Volvo Racing Club Finland - Koko Suomen Volvofoorumi

Tekniikka, Viritys, Veteraanit ja Projektit => Projektipäiväkirjat => Aiheen aloitti: Lankku - 05.12.2010, 02:36:51

Otsikko: 142 -72 16valve, myyty
Kirjoitti: Lankku - 05.12.2010, 02:36:51
Työnnetäänpäs hieman enempi tekstiä kerralla näkyville, jotta saa "tärkeimmät" asiat esiin.

Uusi osoite kuville: https://lankku.kuvat.fi/kuvat/142+-72/

Toissa kesänä tuli hankittua rullaavana projektiksi hetken mielijohteesta koppa jolla oli sopivat paperit. Loppupelissä paljon helpompaa olisikin ollut siirtää paperit ja akselisto parempaan koriin, sen verran paljon oli hommaa. Melkein kaiken joutui tekemään uusiksi, mukaanlukien katon saumat ::) Jostain kumman syystä peltihommia tehdessä ei kuitenkaan harmittanut yhtään kun "pääsi" pitkästä aikaa tekemään isommin. Varsinkin kun sai käyttää sopivia tiloja ja työkaluja.

Jotain autosta ja sen historiasta.
Oston jälkeen tein Akee:n omistajahistoria haun, jotta saa hieman lisää tietoa. Käyttöönotto on suoritettu marraskuussa -71. Katon choppaus on muutoskatsastettu -91 Lappeenrannassa ja se on liikkunut aikansa Kouvolan seudulla kunnes poistettu rekisteristä tammikuussa 2005. Sen jälkeen omistaja on vaihtunut pariin kertaan ja edellinen oli Suonenjoella. Jossain vaiheessa keulilla on ollut ilmeisesti hieman tehokkaampikin vapari-B20. Kattoa piti oleman madallettu 8cm, mutta mittauksen tulos oli 6,5. No on sekin jotain :)

Ulkonäkö heti oston jälkeen (https://lankku.kuvat.fi/kuvat/142+-72/).
(https://lankku.kuvat.fi/kuvat/142%20-72/9.jpg?img=medium)


Peltiä meni noin 1,5m², ainoat valmiit korjauspalat olivat takakaaret. Joka ikinen paikka oli tehty ratsulla ja takanostokorvallisten ympärystä oli kaikkein pahinta katsottavaa sekä korjattavaa. Palkkien sekä helmanpohjien korjaukset tein 1,5mm sinkitystä, vasemman takatukivarren kiinnikepisteen tein paksummasta sinkitystä. Helmoista poistin kantit kokonaan. Hitsihommat sain valmiiksi kesän aikana, lopuksi hiekkapuhallutin kokonaan alta ja sisältä sekä hioin pintapuolen pellille. Päälle paljon kittaamista ja hiomista, happopohja ja polyuretaanipinta. Samassa paikassa oli laitossa 60-luvun Vanaja ja katselin värien sattuvan hyvin yhteen, joten ne oli laitettava. Konepeitto, etulokasuojat ja takaluukku tulivat lasikuidusta. Tilasin valmiit MS-Lasikuidusta. Konepeiton pintapuolelle oli jäänyt ilmakupla/tms. jonka joutui hiomaan pois ja kittaamaan umpeen. Lokasuojista kittasin vilkunpaikat sileiksi ja tein konepellinpuoleisen kiinnityksen vanhasta lokasuojasta laikatulla palalla, jonka liimasin paikoilleen. Taka- ja etureunan kiinnitykset taittelin alumiinista, jotka liimasin paikoilleen.

Kaikki kuvat peltihommista ovat nähtävillä täällä (https://lankku.kuvat.fi/kuvat/142+-72/Peltihommat/). Niitä kertyi muutama :)
(https://lankku.kuvat.fi/kuvat/142%20-72/Peltihommat/9.jpg?img=medium)


Sähköpuolelta tein uusiksi kaiken muun paitsi kojelaudan johdotukset ja akku siirtyi konttiin siellä jo ennestään olleelle paikalle. Konehuoneen johdotukset kiertävät vasemman sisälokasuojan kautta, pyrkimys oli mahdollisimman siistiin ulkonäköön. Ajovaloiksi hommasin Siriuksen kirkas"lasi"umpiot parkilla ja vanhat etuvilkut jäivät pois kokonaan. Takavalot ovat 264:stä. Päävirtakytkinkin löysi paikkansa. Mitään sähkövikoja ei ole tullut ainakaan vielä esiin :)

Paneeleiden ja kattoverhoilun osalta sisusta pysyi samana, penkeiksi tuli joskus uudelleen verhoillut 240 penkit ja etupenkkeihin vaihdoin 242:n rungot. Lattiaan laitoin 240 kangas- sekä kuramatot. Lattiassa ei ole muita eristeitä kuin matot. Takapenkin alle, rinta- ja kattopeltiin laitoin SilentCoatia enimpien äänien vaimentamiseksi. Penkeille tein uudet kiinnikkeet. Vähän katsastuksen jälkeen vaihdoin 242:ssa (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/242%20DL%20-81/K2009/6.jpg) olleet kuppipenkit, jotta pysyy paikoillaan. Takalasi oli jo valmiiksi rikki, uuden tilasin Kuttilan autolasista. Tuulilasin onnistuin rikkomaan asennusvaiheessa ja siihen tilasin uuden Jaakko-tuotteelta, jonka tekele vanhakin oli. Yllätykseksi sävytuulilasi aurinkoraidalla oli noin 50e halvempi kuin kirkas takalasi. Hyväkuntoinen maski ja valokehykset löytyivät tutulta, jälleen sopivaan hintaan. Kattoverhoilulle en tehnyt muuta kuin maalasin hieman kohtia joista vanha(mutta edelleen tahmea) maali oli lähtenyt pois verhoilun ollessa rullattuna korjausten ajan. Lämppärinkennoa uitin moneen kertaan, jotta saisi mahdollisimman puhtaaksi. Kojelaudan kasasin kahdesta yhdistelemällä, muuten ei olisi saanut siedettävän kuntoista. Tarkoitus oli laittaa apukuskillekin kuvissa näkyvä pieni pyöreä peili karmiin, muttei siitä näe oikein mitään. Päädyin ulkonäön kannalta tylsempään vaihtoehtoon paremman näkyvyyden nimissä ja laitoin 240 vanhemmat muovipeilit. Niitä nurkissa pyörii, ei tarvitse miettiä onko vaihto-osaa jos hajoaa.

Sisustan, sähköjen ja yms. laittojen kuvat (https://lankku.kuvat.fi/kuvat/142+-72/Muut/).
(https://lankku.kuvat.fi/kuvat/142%20-72/Muut/77.jpg?img=medium)


Alustaan tuli pieniä muutoksia. Löysin käytettynä kohtuuhintaan eteen Koni Classicit ja samalla tuli taakse hieman vakiota jämäkämmät iskarit. Eteen hommasin käyttämättömät Spaxin madallusjouset joista lähti 1,25 kierrosta. Taakse laitoin nurkissa pyörineet 240 sedanin lesjöt 1,5 kierrosta lyhennettyinä. Etuvakaajan teetin Vallilan takomossa, paksuudeksi tuli 22mm. Kaikki alustan helat hommasin kumisina tarvikkeina, vain Panhardiin laitoin uretaanit. Nyt kun autolla on ajettu noin 5000km, alkaa peräpää olemaan kohtuullisen eloisa johtuen ainakin väljistä reaktiotankojen heloista. Voi olla, että hommaan ennen kevättä uretaanihelat joka paikkaan, oletettavasti KG-Trimningiltä. Hintaeroa suomalaisiin firmoihin tulee useampi satanen. Takapään heloja lukuunottamatta alusta on toiminut hyvin niin kadulla kuin radalla. Rengastuskin on hyvin vaatimaton 235/40/17. Vanteina ovat etuvedon Cassiopeiat. Vanteiden mukana tuli ajokuntoiset 225/45 nokialaiset ja niillä ajelin aluksi jonkin aikaa. Sain sopivasti rengasliikkeen vanhaa varastoa olevat Nokian NRY:t, joten pitihän siihen tarttua.

Perä on vakiolla 4.1 välityksellä. Laitoin sinne 242:ssa palvelleen kitkalukon Karpiolan tapeilla ja melko vähän ajetuilla kitkalevyillä. Ainoa nivel joka piti vaihtaa oli vasen alapallo. Tarvikenivelessä oli rasvaa vain pieni nokare, joten lisäys oli paikallaan. Muille tein pienen lisärasvauksen. Ohjaussimpukan kiristäminen ei auttanut ohjauksen väljyyteen ja katselin apusimpukan antavan hieman periksi. Tutulta sain erittäin sopivasti toiset simpukat tankoineen. Tilanne parani hieman, mutta vähän ajan jälkeen apusimpukka alkoi antamaan periksi. Sorvarin kanssa varmaan kehitellään sopiva hela väljän tilalle. "Uudessa" paketissa simpukoista lähtevät varret olivat loivemmassa kulmassa ja simpukoiden välinen tanko eri pituinen. Tuntuu että ohjaus on huomattavasti nopeampi sekä kierroksia vähemmän.

Jarrupääsylinteriksi tuli 240 sylinteri, joten sylinteriltä lähtevät putket joutui vaihtamaan. Vaihdoin kaikki jarruletkut, takasatuloille menevät jarruputket, jarrusatuloihin kumisarjat ja toiseen etusatulaan kaikki männät. Jätin vanhat jarrulevyt, koska ne olivat kunnossa. Uudet käsijarrukengät ja -vaijeri sekä TRW:n palat. Etujarrupalat osoittautuivat radalla käyttökelvottomiksi parin kierroksen jälkeen. Hyllyssä oli aikaisemmin tutulta hommatut Ferodo DS3000 etupalat, joita olin käyttänyt mattamustassa 2.1l 16v remmiahdetussa 245:ssä (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/245%20GL%20-89/2010/10.jpg) muutaman kerran. Pelkällä palanvaihdolla jarrut muuttuivat käyttökelpoisiksi radalla. Ja toimivat kadullakin yhtä hyvin kuin normaalit palat. Talven aikana jarrupuolelle tulee hieman päivityksiä. Ostin uudet Brembon "alkuperäislaatuiset" levyt ja EBC:n Yellowstuff jarrupalat ovat tilauksessa.


Konehuoneeseen piti tulla 2,2l B20 kahdella SU-läppärungolla ~12 puristussuhteella ja KG5-nokalla. Ideana oli imitoida ulkoisesti kaasareita vaikka sisällä oli ruiskusuutin sekä ohjaus megasquirtilla. Kaikki oli valmiina, mutta jäi kasaamista vaille, koska päätin ottaa 2,46l 16v-koneen 242:sta. Koneen kokoonpano on siis 204GT:n kansi itse kairattuna, 234F venttiilit hieman pienennettynä, vakionokat, kovat nostimet(D24 kupit ja pitkät venttiilivarrenjatkeet), B234F männät, 3mm vakiota lyhyemmät H-profiilit, B23 lohko ja epäkeskohiottu kampiakseli. Megasquirt tuli konetta ohjaamaan joka tapauksessa 242:n johtosarjalla.
Tappikone on edelleen kasaamatta, vain nokka on myyty. Voi olla, että kasaan siitä paketin Expressiin kunhan aika riittää kopan laittoon(saa tarjota 140/240 4-ovisen tai farkun ehjäpohjaista koria ;)).

Aikeista huolimatta 242:n kone ei mahtunutkaan ihan niin kivuttomasti paikoilleen kuin oli ollut ajatus. Varsinkaan kun koneen kyljessä oli Eaton M90 remmiahdin. Kone asettui paikoilleen öljypohjan etureunan muokkauksella, tukikumien 10mm korokelappujen ja uusien etupalkin kiinnitysreikien porauksen myötä. Pähkäilyn jälkeen päätin tehdä vaparin ja ottaa käyttöön mattamustaan 245:een tarkoitettua konemuutosta varten työstetyt 40mm Solexit, joissa nyt oli 48mm reiät. Moposportilta ostin joku aika takaperin uusia 48mm läppiä(tarjouksessa kun olivat :D) ja 45mm tuplille tarkoitettuja imutorvia joiden sisäreikää on myös kasvatettu. Läpät kävivät paikoilleen hieman akselin halkiota levittämällä ja läpän ruuvinreikiä kairaamalla. Imusarjana palvelee toistaiseksi sarja jonka tein 245:een ja sen runnereita joutui muokkaamaan. Muuten ei olisi saanut konepeittoa kiinni. Samasta syystä bensakisko on alapuolella. Kevääksi pitäisi tehdä uusi sarja ja vaihtaa paremmin käyttöön sopivat nokat vakioiden tilalle. Samoilla lämpimillä meni myös pakosarja uusiksi ja päätin tehdä hieman erilaisen paremman irrotettavuuden nimissä. Lämpö ja värinät tosin eivät ole muodolle suosiolliset, vaan varsinkin nelosen putki tahtoo katketa alapuolelta pakosarjanlaipan juuresta. Myös tähän haen ratkaisua ennen kuin auto on jälleen liikenteessä. Joko sarjan tuennoissa on jotain vikaa tai sitten on vaan tehtävä uusi sarja ettei lämpölaajeneminen aiheuta tuommoisia :P Sytkä on sama kuin 242:ssa eli volkkarin hukkakipinäpuola. Bensansyötön hoitaa esipumppuna toimiva bemarin sähköruiskun painepumppu, välisäiliönä on HKS-kopio öljynkerääjäsäiliö ja painepumppuna perus LH-jetin pumppu. Aluksi esipumppuna oli tarvike kalvopumppu, mutta sen tuotto ei riittänyt täyttämään välisäiliötä tarpeeksi. Kun tankki vajeni hieman ja esipumppu horaisi tyhjää, loppui myös kulku hetkellisesti. Bemarin pumpulla asia korjaantui.

Kuvan ottamisen jälkeen paisari on vaihtunut siistimpään ja puola saanut lämpösuojalevyn :)
(https://lankku.kuvat.fi/kuvat/142%20-72/37.jpg?img=medium)


Laatikko siirtyi koneen mukana 242:sta, eli 265 Getrag välilaipalla kiinni kytkinkopassa. Vauhtipyörä vakiosta kevennetty 5,4kg ja kytkimenä perus 228mm massalevy BMW:n -618 SRE-asetelmalla. Koska tuumasin, etten tarvitse noin järeää pakettia tässä autossa mihinkään, vaihdoin myöhemmin tilalle M47:n käytetyllä 240 Turbon 215mm asetelmalla, peruslevyllä ja tappikonetta varten vakiosta kevennytetyllä 5kg vauhtipyörällä. Hyvin on riittänyt vielä toistaiseksi. Tosin laatikko tuli syksyllä rikottua Motoparkissa vaihteensiirron osalta. Sylkee pois vaihteet 1-4 mikäli painaa kaasua, löysää ja painaa kevyestikin uudestaan. Kädellä pitämällä pysyy vaihde päällä. Luultavasti siirtotangon kuula karkasi paikaltaan tai muuta vastaavaa. Ohimennen on tullut suunniteltua suorakytkentälootaakin M47 kuorissa :idiot2:

1v ja 1kk ostamisen jälkeen auto oli "valmiina" ja rekisteröitynä. Rekisteröintikatsastus meni hyvin, ainoa huomautus tuli puuttuvasta apukuskinpeilistä(silloin oli vielä pieni pyöreä kuskin puolella).

Kamera ei oikein anna oikeutta värille.
(https://lankku.kuvat.fi/kuvat/142%20-72/38.jpg?img=medium)


Jarrujen, imusarjan ja nokkien lisäksi talven aikana tapahtuvia muutoksia tulee olemaan turvakaarien laittaminen. Sisusta kokee täyspurun ja takapenkki jää historiaan. Tosin eipä siellä kukaan ole matkustanut tähänkään mennessä.

Lisäyksiä tulee myöhemmin...
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Sjtv - 05.12.2010, 09:07:45
 S*
Punaset virgot alla voisit kyllä ottaa yhen vertailukuvan miltä ne näyttäs tossa.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 05.12.2010, 23:19:23
Virgoissa vaan ei ole vielä renkaitakaan päällä, eikä viitsis laittaakaan kuin sellaiset jotka niissä tulee pysymään.

Tässä koneen speksit vielä uudestaan ja linkki penkkilappuun.
- Kansi B204GT:n 16v. Venttiilit B234F:stä hieman pienennettyinä että mahtui isonnettuun vakioseetiin. Kanavia nakerrettu jonkin verran, paremmat seetit ja kevyesti muotoillut imuvenat. Paininkupit vaihdettu jäykiksi.
- B234F vakionokat
- Std B23 lohko ja epäkeskohiottu kampura, isku 85mm, tilavuus 2,46l.
- Männät B234F vakiot, veivit 2,5mm vakiota lyhemmät H-profiilit.
- Puristussuhde noin 9,8:1
- Tuplat suurennettuna 48mm läppärungoiksi
- Imusarjan pituus noin 11cm, runneri supistuu yhdeltä kohdalta liikaa.
- Megasquirt'n spark
- Itse väsätty 4-1 pakosarja 41,5mm putkella. Hieman pitkä, pituus noin 92cm.
- Putkisto lähtökartiolta taaksepäin 3" etupöntölle asti. Siinä pienenee 2,5" ja 2kpl 2,5" läpivirtauspönttöjä.

198,6hv @ 5484rpm
290,5Nm @ 4155rpm
Lappu (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/131.jpg)

Vedon aikana imulämpö 50-56 astetta, pihalla viileämpi. Seosta hieman rukattu vedon jälkeen, sytkä samassa mitä ollut käytössä aikaisemmissa läppärungollisissa välimalleissa. Penkityksen jälkeen tein lähinnä pientä hienosäätöä karttoihin.

Putkistosta en näköjään huomannut aikaisemmin kirjoittaa mitään. Pakosarjassa lähtökartio suurenee 3" ja putki menee sen kokoisena etupöntölle, jota ennen supistuu 2,5". Loppuputki on 2,5" kahdella läpivirtaavalla ovaalilla pöntöllä. Etummainen on uudelleen täytetty halpisrosteri ja taaempi Simonssin 420 pitkä.

