Minä en usko itse ohjaavan auton olevan se ongelma. Riittävällä laskentakyvyllä ja muistilla kone kyllä pystyy havainnoimaan ympäristönsä ja laskemaan sen todennäköisimmän selviytymisreitin (joka voi ihmisestä näyttää idioottimaiselta reitiltä) vaikkapa väistötilanteessa alle siinä ajassa, mitä ihminen kerkeää edes tilannetta tajuamaan.
Peruspulliainen, hyvä kuski, paljon ajanut, aloittelija. Aloittelijan reaktiokyky voi olla jopa 0.7 sekuntia johtuen "pelosta" ja tarkkailusta. Muiden on järestään sekunti tai yli.
Tietokone kykenee jo tuossa 0.7 sekunnin ajassa tekemään ratkaisuja ja ratkaisujen ratkaisuja.
Luokkaa:
- Havaitaan edessä kolari
--> Jarrutus
----> Pyörä ei pidä
------> havainnoidaan ja lasketaan vaihtoehdot
--------> tehdään väistö parhaimman mahdollisen mukaan
----------> ei pysty, pyörä ei pidä
------------> uusi laskenta ja eri johtopäätös
--------------> Ei pysty, pyörä ei pidä
----------------> Uusi laskenta
------------------> Uusi väistö
-------------------> Korjataan tarvitteassa
.
.
. Lopputulos = Onnistunut väistö tai osuma niin, että vahingot on minimoitu. Ja kaikki tämä "päätösten teko" tapahtuu ihmisen reaktioajan sisällä. Ainoa asia, joka tuota voi hidastaa, on fysiikka. Kumi kun ei 100% heti reagoi suunnan vaihdoksiin. Periaatteessa jo tuo kohta yksi voi jäädä toteutumatta, koska kelin ollessa huono lasketaan nopeutta (tästä joku kiireinen minäminä pahoittaa mielensä, koska on pakko päästä vähintään 120km/h vaikka näkyvyys olisi 10m).
Ihminen jämähtää yleensä ensimmäiseen vaiheeseen ja sitten pamahtaa. Tai sitten tehdään överiväistö ja lopputulos on vieläkin pahempi. Oikeasti todella harvassa on ne ihmiset, jotka pystyvät tekemään "extempore" rallikuljettajatasoisen refleksiväistön ja käyttämään hyväkseen kehon tuomaa "dataa" (sormenpäät = etupyörät, perse = pystyakselin kiertymä ja takapyörät, kuulo = nopeus/pito, silmät = nopeus/liikkeen suunta/jatkumo) ja ne ketkä siihen pystyvät, kokevat ajan hidastumisen johtuen aivojen hetkellisestä ylikellottumisesta (eli prosessoidaan vaikka x10 määrä tietoa samassa ajassa, jossa normaalisti prosessoidaan 1).
Tosin, autot ovat jo hyvän aikaa menneet siihen suuntaan, etteivät viestitä kuljettajalle mitään. Jos tapahtuu luistoa, vilkutetaan mittaristossa valoa ja korjataan eri järjestelmillä...

Silti, en toivo näiden ihan heti tulevan liikenteeseen. Tekniikka mahdollistaa sen jo, mutta ihminen kusee tämänkin ja sen ihmis-rodun nimi on "geelitukka". Eli nämä penninvenyttäjät, jotka haluavat keskeneräistä tuotetta kiirehdittävän, jotta saadaan vain markkinoille ensimmäisenä tai mahdollisimman pian. Testaus jää puolitiehen, koodaajalla jää huomoimatta yksi parametri..... Ihminen on siis tässäkin ongelma, ei se kone.
Tämänkin vuoksi minusta molemmat voivat täydentää toisiaan. Siihen ne sopivat oikein hyvin.