Itse olisin sen verran tylsä, että ostaisin jotkut hyvät vastamelukuulokkeet, purkaisin ne ja ohjaisin äänielementeille menevän signaalin vahvistimen kautta haluttuun kohteeseen. Mutta mä oon vain mä 
Ei voi toimia mitenkään järkevästi. Vastamelukuulokkeissa tilanne on paljon hallitumpi, kun dempattavaa ympäristön melua kuunnellaan mikrofoneilla, jotka ovat ihan korvakäytävän suulla. Sitten vaan pukataan sinne korvaan vastakkaisvaiheista ääntä, jolloin tuloksenä pitäisi olla hiljaisuutta.
Huonetilassa on se pikku ongelma, että lähteestä X, Y ja Z säteilevää ääntä ei saa mitattua korvan juuresta ja vaikka saisikin, niin lääke vaivaan on auttamatta 10 ms myöhässä, jos ja kun vastamelua tuottava kaiutin on useamman metrin päässä.
Sitten tietysti on jotain toivoa, jos ääni ei ole mallia kohinaa (=satunnaista signaalia) vaan muistuttaa enemmän tasaista siniaaltoa. Tällöin voisi pukata ilmoille vastakkaisvaiheista ääntä.... mutta aallonpituuden ollessa huoneen mittoja pienempi käy auttamatta niin, että joissain pisteissä äänilähteen ja vastamelun signaalit ovat vastakkaisvaiheiset, jolloin vastamelu tappaa äänen, mutta toisessa paikassa aallot ovatkin samanvaiheiset ja melu voimistuu.
Autossa vastamelun käyttö toimii paremmin, ainakin
matalilla taajuuksilla, koska ohjaamo on niin pieni, ettei sinne mahdu näitä ääniaaltojen interferenssikuvioita. 100 Hz taajuudella aallonpituus on melkein 3,5 metriä. Lisäksi ne kaiuttimetkin, millä vastamelua tuotetaan, sijaitsevat alle metrin etäisyydellä korvista, joten signaalien viiveet ovat pieniä (pari ms).
Huonetiloissa mitat ovat yleensä sellaiset, että tilaan "mahtuu" runsaasti ääniaaltojen kimpoilua seinistä ja interferenssiä eri suunnista/lähteistä tulevien aaltojen välillä. Hifipuolella puhutaan huoneakustiikasta. Ei tämäkään ole vastamelulle tekemätön paikka... siinä erikoistapauksessa, että saadaan vastamelun lähde sijoitettua täsmälleen samaan pisteeseen äänilähteen kanssa. Kyseessä siis huoneakustiikan sähköinen korjaus signaaliprosessoinnilla. Tällöin "melua" ovatkin huoneen aiheuttamat vääristymät (heijastukset eri pinnoista + seisovat aallot). Huoneakustiikan korjauksessa olleellinen juttu on se, että äänilähteen tuottama ääni on tarkalleen tiedossa (= kaiuttimeen syötettävä äänisignaali + mittamikrofonilla määritetty toistovaste, ml. huoneakustiikan aiheuttamat muutokset). Signaaliprosessointi käsittelee kaiuttimiin syötettävän signaalin niin, että ensialkuun oikaistaan kaiuttimen toistovirheet ja sen päälle lisätään vastakkaisvaiheisena ja sopivasti aikatasossa siirrettynä myös huoneen vaikutusta korjaava signaali. Esim. kuuntelupisteeseen tilan takaseinästä heijastuva ääni voidaan tappaa lähettämällä vastakkaisvaiheinen signaali sopivalla viiveellä etukaiuttimista.
Toimii kyllä ja vaimennus voi seisoville aalloille olla paljon suurempi kuin mikään 3 dB. Mutta tässä on pari helpotusta verrattuna yleiseen tapaukseen
- tehokas korjaus toimii vain hyvin rajoitetulla alueella ja kuutelualueelta pois siirryttäessä ääni muuttuu entistä huonommaksi
- jos korjaus tehdään laaja-alaisempana, sen teho on heikompi
- toimii, koska alkup. äänisignaali ja vastamelu lähetetään samasta pisteestä (kaiuttimet), joten näiden välille ei synny ylimääräistä interferenssiä tai aikaviiveitä
- toimii, koska äänisignaali saadaan DSP:n pureskeltavaksi jo ennen kuin se on lähtenyt ilmoille kaiuttimesta (huikeasti parempi tilanne kuin kuunnella melua mikrofonilla/mikrofoneilla, jolloin ollaan jo X+5 ms myöhässä)