Radalla tuli tosiaan käytyä muutamaan otteeseen. Heti kilpien saamisen jälkeen Motoparkissa Radalle.comissa, sen jälkeen Volvokerhon ratapäivillä Botniaringilla ja syksymmällä uudestaan Motoparkissa. Botniaringille vaihdoin kuppipenkit paikoilleen ja em. Ferodon DS3000 etupalat. Ensimmäinen kerta sillä radalla ja kierrosajatkin sen mukaiset. Tosin tuli mutkiin ajettua turhan innokkaasti ::) Parin vedon jälkeen alkoi ilmaantumaan pätkimistä kun ajoi liki täyskaasulla. Loput ajot siis hieman kevyemmällä kaasujalalla eikä pätkimistä ilmaantunut. Tämän jälkeen puola sai lämpösuojalevyn ja pätkiminen hävisi.
Parhaat kierrosajat Racechronon mukaan:
1:30.8, 1:31.2, 1:31.8, 1:31.9 ja 1:32.0

Syksyllä Motoparkissa auto sai kenkää useamman kierroksen ja heinäkuisesta kierrosajasta sai aika hyvin pois. Minkäänlaisia ongelmia auton toiminnassa ei ilmaantunut vaihteiden poissylkemistä lukuunottamatta. Vielä olisi yhdellä sektorilla selvästi parantamisen varaa(vaikka onhan sitä muutenkin), nyt osui sektorin paras aika muille kierroksille paitsi parhaalle. Parhaiksi kierroksiksi muodostuivat kahdesti 1.51,2 ja kertaalleen 1.51,8 sekä 1.51,9. Sopivasti paras kolmossektori sattui juuri muille kuin nopeimmille kierroksille. Jos olisi osunut kohilleen, niin paras kierros olisi ollut 1.49,6. Ajat ajettu kaveri kyydissä, jonka luurilla suoritettiin ajanotto. Kaikeksi hyväksi joutui ajamaan yhdellä kädellä, koska oikealla piti varmistaa vaihteiden pysyminen päällä :P Arviolta nopeimpien kierrosten aikana auton paino voisi olla 1280-1300kg.
Jonkinsortin incar (http://www.youtube.com/watch?v=5SORl50wIa4)-pätkä kaverin kuvaamana.

Talvilevolle auto joutui tutun pihaan pressutalliin, koska sopivaa paikkaa ei ollut nyt saatavilla. Puntteja vaan jalkoihin ja pari pikkuliinaa poikittain putkien väliin, jottei ole heti tuulen vietävänä tai läjässä lumen painosta. Eipä tarvitse sentäs montaa metriä siirtää, jotta saa kaarientekopaikkaan.
Viikko sitten kävin käyttämässä lämpimäksi, vaihdoin uudet öljyt ja käyttelin uudestaan lämpimäksi. Pakkasta oli 15 paikkeilla, joutui säätöjä rukkaamaan jonkin verran, ettei kastellut tulppia käynnistyksessä. Ja sen jälkeen rukkaamaan bensakarttaa, ettei käynyt liian laihalla. MS1:ssä sen verran huonolla pohjalla ilmanlämpötilan mukaan säätyvä seos.

Ensi kesäksi alusta madaltuu hieman lisää. Sen takia etuiskareita täytyy lyhentää hieman tai tuoda alatukivarresta vähän ulos holkeilla.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 08.04.2011, 22:55:00
Suoritetaas pieni nosto aiheelle.

Alkuviikosta laitoin paikoilleen uudet suuttimet ja eilen kävin käynnistämässä ensimmäisen kerran joulukuun jälkeen. Hyvin se lähti käyntiin vanhoilla käynnistysasetuksilla vaikka suuttimet pienenivät "vain" 310cc. Nyt paikallaan on 630cc Dekat, vanhat olivat aika ylisuuret koneelle nykyisellään. Rikastuksia joutui lisäämään reilusti jotta alkoi ottamaan kierroksia kunnolla. Toki tankissa on vielä joku litra vanhaa bensaa ja uutta kaadoin sillä kerralla vain 5l. Liikennekäyttöönoton suoritin myös.

Tänään tein muutaman kilometrin siirtymän ja tottakai läppäri jäi kyydistä pois. Melkoista poksetta oli ajella, ainoastaan täyskaasulla ei ollut liian laihalla :P Kävin tankkaamassa ja nyt pitäisi vanhaa bensaa olla korkeintaan neljännes bensamäärästä. Viikonlopun aikana on edessä kaikenlaista pikkuhommaa ja aloitin kattoon talvisäilytyksen aikana tulleesta lommosta. Kittaus on pääosin suoritettu, ehkä kerran pitää kitata viimeistelymielessä vielä.

Tammikuussa jäi yhden kerran lumet putsaamatta pois pressutallin päältä ja toinen hieman isompi satsi lisää oli liikaa tuollaiselle tallille (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut/talli/). Sen verran meltoa tavaraa putket. Tallin kasauksen jälkeen laitoin köydellä pingotukselle valuharkkoja painoksi jottei tuuli vie. Lisäksi kaksi pikkuliinaa keskimmäisten tolppien ja harjaputkien yhdyskohtaan jottei talli leviä sivuille heti kun lunta tulee päälle ja ne taisivat pelastaa suuremmalta lommolta. Ja jos auto olisi ollut 20cm edempänä, olisi toinen harjaputki hajottanut tuulilasin. Pitkittäinen putki painui kattoa vasten, mutta siitä ei jäänyt minkäänlaista jälkeä. Tyhjäsin lumet pois päältä, työnsin putket takaisin ylös ja tein keskimmäisten harjaputkien alle puusta kehikot(toista ei kuvissa vielä ole). Siihen vielä pikkuliinoilla paketti poikittain puristukseen.

Huomenna ois kitatun kohdan maalaus, etulokareiden asennus, jne.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Taavi.H - 08.04.2011, 23:00:21
Tullaanko tämä näkemään heinäkuussa Botniaringillä...?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 08.04.2011, 23:06:57
Riippuu ihan siitä onko farkku pelikunnossa, se kuitenkin on ensisijainen laite radalle.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: skebazu - 08.04.2011, 23:11:00
Tullaanko tämä näkemään heinäkuussa Botniaringillä...?

toivottavasti  P>

yksi foorumin mielenkiintoisimmista autoista
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 11.04.2011, 00:15:59
Vaikka ei Botniaringille tuliskaan tällä lähdettyä, niin saattaahan sitä käydä muuallakin ratapäivillä kuin vain Motoparkissa.

Katonreuna ois maalissa erinäisen ähräämisen jälkeen. Ensin tuli epähuomiossa väärä sävy pintaan ja sen jälkeen piti vetää normaalilla automaalilla. Senhän tietää, että se kiiltää enemmän kuin uretaani, joten edessä on katon hinkkaamista jotta saa edes vähän kiiltoa muuallekin ja sävyrajan miedommaksi ::) Ja jäihän siihen pieni sävyerokin kun uretaani ei vissiin täysin oikeansävyinen ollut. Valmiiksi sotketusta 20l purkista kun tuli. Siitä foto (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Peltihommat/?action=view&current=385.jpg) ja seuraavassa maalissa.
Molempien puolien kattokourun päälisaumasta ja hieman alapuoleltakin alkoi jo syksyllä näkymään pientä ruostepistettä. Rälläkällä vedin näkyviltä osin pois ja reilusti maalia päälle, mutta täysputsaus vaatis sauman aukaisun. Pitäsköhän valittaa Volvolle kun nyt jo alkaa sieltäkin ruostumaan :idiot2:

Sisälokarit laitoin paikoilleen ja uudet (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/) jarrulevyt ja palat. Edestä oli palojen kulutuspinnoista hävinnyt noin 5000km ja muutaman rata-ajelun myötä himpan vajaa puolet. Josko nuo Yellowstuffit toimisivat paremmin. Takana kuluma oli vähän pienempää. Vanhat levyt ovat edelleen täysin pelikunnossa, kuluma on hyvin vähäistä. Ilmeisesti TRW:n palat ovat vaan niin pehmeää materiaalia, etupaloista oli reunoilta murtunut palojakin irti. Sisälokarien suhteen kävi kuten oli vähän epäilyskin, käännettäessä renkaankulma ottaa kiinni takaosaan. Kovin paljoa tilaa ei ole lokaria painaa, mutta koitettava koputella sisemmäs.

Kaarien suhteen ei edistystä tapahtunut talven aikana ja osin tuli ajatus jo haudattuakin. Sivuputki menisi ihan liian lähellä päätä, mutta voi olla, että jossain vaiheessa tulee pääkaari, takatuet ja oviputket. Ois joku kaatumarauta sentäs :)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 12.04.2011, 00:12:41
Hioin maalirajan koneella 2000 hiomatyynyllä, sen jälkeen koko katon AutoGlymin Paint Renovatorilla ja lopuksi oikein Volvon purkista nestemäinen vaha pintaan joka on ehkä hitusen hiova. Kyllä siitä parempi tuli. Olipa ensimmäinen kerta kun tämä auto näkee vahapurkkia, käytävä koko pinta läpi.

Etusisälokarit koputtelin rintapeltiä vasten tarvittavista kohdista ja vaikuttaisi riittävältä. Aikaisemmin tuli välteltyä hiekkateitä, koska ovien saranat ja välit olivat heti täynnä hiekkaa. Nyt ei tarvitse ihan niin tarkka olla. Huuhtasin konehuonetta, pesin päälipuolen ja otin suuttimien etuvastukset pois linjasta.

Ajokausi tuli paremmin avattua, kävin parikymmentä kilometriä ajelemassa säätöajoa ja on se nyt sinnepäin. Kulkee yhtä hyvin/huonosti kuin ennenkin. Aamulla töihin :)

Vasta uudemman kerran etujarrupaloista ottamaani kuvaa katsellessa välähti, että eihän paikallaan olleet TRW:n palat vaan Ferodo DS3000 joilla tuli aika paljon ajettua viime kesänä ja ovat olleet käytössä mattamustassa 245:ssäkin ennen sitä. Ei ihme että kulumaa on. Toiset nokat olis viimeinkin hiottuna, sitten vain odottelemaan milloin ne saa haltuun.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: mettis - 12.04.2011, 22:06:36
mauriko nokat teki? millasilla arvoilla nokat tuli? maurin tekeleet vartoo hyllyllä:)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 13.04.2011, 00:43:11
Ei ole Kylmäkoskella tehty. Sain teetettyä toista kautta hieman edukkaammin, tosin aikataulu oli hyvin venyvä.
Tällaiset arvot sain: Imu 277astetta/0,050'', nosto 11,86mm. Pako 263astetta/0,050'', nosto 11,83. Välys 0,4-0,45mm.

Oletettavasti teen jäykät nostimet vakioista hydraulisista, joihin laitan tapin sisälle liikkuvien tilalle ja tukin öljyreiän sivusta. Taitaisi nykyisillä D24:n kupeilla ja säätöpaloilla mennä nokka jo liian reunalle.

Töiden jälkeen ei muuta joutanutkaan kuin hinkkaamaan kopan läpeensä Paint Renovatorilla. Silläkin jo tuli hieman lisää kiiltoa, tosin pintaan on tarttunut jotain pölyä/tms. aika tiukkaan joten Farecla voisi auttaa vielä lisää. Liekö jostain puusta tippunut kesällä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: mettis - 13.04.2011, 20:58:51
Ei ole Kylmäkoskella tehty. Sain teetettyä toista kautta hieman edukkaammin, tosin aikataulu oli hyvin venyvä.
Tällaiset arvot sain: Imu 277astetta/0,050'', nosto 11,86mm. Pako 263astetta/0,050'', nosto 11,83. Välys 0,4-0,45mm.

Oletettavasti teen jäykät nostimet vakioista hydraulisista, joihin laitan tapin sisälle liikkuvien tilalle ja tukin öljyreiän sivusta. Taitaisi nykyisillä D24:n kupeilla ja säätöpaloilla mennä nokka jo liian reunalle.

jossas olet teettämässä noita orggis hytikoiden sisälle sopivia tappeja, niin olisin myös kiinnostunut yhdestä 16kpl sarjasta.
fordin dieseli koneen kovat painimet tuossa hyllyllä myös on, mutta ovat kans yläpuolisella säädöllä ja samoilla säätöprikoilla kuin D24 koneetkin.

Töiden jälkeen ei muuta joutanutkaan kuin hinkkaamaan kopan läpeensä Paint Renovatorilla. Silläkin jo tuli hieman lisää kiiltoa, tosin pintaan on tarttunut jotain pölyä/tms. aika tiukkaan joten Farecla voisi auttaa vielä lisää. Liekö jostain puusta tippunut kesällä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 13.04.2011, 23:44:41
Nykyiset venttiilivarrenjatkeet ovat karkaisemattomat ja hyvin on tuntunut välykset pysyvän säädetyssä 5-10 satkussa. Tuttu taisi sanoa 8mm laakerirullasta tehneensä nostimen sisälle jatkeen. Hiotuilla nokilla oli pituus 7-8mm luokkaa.

Kävin tilaamassa apusimpukkaan helan Varaosamaailmasta. Hintaa oli noin 10e, samoissa kuin KG:lla tai Scandix.de:llä. Samalla otin 100x60cm palan roiskeläppäkumia tankin päälle suojaksi kun siinä ei mitään ole ollut.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 14.04.2011, 21:38:11
Etuiskareita säädin jäykemmäksi, puoli kierrosta vajaa maksimista, tuntuisi käyttäytyvän joustoissa paremmin.

Kuskinpenkin (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/4.jpg) reunoihin liimasin nahanpalaset kulutussuojaksi, oli kangas jo mennyt ko. kohdista aika ohkaiseksi. Aika hyvin onnistui ekaksi kerraksi vaikka ite sanonkin ::) Yläreunan suikaletta ei oikein saanut venymään tarpeeksi keskeltä kuiviltaan, mutta olkoot kun eihän se sieltä pahemmin näy. Ja oikeanpuoleisen palan etureunan vekki oli nahassa jo valmiiksi. Ilmaisen tavaran haittapuolia :P
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Cyklowni - 15.04.2011, 00:08:52
Tähän muuten istus 850 R Volanssit kans hienosti!
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 15.04.2011, 00:16:27
Niitäkin taisin katella vaihtoehtona kun vanteita olin hommaamassa, mutta ei omaan silmään sovi kyllä yhtään.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 15.04.2011, 23:31:49
Vaihdoin apusimpukan helan, se olikin helppo juttu. Hyöty oli tosin nolla, samalla tavalla antaa periksi tangon päästä heiluttaessa. Eipä sentäs ollut kallis kokeilu.
Säädin lisää camberia, koska aikaisemmin oli ehkä hieman miedosti. Lisäys auttoi, mutta vieläkin vetelee turhan paljon. Reaktiotankojen helat olivat jo syksyllä löysät, joten taka-akselikin osallistunee ohjailuun turhan paljon. Kunhan saan tilattua uretaaniheloja niin katellaan sitten lisää.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 20.04.2011, 23:04:21
Cassiopeiojen paino NRY:den kanssa alkoi mietityttämään ja "pätkässä" oli talvirenkailla 16" pellit sekä nurkissa kierros kohtuupintaisia 205/55 kesäkumeja. Käsivaralla punnittuna painoeroa on renkaineen noin 3-4kg, joten eiköhän jotain parannusta johonkin suuntaan tule. Spacereiden pieni paino lähtee pois jousittamattomasta massasta :) Vaihdoin alle illalla ja aika pelkistetyn näköinen siitä tuli kiiltävän mustilla vanteilla. Vielä kiiltäväpintaiset kupumutterit niin ois parempi. Kuvan vois ottaa kun ei ole pimeää ja sateista.

Huomenna meinasin vaihtaa etujouset jämäkämpiin, omaan makuun ollut liian löysä. W140 S600 etujousesta saa katkaisemalla kaksi, mittojen muuten ollessa samat, vinkistä kiitokset boost:lle. Langanpaksuus 17mm joka on millin enemmän kuin nykyisissä Spaxin madallusjousissa sekä 164:n paksummissa jousissa. Taakse tarttis myös jäykemmät jouset. Nyt taitaa olla paikallaan 240 13mm lankaiset joten farkun kuormat ois kaivettava jostain.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 22.04.2011, 01:08:22
Etujouset vaihdettu muutaman sovituskerran jälkeen. Madalsin keulaa pari senttiä ja iskarin alapäätä piti tuoda aika paljon alaspäin, jottei jousi jää huljuamaan ihan täysin vapaasti keula kevennettynä. Käänsin iskarit hitusta vaille täyteen jäykkyyteen ja keula vaikuttaisi aika hyvältä. Sunnuntaina tulee mutkaisemmalla tiellä vähän enemmän ajoa jolloin tietää paremmin miten toimii.

Aloinpa ratinvaihtoonkin kun alkoi loputakin ärsyttämään tarpeeksi sen kulahtaneisuus ja vinossaolo. Viime vuonna yritin irrottaa mutta oli niin jämähtänyt ettei lähtenyt mihinkään jaloilla kampeamalla ja ohjausakselia koputtamalla. Tottahan isosta ulosvetimestä meni pultista kierteet lopullisesti koska keskiö oli niin tiukassa. Tein erittäin hienon kiinteän ulosvetimen ja lämpöä kuumailmapuhaltimella keskiön sisälle. Lähti aika nätisti. Tilalle tuli 80-luvulla uutena ostettu käyttämätön Astrali Successor II jonka ostin viime kesänä.

