaan :)
Kiinnostaa että miten paljon se akku latautuu esim. 20min ajorupeamalla. Kaiken järjen mukaan aika paljon kun tuota virtaa vain piisaa. Ulkoista laturia en käytä koskaan kun homma näkyy toimivan ilmankin
-
No jotenkin ne nyt talvellakin latautuu kun kumipyörät vaan pyörii vaikka pakkanen senkun paukkuu. Itse olen tänään lämmittänyt 4x45min ardicilla ja ajanut pätkäajoa liki kolmenkympin pakkasessa. Normi talvipäivä. Aamulla taas 45min ardicia ja eikun matkaan :)
Kiinnostaa että miten paljon se akku latautuu esim. 20min ajorupeamalla. Kaiken järjen mukaan aika paljon kun tuota virtaa vain piisaa. Ulkoista laturia en käytä koskaan kun homma näkyy toimivan ilmankin
Jos lämmität Ardicilla säännöllisesti 4 kertaa 45min päivittäin ja ajat vain pätkäajoa, iloa ei luultavasti kestää kovin pitkään ilman ulkopuolista latausta. Ardic tarvii noin 5A käydessään ja auton starttaukset päälle. Akun lataukseen vaikuttaa moni asia, akun tyyppi ja akun lämpötila jne eli mitään yleistä arviota on vaikea antaa. Minun "mutu" on, ettei 20min latausta riitä tuota rumbaa kuin viikon max. Naapurin rouva käy katsomassa vanhuksia XC90:llä kunnan piikkiin (oma auto) ja piti Ardiccia päällä aina asiakkaalla ollessaan ja ajoi seuraavalle asiakkaalle useita kertoja päivässä. Vanha akku kuoli ja parissa viikossa kuivui uusikin akku. Sitten paikalle tuli hänen miehensä joka ymmärsi mistä oli kysymys.
-
tuommosen lisälämmittimen pöhötyksen takia minullakin on autossa kiinteä laturi ja auto on roikassa kun on kotona.
-
Kiinnostaa että miten paljon se akku latautuu esim. 20min ajorupeamalla. Kaiken järjen mukaan aika paljon kun tuota virtaa vain piisaa.
Sehän riippuu monesta muustakin asiasta. Ennenkaikkea kylmä sää vaikuttaa. Kun akku on näillä pakkasilla kylmä, ei se lataudu oikein lainkaan pikkulenkeillä, sillä...
Kylmänä lyijyakku ei ota virtaa vastaan. Tässä juuri on syy, miksi se akku tyhjenee pakkasella.
Tästä on toissapäivältä ihan konkreettinen esimerkki. Ei lähtenyt kylmässä ollut vara-akku ottamaan ulkoisella laturilla vastaan virtaa, vein lämpimään varastoon hetkeksi ja sitten laturi kiinni, jopa taas latautui iloisesti.
4x45 minuuttia ardicia päivittäin pätkäajolla ja ilman ulkoista laturia tarkoittaa akun kuolemista lähitulevaisuudessa.
-
Tässä se ero on AGM akku ottaa kylmänä hyvin virtaa vastaan ja toimii lyhyellä matkalla paremin .Kyllä virta on piisannut vaikka on jatkuvasti lämmitintä käyttänyt tavalisella akulla oli aina ongelmia nyt ei ole ollut virta on piisannut hyvin
-
Tässä se ero on AGM akku ottaa kylmänä hyvin virtaa vastaan ja toimii lyhyellä matkalla paremin .Kyllä virta on piisannut vaikka on jatkuvasti lämmitintä käyttänyt tavalisella akulla oli aina ongelmia nyt ei ole ollut virta on piisannut hyvin
Jeah, minulla nimenomaan agm ja laturikin näköjään se isompi. Joku tuossa epäili että lystiä ei montaa viikkoa kestä. Noh, näin olen ajanut vuoden tuolla uusimmalla akulla. Aiempi tyhjeni kerran niin pistin vaihtoon. Olikin alkuperäisakku ja 2005 valmistettu..mutta kesti minunkin käytössä silti vielä 2,5vuotta ongelmitta.
Väittävät että AGM latautuisi 5 kertaa paremmin: "The leading advantages of AGM are a charge that is up to five times faster than the flooded version, and the ability to deep cycle"
http://batteryuniversity.com/learn/article/absorbent_glass_mat_agm
-
Jeah, minulla nimenomaan agm ja laturikin näköjään se isompi. Joku tuossa epäili että lystiä ei montaa viikkoa kestä. Noh, näin olen ajanut vuoden tuolla uusimmalla akulla. Aiempi tyhjeni kerran niin pistin vaihtoon. Olikin alkuperäisakku ja 2005 valmistettu..mutta kesti minunkin käytössä silti vielä 2,5vuotta ongelmitta.
Väittävät että AGM latautuisi 5 kertaa paremmin: "The leading advantages of AGM are a charge that is up to five times faster than the flooded version, and the ability to deep cycle"
http://batteryuniversity.com/learn/article/absorbent_glass_mat_agm
Miks sie 4 x 45 min joka päivä lämmität?
