Toisessa topicissa tuli puhetta ilmamassa mittarin siirrosta imupuolelta painepuolelle, ja koska se alkoi mennä ohi aiheen, aloitetaan siitä oma.
Kyseessä on ahdettu LH2,4, jossa siis on jo kuumalanka tyyppinen IMM. Normaalisti tämä sijaitsee aina ilmansuodattimen jälkeen ennen ahdinta. Heräsi kysymys, miksi tunnistinta ei siirtäisi painepuolelle ? Tämä voisi tulla kyseeseen siinä tapauksessa, että orkkis puhaltimen tilalle vaihdetaan isompi ilman by-pass venttiiliä, jolloin dumpin asennus olisi tarpeen. Tunnetusti LH ei oikein toimi dumpin kanssa, ellei IMM olisi sijoitettu dumpin jälkeen. Toisaalta voidaan ajatella, että tunnistimen sijoitus coolerin ja kaasuläpän väliin olisi niin tilankäytön kuin ehkä ympäröivän lämpötilan kannalta edullisempi paikka. Miinuksena tulee läpivirtaavan ilman lämpötila sekä ahtimesta tuleva öljy ja sen vaikutus tunnistimeen.
Eli listataan syitä, seurauksia ja perusteluita, miksi IMM pitäisi siirtää painepuolelle tai miksi sitä ei missään nimessä tulisi siirtää. Tässä muutama jo esiin tullut plussa ja miinus:
+ Mahdollisuus käyttää dumppia, ilman että seokset sekoaa
+ Enemmän tilaa asentaa, jos uuden ja isomman hyrrän / vp-suodattimen vuoksi alkaa tulla ahdasta
+ Tarkempi ilmamassa tunnistus, eliminoidaan mahdolliset vuodot putkistossa / coolerissa (lämpötila kompensaatio ?)
+ Suurempi mittauskapasiteetti (mittausalue yleensä n. 8-1000kg/h)
- IMM:n mittaus alue -40 – +125´C (riittääkö coolerin teho kuumalla kelillä ?)
- Ahtimesta kulkeutuvan epäpuhtauden vaikutus tunnistimen elin ikään
- IMM speksattu toimimaan imupuolella, riittääkö skaala painepuolen olosuhteisiin
Jatkakaa !
