Tämä suolaaminen on sinällään ajoittain jopa vaarallista, sillä kun pakkanen lauhtuu, ilmestyvät suola-autot suolaamaan jäisiä teitä. Saaden aikaan tilanteen, jossa on suolaista vettä jään päällä.
Itse olen tänä talvena ajanut pariinkin otteeseen tuollaisessa kelissä ja kaverikin joutui tälläiseen tällä viikolla mennessään heittämään porukkaa lentokentälle. Ja nämä jutut ovat tapahtuneet valtateillä.
On muuten "hitusen" liukasta ajaa tuollaisella suolatulla märällä jäällä.
Sinällään "hauska" ilmiö. Mökille kääntyvä kantatie joka lähtee valtatieltä on tänäkin talvena ollut liki kokoajan jäätön, vaikka siinä ajoittain on ollut tiukkaan pakkautunutta lunta ohut kerros. Ajourat ovat pääsääntönä kuivat.
Jäätä ajourissa on ainoastaan ensimmäisen vajaan kilometrin ja vain valtatieltä tulevalla kaistalla. Valtatielle menevät kaista on pääosin luminen/kuiva.
Kyseisen kantatien liikennemäärät eivät selitä kuivumista, vaan suolattomuus.
Saman ilmiön huomasin tammikuussa kuopion reisullani. Jäätä alkoi löytymään vasta etelämpänä ja sitäkin vain suolatuilta teiltä.
Aiheesta muuten mainitsi TM:ssäkin toimittaja talvi-auto 2012 testi-jutussa.
Kuinkahan taloudelliset vaikutukset olisivat, jos pelkästään suoritettaisiin mekaanista kunnossapitoa (auraus) ja jätettäisiin suolaus kokonaan pois. Kriittisiin paikkoihin pahoissa keleissä (harvoin) laitettaisiin suolatonta kuumaa hiekkaa. Kehtaisimpa väittää, että homma olisi halvempaa kuin suolan mädättämä destian kalustoralli. Puhumattakaan kansantaloudellisista hyödyistä ja ympäristön hyvinvoinnista (tykkään juomavedestäni suolattomana).

Idea voi olla niin radikaali, etteivät kaavoihin kangistuneet tie-insinöörit/mestarit tohdi ehtottaa sitä edes esimiehilleen/trafille. Koska muutosvastarinta olisi taatusti kovaa!