Minusta laturin koosta homma ei jää kiinni. Aika paljon saa olla ylimääräistä päällä ja kulutus ei vielä ylitä 50A. Jos ajatellaan että päävalot on 10A (2x55W), istuingrilli noin 5A per jakkara (kuka siinä grillissä istuu jos täysillä kauemmin kuin 5min?), takalasinlämmitin (en tiedä tehoa) vaikka 20A, stereot 10A ja laturit on yleensä 120-180A.
-
Kun on ollut 25...30 astetta pakkasta niin ei viihti vaimoa patistaa palelemaan. Ja kun vehkeet pelaa ja on pelannu ongelmitta jo vuosia ni sehän viittaa mun "säännöille" kinttaalla ;D En kyllä itekään haluis vaikkapa treeneistä pää märkänä könytä jääkylmään autoon
-
V70 on siinä mielessä hyvä, että akku on enemmän lämpimän puolella kuin monessa muussa vehkeessä. Eli jos kabiinissa on lämpöä, niin akku alkaa ottamaan vastaan virtaa aikaisemmin.
-
No just tuota itsekin pähkiny. Meillä on se peräkontin suojaverho aina auki ja joskus kun esilämmityksen jälkeen kaivelee peräkonttia niin kyllä se osasto melko lämmin on. Ei kauas jää kabiinin lämmöistä. Akkuhan on siellä alla ja arvatenkin sekin potero jonkun verran lämmennyt siinä sivussa. Lisäksi, eikö takimmainen äänenvaimenninkin sijoitu aika lähelle sitä pahkaa missä akku majailee(?). Pitäs laittaa ihan mielenkiinnosta lämpömittari sinne akun kylkeen ja kattoa mitä lukemia siellä näkyy. Suurin kunnia taitaa kuitenkin kuulua tuolle akkuteknologialle.
Tänään taas neljä esilämmitystä ;D AGM on kunkku
Hail to the king, hail to the one
Kneel to the crown, stand in the sun
-
Eikös se akku siellä moottoritilassakin lämpene vähintää yhtä hyvin, kuin tuolla takaluukussa ::)
-
Ajoviima jäähdyttää konehuoneessa varmaan enemmän, mutta riippuu tietysti sielläkin akun sijoituksesta. Uusissa audeissa ainakin hohkaa tosi kylmää takaluukun uumenista missä akku niissäkin on. Riippuu toki myös ajetusta matkasta ja eristyksestä yms miten lämpenee tai pysyy lämpimänä.
-
Toiseen autoon vaihdoin akun niin siinä on toista ääripäätä eli akku keulassa etuvalon ja ritilän katveessa. Ritilän läpi pääsee viima suoraan akulle. Akulla on muovinen suojakotelo ja viiman puoleiseen seinään on tehty iso avaus.. Joissain maissa näet lämpö on isompi ongelma. Liika lämpöhän se on akulle myöskin myrkkyä. No tuon suojamuovin pystyi asentamaan toisinkinpäin niin laitoin sen "suomiasentoon" eli nyt muovi blokkaa viiman ja toisella puolella moottori pääsee säteilemään lämpöään akulle
-
Huvikseni laitoin tänään lämpömittarin tuonne akun viereen. V70 oli ollut tallissa noin 18 tuntia ennen mittauksen aloitusta. Tallissa ja peräkontissa oli lämpöä 8,5 astetta, akkupoterossa 3,5 astetta. Edellisenä iltana talliin ajaessa ulkona oli -17 astetta. Muutaman tunnin aikana ajoin auton lämpöiseksi kerran, kyläilin nopeasti ja auto normilämpöisenä takaisin talliin. Koko ajan lämpötila laski hiljalleen, näyttäen nollaa päästyäni kotiin. Ulkolämpötila -25. Tuntia myöhemmin hain mittarin pois. Näytti -0,8.
Eli luultavasti aika kylmässä tuo akku on ulkona vietetyn yön jälkeen, enkä usko sen juuri lämpiävän päivittäisillä työ/kotimatkoilla (40 minuuttia suuntaansa).
Harmi, ettei ole langattomalla anturilla olevaa mittaria. Voisi testata, miten lämmintä tuolla kakkosauton konehuoneessa on. Jotenkin luulisin, että lämpöisempi...
-
Jeah, minulla nimenomaan agm ja laturikin näköjään se isompi. Joku tuossa epäili että lystiä ei montaa viikkoa kestä. Noh, näin olen ajanut vuoden tuolla uusimmalla akulla.
