Sinähän kuulostat vakuutusmyyjältä, kun työkaveri kilpailutti vakuutuksia.

En ole vakuutusmyyjä, en. Tuli vaan selviteltyä tätä asiaa silloin, kun se PS-järjestelmä tuli voimaan. Vaimo on ollut pitkään pätkätöissä ja nyt (pienipalkkaisessä työssä) keittiössä ja laskeskelimme että melkeinpä kansaneläkkeellä pitäisi tulla sitten toimeen jos asian eteen ei tehdä jotain itse. Tein myöhemmin itsekin sen sopimuksen. Sittemmin hallitus vesitti tämän järjestelmän SDP:n painostamana siirtämällä eläkkeen nostoiän ylärajalle 68 vuoteen. Liekö sen jälkeen näitä sopimuksia juuri tehty. Mielenkiintoinen asenne SDP:ltä, tällähän jarrutetaan työläisen omaehtoista säästämistä tai vaurastumista. Varakkaalle ei ole mitään ongelmaa: suuremman omaisuuden ympärille voi perustaa helposti sijoitusyhtiön (jolloin välttyy pääoman jatkuvalta verottamiselta) mihin tahansa ETA-maahan (vrt. työvoioman ja pääomien vapaa liikkuvuus) tai laittaa varat vakuutuskuoreen tai mitä niitä nyt onkaan. Vanhojen PS-sopimusten ehdot ovat entisellään (toki minimieläkeikä voi nousta, mikä sekin on eräänlainen riski tässä). Tilanne on nyt Suomessa pääomaverotuksen suhteen sellainen, että kaikkein suurimmat prosentuaaliset pääomaverot maksaa piensäästäjä. Ja niistäkin kaikkein ankarimmin verotetaan niitä, jotka saavaat pääomatuloja ulkomailta.
Kaikkein varmin ja yksinkertaisin keino säästä osakkeisiin on sijoittaa ETF-papereihin tai sijoitusyhtiöiden (esim. Norvestia, Capman) osakkeisiin. Eipähän tarvitse pohtia, mikä tuottava neula pitäisi etsiä sieltä heinäsuovasta kun ostaa osuuden koko heinäkasasta

Lisäksi arvo-osuustilin saa nykyään ilmaiseksi (esimerkiksi Nordnet.fi) ja liikkeelle voi lähteä vaikka muutamalla satasella. ETF on eräänlainen tietokoneohjelmistoilla rakennettu kohdeindeksin rakennetta jäljittelevä osakesalkku. Pitkäaikaissäästäjälle kaikkein paras on sellainen, joka sijoittaa saadut osingot automaattisesti omaan itseensä, jolloin välttyy jatkuvalta 30 prosentin osinkoveron maksulta.