Pari kuvaa (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/) jousista ja ratista. Eipä ehtinyt valoisanaikaan mitään pihalla kuvaamaan ::)

Takapään uretaaniheloitus alkaisi olemaan kohtuullisen ajankohtainen asia. Esim. nelosella täyskaasua tarjotessa/löysätessä ~100km/h vauhdissa kulkusuunta muuttuu hieman kun akseli kääntyy :P
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 22.04.2011, 20:55:59
Pakosarja on papattanut jälleen koko ajossaoloajan ja ääni on hiljalleen lisääntynyt.
Otin sarjan irti, purin lämpösuojanauhat päältä ja poistin putkien keskinäiset välituennat. 2. ja 3. pytyn putket hitsasin suoraan yhteen yhdestä kohtaa ja se on repinyt jatkuvasti kakkosen putkea auki hitsin vierestä. Hitsin vierestä lähti kolmeen eri suuntaan halkeamat ja pisin oli noin 5cm. Sen lisäksi ykkösen putki oli melkein ympäri asti poikki laipan luota ja kakkosen kohdalta pakosarjan alamutteri oli löysällä aiheuttaen vuodon laipan välistä. Hitsailin kaikki umpeen. Koska uutta tiivistettä ei ollutkaan niin joutui käyttämään vanhaa vähän repsahtanutta tiivistettä, jonka olin jo kertaalleen laittanut pakoputkitahnan kanssa kiinni. Raaputtelin vanhan tiivisteen "puhtaaksi" ja laitoin reilusti pakoputkitahnaa väliin. Vielä vuotaa jostain hieman, mutta eihän tuonne saa kättä kuin pariin väliin pakosarjan ollessa lämmin. Pyörittelin päälle eniten lämpösuojaa tarvitseviin kohtiin vanhan nauhan kun uutta ei vielä ollut. Josko se nyt kestäis vähän aikaa varsinkin kun tein putkistolle yhden lisätuen joka vähensi heiluntaa reilusti.

Sisustaan parit pikku osien kiinnitykset(aikaisemmissa kuvissa näkyvä puuttuva kajarinritilä ja a-pilarin muovinpala) ja muuta pientä.
Pari kuvaa (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/?action=view&current=8.jpg) otin likaisesta laitoksesta jotta näkee madalluksen.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: janne81 - 22.04.2011, 21:43:30
Tyly peli. Miten ois ovenkarmi mustaks tai takasivulasintiiviste valkoseks ?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 22.04.2011, 22:11:55
Samaa ehdotti joku aikanaan landiassakin. Vastaus on edelleen sama eli ei ole tulossa muutosta :)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 25.04.2011, 00:04:23
Joutui tänään toteamaan, että mutkissa menee paljon paremmin kuin vanhoilla etujousilla ja tuntuu että vois painaa vaan. Toisaalta töyssyissä iskarit eivät pysy perässä ja takajouset tuntuvat osin sen takiakin liian löysiltä. Gazin säädettävät tilalle kunhan rahatilanne sallii ja katselee takajousitilannetta sen jälkeen uudestaan.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 27.04.2011, 23:02:24
Imusarjan käytin irti ja hitsasin saumoihin lisää tavaraa. Hieman liian pienellä virralla tullut alkujaan hitsattua ja muutamissa kohdissa oli vuotoja. Säädin läppärunkojen synkan, nyt käy aika nätisti joutokäyntiä, mutta mitä muutakaan vois oikein odottaa vakionokilla.

Pyöriin laitoin alkuperäiset pyöreäkupuiset mutterit jotka löytyivät liven varastoista samalla kun kävin pätkään hakemassa helmat -H-

Pakosarjassa kolmosen putki näyttää resonoivan reilusti 2500rpm paikkeilla, muut putket eivät käyttäydy ollenkaan samoin. Tein sille pari tukea nelosen putkeen jottei ratkeais heti irti. Voihan se olla että nyt vibrailee nelosen putkikin ajastaan laipan luota poikki kuten teki putkien ollessa vähän eri tavalla tuettuina. Tiedä sitten millä sen sais hillittyä muutoin kuin tekemällä lisää jäykisteitä putkeen tai lisäämällä painoa.  Tuntuu muutenkin 2500rpm olevan sellainen kierrosluku jolla kone antaa voimallisimmat värinät. Sama tilanne ollut oikeastaan aina, 242:ssa ollessaankin, liekö sitten jotain vikaa kampuran tasapainotuksessa.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 13.05.2011, 00:19:01
Pikku juttuja tullut tehtyä tällä viikolla.

Vaihdoin kytkimen ja "uuden" laatikon paikoilleen. Kytkin koostuu Saab 900 8v turbon asetelmasta ja vaparin levystä. Motonetissa 240 Turbon kytkinpaketin hinta on noussut 40e viime vuodesta ja nyt se on 195e. Saabin paketti(Valeon tekstit paketissa, Sachs osissa) maksoi 95e ja risat, levy ~34e. Töissä prässissä puristelin asetelmia ja hieman korkeammalle viisari heilahti Saabin osalla. Saabin asetelman runko on 9mm matalampi kuin Volvon, joten laitoin nurkissa pyörineen uudehkon korkean painelaakerin. Korkeassa on myös kapeampi kosketuspinta asetelmaan ja sen takia se soveltuu paremmin. Matalalla leveäpintaisella laakerilla kosketus menee aika kauas jousien kärjistä enemmän painessa. Koska vanhan mallin kytkinhaarukkaa ei ollut saatavilla siihen hätään, muokkasin uudemman haarukan sopivaksi.

Muutamaan kohtaan koputtelin lisää tilaa jatkoa ajatellen, koska en huomannut sitä tehdä Getragia poistaessa. Startin ylempi pultti ei mahtunut kampeamatta tulemaan pois paikoiltaan ja hylsyn saaminen paikoilleen oli vähän niin ja näin. Nyt mahtuu.
Vanhassa laatikossa vois sanoa jotain vikaa olleen, magneetissa oli tavallista metallihilettä isompia kokkareita muutama ja öljyn mukana tiksahteli vatiin joitain palasia. Avattava kansi kunhan joutaa ja jaksaa. Joku siirtymä tapahtui koneen/laatikon/kardaanin asennon suhteen, koska reilummassa nopeudessa kytkintä painaessa alkaa kardaani vatkaamaan. Vedossa tai moottorijarrulla sitä ei tule. Vaihdoin jo toisen takapätkänkin, koska vanhassa oli pieni välys takaristikossa, ei vaikutusta.

Pakosarjaan väsäsin paremmat tuennat (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/135.jpg) putkien välille ja suoraan laippaan. Aina kun yhden sai tuettua, siirtyi värinä seuraavaan. Nyt on aika vähäistä, laitoin vielä laatikon pulttien alle tuen takaisin kun se on pois ollut.

Moottorin värinöiden takia laturin tuenta oli alkanut pettämään kiinnityksistään. Pitkittäinen tuki oli murtunut laturin päästä pultin ympäriltä. Olihan se ehkä hieman ohutta, mutta silti. Tein osittain uusiksi paksummasta tavarasta. Pystytuki taas puolestaan oli täristellyt yhden kolmesta pultista pois kokonaan ja yksi oli noussut jo jonkun matkaa ylös. Sekin otti ja katkesi kiristäessä, oli murtunut jo aikaisemmin osittain. Hitsitäpillä mutteri kiinni ja jämä pois. Eli käytännössä laturi oli paikallaan hihnalla ja yhdellä pultilla ::) Sen verran pitkä vipuvarsi tulee pystytuella, että hihna saa aikaiseksi kohtuullisen väännön. Laitoin lohkoon päin tilalle pidemmät pultit ja kaveriksi tipan lukkoliimaa, on se nyt huomattavasti tanakampi jämäkämmän pitkittäistuen takia. Putsailin ja maalasin raudat samalla kun olivat jääneet paljaaksi.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: JuHaU - 13.05.2011, 21:30:47
Pakko myöntää, että tässä pelissä oli kyllä makeet soundit. Hienosti kurnutti kaasupohjassa penkissä.

Eikä hassumpi ollut tuloskaan. Päivän tehokkain vapari :juhau:
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: puppet - 13.05.2011, 21:51:06
Pakko myöntää, että tässä pelissä oli kyllä makeet soundit. Hienosti kurnutti kaasupohjassa penkissä.

Eikä hassumpi ollut tuloskaan. Päivän tehokkain vapari :juhau:

Paljonko sieltä tuli?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: JuHaU - 13.05.2011, 23:47:22
Paljonko sieltä tuli?

Ei ole hyvien tapojen mukaista huudella toisten lukemista. :juhau:

Lankku varmaan päivittää tiedon itse.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 14.05.2011, 01:25:43
Päivän tehokkain vapari :juhau:
;D

Verrattuna viime kesän penkitykseen eroa oli hevosvoimissa 10 ja väännössä 17 yksikköä alaspäin. Huippuarvot samoilla kohdilla ja käyrät hyvin saman muotoiset. Semmoiseltahan ne näyttivät (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/136.jpg). Hieman turhan rikkaalla kävi varsinkin 6000rpm ylöspäin, mutta se ei enää huippuihin vaikuta. Muistikuvan mukaan viime kesänä oli laihemmalla koko alueella täyskaasulla, mutta ne logit ovat tiltanneella kovalevyllä. Uudet nokat sekä venttiilijouset sain haltuun. Vielä vaatis "vain" uuden imusarjan, kovien nostimien väsäämisen ja tps-ohjauksen käyttöönoton. Sekä säätöä ja säätöä.

Eilispäivän ajot olivat noin 765km plus penkitys sekä pientä pujottelua ja muuta auton kiusaamista TTMK:n tyyppien kanssa :P Maanantaina lorottelis tankin täyteen niin näkee koko reissun kulutuksen. Kardaanin elämöinnille täytyy tehdä jotain, haettava asennot kohilleen. Joutui myös pujottelussa toteamaan sen, ettei ohjautuvuus ole sellainen kuin haluaisin. Eteen 205/55/16 renkaat jäykistämään sivutuntumaa ja aiemminkin mainitut helat taakse.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: TVS - 14.05.2011, 09:50:11
;D
Eilispäivän ajot olivat noin 765km plus penkitys sekä pientä pujottelua ja muuta auton kiusaamista TTMK:n tyyppien kanssa :P Maanantaina lorottelis tankin täyteen niin näkee koko reissun kulutuksen. Kardaanin elämöinnille täytyy tehdä jotain, haettava asennot kohilleen. Joutui myös pujottelussa toteamaan sen, ettei ohjautuvuus ole sellainen kuin haluaisin. Eteen 205/55/16 renkaat jäykistämään sivutuntumaa ja aiemminkin mainitut helat taakse.
Niin etkös sie ollutkaan reissussa varta vasten meitin pujotteluun tulossa? ;D.
Muoks: ilkee ihminen kun ei etes antanu mun ajaa pohjia 142:sella. Tulokset tulee muuten joskus tai jouluna, paiskaan vaikka YV:tä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 14.05.2011, 19:49:13
Sitten ehkä jos ois saanu edes yhden kelvollisen ajan ja tötsätkin kestäneet koskemattomina :I Ei ollu oikein auto ja kuski synkassa keskenään tuommoista varten.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 31.05.2011, 22:54:24
Yllättävän hiljaista pidellyt, en ole edes käynnistänyt autoa em. reissun jälkeen vaan ajellut "pätkällä".

Viime viikolla aloittelin uutta imusarjaa joka on jälleen tein itse, säästinkö - mallinen.
Kannen laippoja poltatin sopuhintaan useamman pari vuotta sitten, joten porasin yhteen pultinreiät ja suurensin imuaukot sopiviksi(kairasin kanteen hieman isommat kanavat aikanaan). Kävin sorvarilta lattarautaa, porasin siihen tarvittavat reiät ja vanhaa imusarjaa mallina käyttäen heppasin laipat keskenään sinnepäin.
Runnerimateriaaliksi valikoitui 2" putki, koska vanhassakin sarjassa käyttämäni kartioputket ovat tähän käyttöön liian jyrkästi supistuvat. Lyhensin tavoitepituuteen ja lyttäsin toisesta päästä muotoa kohdilleen. Suuttimenpesinä käytän samoja kuin aikaisemminkin, eli M12 mutteria sopivasti porattuna.

Tänään muotoilin runnerit sopiviksi, hitsasin paikoilleen ja vinguttelin sisältä ylimääräiset nystyrät pois. Vielä vaatis suuttimienpaikat, bensakiskonjalat, tps:n jalan ja siistimistä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 01.06.2011, 22:07:11
Vielä puuttuu bensakiskon- ja tps:n jalat sekä lisäsiistimistä(tuli vaihteeksi todella isoa saumaa työpaikan vanhalla migillä ::)) maalauksineen. Todella ruma se on ainakin jos ei muuta. Täällä (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/#!cpZZ4QQtppZZ28) päivämäärällä merkityn jälkeen.

Ainiin, soitin Rallyraceen tänään ja alustavasti kyselin iskareista. Ens viikolla laitan tilaukseen jotta saa ajettavuuden kuntoon. Toimitusaika nelisen viikkoa, joten onpahan alusta kunnossa niiltä osin jos ja kun farkku ei liiku ennen kesämiittiä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: mettis - 01.06.2011, 23:27:01
minkä mittasen teit tosta uudesta imusarjasta? jos tekis seuraavaksi kanssa suorilla putkilla olevan imusarjan ajankuluksi..edellisen tein kaartuvilla putkilla http://s68.photobucket.com/albums/i2/metsaranta/volle/?action=view&current=P1020363.jpg
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 01.06.2011, 23:54:10
11cm paikkeilla se on. Kannen laippa on kulmassa putkeen nähden, tein vaan sopivan pyöristyksen alareunaan. Ei pysty tekemään käytettävään tilaan mutkallista putkea, koska on nytkin jo tiukkaa, ettei "kaasarin" kansi hakkaa konepeittoon ja kakkosen imutorvi jarrutehostimeen.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 04.06.2011, 00:30:57
Laitoin imusarjan paikoilleen ja kävin lyhyellä koeajolla, kuvaa en viitsinyt enää ottaa kun itikoita oli niin maanperusteellisen paljon. Ois pitänyt melkein olla mehiläishoitajan asuste päällä laittaessa :P Bensakiskosta lähtevä paluulinja ottaa laturiin kiinni, katsottava päivällä miten tilanteen korjaa. Ajettavuuden suhteen vähän huono tehdä suoraa vertailua koska ei ole kahteen viikkoon tullut tällä ajettua. Koko kierrosalueella imuäänet muuttuivat hieman erilaisiksi.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 05.06.2011, 00:13:34
Käänsin bensakiskonkiinnikkeitä hieman ja nyt laturiin jää väliä viitisen milliä. Ei pahemmin näy kuvassa bensakisko kuvassa (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/141.jpg) kun oli muutoin niin valoisaa.

Suoritin päälipuolisen pesun ja kävin ajamassa vähän enemmän. Login perusteella mappiarvo on täyskaasulla paljon tasaisempi kuin aikaisemmin. Perstuntumalla vetokin on tasaisempaa ja jossain määrin tuntuis paremmalta. Säädin synkkaa, ei paljon kone värise joutokäynnillä ja käykin (http://www.youtube.com/watch?v=EHW_WRiGHCo) ihan kivasti ainakin siihen asti kunnes uudet nokat saa paikoilleen.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 08.06.2011, 22:09:08
Sunnuntaina vaihdoin oikeanpuoleisen vetarin vuotamisen takia ja yksi laipan pultti katkesi kiristäessä kuin tyhjää vaan. Kaivettava jossain välissä pois. Maanantaina paikkasin taas pakosarjaa, tuista huolimatta nelosen putki oli melkein ympäri poikki, kolmonen osittain ja ykkönenkin alapuolelta hieman. Myös yksi tuki oli jo murtunut irti hitsistä. Ja kaikki noin 800km ajon jälkeen. Uskottava vissiin, että tuo muoto ja lämpömuutokset eivät vaan pelaa yksiin. Teen uuden "normaalin mallisen" lähiaikoina.

Eilen koitin katsella voimalinjan suuntausta jotta sais kardaanin värinät pois, muttei ainakaan toistaiseksi ollut mitään hyötyä vaikka tukilaakerin kohta onkin paremmin linjassa. Tänään tilasin RallyRacelta Gazin iskarit, toimitusaika ois kuukauden ja hinta 400e pintaan. Vaihtoehtona ois ollu Spaxin valikoimista "kisashimmatut" säädettävät, joissa sisäänjoustonvaimennus on huomattavasti jäykempi kuin vakio mutta ei säädettävissä. Ois olleet hieman halvemmat, mutta kokeillaan nyt näitä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 09.06.2011, 22:56:36
Kardaanin värinät poistettu osittain. Löysin työpaikan nurkista ristikollisen M47 etupätkän ja purin kardaaninlaippaa myöten osat irti autosta joutuakseni toteamaan, että lootassa on pienempi boori kuin mulla olevissa laipoissa. Jäipä vaihtamatta, mutta tuli huomattua että vanha laippa heiluu akselin päällä. Ollut varmaan mutteri löysällä jossain vaiheessa lootan elämää. Laippaa ei saakaan väljyyden takia suoraan ja se aiheuttaa etupätkässä aika reippaasti heittoa. Sitä myöten tietysti takapätkän etupäähän tulee heittoa.

Otin toisen laipan vanhasta lootasta ja se oli jämäkkä paikoilleen. Nyt näyttäisi puolestaan siltä, että etupätkä tai kumilaippa on hieman kiero. Samassa nopeudessa tulee pintakaasulla edelleen samanlainen vapina. Isommilla nopeuksilla tilanne muuttui niin päin, että vedossa täristää, mutta pintakaasulla, moottorijarrulla tai vapaalla ei yhtään. Koitan huomenna toisella kumilaipalla ja sen jälkeen etupätkällä mikäli muistan oikein ja sellainen nurkissa on.

Vanhasta lootasta otin kannen auki ja syy vaihdekepin vastuksettomuuteen selvisi. Metallimujua oli mennyt siirtäjätangonkuulan väliin ja kiilannut sen jumiin. Onpahan varaloota jos ei muuta, ajettukin vasta luokkaa 440tkm josta varmaan kovimmat vajaa 5000 kilometriä mun käytössä ;D
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 10.06.2011, 23:46:45
En viitsinyt alkaa vatuloimaan kardaanin kanssa vaan vaihdoin vanhan laatikon. Isommilla nopeuksilla värinät ovat pois, mutta pienemmässä vauhdissa tuleva värinä on täysin samanlainen ja poistuu vain vapaalla.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: juhnu-79 - 11.06.2011, 00:34:06
mikä kytkin sulla sielä on?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 11.06.2011, 21:58:13
Tuossahan se lukee pari viestiä ylempänä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 15.06.2011, 20:50:34
Uutta pakosarjaa varten on putket hommattu ja laippakin odottelee Matkahuollossa noutoa.

