Ei se metsään ajaminen tai kolarointi ole kuin kuljettajan vika. Ajetaan kelin mukaan ettei talvi yllätä autoilijaa.
Sohjonkin ennakointi on helppoa..
Niin, ihminen on syynä arviointivirheinensä aina onnettomuuteen. Uutisen mukaan
kuljettajan terveys on syynä noin puoleen kuolon kolareista.
Joskus harvoin tapahtumalle on äkillinen tekninen syy. Tarkkaan ottaen tällöinkin syy löytyy ihmisestä. Meteoriitin tippuminen ei ole tietääkseni aiheuttanut vielä yhtään liikenneonnettomuutta.
Väität, että sohjon ennakointi on helppoa?
Minä taasen totean, ettei ihmisellä ole yliluonnollista tutka-aistia, jolla voisi päätellä 100m aikaisemmin olevan ehjän lumipinnan muuttuvan täysin saman näköiseksi sohjoksi, jonka pinta pysyy normaalin valkoisena (jatkuva lumisade) mutta jonka pohja on puhdasta sohjoa ja paksulti. Ainoa joka tuossa muuttuu on tienhoitovastuualue (kaupunki vs. tielaitos).
Tai sitten tullessa sivutieltä autiolle valtatielle leveästä risteyksestä. Siitä voi tulla pysähtymättä läpi, jos valtatie on tyhjä. Ja näin suurinosa ihmisistä tekeekin.
Samassa tilanteessa tulee yllätys, koska ainoa aisti, jolla voimme havaintoja tienpinnasta tehdä etukäteen, on näköaisti. Jos näköaistin antama informaatio ei anna mitään viitettä tienpinnan olosuhteiden muuttumisesta ilman tähtikaukoputken apua, ennenkuin on liian myöhäistä, ollaan tilanteessa, jota ei voitu ennakoida selvästi.
Ihmisellä ei myöskään ole petolintujen näkökykyä, joten vajavaisine aisteinemme voimme joutua yllätetyiksi kuvaamassani suola/sohjo-tilanteessa.
Myönnän vajavaisuuteni ja voin sanoa, että siirtyminen puhtaalta lumelta suola/sohjon sekaan yllätti minut. Nuo sulat rannut tulivat näkyviin vasta hetken ajamisen jälkeen, kun olin jo laskenut nopeuttani.
Tästä syystä mutisen suolauksesta, koska se aiheuttaa väärinkäytettynä juurikin noita äkillisesti muuttuvia olosuhteita, joista ei ihmisaistein saa etukäteisvaroitusta.
Muististani en pysty kaivamaan vastaavaa tilannetta, jossa em. tilanne olisi syntynyt luonnollisesti ilman ihmisen apua. Mutta muistan kyllä vastaavan tilanteen 2006 vuodelta valtatiellä joulukuussa. Sama kombinaatio, lumisade, nollan pinnoissa oleva lämpötila, "ennakoiva suolaus" ja huono auraus. Tulos noin 20cm loskakerros.

No, tietysti yllätykset voi välttää jäämällä kotiin tai ajamalla 30km/h...

Omasta puolestani suolauksen saa jättää vain tiettyihin jäätäviin keleihin, jos niihinkään...