Kiitos kysymästä, kyllä on edistynyt. Hitaasti, mutta varmasti. Jotain pieniä sähkötöitä on tullut tehtyä, tänään askartelin akulle kiinnikkeet. Muuten aika on melkein mennyt muissa hommissa, kuten autotallin siivoamisen merkeissä. Siivoustouhutkin kyllä palkitsevat, kiva sitä on puuhailla kun on tilaa temmeltää sekä asiat oikeilla paikoillaan.
Kuten aiemmin jo mainitsinkin, niin alkuperäisen virranjakajan paikalle tilasin Alankomaista Ruotsin kautta 123 Ignitionin virranjakajan. Ajattelin aluksi viritellä siihen "perinteistä" kärjetöntä sytytystä, mutta lannistuin aikani ihmeteltyäni alkuperäistä kärjellistä ja sen tuunaamista. Onneksi pieniä Porilaisia nörtteja varten on keksitty jotain vielä modernimpaa. Pussihousut ja kauluspaita tälläerää vaihtuivat reisitaskuhousuihin sekä mustaan teepaitaan, lenkkiavain Lenovoon ja ajoituslamppu Logitechiin.
Vanha jakaja oli parilla hassulla pultilla kiinni lohkossa. Irroittamista ennen manuaali kehotti pyörittämään ykköspytyn YKK:hon, minkä nöyränä suoritin.

Uudessa ja vanhassa on havaittavissa pieniä eroavaisuuksia. Toisessa on vähän enemmän patinaa kuin toisessa.. Konkka ja alipainekello ovat vaihtuneet johtonippuun. Uuden kyljessä on myös ylimääräinen kuusiokoloruuvi, jonka alta löytyi sellainen samannäköinen liitin kun kännyköissäkin latausta varten. Saisikohan siitä annettua apuvirtaa?

Uuden virranjakajan mukana ei tullut tuota lohkon ja jakajan mukaan tulevaa kiinnityslaippaa, joten vanha pääsi elimenluovuttajaksi. Tälläkertaa elimen siirtoon ei käytetty kylmälaukkua, vaan osapieni pääsi kylpyyn. Kylvyn lisäksi annoin vielä hieman rättiä ja bräkleeniä desinfioinnin varmistamiseksi. Pikkaisen piti nyt antaa periaatteista periksi ja jättää lasikuulakylpy sekä maaliruisku väliin. Se liene ymmärrettävää kun on henki kyseessä?

Hankittu tuote on varsin vakuuttava kokonaisuus. Virranjakaja on käsissä laadukkaan tuntuinen, metallia ja muovia oikeissa paikoissa. Paketin mukana tuli käyttöohje, joka onneksi löytyy myös valmistajan kotisivuilta. Kotisivuilla on myös ladattavissa ohjelmisto, jolla tätä kyseistä mallia saa säädettyä. 123 Ignitionilla on myös "kiinteitä" jakajia, joihin on ennaltamääritelty tietynlaiset asetukset ennakoiden osalta. Käyttöohje on riittävän perusteellinen tällaiselle yksinkertaiselle nörtillekkin, ja ohjetta noudattamalla on vaikea epäonnistua.
Yksinkertaisuudessaan (ulkomuistista) asennus menee näin:
- Käännä kampura kohdalleen
- Kattele miltä vanha jakaja on näyttäny ja heitä se sen jälkeen mäkeen
- Työnnä uusi paikalleen
- Laita pari johtoa että laite saa sähköä pyöritystä varten
- Pyöritä vehjettä niin kauan kunnes vihreä lamppu syttyy
- Kiristä, iske kansi päälle ja laita loput johdot
- Tee nörttitaikatemppuja käyrälle
- Kovaa ajoa

Kiinnityksen jälkeen jakajaa on tarkoitus pyörittää myötä- tai vastapäivään riippuen pyörijän pyörimissuunnasta jotta saadaan jakajan kansikin kohdalleen. Valmistaja on ystävällisesti laittanut oikeaa kohtaa ilmaisemaan klassisen vihreän LEDin, minkä ansioista sekin säätö on varsin helppo.

Asennuksen jälkeen päästiinkin meikeläisen tontille, eli tietokoneen ääreen. Valmistajan kotisivuilta ladatulla softalla ja USB-kaapelilla kerroin Volvolle pieniä totuuksia elämästä. Ohjelmiston mukana tuli muutamia käyttökelpoisia templateja, joista yhtä muokkasin hieman Volvomaisemmaksi. Malli oli sinnepäin, ja pienellä säädöllä päästiin hieman lähemmäksi. Lonkalta laitoin <1000rpm ~10° , >= 3000rpm 33° ja loput siltä väliltä. Paskeena oleva akku roikku apuvirran varassa ja lohkolta unohtoi maadoitus. Onneksi jälkimmäisestä muistutti käynnistysvaiheessa savuavat nippusiteet kaasarin akselissa, joten lopulta saatiin kone käymään!

Softassa olevasta dashboardista voikin sitten katsoa työnsä tuloksia. Sieltä näkyy mukavasti moottorin kiekat, imupaine (jos olisi letku kiinni), mutikan lämpötila, sytystysvirta sekä tässä tapauksessa se oleellisin eli sytytysennakko. Softa osaa myös kirjoittaa nörttiystävällistä csv-tiedostoa levylle, joten kerätty data on saatavilla myös jatkojalostukseen. Tuo suorastaan huutaa lambdan, nopeusmittarin ym kaveriksi raspberryä ja millisekunnintarkkaa reaaliaikakelloa..

Siinä se nyt on, apuvirta-USB-johto kyljessään.
Ei muuta kun kovaa ajoa ja Haddaway soimaan!