Merkittävin yksittäinen, mutta jos se olisi oikeasti merkittävä kynnyskysymys, niin kaipa potkuriturbiinikoneet olisivat huomattavasti yleisempiä, ovathan ne kiistatta taloudellisempia kuin suihkuturbiinit, mutta hitaampia.
Potkuriturbiini voi olla pihimpi (pienitehoisempi) absoluuttisesti, mutta suihkuturbiini on taloudellisempi per kg/km. Lisäksi aika on rahaa, varsinkin lentämisessä. Lisäksi EU:n ilmatilaan ei mahdu koneita, jos kaikki olisivat turbo-proppeja.
Lisäksi ainoat 2000-luvulla ja sen jälkeen tulleet turbo-propit ovat kiinalaisia, kaikki muut valmistajat ovat siirtyneet suihkuturbiiniin ihan pienimpiä malleja lukuunottamatta.
Nimittäin viimeksi viime viikolla dusseldorffista kotiin lennettäessä joutui A319 kiristämään lentokorkeutensa maksimiinsa (11 894m/12000 teoreettinen) muun liikenteen vuoksi. Sen verran ruuhkainen EU:n ilmatila on, joten turbo-propit eivät ole vaihtoehto missään määrin. Ei vain mahdu niitä ilmaan tarvittavia määriä!
Polttoainetalous on yksi merkittävimmistä jutuista lentämisessä, jonka vuoksi koneiden moottoreita päivitetään ahkerasti. Samaten koneen siipiä ja muutakin aerodynamiikkaa parannetaan aina kun mahdollista, koska se säästää polttoainetta.
Yllättävän suuria muokkauksia tehdään jo 1% polttoaineen säästön vuoksi. Ajotavalla kun ei voi vaikuttaa samalla tavalla kuin maanpinnalla ja autolla.
http://www.iata.org/publications/economics/fuel-monitor/Pages/price-development.aspxEiköhän se tässä alkuvaiheessa ole pikemminkin niin että jos se peruskone on 100M, niin hybridi on 200M. No arvailua tuo, selvää on kuitenkin se että jos 10% lisäpanostuksella tekisi 20% paremman tuloksen, niin se investointi olisi tehty jo.
Ei se koneen hybriditekniikka kaksinkertaista koneen hintaa. Vaikutus on paljon pienempi, tyyliin 10%.
Tällä hetkellä akkutekniikka on se rajoittava tekijä joka pikkuhiljaa paranee.
Toisekseen, lentokoneissa uuden tekniikan käyttöönottaminen kestää helposti parikin vuosikymmentä.
Eli sinulla ei ole hajuakaan siitä mankelista, minkä läpi länsimaissa liikennöivät matkustajalentokoneet joutuvat läpikäymään saadakseen luvat liikennöidä.
Ihan mainintana nykyisin erittäin yleinen Airbus A320 on tehnyt ensilentonsa 22. helmikuuta 1987. Päättele siitä aikajanaa....

Siitä on sittemmin kehitetty A320neo (käytännössä sama peruskone aerodynamiikka ja moottori päivityksin).
Nuo hybridilentokoneethan on aivoiteltu käsittääkseni niin että siellä on edelleen se suihkuturbiini, mutta se laitetaan pyörittämään generaattoria, jolla pyöritetään sähköisiä "puhaltimia" jolla kone liikkuu. Kaksimoottorista konetta tuskin voi automaattisesti korvata koneella jossa olisi vain yksi suihkuturbiini antamassa tehoa kahdelle puhaltimelle - ellei sitten riittävää varakapasiteettia saada akustosta. Nelimoottoriseen koneeseen hybridi "voimalinjan" voisi tietysti toteuttaa kahdella suihkuturbiinilla ja puhaltimilla.
Kaksimoottorisessa koneessa pitää olla myös kaksi generaattoria pyörittämään puhaltimia.
Toisaalta vakiokierrosluvulla toimiva kaasuturbiini voidaan optimoida oikein hyvin, paljon polttoainetehokkaammaksi kuin nykyiset suihkuturbiinit joilla nyt lennetään.
Varsinainen akkukäyttöinen lentokone ei ole vielä nykyisillä akkujen energiatiheyksillä järkevä vekotin, tai ei ainakaan matkustajajetin korvaajaksi mahdollinen.
Ei olekkaan touhussa, jossa lasketaan jokainen kuljetettu kilogramma.
Lisäksi jollain teslan akustosta saatavista tehoilla saa ilmaan aika surkean pienen koneen, jolla on 100km toimintasäde, tyylillä
Cessana 172 hiilikuidusta tehtynä.
Akusto ja sen kokonaisenergia on akileen kantapää vielä pitkään, ellei jokin eksoottisempi teknologia lyö siellä läpi.
Hitusen miettimistä tuon katsomisen jälkeen....
https://www.youtube.com/watch?v=eNSN6qet1kE