Nokkia varten tuhosin sarjan hydraulinostimia. Purin sisukset auki, poistin sieltä jousen, takaiskukuulan ja sitä pitävän peltilätkän. Nostimen öljyreiän kohdalta pyyhkäisin pintaa hieman rälläkällä, heppasin umpeen ja hioin tasaiseksi. Testasin vielä irtokannessa jokaisen nostimen liikkuvan vapaasti. Viikonlopulla sain haltuun uusille jousille muokatut jousilautaset ja jousien alle korokepalat. Tulollaan on 8mm lieriösokkia nostimen sisälle joilla passaan venttiilivälykset kohalleen. Kunhan saa ne haltuun, voi alkaa suunnittelemaan nokkienvaihdon ajankohtaa.

Ostin joku aika sitten vinokoneen M90 lootan viallisena siitä tulevan rahinan takia. Sain haltuun viikonlopulla ja avasin maanantaina. Äänen lähde (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/muut/M90laakeri.jpg) löytyi aika helposti ja oli jo alustavasti pääteltävissä ilman laatikon aukaisua. Ulkokooli oli pyörinyt mukana, mutta ainakin vanha istui vielä paikoilleen. Kyseessä siis ulostuloakselin ulompi laakeri heti stefan takana. Uusi laakeri on tilauksessa, hieman eri kulma kartiossa mutta kestää minkä tarvitsee.

Ajatus oli ensin laittaa tinakonelaatikoiden varaosiksi, mutta laakerinvaihdon jälkeen taidan pitää varalla mikäli sattuu eksymään tähän jossain vaiheessa. Voisko olla vedetty laipan mutteri joskus liian tiukkaan kun on noin käynyt? Krymppiholkki oli hieman läjässä ja laippa tiukemmassa kuin muissa vastaan tulleissa M90:ssä. Öljyä oli oikeahko määrä, joten ei ainakaan näillä öljyillä ole pyörinyt kuivana. Akselilla on toinen samanlainen laakeri joka putsauksen ja voitelun jälkeen pyöri normaalisti. Muistikuvan mukaan lootalla on ajettu luokkaa 350tkm.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: janne81 - 15.06.2011, 21:28:44
Varmaan joku vetänyt mutterimopolla niin että pysyy sen laipan.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 17.06.2011, 21:02:18
Jotain semmosta varmaan.

Tänään purin pakosarjan pois ja huomenna ois meininki tehdä uus valmiiksi maalausta myöten. Kollektorin meinasin katkaista vanhasta.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 19.06.2011, 02:04:17
Sarja ois valmis ja etuputken tarvitsemat muutokset myös. Maalaus jäi ajankohtaan sitten joskus, mutta eipä tuo miksikään mene. Lämpösuojanauhaa käärästävä öljynsuodattimen ja runkopalkin kohdalle. Teinkin 4-2-1, koska 4-1 olisi ollut turhan ahdas mahduttaa pois paikoiltaan. Nytkin jää ihan liikaa tilaa runkopalkinkanttiin. Lähtökartiota en jaksanut alkaa tekemään uutta joten otin vanhasta. Puolan lämpösuojaan porasin uuden reiän jotta asennon sai paremmin nykyistä lämmontulosuuntaa kohti.

Kuvat tästä (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/?action=view&current=142.jpg) eteenpäin. Nyt jää paljon tyhjää tilaa oikealle puolen.

Imupuolta vaivauduin nyt vasta mittailemaan tarkemmin ja pituutta täytyy muuttaa jotta toiminnan saa paremmaksi.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: skebazu - 19.06.2011, 14:31:06
piruvie ku on ahtaan näköistä, melkoisen tarkkana on saanut olla  ;)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 19.06.2011, 22:35:52
Niin pitkään on tarpeeksi tilaa kun osat ei ota kiinni toisiinsa ja osat saa paikoilleen/pois ilman "vippaskonsteja" ;)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: skebazu - 19.06.2011, 22:37:42
Niin pitkään on tarpeeksi tilaa kun osat ei ota kiinni toisiinsa ja osat saa paikoilleen/pois ilman "vippaskonsteja" ;)

kiikkaako tuo kone kiihdyttäessä kuinka paljon että ottaako sitten pakosarja tuohon runkopalkkiin  ::)

E: jos ottaa niin vähän, eikä haittaa
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 19.06.2011, 22:50:20
Sivutuki on edelleen käytössä kuten viimeisestä kuvasta voi nähdä, eli ei pahemmin. Eikä ainakaan koeajolla kuulunut epäilyttäviä pärinöitä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 23.06.2011, 20:21:31
Lieriösokat sain haltuun tänään, mutta saako juhannuksen aikaan mitään aikaiseksi pihalla jää nähtäväksi. Takaiskareiden kaveriksi Rallyracelta tulee myös uretaanit reaktiotankoihin sekä takatukivarsien isot. Josko niillä sais perän elämisen rauhoittumaan. On tullut mietittyä myös ohuen takavakaajan laittoa.

Rengaspuolelle tulee päivitystä. Tilasin Camskillilta 205/50/16 Falken (http://camskill.co.uk/products.php?plid=m62b0s300p6195) FK452 sarjan. Eroa Rengasonlineen vaivaiset 80e. Nykyinen 205/55/16 on hieman liian korkea eteen, ottaa hieman kiinni paikkoihin enemmän kääntäessä, eikä taaksekaan viitsi isompaa rengasta jättää kun etukeno on jo kohtalainen. Ja todennäköisesti keula pikkaisen tippuu kunhan jouset vähän aikaa paikallaan ovat. Lisäksi renkaan runko on tietenkin jämäkämpi sivuttain.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 28.06.2011, 00:11:47
Aloittelin nokkien vaihtoa, purin vanhat kamppeet pois ja vaihdoin puolet jousista sekä ohjurinkumeista. Kävin päivemmällä Kuuranteen luona puristuttamassa vakiota sekä tulevaa tuplajousta ja samalla puristuksella tupla on hieman jäykempi kuten pitikin. Sen lisäksi laitoin vielä 1,5mm aluslevyn, joten eiköhän näillä pärjätä. Jouset on Kent Camsin Fordin kenttiläisiin koneisiin tarkoitetut, malliltaan VS7. Vaativat ylälautaseen pienen muutoksen, muuten menevät suoraan paikoilleen.

Josko tänään sais töiden jälkeen vaihdettua loputkin ja venttiilivälykset sille seinälle kun sopivaa keliäkin tuntuis olevan. Sen verran on kone takana ja ylhäällä, että venttiilikopan sekä imunokan taaimman laakeripukin irrotusta varten piti tunkata laatikosta hieman. Muutoin jäivät rintapellissä olevan huulloksen taakse.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 28.06.2011, 23:17:56
Ohjurinkumit ja venajouset vaihdettu. Kumeihin hyvä työkalu oli tulpanjohtopihdit. Sen verran tuli mutkia matkaan, että yksi lukko hyppäsi imupuolen keskimmäisen kannenpultin vieressä olevaan öljynpaluureikään. Otettava pienempi magneettivarsi lainaan töistä josko sillä sais ongittua tai sitten se on varmaan mennyt suoraan öljypohjaan ja tulee vastaan öljyt pois laskiessa. Tai sitten jäi apuakselin kohille asumaan.

Venttiilivälyksien suhteen mittasin välykset nokat ja nostimet paikoillaan ja laskin välikappaleiden tarvittavat pituudet. Huomenna lyhentelis sopiviksi. Rakenne on sinällänsä yksinkertainen, mutta säädettävyys vähän työläs. Eipä tartte sentäs kovin usein säädellä.

Pari kuvaa tästä (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/?action=view&current=149.jpg) eteenpäin sisältäen hienon tein itse ja säästin jousenpainintyökalun ::)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: mista - 29.06.2011, 17:01:50
Kätsy työkalu. Paineilmaa tulpanreijästä sylinteriin pitämään venttiili ylhäällä?

Mitäs jouset muuten kustansi? Olis tuo oma 16V kansi oottamassa jousitusta..
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 29.06.2011, 23:29:58
Juu, paineilmaa pyttyyn ja sitä ennen tietysti mäntä ylös jottei venttiili karkaa niin kauas jos paine loppuu yht'äkkiä. Jousien hintaa ja saatavuutta kannattaa kysyä Petriltä ;)

Nyt ois vasta pakonokan välyksistä puolet säädetty, on se vaan kovin hidasta. Joutui lyhentämään tappeja jonkun verran että sai välyksen kohilleen ja yksi meni liian lyhyeksi. Nyt on sentäs tarkat mitat loppuja ja imupuolta varten. Huomenna sais luvan olla käynnissä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 30.06.2011, 23:36:38
Välykset säädetty ja koeajoa suoritettu. Venttiilikoneisto ei pidä ylimääräisiä napseita ja ainakin ylös tuli lisää vetoa. Ensimmäisen kerran 242:n ja remmiahtimen jälkeen kävi edes päälle 7000rpm kierroksilla ;D Aikaisemmin ei kannattanut yli 6000rpm edes kierrättää. Nostin rajoittimen 7300 -> 7500. Alhaalla ja joutokäynnin tuntumassa madellessa tuntuisi pelaavan aika normaalisti.

Nokkien ajoitus on ihan se mitä vakiot nokkapyörät antavat, enkä niitä sen tarkemmin edes katsellut. Tuntuis kuitenkin pelaavan. Jossain vaiheessa hommattava säädettävät nokkapyörät tai muokattava vakiot sopiviksi. Kuitenkin vielä imupuolen lyhennys edessä huomenna(uusi putsari tuli tänään) joten koneen käytöksen pitäis muuttua lisää. Pakoäänet voimistuivat aika rutkasti, tarttee parantaa vaimennusta putkistossa.

Koitettava pakertaa huomenna vielä minkä ehtii. Lauantai menee Oldtimer Runissa, sunnuntaina leväytän "pätkän" ulkoisia koritöitä varten ja siinä riittää hommaa varmasti hyvin lähelle kesämiittiä.

Ainiin. Öljypaluureikään tippunutta lukkoa koitin pienellä magneettivarrella onkia eilen, mutta pää ylsi jo öljypintaan asti eikä lukkoa löytynyt. Joten se uiskentelee siellä siihen asti kunnes lasken öljyt pois. Onneksi irtolukkoja on niin sai toisen tilalle.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 01.07.2011, 19:39:43
Imupuolen muuttaminen lykkääntyi, koska Pipercrossin taustalevyllinen yhtenäinen putsari ei mahdu paikoilleen. Ottaisi kiinni konepeittoon ja menisi hyvin lähellä jarrutehostinta, joutuis varmaan painamaan putsarin tukiverkkoa hieman littuun. Pohjalevy C6061 46mm rei'ill' ja 120mm runkojen välisellä reikäjaolla sekä putsari C6001 (http://www.regals-motorsport.co.uk/images/417.jpg) ois siis jouten avaamattomissa paketeissa jos jotakuta kiinnostaa ;)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Veksi - 01.07.2011, 19:57:37
Voin lainata yhtä säädettävää nokkapyörää niin voit sen perusteella tehdä vakiosta sopivan.
Loukkaantumisen takia omat rojektit jäissä ja tekijä päis...
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 06.07.2011, 22:35:07
No, kattelee sitä ajotusta sitten kunhan ehtii.

Renkaat tulivat eilen ja tänään kävin töissä pyöräyttämässä ne vanteelle. Etuputken linjaus tuli näköjään tehtyä aika alas pakosarjanvaihdon yhteydessä, täytyy muuttaa lähemmäs pohjaa. Vielä jos perää tiputtaa jossain välissä pikkasen niin sitä suuremmalla syyllä. Nyt sillä kyntää todella helposti.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 07.07.2011, 00:11:22
Kävin vähän enemmän tunnustelemassa renkaita ja jarrutkin sai paremmin lämpimäksi. Renkaat tuntuvat käypäsiltä ja melukin(sen mitä siitä pystyy imu- ja pakoäänien yli kuulemaan) vähäiseltä. Tuntuis kovasti siltä että kaikki takapään värinät hävisivät ainakin toistaiseksi renkaan vaihdolla. Oiskohan ollut runkovika toisessa takarenkaassa? Etupalat eivät vakuuta lämmettyään tahtoo pito heiketä, tiedä sitten vaatisko oikein reilusti lämpimäksi, muutoin normaalissa ajossa toimivat. Otettava Botnialle vanhat Ferodot matkaan jos EBC:t osoittautuvat toimimattomiksi.

Kone tuntuis kohtuu virkeältä yläkierroksilla. Lähtee se reilusti paremmin kuin ennen nokkien vaihtoa, eiköhän siihenkin sais parannusta jonkin verran ajoituksella :P
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 15.07.2011, 01:31:39
Viime perjantaina katkesi kaasuvaijeri polkimen luota ihan juuresta. Laitoin tilalle D24 vaijerin ja nyt kun mutkat ovat loivempia on vaijerikin herkkäliikkeisempi.

Eilen puuhastelin vähän ja annoin pätkän maalien samalla asettua kunnolla. Koneeseen vaihdoin Liqui Moly 10W-60 öljyt, tarkastin jakohihnan kireyden, vaihdoin laturinhihnan, takapäähän reaktiotankoihin ja alatukivarsiin uretaanihelat sekä isomman takapöntön (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/152.jpg). Iskarit eivät vielä Suomeen ehtineet, joten hommasin uretaanit kuitenkin. Tuntuis vaeltelu rauhoittuneen. Takapöntön pituus kasvoi reilu 10cm ja pakoäänet palautuivat aika lähelle sitä missä olivat ennen nokkien vaihtoa. Eli ihan sopiviksi. Etuputken nosto onnistui pienellä putken käännöllä.

Saapa nähdä ehtiikö tänään vielä tekemään boksiin kiekkamittarilähdön. Pitänyt tehdä jo pitkään, mutta eihän se haittais jos ois käytössä. Riippuu ihan miten saa pätkää edistettyä tästä (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/740%206d%20-88/Peltihommat/184.jpg) kuosista ajokelpoiseksi.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 18.07.2011, 00:50:36
Hieman sunnuntain puolelle meni paluu Botnialta. Siellä ilmeni kaikenlaista pientä laittoa, mutta perustaltaan kone pelas hyvin ja alustakin toimii. Helkutin liukasta vaan oli takarenkaiden osalta jos rata oli yhtään märkä ::)

Ensinnäkin tuli todettua, etteivät Yellowstuffit toimi alkuunkaan ainakaan vakiolevyjen kanssa. Vähän lämpöä ja pito häviää. Vaihdoin eteen vanhat DS3000 ja toimivat hienosti. Connyn kanssa juttelin asiasta ja ilmeni, että sillä on V40:ssä myös Yellowstuffit eikä samanlaista ongelmaa ole vaan jarrut pitävät hyvin. Voisiko olla vaikutusta, että käytössä on uritetut jarrulevyt?
Jarrujen jäähdytys vaan on huonontunut sisälokarien peittäessä puskurin kiinnikerautojen kautta tulevan ilman reitin ja peltivanteiden myötä. Arviolta 6-7 kierroksen kohdalla alkaa jarruneste kiehumaan ja vaatii 2-3 rauhallista kierrosta jäähdyttelyyn jolloin tuntuma palautuu. Helppo verrata viime vuoteen jolloin sää oli samankaltainen ja pystyi ajamaan kymmenenkin kierrosta ja yhden rauhallisen, eikä neste keittänyt. Enshätään teen reiät sisälokareihin ilmaa varten ja vaihdan uudet nesteet.

Joku(kuka tunnistaa itsensä?) sanoi varikolla konehuonetta tutkaillessa, että yksi pakosarjan pultti on tippumaisillaan. Takimmainen pultti oli tullut vähän yli puoliksi ulos ja siitä yksi eteenpäin oli hieman löystynyt. Muut sekä alarivissä olevat mutterit olivat tiukassa. Ensimmäinen kerta kun itselle tulee vastaan vaparisarjassa pulttien/mutterien löystymistä. Tarkkailtava tilannetta.

Toinen ilmanputsareista tuli tuhottua, koska bensaletkua kiskon päästä lyhentäessä otin ne irti ja jotain siinä sitten hömmäillessä jäivät koneen päälle. Se sitten suoritti radalla siirtymän pakosarjan väliin ja poltti itsensä. Vanhat putsarit jätin varastoon, joten pestävä toinen ja laitettava tilalle. Pidempäänkin olis voinut odotella radan kuivumista, jotta ois päässyt kunnolla koittamaan kuivalla, mutta tuli huomattua, että bensakisko vuotaa etummaisen kiinnikepisteen kohdalta. Lorottamalla ja kaikki suoraan alaspäin eikä onneksi edes startin päälle. Paluumatkalla siihen saatiin korjaus kun Hauting ystävällisesti juotti hopealla umpeen. Juottamista varten kiskoa irrottaessa katselin, että on tullut kiristettyä tuet huolimattomasti ja etummainen on vääntänyt kiskon kiinnikettä. Siinähän se syykin on murtumiseen.

Samalla tuli huomattua syy oikealta puolen joutokäynnillä kuuluvaan kolkotteluun jonka luulin tulevan pakoputkesta. Koneen vinotuen pultti on korkannut kannesta. Eipä tosin voi odottaa ihmeitä M8 pultin kierteen kestolta kun kone 242:ssakin ollessaan teki välillä aika voimakkaita vastapotkuja startatessa. M10 kierrettä tilalle, eiköhän tilanne korjaannu taas.

Lukko on jo jonkun aikaa kolkottanut paikaltaan lähtiessä tiukoissa käännöksissä jos vetoa on yhtään päällä. Uretaanihelojen vaihdon jälkeen hiljaisessa vauhdissa terävästi vetoa pumppaillessa saa kuulumaan kolahduksen myös. Muutoin toimii kuten pitää eikä mölyä. Radalla käynnin jälkeen tuntuu että mölyäminen tiukoissa käännöksissä lisääntyi.

