En ymmärrä miten loput joutuisi tyytymään mihinkään? Kyse olisi vain kaikkien ottamista huomioon eikä yksisilmäistä pakkoa.
Minä ymmärrän oikein hyvin, miksi nykyinen lainsäädäntö on pakottava. Jos se ei olisi, niin sitä sovellettaisiin aivan liian vapaamielisesti ja tulkinnoista sitten väännettäisiin kättä oikeusasteissa.
Nyt siihen soveltamiseen ei ole tarvetta eikä mahdollisuutta.
Oma kokemukseni on kyllä ihan eri, tässä 30v seurannalla (mitä muistaa). Ei ole paljon ulkokentillä pelattu jääkiekkoa marraskuussa viime vuosina. Ei edes jouluna välttämättä.
Juu, keskiarvo. Jos on kuukausi kesäkeliä keskellä talvea, voi silti keskimääräinen talvi olla ihan normaali 20 vuoden päästä taaksepäin katsottuna. Pointti on siis se, että kelin mukaisilla renkailla saisi ajaa.
Ja ihmisen muisti on mitä on.... Katselin itsekkin noita talvitilastoja 2000-2013 vuosilta ja totesin, että muisti muistaa mitä tahtoo...
Viime talvi oli eräs leudoimmista sitten 1961 sen osalta, että viime talvelle sattui historiallinen 30 päivän pituinen suojasääkeli alkaen 1.12 (stadissa). Mutta edellinen 25 päivän mittainen yhtenäinen suojasää olikin vuonna 1974.
Ja seuraavat 17 päivää vuosina 1972, 1990, 2006, 2004, 2000. 16 pv 2007. 15pv 1961, 1989, 1975. 14pv 1995 ja 1988.
Terminen talvi alkoi 2010-2011 talvena 17.11 affenanmaa mukaan lukien ja 2011-2012 talvi alkoi vasta 6.1 etelä-lounaassa ja affenanmaalla.
Muistatko sitä, että 2010-2011 talvena helsingissäkin koettiin 9pv mittainen pakkasjakso (jossa vuorokauden alin lämpötila oli alle -20C ja vuorokauden keskilämpötila alle -15C. Ja tämä tapahtui vieläpä Joulukuussa!
http://ilmatieteenlaitos.fi/kovat-pakkaset-ja-kylmimmat-talvetJa kun sitä pilkkua tykkäät aina nussia, niin Suomihan ei kuulu Skandinaaviaan! Suomi kuuluu Fennoskandiaan.

Kyllä tykkään! Ja Suomi kuuluu Skandinaviaan myöskin!

Skandinaviasta on muuten kolme eri tulkintaa, joista minä koen skandinaviaksi, Islannin, Norjan, Tanskan, Ruotsin ja Suomen. Mutta huippuvuoret ja Gröönlanti jäävät siitä ulos, vaikka anglosaksit näin tulkitsevatkin.

