Nämä vähäpäästöisen auton muuttamisen ongelmat kulminoituu yleensä juuri päästöihin. Lakihan sanoo, että käytännössä vähäpäästöisen ahdetun moottorin muuttaminen millään tavalla katsotaan moottorin vaihdoksi, ja tämän jälkeen täytyy todentaa ettei pakokaasupäästöt muutu. Tämän todennuksen voi tehdä auton valmistajan tai riippumattoman tutkimuslaitoksen antaman todistuksen perusteella.
Muissa osissa (alusta, jarrut, ohjaus jne.) ei niinkään ole ongelmaa, sillä ne on helppo vaihtaa mallisarjan tehokkainta vastaavaksi tai vaihtoehtoisesti ”ylimitoittaa” käyttämällä ko. automalliin tarkoitettuja, erikseen hyväksyttyjä osia (esim. TÜV).
Koska siis kaikki nämä vähäpäästöisen turbobensan muutosmahdollisuudet liittyvät päästöihin, voisi olla aiheellista päivittää viralliset tiedot niiltä osin. Täältä löytyy aiheen raja-arvot kirjattuna lakiin:
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1998/19980779Erityisesti kiinnostaa 8§. Siinä mainitaan tuo ”riippumaton tutkimuslaitos”. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä ? Yleisesti uskotaan, että ainoa vaihtoehto Suomessa on VTT, mutta onko näin. Ja toisaalta pykälässä ei mainita, pitääkö ko. tutkimuslaitoksen sijaita Suomessa, vai voiko käyttää vaikka etelänaapurissa mahdollisesti majaa pitävää yritystä. Toisaalta mitä ”tutkimuslaitoksen antama todistus” pitää sanatarkkaan sisällään ?
Tällä esipuheella haenkin sitä, että kuten JuhaU jo totesi, harrastaminen siirtyy väkisinkin yhä tuoreempaan autokalustoon, ja tämä päästökysymys puhuttaa yhä useampaa harrastajaa. Mielipiteitä ja mutuja on lähes yhtä monta kuin kertojaa, joten voisi olla aiheellista selvittää pelisäännöt ihan virallista reittiä, sen sijaan että yritetään löytää takaovi ohittaa nuo lakipykälät. Tässä kohtaa voisikin olla oikea tie hyödyntää VRCF yhdistyksen tuomaa yhteisöllisyyttä, ja tehdä ns. virallinen kysely TraFi:iin. Nimin. mikan on jo taistellut tuulimyllyjä vastaan, mutta aihealue on hieman suppea (coolerin vaihto) ja tarkoituksena ollut lähinnä saada perustelu kysymykseen miksi ei. Jospa asiaa käsiteltäisiin kysymyksillä ”nimetkää hyväksytyt riippumattomat tutkimuslaitokset sekä todistukseen vaadittavat speksit”. Näillä eväillä voi sitten lähestyä ko. laitosta/-ksia, ja kartoittaa vaikka mahdollista ”kimppamittaus” tilaisuutta. Jos vaikka kymmeneen autoon tehdään tarvittavat mittaukset, luulisi hinnan tippuvan roimasti tuosta VTT:n huhutusta liki 5k€ hinnasta. VTT:kin on nykyään tulostavoitteellinen yritys, joten luulisi tuollaiseen olevan kiinnostusta.
Eri asia sitten onkin, kenellä riittää aikaa, viitseliäisyyttä ja laintulkintakykyä. Mikan ?