Arviolta ajoa tuli 820km plus radalla pyörimiset, pari kertaa kirjaimellisestikin. Kulutus rauhallisella menomatkalla oli noin 11,4l/100km. Rata-ajelu ja osa paluumatkasta vuotavalla kiskolla tuotti kulutukseksi vaivaiset 22l/100km ;D Loput paluumatkasta on vielä mittaamatta. Aika paljon tuntuu vaikuttavan 5-10 astetta viileämpi ulkoilma sekä kosteuden lisääntyminen koneen vetoon.

Jotain incaria on märältä, tullee näkyville kunhan saa ite ensin kateltua ja saksittua.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: JuHaU - 18.07.2011, 01:05:11
Lankulle pointzit taas asenteesta. Kiitettävä ajosuoritus paikalle ja kotiin vielä samoilla silmillä. Radallakaan ei sääliä tunnettu. Kaiken kukkuraksi vielä perusteellinen kertomus päiväkirjaan.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: h4nkki - 18.07.2011, 07:47:28
Mahtavaa menoa radalla, huomaa ettei olla ensikertalaisia!!  P>
Vapareista mahtavin äänimaailma, ja taisipa nopeuskin olla.. ;)
Tulitko katsoneeksi, paljonko tuli ratakilometrejä?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 19.07.2011, 00:28:07
Ajamaanhan sinne tuli lähdettyä eikä säästelemään :)

Ei parilla ekalla ajokerralla, eli justiinsa kuivalla, tullut pidettyä Racechronoa päällä, joten jäi niiltä kierrosajat ja näkemättä nyt kun latasin luuriin rataprofiilin. Ois saanut jotain verrokkia viime vuoteen. Ei ainakaan ajolinjat olleet nyt paremmat kuin silloinkaan :P Märällä kikkaillessa pari-kolme kierrosta meni huimaan 1.43 kohille. Racechronoon kertyneen matkan perusteella voisi veikata ratakilometrien olevan 55km paikkeilla plusmiinus jotain.

Tuolla ei tarvitse(pysty järkevästi käyttämään) kuin 3. ja 4. vaihteita ja mutkissa tiputaan ikävästi just kolmosen vetoalueelta pois nykyisillä nokkien säädöillä. Sais kuivalla irtoamaan aika paljon paremmin jos vetäis kunnolla alempaa. Sit sais jo vähän paremmin vauhdintuntuakin :P

Harmi että jäi pääsuoralta video ottamatta ulkoa, piti ottaa juuri ennen kuin bensakiskon vuoto tuli ilmi. Ainoa paikka jossa kuullut ulkoa äänet on Volvokerhon penkkipäivässä Harisella ja sekin tietysti sisätiloissa ja vanhoilla palikoilla. Ainakin sisälle imuäänet ja kierrosten kasvaessa moottorin melu hoitavat suurimman osan äänistä. Jos ois ollut vanha takapönttö niin ois ollut melkein toistepäin.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 21.07.2011, 01:55:56
Jotain epämäärästä ajelua (http://www.youtube.com/watch?v=zkfzlb_KyP0) märällä. Meinaa mennä (kytkemättömien)mittarien suuntaan kuva välillä, mutta ainakin itelle äänet on ne mielenkiintosemmat. Ois saatava sitten joskus aikaiseksi tellinki kameralle.

Ei ois haitannut yhtään jos mutkissa ois voinu tarjota kaasuakin ilman välitöntä pidon menetystä ;D Ja toisaalta kun ei läppärungoilla toimi osakaasun ja täyskaasun välissä mappiohjauksella.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: h4nkki - 21.07.2011, 07:12:31
Helmi säveliä.  S* Liukasta näky olevan. Mä kävin kans pari kierrosta pyörähtämässä sateen aikana, ja yllätyin kuinka liukasta oli..  :P
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: puppet - 21.07.2011, 15:23:43
Helmi säveliä.  S* Liukasta näky olevan. Mä kävin kans pari kierrosta pyörähtämässä sateen aikana, ja yllätyin kuinka liukasta oli..  :P
Samaa mieltä saundien suhteen  8)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 26.08.2011, 01:33:02
Eipä ole pahemmin tullut ajeltua kesämiitin jälkeen tällä. Enimmäkseen seissyt pihassa, mutta eilen tuli kaikkea touhuttua. Vaihdoin jarrunesteet ja nyt poljintuntuma on sellainen kuin pitääkin. Peräöljyt vaihdoin myös, nyt tuli Sunocon lukkoperäöljyä. Lyhyt konsultaatio perän ääntelystä tuotti tuloksen ettei kannata olla huolissaan, joten ei olla sitten ja kengitään kuten huomista ei olisikaan :P Camberia pienensin jonkun verran, hieman oli syönyt enemmän renkaan sisälaitaa mutta hyvin vähän. Ehkä camberia oli liikaa, nyt ohjaustuntuma on parempi. Moottorin sivutuen reikään tein kanteen M10 kierteen ja kiinnitin tuen paikoilleen. Vanha M8 pultti oli ehkä myös hitusen lyhyt joka helpotti korkkaamista. Eiköhän se nyt kestä.

Nokka-akseleihin sain alkuviikosta viimeinkin ajoitusarvot ja eilen sai nekin kohdalleen Kuuranteen heittokelloilla ja neuvonnalla. Samalla vaihdoin uuden jakohihnan. Nyt imu on 4mm ja pako 3,6mm auki YKK:ssa. Koneen käytös muuttui huomattavasti mukavammaksi ja herkemmäksi. Käynti on tasaisempaa, veto parempaa alakierroksilla ja varsinkin keskialueella kuulostaa/vaikuttaa paljon pakottamattomammalta. Edelleen vedossa tapahtuu selvä parannus tietyillä kierroksilla, mutta ero sillä kohtaa pieneni jonkin verran.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 27.08.2011, 16:18:09
Viimeinkin on kiekkamittari paikallaan ja toiminnassa. Näyttää 200rpm liian vähän megaan verrattuna, mutta eipä tuo haittaa. Vanha auton mukana tullut laatumittari niin pitihän se käyttää kun sopii kojelaudan päälle just ;D Ja tuosta varmaan saa siirrettyä viisariakin jos purkaa haluaa. Epämääräinen kuva (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/10.jpg).

Kävin polkemassa lisää ja on se vaan niin eri luontoinen nyt :3/4 jättää sen: Pienellä kaasulla aivasteluherkkyys väheni reilusti ym.

Ratin joutuu vaihtamaan jossain vaiheessa laadukkaampaan, kehä on jo nyt yläreunasta irti rungosta.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: leka - 27.08.2011, 20:12:49
 :) Laatumittari on!
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 30.08.2011, 23:54:35
Etuspoileri on ollut toissijaisella listalla jonkin aikaa ja tänään aloitin sen väsäämisen. Hallussa ollut johonkin tehty peltinen etuspoileri sai rälläkkää ja hitsiä kun lyhensin sen sopivammaksi. Menin ja hitsasin sen vielä keulapalan alakanttiin kiinnikin. Päädyt on muotoiltava leveämmiksi, jotta spoileri ei näytä niin hölmöltä kuin nyt (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/11.jpg). Toki sinkkisprayta parempi maalikin muuttaa ulkonäköä kummasti :P Toisaalta tuon tyylisiä spoilereita en muista nähneeni oikein yhtään jotka istuisivat nätisti keulaan.

Päätarkoitus kuitenkin täyttyy eli ilmaa menee vähemmän konehuoneeseen ja auton alle eikä konepeitto ei yritä enää lähteä lentoon. Reiät jätän auki jotta jarruille tulee edes hieman ilmaa puskurirautojen aukkojen lisäksi.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 01.09.2011, 22:29:06
Alustan kumihelojen korvaaminen etenee hiljalleen. Eilen tuli etuylätukivarsiin uretaanit(taas kun halvalla sai) ja painelin tänään paikoilleen. Vaihdoin samalla ns. paremmat tarvikepalat eteen. Koitettava vissiin vielä vetästä etulevyjen pinta fiiberilaikalla. Äkkiseltään tuntuu että niissä ois pinta hieman lasittunut, koska jarrujen käyttäytyminen ei kummoisesti muuttunut. Jo lyhyessäkin voimallisemmassa jarrutuksessa tuntuu pito häviävän.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 03.09.2011, 01:10:13
Jatkoin etuspoilerin päitä, vedin 189 valkeaa päälle ja värisävy on ainakin sinnepäin. On se paremman näköinen kuin aikaisemminkin, muttei vieläkään oikein sellainen kuin haluaisin. Tarvitsee siis mallailla lisää jossain vaiheessa ja maalata kunnolla.

Etulevyt hinkkasin molemmin puolin fiiberilaikalla ja pito parani selvästi. Vaatisivat varmaan pienen koneistuksen jotta toimis täysin kunnolla. Varmaan laitettava vanhat etulevyt kokeilun vuoksi huomenna. Kameralle tein pikaisesti penkkien selkänojiin kiinnittyvän telineen. Korkeus on kohillaan, mutta apukuskin penkki taitaa tyhjillään väristä ajossa sen verran että kuva menee vähän suttuiseksi.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Kupru - 03.09.2011, 09:40:47
Kait sulla on kilpakäyttöön tehtyä jarrunestettä? kiehumispiste on paljon korkeampi kuin normi litkuissa. Vedä jäähdytysilma putket jarruille, jeesaa paljon.
Ja täytyy munkin mainita koneen saundeista Botniaringin pääsuoralla: P> tuli aivan -90 luvun alun M3 A-ryhmän rata Bemut mieleen,  saakelin hienot saundit!
Kyllä vapari on kone!
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Coma - 03.09.2011, 20:53:26
oliko tämä tänään lpr ilmailupäivillä ?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 04.09.2011, 00:10:29
Kait sulla on kilpakäyttöön tehtyä jarrunestettä?
En ole vielä kertaakaan kaivannut radalla moista. Tuntuu, että Botnialla EBC:n palat lasittivat levyt, kuitenkin jokunen kierros niillä tuli sinniteltyä. Sen jälkeen ei tarvitsekaan ihmetellä miksi pitoa ei tahdo oikein olla ja kuumuvatkin enemmän. Levyjen uritus ois varmaan parantanut toimintaa Yellowstuffien kanssa.

oliko tämä tänään lpr ilmailupäivillä ?
Tulihan siellä käytyä yksi veto ajamassa märällä, ei oma aikataulu riittänyt toiseen. Etuspoileri ajoi kyllä asiansa loistavasti konepeiton suhteen. Liikkeellepääsy oli vähän heikkoa, mutta muuten ihan jees. Loppunopeuden suhteen tavoite täyttyi just eikä melkein eli 201km/h maililla. Varttimailiaika vaatimattomat 14.98s.
Megan logi näköjään katkes heti alkuunsa jostain syystä niin ei näe vaihtokohtia sen tarkemmin, jossain 7200-7500 välimaastossa kuitenkin. Kone tuntui äänen puolesta hönkäilevän hyvin ja seos 12.5 tienoilla sen verran mitä ehti sitä apparin jalkatilassa olleesta läppäristä vilkuilemaan(en saanut aikaiseksi kytkeä vieläkään kojelautaan Innovaten näyttöä toimimaan) :P Jonkinsorttinen incar (http://www.youtube.com/watch?v=vTZkmSGyAm8). Ei oikein ehtinyt loota mukaan 1->2 vaihtoon.

Nyt kun tuli ensimmäisen kerran katsottua keulaa hieman kauempaa päivänvalolla, täytyy sanoa ettei spoileria tarvitse alkaa heti muuttamaan mihinkään. Näyttäs sopivan aika hyvin. Otettava vaan foto siitä vielä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 04.09.2011, 12:07:32
Nappasin pari kuvaa keulasta. Suoraan edestä katottuna näyttää kyllä sopivalta omaan makuun. Tästä (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/?action=view&current=12.jpg) eteenpäin.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: VT86 - 04.09.2011, 12:15:28
Nappasin pari kuvaa keulasta. Suoraan edestä katottuna näyttää kyllä sopivalta omaan makuun. Tästä (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/?action=view&current=12.jpg) eteenpäin.

näyttää hyvältä :)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: JONE^ - 04.09.2011, 12:38:09
hyvin se vaparikin menee maililla. tuli oltuu kuskina ko tapahtumassa.

taitaa olla n 200hp ku menee samaan ku oma t4 maililla.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 04.09.2011, 13:18:26
Muista ottaa huomioon, että 140:ssä on "hieman" huonompi aerodynamiikka kuin x40:ssä :P Oli mielessä oisko pitäny peittää maskista vähintään puolet, siinä on niin iso aukko haukkaamassa ilmaa. Jos ois ollu aikaa useampaan vetoon niin ois voinu kokeilla.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: AtAi - 04.09.2011, 13:35:18
En ole vielä kertaakaan kaivannut radalla moista. Tuntuu, että Botnialla EBC:n palat lasittivat levyt, kuitenkin jokunen kierros niillä tuli sinniteltyä. Sen jälkeen ei tarvitsekaan ihmetellä miksi pitoa ei tahdo oikein olla ja kuumuvatkin enemmän. Levyjen uritus ois varmaan parantanut toimintaa Yellowstuffien kanssa.
Kokeile ihmeessä ennemmin Ferodoja radalla, toimivat huomattavasti paremmin mitä EBCt.(yks teamimme ukko sitikassaan koittanu 2sortin ebctä ja yhen rata-ajelun jälkeen kummastakin vaihtanu takas ferodoihin.)
Perus SL Ferodoillakin tulee toimeen, jos rata-ajossa riittää että palat kestää 3tuntia, sitten jos enemmän meinaa rataa kiertää niin jotain ökympää palaa, valikoimaa on.

Niinhän DS3000 vaihdoin Botnialla sen jälkeen kun tuli todettua ettei ainakaan normilevyllä Yellow:t toimi tuossa, kuten ratapäivän jälkeen kirjoitin :)
Mää kattelen vaan kuvia ku ne on niin hienoja....  :buck2:
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 04.09.2011, 13:50:24
Niinhän DS3000 vaihdoin Botnialla sen jälkeen kun tuli todettua ettei ainakaan normilevyllä Yellow:t toimi tuossa, kuten ratapäivän jälkeen kirjoitin :)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 05.09.2011, 22:49:54
Puristussuhteen nosto parilla pykälällä on pyörinyt mielessä muutaman päivän ja helpoimmalla siitä selviää kun vaihtaa normaalipituiset veivit ja madaltaa männänlaen reunat sopiviksi sekä syventää venttiilikolot. Pientä spekulointia on käyty vakioiden 13mm veivien kierroskestävyydestä ja ne joutunee jättämään väliin vaikka se ois kaikkein halvin tapa. Oletettavasti on hommattava toinen sarja H-profiileita ja sitä myöten nykyiset vois kaupata pois. Samalla kun vaihtaa kamppeet on hyvä suorittaa tarkastus laakereille, vanhat männänrenkaat jäävät koska öljyä kone ei hukkaa yhtään.
Meinasin valkata hyllystä parhaimman kuntoiset 16v männät, teettää niihin muutokset valmiiksi ja laittaa veivit(mitkä nyt sitten tulevatkaan) paikoilleen. Alakertaa avatessa voi heittää kamppeet suoraan sisään ja homma on valmis ilman pitkää odottelua.

Suuttimien kulmaa imusarjassa on muutettava, tulivat liian pystyyn joten pienellä läpänavautumalla sumuttavat kanavan vastaseinään. Pisaroituminen taas puolestaan aiheuttaa pientä nyhtämistä pintakaasulla ajaessa, yms.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: TPK1980 - 11.09.2011, 19:32:29
Nappasin pari kuvaa keulasta. Suoraan edestä katottuna näyttää kyllä sopivalta omaan makuun. Tästä (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/?action=view&current=12.jpg) eteenpäin.
Ihan jees.
Vielä jos vetäis vähän tota punaista raidan spoilerin alalaitaan ja siitä vähän jos kohottais sitä raitaa noille sivuille niin vois olla ehkä vieläkin nätimpi.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 11.09.2011, 23:08:48
Mielessä oli, mutta kokovalkea keula saa näyttämään hieman massiivisemmalta kuin onkaan joka tässä tapauksessa on hyvä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: o_j - 11.09.2011, 23:42:58
Hyvän näkönen toi spoileri, mutta ennenkaikkee noi äänet on sykähdyttävät! S*
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 16.09.2011, 01:19:10
Kyllähän ne on ihan jees. Sinällänsä sopivat taajuudetkin ettei ainakaan itteä häiritse pidemmälläkään matkalla :)

Eilisilta meni uusien iskarien parissa pakertaessa. Takaiskareissa ei pientä hienosäätöä kummempia. Nyt takajouset istuvat kupeissa kunnolla, vakiopituisilla olivat hilkulla mennä niistä ohi(kuvat). Edessä aikaa menikin enemmän. Koska Gazilla ei ole mallistossa 140 suoraan käypiä iskareita, sain Rallyracelta mukaan alapäihin haluttuun kokoon sorvatut tapit ja muokkasin ne sopiviksi. Tarvitsi vain tuupata alkuperäiset holkit pois. Halusin pidemmät tapit jotta päät eivät jää avoimiksi kuten vakioissa. Kuvissa näkyviä prikkoja en vielä laittanut, katsotaan miten iskarit liikehtivät.

Etuskarit olivat jonkin verran pidemmät kuin olin ajatellut, liekö käynyt joku kommunikaatiokatkos ja olen ilmoittanut mitan väärin. Mutta kyllä ne sinne sai sen puoleen. Piti vaan väsätä McPherson-iskarin pohjauskumista pidempi ylempi pohjauskumi jotteivat jouset karkaa paikoiltaan nostaessa. Lisäksi iskari ei mahdu paksun runkonsa takia suoraan alatukivarren läpi vaan tukivarsi pitää irrottaa pallosta. Nyt iskarin alatappin ja tukivarren välissä on pari prikkaa ja säätöruuvi on turhan lähellä kiinnikepultin vastamutteria. Otettava prikat pois kunhan joutaa.

