... joskus kun myynnissä on sähköautoja, jotka tavallinen ihminen pystyy ostamaan.
Semmonen kirjanen kuin energian aika. Ihan hyvä kirja mutta toistaa loppua kohdi itseään. Siinä otetaan kuitenkin kantaa tuohon "mihin tavallinen ihminen pystyy" jne.
Eli missä menee hyvinvoinnin raja ja oikeus hyvinvointiin? Kolme asiaa on mennyt käsi kädessä länsimaissa aina kivihiilen keksimisestä lähtien: populan määrä, käytetyn energian määrä ja hyvinvointi. Hyvinvointia lisääviä tekijöitä on ollut mm kyky lämmittää koteja.
Kun on keksitty uusi asia joka on parantanut jonkin asian hyötysuhdetta (esimerkiksi kivihiili), ei ole koskaan käynyt niin kuin aina ennustetaan. Eli ei ole tehty "samaa vähemmällä". Enemmän onkin käynyt niin, että jos vaikkapa 1/5 kuluilla tuotetaan sama energia vaikkapa kahvikupin tuottamiseen, niin nyt tehdäänkin viisi kahvikuppia.
Samoin on käynyt vaikkapa työnteon kanssa. Nykyään taidetaan yhden työviikon työ tehdä päivässä vrt. 1900 luvun alkuun, jolloin se työpäiväkin taisi olla lähempänä 14 tuntia kuin kahdeksaa. Silti, länsimaisella nykyihmisella on kovempi kiire kuin koskaan ennen ja osaksi tästä(kin) syystä mm. mielenterveysongelmat ovat "vauraissa länsimaissa" alkaneet kohoamaan uhkaavasti ylöspäin.
Missä syy näihin? Onko se kapitalismi? Mielestäni ei, koska kapitalismin ydinidea on tehdä mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä - eli hyvällä hyötysuhteella. Toki, jos ajattelee tuota kahvikuppi-vertausta, niin siihenhän tämä loksahtaa suoraan.... mutta mitenkäs kasvun laita? Finanssitalouden "lainalaisuudet" edellyttävät tasaista kasvua kokoajan, eikä esimerkiksi suomessa yritystä katsota vakaavaraiseksi, ilman vakaata kasvusuunnitelmaa.
No, voiko mikään kasvaa lopullisesti? Ei... Miksi tähän ei kukaan puutu? Sitä minä en tiedä enkä edes arvaa.
Kierrättämistä on meille kaikille opetettu jo peruskoulussa ja joka vuosi tulee milloin mihinkin mediaan tietoisku kierrättämisestä ja kirpputoreista. Jätteen kierrätys on järkevää ja käytetyn tavaran ostaminen on järkevää, koska miksi ostaa uutta jos vanha kelpaa? Kirpputoriostos on ekologinen vaihtoehto....
....miksi käytetty auto ei ole?

Minua jotenkin tympäisee nykyään se, että kaupat on pullollaan muoviin prässättyä roskaa, joka mainostetaan aina edellistä ekologisemmaksi. Ostin keittiöön 2018 LED-polttimon kattovaloon, ettei tarvitsisi heti uusia. Se paloi tuossa joulun alla, oli kyllä särissyt ja tehnyt ihan järkyttävän radiohäiriön jo parin kuukauden ajan (wifi ja radio lakkasi kuulumasta kun laittoi keittiöön valon päälle). Kaiken lisäksi se poltin on ongelmajäte, pitäisi lähteä viemään jonnekkin kierrätyspisteelle.