Taas on yksi vuosi menty ja hyvin on virtaa piisannut. Akku (Exide 95Ah AGM) on nyt yli kaksi vuotta vanha ja kestänyt siis jo useamman viikon ;D Ylläpitolaturia en edes omista ja tavallistakaan laturia en ole käyttänyt. Uskottava se on että AGM+isompi laturi niin homma toimii keleillä kuin keleillä ja se vain latautuu kylmälläkin ja vieläpä nopeasti. Nyt on kyllä sanottava että en ole lataillut perheen muitakaan autoja eikä kyllä niistäkään ole virta loppunut tänä talvena kertaakaan kuin ei aiempinakaan talvina. Ne ovat vielä pahemmassa pätkäajossa kuin Volvo (niillä ei ajeta ku kymmenisen kilsaa suuntaansa) ja akut on tavallisia ja pienehköjä mutta toisaalta niissä ei oo webastoja ja käyvät bensalla. Kian akkua koetin syksyllä ladata kun on epäilys että se on orggis eli 9v vanha ja talvi painoi päälle mutta laturi väitti about 20min päästä että akku täysi. Koetin tosin ladata ulkona noin nolla asteessa ;D. No, hyvinpä tuo on sekin silti pärähtänyt käyntiin jokikinen aamu ja ilta. Taivasalla saa vieläpä yönsä viettää toisin kuin Volvo joka on katoksensa ansainnut. Ei merkkiäkään virran vähyydestä :o
Edit: tässä ketjussa on muuten huolestuttavan raskaita asiavirheitä. Esim. akun lataamista verrataan astian täyttämiseen vedellä. Vesiastia täyttyy lineearisesti ajan funktiona mutta akkujen latauksessa tilanne on tyystin toinen eli puhutaan latauskäyristä.. Täyteen lataaminen kestää huomattavasti pidempään kuin vaikkapa 80% varaustason saavuttaminen. Lisäksi latausvirta on suhteessa akun kokoon. Akun ja laturin koolla on siis totisesti merkitystä vaikka tuossa joku filosofoi että ei olisi. Jos yhdessä autossa on 100Ah akku ja toisessa 50Ah niin tämän jälkimmäisen täyteen lataamiseksi saa rallata aika tovin mutta tuohon isompaan saadaan pumpattua liki tuplasti enemmän varausta (100Ah akussa 80% varaustaso on 80Ah) huomattavasti nopeammin. Ero vielä korostuu jos isomman akun laturikin on isompi. Sitten jos vielä sattuu että isompi akku on AGM joka latautuu luonnostaankin jo nopeammin niin siinäpä sitä sitten ollaankin
-
"tässä ketjussa on muuten huolestuttavan raskaita asiavirheitä"
Minä vertailin akun energiamäärää vesiastiaan ja haluaisin tässä tuoda ajatuksia sen taakse.
Minusta kyse on energiamäärästä jota akusta otetaan ja se täytyy ladata takaisin. Energian määrä akussa on Ah eli 100Ah akusta voit teoriassa ottaa 10A virtaa ulos 10 tunnin ajan.
Jos ajatellaan, että käytetään ardiccia 45min ja startataan auto niin käytetty energiamäärä on sama, riippumatta akun koosta. Minusta tapahtuu arviointivirhe jos ajatellaan että pienellä akulla käytetyn energian ehtii lataamaan akkuun kauppamatkalla, mutta isoon akkuun sama Ah ei ehdi latautumaan. Tähän sopii minusta esimerkki vesitankista.
On kokonaan toinen juttu jos 100Ah akun varaustila on 50% ja 50Ah varaustila on 50% ja käväistään kaupassa. Varmasti pienemmän akun varaustila ehtii suurempaan %-lukuun kauppamatkan aikana. Tässä pitää muistaa, että isompi akku latautuu vähän suuremmalla virralla kuin pieni akku. Sitten tärkeä pointti: jos molemmat akut on syystä tai toisesta vain 50% varauksessa (esim. 10 x 45min ardicissa päivittäin) niin tosiasia on, että pienen akun omistajan ei tarvitse lähteä kauppaan lainkaan koska auto ei käynnisty, akku on tyhjä (50% 100Ah akusta on käytetty enemmän kuin ladattu eli ollaan 50Ah miinuksella ja pienessä on kokonaisuudessaan vain 50Ah eli tyhjä) ja isossa akussa on vielä 50Ah. Tästä syystä 100Ah akku on parempi kuin 50Ah.
Toivoisin, että mulugreen jatkaa raportointia muutaman vuoden ajan niin nähdään AGM akun kestotesti. Vaihdoin oman D5 akun aikoinaan varmuuden vuoksi, alkuperäinen, tavallinen toimiva akku meni vaihtoon 10 vuoden iässä ja käytän talvella säännöllisesti ardiccia.
Akun kestoa arvioitaessa on hyvä muistaa vielä sekin, että tämä talvi on ollut keskimääräistä leudompi, akku ei montaa päivää ole ollut -20C tai kylmempi vaan enimmäkseen nollan vaiheilla joten latautuminen on onnistunut hyvin. Ardic ei paahda 45 min täysillä jos kelit on nollassa ja kun auto on kerran ajettu lämpimäksi, ei ardicilla ole niin isoa urakkaa kun lämmittelee 4x päivässä.