Tuntui että sai säätää aika paljon ennen kuin alkoivat jäykistymään. Ois käytävä kuivalla koittamassa monttuisemmalla tiellä jotta sais kunnolla tuntumaa miten käyttäytyy heitoissa, mutta alustavan ajelun perusteella mentiin parempaan päin rutkasti. Naksun-pari tiukempaan vois varmaan säätää keulaa ainakin ja perää ehkä naksun. Kaikki pystyy säätämään auto alhaalla, edessä kunhan kääntää pyörät ääriasentoon. Hinnaksi jäi kierrokselle ~400e kuluineen.

Kuvei tästä (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/?action=view&current=15.jpg) eteenpäin.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 17.09.2011, 01:09:21
Oikean etujousen asentoa piti korjata, otti syvissä joustoissa kiinni etupalkkiin, prikat saivat jäädä toistaiseksi alatukivarren ja etuiskarinalapään väliin, enkä vielä säätänyt iskareitakaan yhtään. Tuntuivat jäykistyneen ajon myötä vähän lisää. Poikkesin pienemmällä tiellä jossa on sopivia heittoja ja tuntus niiden suhteen oikein hyvältä. Alusta ei tee ylimääräisiä liikkeitä pompuissa, mutta keulan ja perän keskenäinen tasapaino ei ole ihan kohilllaan. Joko keulaa ois hieman löysättävä tai perää tiukattava. Radalla pyörittelyä kaipais vaan ja katselin juuri, että tänään ja huomenna ois Motoparkissa melupäivä. Siellä vois mahdollisesti käydä koittamassa miten käyttäytyy jos vaan sää suosisi.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 19.09.2011, 00:21:15
242:sta varten hommatut Geminit saivat lähteä, koska vastaan tuli satsi Polariksia. Siistit, maalattu joskus uudestaan mielestäni vaaleammalla sävyllä. Yhteen vanteeseen on pieni kopsu tullut, mutta ei mitään merkittävää. Käänsin päälle lopuillaan olevat 225/45 kumit(helkutin liukkaat kylmällä ja kuivalla asfaltilla) ja omaan makuun nyt on ulkonäkö jälleen pykälän parempaan suuntaan. Pyörien paino tuolla yhdistelmällä on samaa luokkaa tai jopa hieman pienempi kuin 205/50/16 Falkeneilla ja peltivanteilla. Kevväämmällä hommattava eteen 215/45 jotta saa lisää joustovaraa, eikä raapis kääntäessä sisälokariin. Taakse sitten 225/45. Heikko kuva (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/24.jpg?t=1316379567) hämärässä, tosin hämärä on kuvaajakin. Huomenna koittas saada otettua valosalla.

Ohjaussimpukan vaihdoin paremman toivossa ja tuntus onnistuneen. Vanha vuoti öljytkin pihalle aika äkkiä. Parani reagointi ohjaukseen rutkasti varsinkin keskialueella vaihdon myötä kun vertaa vanhaan ja aikaisemmin olleisiin 17" pyöriin. Vaatii hieman totuttelua jopa.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: volvere - 19.09.2011, 00:36:43
On ne Polarikset aina vaan komeat vaikka minkä auton alla ja hyvin käy kyllä 142:seenkin!  ;)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 19.09.2011, 00:57:47
Ei nekään ihan kaikkiin sovi, mutta tuo vaalea sävy istuu kyllä hyvin tähän. Voi jälleen vetää yhden orkkis takavedon vannemallin yli jota ei ole ollu hallussa :)

Nyt ei suurempia remontteja olekaan tiedossa kuin puristussuhteen nosto. Männistä pitäis pystyä ottamaan tarpeeksi, joten ennen talviteloille laittoa vois sekin onnistua.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: mista - 19.09.2011, 09:07:29
Nyt se on niiin hieno kun voi olla. Nuo vanteet kruunaa kyllä kokonaisuuden. Onneksi olkoon hankinnasta.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: VT86 - 19.09.2011, 09:42:38
Nehä on ko tehty 142:een :)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 20.09.2011, 00:16:04
Aamulla otin parit kuvat lisää ja kyllä se on nyt :pomo:

(http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/43.jpg)

Tästä (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/?action=view&current=40.jpg) eteenpäin tuo ja muut otokset aamulta.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Huikkoster - 20.09.2011, 01:37:39
Mitäs jos tuo lippa lähtisi tuosta heti valojen alla olevien aukkojen alapuolelta? Oletko kokeillut miltä näyttäisi? :P
Erottuu joukosta hyvällä tavalla ;)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 20.09.2011, 22:45:28
Enpä ole testaillut, ihan alas sen ajattelin alunperinkin eikä mielikuvaharjoittelun mukaan ylemmäs kannattas laittaa ollenkaan. Esim. R-Sport spoikat ovat mielestäni turhan tylyn näköisiä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 01.10.2011, 02:19:48
Melkein viikon seissyt joutilaana kun olen ajellut 745:llä ja sinä aikana jarrutehostin heitti lusikan nurkkaan eikä tehostanut yhtään. Eilen kotiin lähtiessä vaan tuli todettua ettei poljin hirveästi painu ja kovin on kova. Joutui ottamaan käyttöön 242:een aikomani tehostimen ja muokkaamaan sitä hieman että kävi. 140 tehostimessahan on paikoilleenkierrettävä välitanko polkimen ja tehostimen välissä. Suurensin siihen tehostimenpään reiän 11 milliin noin 1,5cm syvyydeltä. Katkaisin 240 tehostimen tangosta poljinta vasten tulevan haarukan pois, painoin välitangon siihen päälle ja heppasin paikoilleen. Sais pikkasen pidemmälle olla säädetty polkimen puoleinen haarukka, varmaan tänään päivällä säädettävä. Nyt jos haluaa saada jarrupääsylinterin irti, täytyy ensin ottaa tehostin irti jalastaan, koska laturi on tiellä :P Jarrupääsylinterin kiinnikepultista jää sivusuunnassa matkaa laturiin ehkä 6mm. Maalattavakin ois mokoma harmaa möykky. Löytyipähän syypää hiljan esiin tulleeseen nypytykseen pintakaasulla.
Kuvat tästä (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202011/?action=view&current=25.jpg) eteenpäin.

Ennen em. operaatiota vaihdoin vanhat etujarrulevyt paikoilleen ja hipaisin jarrupalojen pintaa hieman betonilattiaan. Nyt pysähtyykin normaalisti. Nyt on 16" pyörät takaisin alla ja on ne vaan todella veltot verrattuna 225/45/17.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 01.10.2011, 20:44:37
Motoparkkia kierretty noin 25 nopeaa kierrosta ja parhaaksi jäi Racechronon mukaan 1:49,8. Pari aikaa meni hyvin lähelle 1:50 rajaa joista kymmenyksen päähän Jahre kyydissä toimittamassa kamerajalan virkaa ;D Toinen oli sitten kaksi kymmenystä yli. Taas vaan kuskiin lisää tasaisuutta, parhaiden sektorien perusteella ois ollu mahdollisuus 1:48,2 aikaan.

Jarrut toimi ok, mutta sais ne paremminkin ottaa. 5 nopeaa kierrosta yhtä soittoa oli aika maksimi vakiopaloilla hieman aikaisilla jarrutuksilla. Polkimen ja tehostimen välitangon pituutta pitää kasvattaa, koska nyt normaaliajossakin alkaa ottamaan turhan alhaalta. Alusta pelas hyvin kun vaan löysäsin takaiskareita kaksi naksua. Tuntuu että renkaat antavat periksi sivuttain aika reilusti vaikka W-nopeusluokka onkin merkitty, eivätkä taitu alle. Melkoinen letku on mutkitellessa verrattuna 17" pyöriin ja reagointi ohjaukseen paljon hitaampaa. Ois voinu jättää jarrutukset myöhempäänkin jos vaan ois ollu tarpeeksi luottoa renkaisiin :P Äkkiseltään laskeskeltuna noin 90km ratailua.

Pari videota:
Incar (http://www.youtube.com/watch?v=7eBJmTTeRMQ)
Ohiajo (http://www.youtube.com/watch?v=Ph6fGrrgkFE)
Ei tuota vislaavaa ääntä kuule sisälläkään oikein kuin videolla, liekö sitten imuputkiston ominaisääni tjsp. ::)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Jahre - 01.10.2011, 21:08:35
Ihan hyvin onnistu tuo video, vaikka penkillä olikin vaikea pysyä ;D Ja tosiaan tuota viheltämistä ei oikein kuule sisällä lainkaan. Ulkopuolelta sen kuulee kyllä aika selvästi. Jäi muuten ne ohiajopätkät ottamatta koneelle :uglystupid2:
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 01.10.2011, 21:12:40
Sulla ois pitäny olla liukuesteet housuissa ;D Onneks ei sentäs sivusuunnassa ollu pahemmin liikkumavaraa.

Äkkiähän ne sun ajopätkät siirtää ens viikollakin suoraan.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Jahre - 01.10.2011, 21:21:23
Juu ens kerralla jotku tarrahousut laittaa jalkaan ;D Mie voisin ens viikolla ottaa ne miitissä talteen.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Rusakko - 01.10.2011, 21:58:13
huppista keikkaa. Nyt on tyylikkäät vanteet alla.  O0 Itelle jäi kans kakslankkuun noi polarikset kun ysikuupan möin.
Hmm.. Vai sopisko käännetyt 17¨ pellit sittenkin paremmin tähän?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 01.10.2011, 22:05:12
Ei ainakaan itteä houkuttele oikein käännetyt pellit nykysellään. Kehän siirto on paljon huomaamattomamman näköinen ja sen takia passelimpi muutenkin :) Ensi kesäksi vaan uudet soppelit kumit Polariksille ja se on siinä. Saa nuo 16" pellit pyöriä 745:ssä ainakin talven yli.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Kisko - 01.10.2011, 23:47:19
Ja tosiaan tuota viheltämistä ei oikein kuule sisällä lainkaan. Ulkopuolelta sen kuulee kyllä aika selvästi.
Ittellä piti 242 Botniaringillä ihan samanlaista vislausta.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Rudi - 11.10.2011, 15:00:51
Ei ainakaan itteä houkuttele oikein käännetyt pellit nykysellään. Kehän siirto on paljon huomaamattomamman näköinen ja sen takia passelimpi muutenkin :) Ensi kesäksi vaan uudet soppelit kumit Polariksille ja se on siinä. Saa nuo 16" pellit pyöriä 745:ssä ainakin talven yli.

Minkäslaiseen ET-lukemaan pääsee etuvedon 16" vanteilla, jos ei käännä keskiötä, vaan vain muuttaa keskiön paikkaa?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: o-pp - 11.10.2011, 19:33:54
Minkäslaiseen ET-lukemaan pääsee etuvedon 16" vanteilla, jos ei käännä keskiötä, vaan vain muuttaa keskiön paikkaa?

Mulla oli ET49 versiot S80:n 16" peltivanteista. Keskiötä sisennettiin 20mm, tuloksena ET29. Se oli maksimisiirto.
En tiedä onko se pienemmän ET:n 16" pelti erilainen tapaus.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 11.10.2011, 21:35:09
ET18 menee vielä hyvin ainakin 6,5" vanteella, mutta sitä enempää ei oikein fiksusti pysty eikä kannatakaan. Enemmän madalletussa 700/900:ssa mennään 205/55 renkaalla lähelle etukaaren reunaa. 140:ssä ei vielä mitään ongelmaa kunhan vaan takakaaresta on kantista pois.

Sain varattua viikonlopulle penkkiajan. Ottaa vedon ennen puristussuhteen nostoa(taitaa jäädä keväälle) ja noston jälkeen sitten uudestaan, jotta näkee edes vähän millainen muutos siitä koituu.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve, syyspenkitys +video
Kirjoitti: Lankku - 16.10.2011, 17:46:11
Viikolla puljailin renkaiden kanssa koska takapää täristi isommissa nopeuksissa. Löysin hylkypinosta 205/50 kumit jotka laitoin täristävien tilalle ja eteen. Nyt ei sentäs ota kuin aivan ääriasentoon käännettäessä hieman kiinni sisäkaareen. Jarrut ilmasin jälleen, joutuu vaihtamaan jarrupääsylinterin.

Tänään poikkesin kahdessa paikassa penkissä ja niiden tulosten valossa oma arvio 220-230 pollesta pitäisi paikkansa.
Ensimmäisen paikan tulos (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/153.jpg) 221hv @ 6373rpm ja 279Nm @  4801rpm. Ei erillistä imulämpömittaria vaan penkityksen alussa mittarista katsottu tilan lämpötila, joten korjaus voi olla hieman väärin. Vanha Hoffman penkki ja Dynomecin softa.

Toisen paikan tulos tulos (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/?action=view&current=154.jpg) 232hv @ 6410rpm ja 277Nm @ 4760rpm. Kuvia eteenpäin selaamalla tarkemmat lukemat vedosta. Ois voinu ottaa vedon pidemmällekin, mutta penkittäjä päätti lopettaa tuohon kun käyrät lähtivät laskuun. Tuoreehko Boschin penkki.

Hyvin osui vääntökin liki toisiaan vedoissa. Keväällä sitten uusiksi.

Notkahdukset johtuvat ainakin osittain aivan liian rikkaalle menevästä seoksesta. Ei tullut huomattua ajossa, mutta molemmissa vedoissa AFR on vähän alle 11 juuri 4000rpm kohdalla. Lähtee laskemaan 3300rpm kohdalta ja palautuu takaisin 4400 kohdalla. Eipä huomannut korjata asiaa ensimmäisessä paikassa, mutta nyt sai sentäs samoilla asetuksilla molemmat tulokset.

Ja ensimmäisessä paikassa otettu videontynkä: http://www.youtube.com/watch?v=H-eqRXz8TcU
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve, syyspenkitys +video
Kirjoitti: Lankku - 18.10.2011, 21:59:28
Vaihdoin uuden jarrupääsylinterin ja tuntuma parani jonkin verran. Säiliö menee vaihtoon, alkoi heti vuotamaan liitossauman etupuolelta kun tarjos pikkasen painetta korkin kautta. Pidettävä nestepinta sauman alapuolella niin menee toistaiseksi :P Vähän ois tuntuma, että etupalat ottivat itseensä Motoparkista, koettais joutessaan vielä Yellowstuffeja noilla levyillä. Kevääksi sitten laittas 240 uritetut jäähdytetyt levyt ja satulat.

Kävin näyttämässä teholappusia Kuuranteelle ja käyrän notkahduksesta suurin syy vierittyi pakosarjalle. Nyt kun ajattelee, niin kuulee kyllä sisälle imuäänistäkin täyskaasulla, ettei tuntuisi hengittävän vapaasti sillä alueella. Nostelee ensin puristussuhteen ja sen jälkeen lyhentää imusarjaa 5-6cm jos siltä tuntuu. Pakosarja saanee olla tommosenaan.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve, syyspenkitys +video
Kirjoitti: jake74 - 19.10.2011, 02:00:16


Kävin näyttämässä teholappusia Kuuranteelle ja käyrän notkahduksesta suurin syy vierittyi pakosarjalle.

kokeileppa sykekammioita pakosarjaan. ainaki kaverin crossi ekkeristä pieneni notkahdus ku laitettii kammiot.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve, syyspenkitys +video
Kirjoitti: Lankku - 19.10.2011, 22:39:30
Jos muutoksia pakosarjaan tekee, ois ne saatava tehtyä pituutta tai putkikokoa muuttamalla. Sen verran vähän tilaa on käytettävissä mikäli sarjan haluaa asentaa/irrottaa ilman koneen kallistamista toiselle puolelle konehuonetta :)

Eipä ehtinyt enää koettamaan Yellowstuffeja edessä vaan ajokausi loppui tältä vuodelta tähän päivään. Kotimatkalla heitin pienempää pesään ohitusta varten ja parin sekunnin kiihdytyksen jälkeen alkoi konehuoneesta kuulumaan lopsutusta. Sitä kovempi mitä enemmän kaasua antoi. Ensin oli mielessä repesikö pakosarja yht'äkkiä, mutta vedon huonontuminen viittasi enemmän imupuoleen ja äänikin sieltä kuului. Läheisen huoltoaseman pihaan ja siinä starttaillessa puuttui pytystä/parista puristukset. Ensimmäisenä tietysti jaon tarkastus ja se oli kunnossa. Köyden jatkona tutun hinaamana lyhyt matka kotipihaan ja purkuhommiin vaihtelevassa vesisateessa roikkalampun avustuksella.

Reilu 1,5h jälkeen löydöksenä kannentiivisteestä hävinnyt puolen sentin levyinen pala 3. ja 4. pyttyjen välistä. Nelosen palotilassa oli karstaa hyvin vähän verrattuna muihin ja kannen palotilakin oli täysin sileä. Muissa oli ohut karstakerros. Yhden vesikanavan kohdalla näkee liekkirenkaan hieman siirtyneen ja sormella tuntee miten säde muuttuu sillä kohtaa. Pytty on saanut hieman jäähdytysnestettä jo pidemmän aikaa ja tuntui että ihan nyt loppua kohti nestettä sai lisätä enemmän. Aina pidempään radalla ajaessa paisarista on tullut jonkin verran nestettä pihalle. Käynyt siis laihemmalla kuin muut ja eihän siihen muuta tarvii.