Tosin tanskan ja lapin kelit kyllä ovat talven osalta erittäin erilaiset.
Fennoskandia taasen on minulle enemmän geologinen määritelmä (fennoskandian-laatta), kuten nimityksen alkuperäkin on.
Yritin selittää mikä tilanne on nyt "Euroopassa" ja ehkä pian Suomessakin...
Juu ei ole, eikä tule. Toki mahdollista se on, muttei tapahdu meidän kummankaan elinvuosina, ellei aurinko sekoa täysin tunnetuista kuvioistaan. Ihmisen teot eivät ihan helposti sitä muuta meidän elinaikana, ellei jotakin todellista hulluutta tapahdu.
Tiedän kyllä senkin tosiseikan, että 1000-luvulla metsätammi kasvoi luonnonvaraisena Oulun korkeudella asti ja 2000-luvulla sitä ei ole varsinaisesti Salpausselälläkään. Ja Suomalaiset hakkapeliitat menivät 30-vuotisen sodan aikana tanskan salmien yli kävelemällä 1600-luvulla. Viimeksi järvet ovat olleet jäässä heinäkuun alussa salpausselän korkeudella 1800-luvulla. Joten kelit ovat kyllä lämmenneet 1600-luvulta alkaen (luojan kiitos) mutteivat ole edes liki sillä tasolla kuin viimeisen 2000-vuoden aikana ovat täällä olleet.
Ja silti piti ajella talvirenkailla (nastoilla, jos ne oli ainoat talvirenkaat) koko joulu-helmikuun välinen aika???
No, tuo nastarenkaat ovat oma valinta, talvirenkaat ovat laajempi käsite.
Ja jos oikein haluaisi hifistellä, niin keski-eurooppa kitkoilla voi painella koko kesän tai muillakin M+S merkityillä gummeilla ja jättää nastat sitten sydäntalven pakkasille. Lain kirjain (asetus) tulee tuolloin täytettyä.
Ja jos hifistellä haluaa, niin kolmet renkaat. Jolloin saat optimi ominaisuudet.
Kesä-, kitka-, ja nasta-gummit, niin johan pärjää ja vaihtoajankin voi valita vapaasti.
Suomessa marraskuun ensimmäisen päivän ja huhtikuun viidennentoista päivän välisenä tulee käyttää talvirenkaita kelin niin vaatiessa. Keliolosuhteiden vuoksi talvirengaskausi voidaan laajentaa. Renkaiden minimiurasyvyys on 4mm.
Meinasitko, että kesä-gummeilla saisi siis ajella vaikka -30C pakkasessa, jos tie on kuiva?
Juu, voin sanoa, että vituiksmen...
1. Lain tulkinnasta tulisi tie-kohtaista.
2. Suvi-gummeilla ajelevat rikkoisivat lakia 100% varmuudella, koska he kuitenkin liikkuisivat paikoissa, jossa tie on osittain lumipeitteinen tai jäässä.
3. Suvi-gummit eivät kestä pakkasta, kuten talv-gummit. Joten haluaisitko räjäyttää renkaasi 100km/h nopeudessa ajettuasi monttuun?
4. Yleinen lain kunnioistus laskisi varmuudella, jos kiinnijäämisen riski olisi pieni.
5 Tarvitseeko jatkaa?
Rangaistuksena väärästä rengastuksesta annetaan sakko. Jos aiheuttaa onnettomuuden ja autossa on väärä rengastus, sakkoa voidaan korottaa ja vakuutusyhtiön korvaus onnettomuudesta pienenee puoleen.
Väärästä rengastuksesta saa nykyisinkin jo sakon.
No, sitten tulikin lisää lainsäädäntö-töitä. Koska sakon liukumat yms. on määritelty muualla ja vakuutusyhtiön korvauskäyntännöt taasen ovat oma lukunsa.
Eli ei niin triviaalia toimia ehdottamallasi tavalla.
Tuota tälläinen juttu vielä asetustekstistä:

16 §
2. Henkilöautossa (M1-luokka), jonka kokonaismassa on enintään 3,5 tonnia, ja pakettiautossa (N1-luokka), kokonaismassaltaan enintään 3,5 tonnin erikoisautossa sekä kokonaismassaltaan yli 0,75 tonnin ja enintään 3,5 tonnin perävaunussa (O2-luokka) on joulu-, tammi- ja helmikuun aikana käytettävä talvirenkaita, joiden kulutuspinnan pääurien syvyys on vähintään 3,0 mm. Talvirenkaita ei tarvitse käyttää:
Pykälä on muuten muutettu marraskuussa 1998...

Pääsiäistä ei ole mainittu sanan puolikkaassakaan talvirengaspakon aikana, takarajana kylläkin ja siinäkin vain natsoille....

17 §
Liukuesteiden käyttö auton ja siihen kytketyn hinattavan ajoneuvon renkaissa
1. Auton ja siihen kytketyn hinattavan ajoneuvon renkaat saa varustaa nastoin, lumiketjuin tai vastaavin liukuestein, jotka eivät oleellisesti vahingoita tien pintaa. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun 1 päivästä maaliskuun 31 päivään tai toista pääsiäispäivää ensinnä seuraavaan maanantaihin, myöhemmän näistä päivämääristä ollessa määräävä. Muunakin aikana nastarenkaita saa käyttää hälytysajoneuvossa, puolustusvoimien käytössä olevassa maastokäyttöön tarkoitetussa autossa ja perävaunussa, tienpitoon käytettävässä autossa ja perävaunussa sekä hinausautossa. Nastarenkaita saa käyttää muuna aikana myös auton tai hinattavan ajoneuvon kauppaan, korjaukseen tai katsastukseen liittyvissä tilapäisissä siirroissa sekä kaikissa autoissa ja hinattavissa ajoneuvoissa, milloin sää tai keli sitä edellyttää.
Ei sillä, että minä pilkkua rakastaisin...

Mutta mutuja on kiva korjailla...
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19921257#P16Ja muutospykälän teksti.
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1998/19980829Ja ikivanha LVM:n tiedote!
http://www.lvm.fi/web/fi/tiedote/-/view/818536Niin, että hyvää pääsiäistä vaan!