Viime vuonna vaatekomerosta napsahti hehkulamppu, joka siellä oli kun muutettiin tähän 2018. Kun ruuvasin polttimon pois, oli lampun kyljeen stanssattu valmistuskuukausi ja vuosi, 04/99 (olettaen että tuo on kuukausi/vuosi). Toivottavasti LED ehti kuolettamaan valmistuskustannuksensa toimiessaan, vrt. hehkulamppuun.
Eikä ole ainoa esimerkki. Kun olin 8 vuotias hajosi äitiltä mankeli. Isän kanssa purin tuon mankelin ja sieltä oli mennyt muovirattaan päädystä sokkaura puhki. Korjattiin se virittämällä rautanaula niin, ettei vetopyörän "luistaminen" ollut enään mahdollista, eli mankeli menee jumiin liian paksua tavaraa laittaessa.
6kk myöhemmin alkoi rattaat luistamaan ja koko UPO lähti jätelavalle. Tilalle löytyi kirpputorilta sellainen hernekeiton vihreä, jeesuksen vanha wihrlpoolin tjsp. mankeli.
Se toimii vieläkin, yli 20v myöhemmin eikä ole tarvinnut koskea kertaakaan.

Jos käy kaatopaikalla tänäpäivänä (jäteasema, kaatopaikkoja ei ole enään suomessa olemassa), niin joka kerta alkaa v*tuttamaan se hyödyllisen tavaran määrä mitä heitetään menemään ja tilalle ostetaan uusi.

Tehtaat huutaa punaisena työntäessään kertakäyttöpaskaa pihalle, voitot pitää maksimoida ja ruletin pyöriä pysähtymättä - muutoin koittaa turmio. Samaan aikaan (ainakin suomessa) autoa tarvitsevaa tai sellaisen omistava ollaan nostamassa hirteen.

Esimerkkejä on miljoonia. Vuosi sitten oli lapsella kotitehtävänä kotona tutkia, kuinka paljon kotona on kierrätettyä tavaraa ja näin arvioitiin kodin ekologisuutta. Meidän kolmiossa uutta oli: televisio, äitin ja vanhemman kersan puhelin, yksi kannettava tietokone ja vaatteita. Kaikki loput (eli sängyt, pöydät, kattotuulettimet yms yms yms pesukoneet mitä ikinä keksiikään) oli hankittu joko kirpputorilta käytettynä, tai saatu rikkinäisenä ja korjattu käyttöön. Olen ympäristörikollinen, pesukonekin on A++ luokan kone, jonka korjasin kun ei toiminut. Käyttötunnit oli 0 kun meille tuli.