Kuvat (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/158.jpg?t=1319051330) tuosta eteenpäin.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve, syyspenkitys +video
Kirjoitti: Rusakko - 19.10.2011, 22:45:40
Huppista keikkaa.  :(  Onhan tässä tietty talvi aikaa taas laitella, mutta ylimääräistä työtä teettää. Ihan niinku sulla ei oo muutenkaan tekemistä näitten volvojen parissa. Kovasti kaikkea tuntuu tapahtuvan meinaan.  :o
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve, syyspenkitys +video
Kirjoitti: Lankku - 19.10.2011, 22:54:06
Oisin joka tapauksessa avannut, koska puristussuhteen muutosta varten tulee eri veivit ja mäntiä operoidaan. Jäi vaan noin pari viikkoa tehokasta ajoaikaa käyttämättä :)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve, syyspenkitys +video
Kirjoitti: Jahre - 20.10.2011, 06:30:32
Harmi ettei kestänyt ajokauden loppuun. Noh nytten pääsee/joutuu vaan aikaisemmin alkaa remppaan ;)

Edit. Niin ja eipä se mullakaan ihan ehjänä kestänyt sitä ratapäivää. Nyt on sellainen nykiminen ilmaantunut, mutta en ole vielä joutanut alkamaan tutkiin mikä vikana. Katsoo milloin hajoaa lopullisesti ;D
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve, syyspenkitys +video
Kirjoitti: S_Kaulaote - 20.10.2011, 19:39:04
Vuodelta 1993:

http://www.fhrakouvola.fi/kuvia/streetrace1993/kisa15.jpg (http://www.fhrakouvola.fi/kuvia/streetrace1993/kisa15.jpg)

 8)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve, syyspenkitys +video
Kirjoitti: Lankku - 20.10.2011, 22:35:06
Jahre, ajat vaan vian ulos kuten minäkin :P

S_Kaulaote, tuota kuvaa tuli kateltua muutaman kerran auton oston aikoihin. Liekö tuossa vaiheessa ollut Myllärin tekemä B20 pellin alla?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve, syyspenkitys +video
Kirjoitti: S_Kaulaote - 20.10.2011, 22:50:04
Jahre, ajat vaan vian ulos kuten minäkin :P

S_Kaulaote, tuota kuvaa tuli kateltua muutaman kerran auton oston aikoihin. Liekö tuossa vaiheessa ollut Myllärin tekemä B20 pellin alla?

En muista kyllä kuka koneen rakentannu mutta toi auto pyöri vuosikaudet täällä meijän kylillä.
Tosin Esa tainnu tehdä aikoinaan täällä kaikkien Volvojen virikoneet että luultavasti kyllä!  :)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 07.11.2011, 23:44:08
Kannenirrotuksen jälkeen ei olekaan tapahtunut mitään, saanut seistä pihalla hyvinkin rauhassa rasvat pytyissä. Tarttis siivota porukoilla talli jotta sais talveksi sinne. 242:n katsastuksen jälkeen meinasin ottaa koneen pois keulilta ja sitä varten ois hilattava parin kilometrin päähän. Uudet vakiopituiset veivit tulivat tänään. Kunhan saan koneen levälleen, laitan männät operoitavaksi pidempiä veivejä varten ja kasailen talven aikana.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Rusakko - 09.11.2011, 16:31:20
Kannenirrotuksen jälkeen ei olekaan tapahtunut mitään, saanut seistä pihalla hyvinkin rauhassa rasvat pytyissä. Tarttis siivota porukoilla talli jotta sais talveksi sinne. 242:n katsastuksen jälkeen meinasin ottaa koneen pois keulilta ja sitä varten ois hilattava parin kilometrin päähän. Uudet vakiopituiset veivit tulivat tänään. Kunhan saan koneen levälleen, laitan männät operoitavaksi pidempiä veivejä varten ja kasailen talven aikana.
Tuleeko puristussuhteeseen muutosta?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 09.11.2011, 22:15:56
Mihinkäs se ajatus ois aikaisemmasta muuttunu.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Rusakko - 10.11.2011, 20:04:05
Mihinkäs se ajatus ois aikaisemmasta muuttunu.
Oho.. Tuotat niin paljon tekstiä että ei oikoluvulla tuota huomannut :-[  :D
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 20.12.2011, 21:25:15
"Pikkasen" aikataulu venynyt tämän kanssa ihan vaan laiskuuttaan. Sainpa sentäs tänään tallin siivottua ja tyrkättiin auto lämpimään.
Saa nähdä tuleeko väsättyä joku rakennelma että saa koneen irti nykysessä sijaintipaikassaan. Parista kohtaa meinaa taas kattokourujen saumojen välistä pyrkiä ruoste esiin. Josko niille talven aikaan sais jotain kestävämpää(muuta kuin sauma koko matkalta auki) ratkaisua tehtyä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 03.06.2012, 22:12:49
Laite on maannut talven tallissa ja on siellä edelleen. Konetta en irrottanut vaan madallutin kannesta millin, tein parista venttiilistä jyrsintyökalut ja syvensin venakoloja porakoneen kanssa laittamalla kannen valeeseen siksi aikaa. Kansi on edelleen irtaallaan odottamassa lisämotivaatiota koska tässä keväällä meni 245:n kanssa aikaa sen verran.
Muuten ei olekaan tapahtunut kummoisia, 240 jäähdytetyt & uritetut etujarrulevyt tulivat Mteciltä, uudet 240 etusatulat sain vaihtokaupassa talvella ja Camskillillta tuli Uniroyal Rainsport 2 215/45/17 kumit.

Tässä oli pari viikkoa lomaa, jonka aikana olis ehtinyt laittaa 142:n kuntoon hienosti, jollen olisi päättänyt alkaa tekemään pientä pellitysprojektia. Tarkoitus oli pistää Express kuosiin ja hyödyntää varaosa-145 (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/145%20-71/):stä ovet, etuloksut, yms. Toissaperjantaina purin 145:stä kolme ovea, irrotin ne sekä etulokasuojat. Expressistä otin irti vasemman etulokasuojan ja siinä vaiheessa totesin etten ala sitä koria parsimaan. Konehuoneessakin melkein joka pistehitsisauman välissä näkyy ruostetta. Eli peruskunto saumoissa huomattavasti huonompi kuin 145:ssä. Lisäksi siihen ois kuitenkin pitänyt laittaa puoli pohjaa uusiksi yms. Molemmat ovat vm. -71 ja pakuja. Lähdinpä siis tekemään 145:stä ja jo alkuvaiheessa oli aika selvää, että Expressin katto siirtyy siihen. Katoissa kunto puolestaan meni toisinpäin kuin koreissa.

Purin kopan 18.5. ja 19. tuli aloitettua pellitys (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/145%20-71/Peltihommat/). Erinäisten vaiheiden ja pienien viivästysten(esim. hiekkapuhaltaja puhalsi kolmesta ovesta ja etuloksuista peltiä mutkalle) jälkeen koppa sai tänään pintamaalin päällensä. Hitsasin paikat ensin läpeensä. Varapyöräkotelot vaihdoin terveisiin 240 koteloihin. Muutama vuosi sitten oli tutulla menossa paaliin koppa jossa oli hyvät palikat. Jätin muutaman epävarmemman kohdan lattiasta hitsaamatta, jotta näkee hiekkapuhalluksen jälkeen minkä verran pitää vaihtaa. Pohja onpi siis alta ja päältä puhallettu, muutaman paikan tein sen jälkeen. Puhallettuihin pintoihin tuli happopohja ja sen päälle polyuretaani. Tuli vaaleaa ja sinistä jotta sai toisen purkinpohjan käytettyä. Ennen uretaanin maalaamista vaihdoin katon. Napsin poikki pilareista ja tein sisäpuolelle aukot jotta saa hitsattua sieltä mahdolliset tuplapellit sekä varmistettua että hitsi menee läpi muutenkin. Siinä Expressin korin päälle 145:n katon nostettuani kattelin, ettei parin sentin choppaus takapilareista tekisi normikatolle pahaa ja mielessä kävi jo suorittaa se operaatio. Ei tarttis tehdä polykarbonaatista kuin takalasit ja passata ovista ikkunankarmeja. Ois vaan tarvinnut paremman katon lähtökohdaksi ja toisen vielä jatkoksi jotta saa pilarit osumaan kohdilleen. Taivuttaakaan ei takapilareita pahemmin parane, menee takaluukku hassun malliseksi sivusta katsottuna sen jälkeen.

Päälipuolelle tuli epoksi pohjalle, jonka jäljiltä eilinen meni hiontahommissa. Pintaan sotkin parista jämäpurkista 2k-värin (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/145%20-71/Peltihommat/?action=view&current=134.jpg) joka valittavista lähinnä omaan silmään sopi. Erottuupahan taas :idiot2:, eikä näy kaikki heitot pinnassa. Konepellin maalasin mustaksi, sen lisäksi konehuone, takaluukku, ovien ja konepellin saranat sekä kaikki kiiltävät osat maalaan myös mustaksi. Listat, ovien ikkunankarmit, maski ja ovenkahvat vedän varmaan Plastidip:illä jottei tartte pilata niitä karhentamalla ja maalaamalla. Ens viikonlopulla konehuoneen sekä saranoiden maalaus, kasaamista ja ehkä takaluukun korjausta.

Tekniikkapuolelle ois aikomus laittaa ne kamppeet jotka tein 142:sta varten. Eli SU:t joiden sisälle sorvautin kartioputket ja tein niihin suuttimenpaikat. Niille on myös J-putkesta väsätty imusarja. MS2 V3 rakennussarja on jo tilauksessa. Niiden kaveriksi ois 3mm madallettu, portattu ja koneistettu kansi hitusen isommilla venoilla ja tuplajousilla. Alakerta pysyy vakiona, läpikäynti vaan. Laskennallisesti puristussuhde lie 11,5 luokkaa. Katsottava kumpi valittavista alakerroista on parempi ja laitettava siitä. Pakosarjakin on olemassa jonka tein myös aiemmin. Molemmat sarjat on hiekkapuhallettu ja odottavat maalausta.

Jarrupuolelle ei muita muutoksia kuin 240 paksumpi jarrutehostin sekä jarrupääsylinteri. Alustaan on olemassa 142:ssa olleet Koni Classicit eteen ja tuoreemmat kaasuiskarit taakse. Madallusta ja uutta helaa kaipaa lisäksi, ehkä myös tuplavakaaja eteen.

Talviautohan tästä? ;D
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: o_j - 04.06.2012, 23:15:20
Oliko katon vaihto suuritöinen homma? Pyritkö vaan leikkaamaan pilarit samasta kohdasta vai leikkasitko käyttöön tulevan katon "syvemmältä" ja hieroit sitten kohdilleen? Nuo metallitangot on ilmeisestikkin ohjureina/aukon mallintajina. Hyvin näyttää volvon koppa ja katto kestävän mallissaan ilman lisätuentoja! :pomo:

Terveisin samanlaisesta projektista haaveileva... ;D
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Rudi - 05.06.2012, 15:13:04
Tämä tuli kyllä taas ihan puun takaa. "Käväisin tuossa tallilla ja hitsasin puoli autoa, vaihdoin siihen katon ja maalasin sen..." -tyylillä. Mahtavaa seurattavaa taas.  O0
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 05.06.2012, 20:58:58
o_j, noin päivähomma eli luokkaa 12-13h. Hitsisaumojen siistimiset päälle.
Otin etukäteen oviaukoista ja muutamasta muusta paikasta mittoja ja toista kattoa laittaessa varmistin ne ennen lopullista hitsausta. Luovuttajasta laikkasin pilarit pari senttiä alempaa. Vähän kori muutti asentoaan kun pilarit katkaisi, kasausvaiheessa nostin tunkilla tankin aukon takareunasta jolloin oviaukkojen välit sai pituussuuntaisesti takaisin kohilleen.

Katon muodossa pysymisen kanssa ei tule ongelmia, se on kuitenkin sen verran tukevasti tuettu reunoilta, eikä paina juuri mitään. Iteksenihän tuon 145:n vanhan katonkin heitin pihalla Expressin korin päälle ;D Ovet tosiaan käytin paikoillaan kanssa ennen lopullista hitsausta jotta näki että saa istumaan. Nuo aukoissa olevat metallit pokkasin vaan pellistä, heppasin kiinni vanhan katon ollessa paikallaan ja olivat helpottamassa katon sovitusta kohdilleen.

Rudi, ei jaksanut päivittää tilannetta ennen kuin oli kiireemmät tehty pois ja näki tuliko sutta vai sekundaa. Se on kumminkin kerralla polkastava isommat korityöt jos meinaa saada jotain tehtyäkin.

Tekniikkapuoli voi hieman muuttua vielä. Tappikoneessa kyllä pysytään, mutta vaihtoehtona edellä mainitulle vaparipaketille on M90 Eatonin laittaminen vakiopuristuksilla. Markkinapuolelta ostin Eatonin joka kaipais remppaa, en ole vielä katsonut tarkemmin mitä laakereita, mutta eiköhän sen kuntoon saa. Alustavasti hihnapyörien teettämisestä on ollut jo puhettakin. Enemmän työtähän se vaatii muutenkin, koska pitää portata ja käydä läpi toinen kansi, rakentaa ahtimen tuennat, yms. Mutta kattoo nyt ::)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 10.06.2012, 01:25:27
Saranat pohjamaalasin aamupäivällä ja sen jälkeen ne sekä konehuone saivat mustan pinnan. Maalin kuivumista odotellessa korjasin ovenrajoittimet, laitoin ovilukkojen vastakappaleet koriin, yms. pientä. Pysäytintappi oli kahdesta rajoittimesta lähtenyt menemään, porasin isommat reiät ja laitoin 12mm tapin tilalle. Yhdestä puolestaa tappi oli löysällä. Hitsasin tappien molempiin päihin prikat, jotta tappi pääsee pyörimään kuten alunperin vaikuttaisi olevan.

Puuhailun lopputuloksena keulapala, konepelti, etuloksut, ovet lukkomekanismeineen ja takasivulasit ovat paikoillaan. Ja jokaiseen väliin kotelosuojaa ennen kasausta. Passailin peltien raot suht pikaisesti, konepellin ja lokasuojien välit vaativat vielä säätöä. Eikä aikaa mennyt kaikkiaan kuin noin 14h :idiot2:
Ovenrajoittimien näkyvät osat jäivät pohjamaaliin, jos huomenna ehtis vetämään niihin vähän pintaväriä ja laittamaan paikoilleen. Muuten tuskin tapahtuu kummosia. Kuviakaan ei tullut otettua koska kamera jäi töihin.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 10.06.2012, 13:15:35
Kävin laittamassa rajoittimet paikoilleen ja sain otettua lainakameralla muutaman kuvan (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/145%20-71/Peltihommat/#!cpZZ5QQtppZZ28).
Värit on kuvassa mitä on ja konehuoneen kuvassakin tarkensi montun pohjalle :P Voi olla, että muutan konepellin vielä mattamustaksi tai puolikiiltäväksi ja samalla värillä sitten kaikki kirkkaat pinnat myös. Puskureista en tosin vielä tiedä antaako olla kirkkaana vai tuleeko niistäkin mustat. Näkee sitten kunhan pääsee sovittamaan paikoilleen.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 16.06.2012, 21:52:57
Ovet ois enimmäkseen nipussa. Karmit päätin teipata mustaksi, joten ne ovat vielä kirkkaat ja ovenkahvat jätän kirkkaiksi. Vasemmanpuolen kahvat siirsin Expressin ovista, omansa olivat melkoisesti orkosilla. Pientä askartelua oli ovilasien kiinnityskourujen kanssa. Kolmesta oli lahonnut "yllättäen" täysin pois ja toisen etuikkunan kourussa oli hyödynnettävissä taaempi nostimen kiinnityskorva. Takalaseihin laitoin 240 takalasien kourut ja koska etulasien kouruja ei ollut mistä ottaa, niin taaemman korvan vaihtamalla sai takalasinkourusta suoraan etulasiin käyvän. Toiseen etuoveen löytyi hyvällä kourulla oleva lasi Expressistä. Etulasinnostimet alkavat olemaan ehtoopuolella. Vasen ei nosta aivan ylös asti ja oikeasta on jäystetty veivin boori pilalle. Äkkiseltään katsottuna 240 nostimet vois käydä suoraan. Veivi vaan tietysti muuttuu samalla uudemmaksi. Lisäksi laitoin 240 takaovien lasitiivisteet etuoviin koska vanhat olivat resut, mutta tuntuvat olevan turhan napakat.

Takaoviin laitoin 240 tiivisteet, etuovet jäivät vielä ilman. Ens viikolla sitten kun otan töissä olevista ovista. 240 suhinatiivisteet meinasin laittaa myös kun yksistä ovista koko setin ehjänä sain irti. Takavalot, bensatankin, panhardinkorituen ja panhardin laitoin paikoilleen sekä kiristin takatukivarsien korikiinnitykset ennen hiekkapuhallusta ja maalausta tehdyn löysäilyn jäljiltä.

Em. linkin takaa löytyy taas kuvia päivämääräällä merkatun kohilta. Konehuoneesta otin uuden kuvan ja päivitin tärähtäneen otoksen.

Niinjoo. Takavalot sais olla kirkkaalla vilkulla ja pikkaisen tummennetut ::)

Edit. 2. Megan osat kävin hakemassa tänään. Tinailtava kasaan kunhan joutaa.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 17.06.2012, 21:36:40
Etuoviin laitoin suhinatiivisteet kakspuoleisella teipillä, saa nähdä miten kestää. Oikea etuovi vaatii passaamista, koska meni turhan nahkeaksi tiivisteenlaiton jälkeen. Vedin johtosarjan paikoilleen, sumutin kotelosuojaa ovien sisään ja koteloihin sinne tänne. Joutuu olemaan ens viikon pihalla, joten parempi olla vähän käsittelyä jos sattuu pääsemään vettä suojamuovien ohi tai oviaukoista.

Takaluukun purin ja onhan tuo aika raato. Alareuna on koko matkalta ratkennut auki, yms. Tiivisteuran porasin irti, tiiviste olikin osittain korvattu aiemmin pyöreällä jäykähköllä palolla joka oli vedetty ruuvilla luukkuun kiinni. Lukkopesä jäi vielä paikoilleen, koska sen lukkoruuvi katkesi. Pesän pidinrautakin ruostunut niin vähiin jo, että jäljellä on oikeastaan enää paksumpi osa joka tulee pesän ympärille. Meinasin kuiduttaa kuntoon, mutta voi olla että laitan vaan alumiinipalan/paloja sisään ja popparia perään. Kuvat luukusta tuolla (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/145%20-71/Peltihommat/#!cpZZ6QQtppZZ28) taas.

