Sovitaan sitten niin ettei suolata teitä.
Paitsi kehät 1 ja 3. Meren läheisyys, tajuttomat automäärät (tunnissa samanverran kuin lapissa koko talvena
), kitkarenkailla jään kiillottajat ja vielä kaupan päälle tumpelot autoilijat. Tekevät ruuhka-ajoista aamuisin aika jänniä.
Niin, oletko varma, että suolattuna on parempi kuin suolatta? Vai olisiko suolaamistaktiikassa mahdollisuus muutoksella saavuttaa parempia tuloksia kitkan osalta?
Tuollaisen liikennesuoritteen (tunnnissa saman verran kuin lapissa talvessa) tielle tuoma energiamäärä on Mega/Giga/Tera-Jouleissa, joten laskeppas mitä se tekee tehossa per tie neliö. Ja jos siellä on raskasta liikennettä mukana, tuo se tien pintaan energiaa jatkuvasti monen henkilöauton verran lisää.
Osa liikkumisen energian tarpeesta menee ilmanvastukseen, mutta myös osa menee vierintävastuksen voittamiseen. Tämä vierintävastuksen ylittämiseen kuluva energia konvertoituu suoraan lämmöksi.
Joten tuon liikennesuoritteen kasvaessa suurenee koko ajan se tilanne, jossa se kosteus yksinkertaisesti poistuu tienpinnasta sublimaation avulla, kun faasimuunnostakin lähetelevä energiatila syntyy vielä tuon ylimääräisen energian myötä.
Väittäisin myös, että suolauksessa käytettävän suolan laadussa on tapahtunut sitä kalsiumkloridin osuuden huomattavaa kasvamista vuosikymmenten takaiseen, koska suolatun tien käytös on muuttunut vuosien mittaan.
Pakkaskuivumisessä kyseessä on tämä ilmiö. Pakkasta -3,9C tapahtuman aikaan (yöllä -6,9C) . Kaikesta huolimatta kuura katoaa...


Aikaa ilmiöön meni tunti ja auringon tulokulman voi päätellä kuvasta (klo 15.24)
Ja sitten joku varmaan huomauttaa turvavälin pitämisestä, ehkä se onnistuu 2 sekunttia, sitten joku reikäpää jo tunkee siihen.
No, pellin pitää paukkua ja lihaa myllyttyä, että asian merkitys menee jakeluun.

Ja joo, olen itsekkin ajanut tuolla stadin suunnalla ruuhkaliikenteessä "muutamia" kertoja kuluneina vuosina ja pyrin välttämään sitä juuri siksi, että siellä on noita reikäpäitä ja niitä, jotka ovat aivan kujalla muuten käyttämiensä nopeuksien suhteen.
Mutta tämä suolaus-kysymys tuntuu menevän enemmän mutu-pohjalta, kuin varsinaisen faktisen keskustelun puolella (enkä tarkoita tätä foorumia).
Tähän kaivattaisiin tutkimustietoa, ilman asennetta.

Linkit tutkimuksista kelpaavat....
