100% etanolia ei pysty valmistamaan, en nyt kemiallista termistöä hallitse, mutta vesi ja etanoli sitoutuu siten ettei kaikkea vettä saada ikinä pois. Muistelen, että ST1 kykeni johonkin alle 2% vesimäärään, ellei parempaankin. Tällöin vain veden poistoon käytetyt kemikaalit jäävät osittain polttoaineeseen. E100:lla tarkoitan sitä, että siinä ei ole kuin etanolia, ja se määrä vettä mitä nyt sattuu olemaan, mutta ei lainkaan bensaa tai vastaavia herkästi syttyviä ainesosia. Etanoli on vesiliukoinen ja sen vuoksi nuo asemien säiliöt ja kuljetusketju täytyy olla varsin tiiviitä ja kuivina pidettyjä. Sama on toisaalta bensassakin, kun siinä ei vesi sekoitu polttoaineeseen vaan kerrostuu, joten polttoaineet pitää kuljettaa ja varastoida siten, että kosteuden kertyminen olisi minimaalista.
Etanoli ei höyrysty niin herkästi kuin bensa. Siksihän se ei talvella juurikaan niin herkästi käynnisty.
Tuotas noin, näin pontikkapäänä ja kemiaakin hitusen tuntemavana, täytyy todeta, että ST1:n RE85 on äärimmäisen kuivaa (vedetöntä) ja se valmistetaan molekyyliseuloilla tislaamisen jälkeen.
Tyypillisesti se sisältää 1gramman vettä RE85 kiloa kohden (+15C lämpötilassa se on 1,285L). Laaturaja on 5 grammaa vettä tuossa 1,285L tilavuudessa.
Talvioloista minulla on itselläni kokemusta kuudesta talvesta vinokoneessa ja nykyisin se pakkasraja jolla kone jää käymään laakista on -15C (vuosia sitten -12C). Puhtaalla etanolilla höyrystymislämpötilaraja on +12C, joten sillä on käynnistys ongelmia jo alle +10C lämpötiloissa moottorin puristuksista ja suuttimien sumun laadusta riippuen.
Pontikkapäiden klaanilla on empiirisiä kokemuksia talvi-olosuhteista miljoonan kilometrin verran.
RE85 sytyy huonohkosti jopa kynttilän liekkiin sumutettaessa sumupullolla -28C lämpötilassa. Tosin kunhan se leimahtaa, se syttyy sitten hitaasti melko suurelta osin.
+50C lämpötilassa se tarvitsee ihan pikkuruisen staattisen kipinän ja se on täysin tulilla välittömästi.
Ihan jokainen tislaustaitoinen pystyy tekemään vedetöntä etanolia ihan kotioloissakin tislatusta tavarasta molekyyliseulojen avulla, joita pystyy ostamaan ihan tavallinen taatelintallaaja, kuten minä. Hintakin on pienissä tuottomäärissä kohtuullinen (~100L/vrk) muutaman satasen.
Kokemukseni mukaan ruohonleikkurin tankissa RE85 varastointi nurmikonleikkuu kausien välissä imeyttää RE85:n vettä hyvin pieniä määriä (1-2%). Se pyrkii kyllä asentrooppista seosta kohden mutta sen saavuttaminen vaatii ulkotiloissa aikaa yllättävän paljon (talvi).
RE85 ehtii haihtua merkittävissä määrin siitä ruohonleikkurin tankista ennenkuin se on imenyt vettä merkittävästi, jonka vuoksi se saavuttaa sen asentrooppisen seoksen toisella tavalla kuin suoraan imemällä vettä, vaikka se tietyissä määrin onkin hygroskooppinen aine.
Tiukan viskin ja veden pystyy vaihtamaan ihan helposti keskenään kahdessa vastakkain olevassa lasissa ilman, että vesi liukenee viskiin merkittävästi prosessissa.
Joskus poikasena muistan kuinka enoni laimensi asentrooppista alkoholia vedellä juoma-kelpoiseen seokseen ja se kesti muuten ilman mekaanista sekoistamista likemmäs viikon.
Olen itse tehnyt saman tempun Etax Aa:lle ja sekoittuminen ilman ultraäänisekoitinta kestää ravistella kotvasen tai kaksi.

Jänniä matoja se etanoli tekee puhtaaseen veteen....

Kuten nimimerkki Chall joskus totesi, Bensa pesemiseen ja diesel lämmittämiseen. Toki molemmat ovat mainioita teknisiä liuottimia.

Tietysti diesel-moottorit yli 8L moottorikoossa ovat jo oikeasti moottoreita. Ja niillä on mahdollista saavuttaa hyötysuhde ja päästörajat, joista pienemmillä voi vain unelmoida!

Ps. etanolin itsesyttymislämpötila (+363C) on merkittävästi alhaisempi kuin bensiinin (+400C). Mutta kikka millä se kestää kovempia puristuksia on sen höyrystymislämpö (jäähdyttää tehokkaasti).