Kirjoitetaanpa omista ruuvailuista, jos olisi hyötyä muillekin. Kohdeautona 240 ja B21ET täysin vakiona (kyllä, niitäkin vielä löytyy).
- Ensimmäisenä on tietysti tarkistettava, ettei imuvuotoja ole
- Sytkäosat kunnossa
- Ym perusjutut
Omassa oli vikana ohjauspainesäätimen kalvo, joka oli murtunut. Ehjällä säätimellä oireina oli laiha seos osakaasulla ja liian rikas ahdoilla. Ruiskussa on kaksi säätöruuvia, toinen määränjakajassa (kuva alla, keskellä (CO screw”) ja ohjauspaineensäätimessä toinen. Määränjakajan säätöruuviin käy pitkä 3mm kuusiokoloavain. Säätö vaikuttaa pääasiassa tyhjäkäyntiin ja 1/3 kierros voi olla jo liikaa. Myötä päivään rikastuu ja vastapäivään eli auki päin laihenee. Kuten kuvassa näkyvä ruuvi on ”vinossa”, kun läppä ei ole alhaalla, eli kone käy. Suositeltavaa säätää moottori sammuksissa, ruuvia ei saa painaa/nostaa.

Määränjakajasta muuta tarkastettavaa
- Läppä on kartion keskellä eikä takerra nostettaessa.
- Läppä on lepoasennossa 0 – 0,5mm (säätöarvo 0,3mm) kartion alkureunan alapuolella
Sivu 74:
http://www.k-jet.org/files/greenbooks/200/Section%202%20-%20Engine/TP30454-1_k-jet_ci_system_b19_b21_b23.pdfSaman kirjan sivulla 75 järjestelmäpaineen säätö. Ohjearvo 4,5 – 5,3bar (PA-pumppu käynnissä). Alla olevassa kuvassa oikealla alhaalla oleva kuusiokanta, josta aukeaa paineensäätöventtiili. Säätäminen tapahtuu rikoilla. Painetta nostamalla voidaan lisätä bensan määrää. Samassa kokonaisuudessa on myös jäännöspaineen säätö (ohjearvo 1,5 – 2,4bar ja Turbot >1982 2,4 – 3,2bar), eli mitä järjestelmään jää kun PA-pumppu sammuu. Liian korkea jäännöspaine aiheuttaa suuttimien vuotamista ja liian pieni paine voi aiheuttaa bensan höyrystymistä ja käynnistysvaikeuksia lämpöisenä. Ei ehkä kannata koskea jos ei tiedä mitä tekee.


Toinen järjestelmän kannalta merkittävä osa on ohjauspaineensäädin. Ohjauspaine riippuu moottorimallista ja säätimen tyypistä. B21ET sen kuuluisi olla lämpöisellä moottorilla 3,4 – 3,7bar. Se mitataan bensapumpun käydessä määränjakajan ja ohjauspainesäätimen välisestä putkesta (lähtee määränjakajan päältä ja OP-säätimessä isompi banjo-liitin).
Sivu 8 ja 28:
http://www.k-jet.org/files/greenbooks/200/Section%202%20-%20Engine/TP30454-1_k-jet_ci_system_b19_b21_b23.pdfOhjauspaineella rajoitetaan määränjakajan liikettä, eli mitä matalampi O-paine, sitä helpommin ilmavirta nostaa lautasta -> seos rikastuu. OP-säädin laskee painetta paluulinjaan, eli jos joku on tukossa, paine nousee ja seos menee todella laihalle. Säätimen sisällä on bi-metallijousi, joka laskee O-painetta kylmänä. Tämän vuoksi säädin on sijoitettu lämpöiseen paikkaan imusarjan alle. Jousta myös lämmitetään sähköllä, eli liittimeen tulee 12V bensapumpun releeltä. Turbon säätimessä on lisäksi kalvo, jota liikutetaan imusarjan paineella. OP-säätimen pohjassa on peltiroppu, jonka takana on säätöruuvi. Vastapäivään pyöritettäessä O-paine laskee ja seos rikastuu. Jos paine on liian pieni, sitä voidaan myös nostaa laittamalla shimmilevyjä jousen alle. O-paineen muuttaminen vaikuttaa koko järjestelmän toimintaan ja sitä säätämällä saa normaalin ajoalueen toimimaan. Painetta muutettaessa joutuu tyhjäkäynnin osalta seosta korjaamaan määränjakajan ruuvilla. Ruuvilla O-paineen laskeminen vähentää ahtorikastuksen määrää. Omassa autossa ongelmana oli kuitenkin liian rikas seos ahdoilla. Tein sitä varten OP-säätimen pohjaan M22 kierteen ja alla olevan kuvan mukaisen ”säätöruuvin”. Pystyin sillä rajoittamaan kalvon liikettä ja siten ahdoilla tapahtuvaa rikastumista. Todennäköisesti myös kalvon käyttöikä lisääntyy, kun liike on pienempi. Lisäksi muutin OP-säätimen kiinnitystä siten, että ruuveihin pääsi käsiksi ilman purkamista. "Säätöruuviin" käy 8mm kuusiokolo ja säätimen ruuviin 4mm sen läpi.

O-paineen liiallinen laskeminen saa läpän liikkumaan liian herkästi, jolloin se "pohjaa" ja bensaa menee X-määrä, eikä ilmamäärä vaikuta seokseen kuten sen kuuluisi. Suunnilleen kaikki tuntuu vaikuttavan toisiinsa. O-painetta nostamalla voisi siis saada K-Jetin käymään tasaisemmin jyrkemmän nokka-akselin kanssa (läppä ei liiku niin herkästi edestakaisin), mutta tällöin seoksen säätö voi olla vaikeaa.
Tekstissä voi olla virheitä, mutta ehkä myös apua jollekin.