Miten tämä liittyy sähköautoihin ja liikenteen päästöihin...? En laske itseäni mitenkään ihmiseksi, joka pystyisi neutraalisti keskustelemaan mistään autoiluun liittyvästä. Olen autoharrastaja, jonka ensimmäinen sana oli auto ja joka kolmevuotiaana luetteli autojen merkit mitä oli parkkipaikalla parkissa. Raa'asti karjuva kilpamoottori saa pään sisällä kihelmöimään ja kiihdytysrikkaan seoksen tuoksu saa hymyn naamalle. En minä pysty ajattelemaan mitenkään niinkuin tavan tallaaja mitä autoihin tulee.
Mutta mitä olen ollut autojen ja autoilijoiden kanssa tekemisissä mm. työn kautta, niin voin sanoa ettei yksikään "tavis" aja polttomoottorilla muusta kuin pakosta. Jos on mahdollisuus valita sähkön tai polttomoottorin väliltä ilman, että omaa elämää tarvitsee suunnitella 80% uusiksi, niin väitän että 99% ottaa sähköauton. Ei ketään "tavallista" voisi vähempää kiinnostaa varata öljynvaihtohuoltoja sekä käydä roikkumassa letkun nokassa viikoittain, jos kaiken tuon voisi unohtaa ja liikkua lisäksi vielä äänettömästi.
No miksi niitä sähköautoja ei sitten kasva kuin sieniä sateella? Auto on kallis hankinta. Ainakin vielä jokin aika sitten auto oli suomalaisen toiseksi kallein uutena hankittava asia heti asunnon/talon jälkeen, en tiedä onko tilanne jo muuttunut (hääjuhlatkin voivat tänäpäivänä maksaa pitkästi toista sataa tuhatta euroa....). Ja koska se auto on kallis hankinta, niin tässä tulee se vääristymä mikä voi tulla, jos kaikkea lähdetään aina ratkaisemaan vain veroja korottamalla ja näin "ohjaamalla". Sillä nettiauton "tonnin pommi tarpeeseen" -ajelevalla ei ole enään varaa liikkua esim. sinne töihin.
Tähän voi todeta, että "älä asu korvessa", jolloin ohjaamme jo ihmisten valinnanvapautta asuinpaikan suhteen. Kaikki skenaariot tähän liittyen lisäävät sitä hyvinvointiin liittyvää kuilua, jonka toisella puolella ovat paremmin pärjäävät ja toisella puolella "roskaväki".
Minulla ei ole mitään sähköautoa vastaan, mielestäni sellainen on melkein joka mittarilla tämän päivän polttomoottori-rihveliä järkevämpi ratkaisu. Kuitenkin niiden ympärillä vaikuttava hype ja hirveä kiire ajaa koko perkeleen planeetta sähköiseksi seuraavan 10-20 vuoden aikana on vaarallinen juuri edellä kertomieni ongelmien vuoksi.
Muistan kun ala-asteella käytiin läpi sitä, mistä energia tulee. Eli öljy pumpataan maan kuoresta ja kun se poltetaan, niin se on taivaalla. Mietin jo tuolloin, että öljystä pitää päästä eroon ja keksiä sille jokin vaihtoehto - minkä takia tätä ei kukaan puhu enään ääneen? Kehitetään niitä sähkövehkeitä ym., mutta pyritään samalla pääsemään siitä öljystä irti myös muilla keinoilla. Kun siitä päästään, niin sitten seuraava etappi on lopettaa polttaminen (mikä tarkoittaa suoraan sitä, että kaikke elävä katoaa koska mekin olemme käveleviä polttolaitoksia). Itellä yksi tavoite autoilun saralla olisi käyttää sitä bioetanolia, mutta toistaiseksi se ei ole järkevää. Säästöä siitä ei kertyisi, mutta riskeeraisin teknisen toimintavarmuuden tilanteessa, jossa minulla ei yksinkertaisesti ole varaa yllätyskuluihin.

Väistämättä tuli se "ideologialisä" mieleen, kun tänään ajoin polttoainepumpun ohi. Yhdessä yössä oli noussut etanoli 5.5cnt, kun bensakin on yli 1.6€/l (95e10)...
Liika kiirehtiminen yhtään missään asiassa ei ole koskaan hyväksi. Tekniikkaa kehitetään kokoajan ja uusia asioita keksitään joka päivä. Hyvä asia tässä ynpäristö-hössötyksessä on, että noihin asioihin kiinnitetään huomiota. Silti ei mielestäni yhdenkään ihmisen elämänlaadun romahduttaminen ole perusteltua ideologialla (ideologialla tarkoitan tässä sitä, että ei ole ilmastoperusteltua viedä vaikkapa ihmiseltä työpaikkaa tai mahdollisuutta työhön yrittämättä muita keinoja). Tekniikan kehittyessä se kehittynyt tekniikka väistämättä valuu alaspäin ajallaan, mutta pakottamaan sitä ei pysty.
Hirveä avautuminen ilman mitään järkevää. Nykyään kaikki on niin mustavalkoista ihan missä tahansa asiassa. Ilmastossa, autoissa, koronassa, ruuassa... Vituttaa ihan suoraan sanoen.
Miksi sinä valvot odottamassa latausta, nuku sen aikaa. Tuo 11 kW x 8h unet = 88 kWh.
Olen noudattanut Arnold Schwarzeneggerin ohjetta nukkumisessa jo 10 vuotta "Jos nukut liian vähän, nuku nopeammin". Semmonen 4-6h on ihan tarpeeksi...
Mutta eihän se auto liiku aina kun minä en nuku. Tuolla se on nyttenkin seissyt tästä päivästä jo suurimman osan. Tosin närästäisi käydä kääntämässä laturi-kelloa 2h välein tai maksaa euroakaan isompaa vuokraa laturin takia kuin nyt.