Eli hommasin yhdeltä omistajalta 150tkm ajetun neliovisen -90 sedanipossun. Moottorina B200k ja kori tietenkin ei vähäpäästöinen..
Ajattelin alkaa nyt vasta kirjottelemaan autosta ylipäänsä mitään, kun ei olla enään ihan suunnitteluasteella tekniikan puolesta, ettei tule taas uutta "ajattelin turbottaa ton possun" aihetta.
Tällä hetkellä siis tekniikka seuraavanlainen:
- Perusmoottori B200K korkeapuristeinen kiuas
- Volvo 240 B200F johtosarja, ecu, ezk, -016 immu ym hilut
- Vakio 360 RENIX pottavauhtipyörä
- 4lapainen jousittamaton sintterilevy
- 740 b230et:n Sachs HD asetelma
- Kytkinpaketti shimmattu reilu 500nm väännönkesto
- Itsetehty tukkipakosarja
- Huollettu T03
- Vakio kansipahvi "sulakkeena" ettei männät ihan ensimmäisenä itseensä ota
- Etutriggeri LH:n vakio VR anturilla (BMW M20 triggerikehä sovitettu possun siivapyörään ja modattu hampaita, jotta volvon anturi lukee sitä)
- Walbron kopiopumppu
- Nissanin RB20DET:in suuttimet
- Kylmäkäynnistyssuutin lisärikastuksena yksinkertaisen paineanturi/releyhdistelmän avulla (kytkeytymispaine +0.15bar)
- Sisällä muutama tarvittava mittari, 2din soitin ym, muuten vakio.
- Ulkokuori vakio ja rujo lukuunottamatta korkeus- ja jäykkyyssäädettävää etupäätä, 80mm madalluspalikoita jäykisteineen takana ja 14" valkoisia viisipuolaisia vanteita.
Eli tollasella kokoonpanolla oon nyt saanu paketin toimimaan kohtalaisen hyvin. 0,7ahdoilla kolmosvaihteella vedätettäessä rajottimen tuntumassa alkaa vetämään vähän laihalle, ja suuttimet riittää laskennallisesti noin 270hevoseen, joten teholuokka on nyt noin 250hp 0,6bar. Penkkiin sitten kun on koko paketti valmis ja mieluisissa säädöissä.
Kuitenkin olis muutama kysymys, vaikka todella todella paljon olen tuosta LH2.4 toiminnasta lukenut, niin on jäänyt vähän epäselväksi. Olisin kiitollinen selvistä vastauksista:
1. Missä rajoissa lambda-anturi säätää seoksia? (moottorin lämpötila? täyskaasu? osakaasu? ym) Kapeakaistahan yrittää pitää lambda-arvon mahdollisimman lähellä 1, mutta paljonko lambda korjaus on maksimissaan?
2. Naku anturi myöhästää sytytystä maks 14astetta lukemani mukaan, pitääkö tämä paikkansa? Entä onko anturin toiminnalle olemassa jotain raja-arvoja? Lämpötilat, kaasuasennot ym.. Myös miten pitkään anturi myöhästää sytytystä, niin pitkään kuin nakuttaa, vai esim maks muutaman sekunnin?
3. Vaikuttaako lämpötila-anturi, eli moottorin lämpötila seoksiin tai sytytykseen, jos, niin miten? Kylmänä sytytys aikaisemmalla ja seos paksummalla? Jos anturi ei ole käytössä, ollaan jollain vara-ohjelmalla ja kiinteillä kartoilla?
4.Mistä FT moottorinohjaus ymmärtää ahtopaineen vai ymmärtääkö ollenkaan? Laskeeko vain kierrosten ja ilmamassamittarin suhteesta suurinpiirtein arvoja, ja sen perusteella lisää soppaa?
Tässä kun nyt on kaikki edelliset turbolaitteet rakennettu täysin säädettävällä megalla, niin uuden harjoitteluahan tämän LH:n opetteleminen on, mutta ajattelin antaa sille mahdollisuuden, kun vaikuttaa kuitenkin melko "fiksulta" ruiskulta.
Kuvia ei autosta ole ainakaan vielä laittaa, mutta kuvaillaan sitten, kun on jotain kuvattavaa ja mikäli ketään kiinnostaa . Niin ja laitehan on tottakai kilpien välissä, ja teholaput ja muutoskatsastukset suoritetaan, kunhan tekniikkapuoli on oikeasti tikissä.
Jos jotain selkeää huomautettavaa/palautetta/kritiikkiä on antaa, niin kaikki on tervetullutta. Moottorinohjaus on ja pysyy volvolaisena, volvolla kun ajellaan ja talvipulkkaa tästä vain tehdään