Megan kasaamisen aloitin eilen illalla ja pistelin yhtä kyytiä homman nippuun. Muutamia palikoita ja johtoja vielä lisättävä, yms. mutta enimmälti se ois siinä. Eipä tuo kovin työläs ole kasata loppupelissä v2.2 levyyn verrattuna.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 29.06.2012, 01:33:25
Oldtimer Run ois lauantaina ja siiheksi oli ajatus saada 142 alkujaankin kuntoon. Viime päivinä ollut ehtiminen vähän huonoa, mutta keskiviikkona sain alulle kannen kasaamisen aluilleen. Se jämähti siihen, että muutama vuosi sitten ostetussa Payenin sarjassa oli täysin väärän kokoiset tulpanreikien o-renkaat välikannen väliin. Vaihdoin siinä sitten Autogaugen moottorinlämpömittarin Autometerin tekeleeseen ja kiinnitin pakosarjan.

Eilen löytyi tuurillaan töistä hyllystä oikeat o-renkaat, eikä tarvinnut lähteä ettimään mistään. Töiden jälkeen kansi nippuun, muutamien pakonostimien paikan hakua oikean venttiilivälyksen saamiseksi(kippasin syksyllä pakonostimien laatikon lattialle ja muutamasta karkas sisukset levälleen ::)), imusarjan kiinnitys, yms.. Ensin startilla öljyä kiertoon ja sen jälkeen lyhyt koekäyttö ilman jäähdytysnestettä. Nesteet sisään, lyhyt siirto talon edustalla ja vähän käyttöä. Ei kehdannut puolenyön tuntumassa enää häiritä naapureita kovin. Muutaman pikaisen tarkastuksen tein katsastusta varten, koetettava aamulla vielä töissä ehtiä kattomaan pari paikkaa tarkemmin.

Aamulla liikennekäyttöönotto, soittoa konttorille ja päivällä näytille kunhan töistä kerkiää. Siltäkin käynniltä ois tähän väliin säästyny kun ois vaan syksyllä käyttäny ennen kansipahvin menoa :P
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 30.06.2012, 18:39:11
Eilen aamulla ennen töitä kattelin pikaisesti nosturilla paikkoja läpi, muutin hitusen etuputken linjausta, jottei roiku liian alhaalla ja putsasin konehuoneesta rasvanäpin jäljet sun muut liat. Päivällä kerkesin leimalle ja se oli läpihuutojuttu. Töiden jälkeen vaihdoin Sunoco 10W-60 öljyt koneeseen, uudet renkaat alle, takajousien progressiivisesta osasta kierros pois(240 sedanin lesjöt joita olin lyhentänyt jo aiemmin) ja tiukkasin etuiskareita neljä naksua. Ei ole enää niin älytön etukeno kuten aiemmin. Iltasella sai vielä kunnon pesun päälipuolelle jotta on edes näyttävinään puhtaalta :P
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 15.07.2012, 21:49:59
145:een laitoin perjantaina tuulilasin paikoilleen, tänään vaihdoin kaikki jarruletkut ja laitoin uudet jarruputket taka-akselille. Etusatuloissa liikkuu männät normaalisti. Otin Expressistä takasatulat ja niissä toisessa on sisempi mäntä jumissa. Laitoin kumminkin paikoilleen toistaiseksi jos sen tuurillaan sais jumpattua. Kumma kyllä kaikki nipat aukesivat ilman isompaa taistelua, vain yhtä etusatulan nippaa piti lämmittää.

142:lla tuli käytyä Oldtimer runissa ja sen jälkeen ollut pientä ajoa satunnaisesti. Takarenkaisiin pitänee laittaa uudet venttiilit. Vanhoilla renkailla ilma pysyi talven yli hienosti mutta nykyisillä karkaa viikossa alle kiloon.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 21.07.2012, 19:08:32
142 sai pientä ulkoilua Motoparkissa radalle.comissa. Heti alkuunsa lähti hallianturin pultti mäelle ja seuraavalla yrityksellä kaasuvaijeri irtos kiinnityksestä. Olihan nekin olevinaan kunnolla kiinni ::) Pikkuharmit kun sai pois niin pääsi odottamaan aikataulun luistamista.
Muuten tekniikka pelas hienosti ja pystyi painamaan. Eilinen iskarien tiukkaus toi hyvin lisää tuntumaa ajoon. Märällä renkaat toimivat hienosti varsinkin verrattuna Falkeneihin jotka olivat viime kesänä, kai se mallimerkinän nimi velvoittaa. Kuivalla puolestaan siinä viiden kierroksen jälkeen takarenkaat alkoivat menettämään mutkissa pitoa ja menosta tuli vähän hervotonta. Aika avoin kuvio noissa. Hidastavasta liikenteestä huolimatta paras kierros Racechronon mukaan 1.51,4.

Sitä en tiedä johtuuko renkaasta vai mistä, mutta mutkitellessa tuntuu että perä tulee liikkeissä jäljessä. Sen takia ei ihan pysty niin tiukasti esim. pääsuoran shikaanissa ajamaan kun haluais. Tarttis koettaa toisia pyöriä alle.

245:llä oli tarkoitus käydä, mutta siinä sytkä ei pelaa vieläkään isommalla rasituksella joten ei parane kiusata. Kuntoon sekin on saatava ens lauantaiksi.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 22.07.2012, 17:41:01
Tänään kävin vartilla Motoparkissa ja parhaaksi jäi 14,290s, 155km/h ja 60ft 2,18. Jälleen Racechrono näytti noin 0,5s hitaampia aikoja, loput noin1km/h sisään oikein.
Poislähtöä tekiessä tuli vielä yllättäen mahdollisuus käydä radalla hetki pyörähtämässä, koska auto oli eilen ratakatsastuksen suorittanut ja muussa toiminnassa oli taukoa. Muutaman kierroksen ajoin kyytiläisen kanssa ja Racechronon mukaan nopein oli kymmenyksen parempi kuin eilen. Eihän taas ajolinjat ole oikein sinnepäinkään, mutta saapahan vaihteeksi tuntumaa.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Customer - 22.07.2012, 17:48:06
Hienoa työtä nuiden expressin peltihommien kanssa :hg:
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: tikkku - 23.07.2012, 19:38:14
mukavasti näkyi volvo lauantaina ratalla liikkuvan.. ootko käyttäny rullilla? melko asiallisia vartti aikoja kumminkin saatu aikaiseksi..
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 23.07.2012, 23:15:21
Customer, ns. näppäsyhommia vaikkei noita teekään kuin omiin laitteisiin harrastepohjalta ::)

tikkku, ei tartte kauas rullailla ruudulla ylöspäin että löytyy laput. Imusarjan lyhennys ja nokkien ajoituksen tarkastus vaan ois tehtävä niin vois käydä uudestaan. Kyllähän sillä ajelee radalla ihan mielellään nytkin. Kunhan saa vaan kaikki osa-alueet itelle kelpaaviksi niin sit vielä mieluummin :)

Tänään vaihdoin 6-ovisen kanssa pyörät ristiin, eli siitä Geminit 205/55 renkailla alle ja Polarikset siihen. Samalla vaihdoin uudet venttiilit Polariksiin. Sopii 6-ovisen alle kyllä mainiosti. Renkaiden vaihtumisen myötä muutos ajotuntumaan oli oletettu.  Kävin pienemmällä mutkatiellä ajamassa ja on se vaan huomattavasti tarkempi ajaa ja muuttaa suuntaa silloin kuin pitääkin, eikä perä tule jäljessä liikkeissä. Edessä vanhat Pirelli P6 ja takana tais olla Michelin Pilot Sportit. Nuo Uniroyalit on vaan niin löysät pinnaltaan. Kulutettava vissiin pois ja ens kesäksi jotain muuta.

Etujarrupalojen tilaa kuikuilin lauantaina vanteen välistä ja sielläkin kunto oli tänään katsottuna odotetunlainen eli ihan finaalissa. Ajelee niillä vielä kadulla hetken, mutta radalla ei missään tapauksessa. Äkkiä orkkispalat häviää pölynä ilmaan kovassa ajossa vaikka toimivatkin tyydyttävästi. Jos nyt sais ne 240 jäähdytetyt etujarrut vaihdettua edes ennen syksyä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 23.08.2012, 23:04:31
145:n kanssa pientä puuhailua eilen ja tänään.
Alottelin takaluukun korjaamista. Sen tietää että nättiä siitä ei tule näillä eväillä, mutta tällä hetkellä pääasia on ettei ratkea heti kättelyssä kun aukoo. Tein 2mm sinkitystä pellistä tuet luukun sisälle ja popparilla kiinni. Alareunan väliin liimamassaa, pintapuolen ja sisäreunan väliin kannattomat pultit läpi jotta kärsii vedellä kahvasta kovempaakin. Hiottava matalammaksi kaikkia jottei ole ihan niin rujon näköinen. Pari kuvaa korjauspaloista tuolla (http://smg.photobucket.com/albums/v629/244x2/145%20-71/Peltihommat/#!cpZZ6QQtppZZ28). Kaikki luukun pinnassa olevat reiät olivat siinä jo ;D

Pyyhkijänmekanismin kasasin eilen ja laitoin kojelaudan paikoilleen. Oikeanpuolen varren akselin ja välitangon joutui siirtämään Expressistä vasemmalta puolelta. Omansa purin viime syksynä muualle. Expressin oikeanpuoleista olisin käyttänyt muuten, mutta siitä oli lähtenyt välitangon muoviholkki johonkin ja välitanko kuluttanut tapin toiselta reunalta jo puoliväliin. Vähän eri vipusuhde on vasemmalla ja oikealla puolella, mutta kunhan saa testattua toimintaa niin tietää tarviiko muuttaa.


142:sta meni kytkinvaijeri poikki polkimen luota joku aika sitten. Kirkolla ajelin, napsahti painaessa ja sen jälkeen pyöri romut auton alla ja taustapeilistä kattelin minne jäi. Kävin keräämässä talteen ja nilkutin kotio. Jäi pihaan seisomaan, poistin liikenteestä toistaiseksi ja otin 6-ovisen ajoon jottei se ihan jämähdä. Uuden vaijerin vois vaihtaa viikonlopulla.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: JoonasH - 24.08.2012, 00:29:53
sun perässä kun ajelin niin tuntui 6d aika paljon katseita keräävän  8)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 22.01.2013, 18:29:14
145 on odotellut jatkotoimenpiteitä kuin myös 142.
Lumien tultua koetin 142:hta tulille, paukutteli vähän missä sattuu vaan. Muutaman kerran sitä koetin hangata käyntiin bensan lisäyksen ja masinolin voimin, sama tulos joka kerralla. Lauantaina kärräsin sen työpaikan pihalle ja eilen aloin tutkimaan asiaa tarkemmin. Ensin tarkastin megan ja sytkäpuolen. Puristusmittausta tehdessä kolmosessa tulos oli huonompi ja joka puristustahdilla pihahti imupuolella. Imusarja irti, valoa kanavaan ja siellähän se toinen imuventtiili oli reunaltaan hieman raollaan.

Ilmeisesti jakohihna jäänyt lähtöjään liian löysälle. Parin tonnin ajon jälkeen hihna löystynyt sen verran, että kytkinvaijerin katkettua vaihde päällä sammuttaessa pääsi kampura hyppäämään 4-5 hammasta ja männät tavoittivat imuventtiileihin. Tuo venttiili vääntynyt sen takia, että venttiilinkoloja kairatessa jäänyt kolo hieman matalammaksi kuin muut. Kaksi muuta laski jarrukliineriä mehien läpi ja kaikissa oli jäljet kosketuksesta. Ei muuta kuin kansi pöydälle, venttiilit irti ja tänään vein ne Kuuranteelle operoitavaksi.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 25.01.2013, 21:03:55
Kuuranne ehti venttiilit työstämään keskiviikkona ja illalla kone oli kasassa jälleen. Neljästä imuventtiilistä piti säätää välykset uudestaan. Eilen näpräsin töiden jälkeen muutamia juttuja, tänään pyöräytin tulille, käyttelin lämpimäksi ja työpaikan pihalla ajelin vähän. Perän käytöstä polanteisella pinnalla johon on satanut tuoretta lunta, voi kuvata vain yhdellä sanalla - livakka :sundaydriver: Alla Hakkapeliitta neloset joilla ei ole ajettu yhtään, takana vaan runflattina. Ei ehkä noin kevytperäiseen autoon ole jäykkärunkoinen rengas paras valinta vielä sen lisäksi, että iskarit ovat kesän jäljiltä tiukallaan.

Ajon jälkeen tuli sitten esiin, että järjestemän paineistuttua vesipumppu lorottaa alapuolisesta juorureiästä nestettä ::) Kyseltävä huomenna paikallisista josko vahingossa löytys hyllystä Bxx vesipumppua.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 26.01.2013, 16:33:03
Pumppu löytyi ja vaihdoin paikalleen. Pissapoika kytkettävä toimintaan jotta voi joutessaan käyttää katsastuksessa.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 29.01.2013, 23:42:31
Pissapoika muodostui kivuttomasti vanhemmasta 740 säiliöstä pumppuineen akun vakiopaikalle. Etupalat vaihdoin tuoreempiin, vanhat olikin tullut ajettua aika loppuun. Missähän välissä sais ne 240 etujarrut laitettua paikoilleen? ;D Jakohihnalle laitoin pitkälle sivulle, eli nokan ja apuakselin väliin, viimeinkin pienen vag-koneen ohjainrullan. "Jos" se olisi ollut käytössä aiemmin, olisi voinut säästyä venttiiliremontiltakin. Nyt olisi korjattava nokkien ajotusta, koska rullan lisääminen vei hieman aikaiselle.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 31.01.2013, 23:14:45
Unohtui edelliskerran mainita, että laitoin kokeeksi laatikkoon synteettisen vaihteistoöljyn. Oli -20 pakkasessa turhan kankea liikutella trailerille kun ei meinannut oikein saada tasamaalla edes työnnettyä yksinään.

Katsastamassa kävin ja hyväksytty(luonnollisesti) huomautuksitta. Takajarrut hieman epäilytti, koska olihan tuo puolisen vuotta pihalla seissyt ajamatta.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 07.02.2013, 21:46:30
Eilen otin liikennekäyttöön, tuumasin koestaa talvikelissä. Löysäsin iskareita edestä neljä ja takaa kaksi naksua sekä ajelin vähän.

Tänään laitoin viimeinkin TPS-anturin toimintaan, johan anturikin taisi olla toissa kesän lopulta asti paikoillaan ::) Pikaiset karttojen rukkaamiset tein ja kävin ajamassa ajosäädöt joita ei pahemmin enää tarvinne muokata. Tällä kelillä ei pahemmin reiluja kiihdytyksiä tehdä, joten niiden osalta on mitä on eli rikkaalla. Iskareita vois löysätä pari naksua lisää ja kuskinpenkki vaihdettava parempaan. Nyt paikoillaan "englantilaisen" apparin jakkara, koska kuppi on puolestaan siinä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: JoonasH - 08.02.2013, 14:44:42
sitä tultiin eilen 142:lla savilahden sillalla vastaan klo 19.30 suurin piirtein  :hello:
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 09.02.2013, 19:20:33
Maantieajoa tuli ja siinä sivussa hieman kävin jääradalla pyörittämässä rengasta. Oikeaa etukulmaa piti toki heti käyttää penkassa. Etuspoilerin sai taivuttaa takaisin suoraksi, mutta siinäpä ne vahingot. Piikkipyörillä ois ollu ihan eri peli ajella, muttei edes 14" piikille ollut edessä tarpeeksi tilaa. Korottaa pitäis 5cm luokkaa niin vois turvallisesti laittaa. Oli turhan levoton ajella tuolla alustalla nastarenkaalla pääosin lumisella pinnalla, jossa ajettu piikeillä ja pitäis käsijarru siirtää oikealle puolen jottei tarttis härvätä niin paljoa senkään puoleen :D

Perä kerää lunta aika kiitettävästi normaaliajossa. Kolmisen senttiä koko peräpellissä noin 30km matkalla, josta 3,5km rauhallisemmin ajettavaa sivutietä. Ei ollut huono valinta laittaa pari kerrosta paksua äänieristematonsuikaletta takaluukun ja peräpellin väliin. Muuten ois kontti täynnä lunta.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: InlineFour - 09.02.2013, 19:46:54
Toi o käsittämätöntä, PV:ssä o keskellä käsijarru, miks ihmeessä 144 o käsijarru oven ja penkin välissä ja
sen jälkeen taas 200-srj tulee keskelle. Mitä vit?  :idiot2:
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Kulmamies - 09.02.2013, 20:36:24
Toi o käsittämätöntä, PV:ssä o keskellä käsijarru, miks ihmeessä 144 o käsijarru oven ja penkin välissä ja
sen jälkeen taas 200-srj tulee keskelle. Mitä vit?  :idiot2:

Olisikohan Volvon insinöörit suunniteleet jotain sohvapenkkijuttuja, kuten Amazoneissakin on jossain malleissa ollut.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 16.02.2013, 20:37:43
Olisikohan Volvon insinöörit suunniteleet jotain sohvapenkkijuttuja, kuten Amazoneissakin on jossain malleissa ollut.
Nii mistä näistä aina tietää. Tai tuumanneet että se on hyvä.

Viikolla väsäsin kuskinpenkiksi 850 jakkaran, pikkasen parempi istua kuin vähän joka suuntaan retkallaan oleva 240 istuin. Eilen säädin camberia pienemmäksi ja lisäsin hitusen casteria. Vielä ohjaussimpukka paremmaksi ja apusimpukan holkkia odotellen.

Talvimiitissä tuli poikettua. Ei ois tehny pahaa laittaa peltistä konepeittoa ja etujalkatilojen äänieristeitä kuten meinasin, kyllä jaksoi läppärungot mölistä ihan tarpeeksi yhdessä talvirenkaiden kanssa. Siinä 120km/h tuntumassa ois sopiva matkanopeus imuäänien puoleen.

Kulutus oli alustavan laskennan mukaan hyvin tarkkaan 10l/100km. Muutamia ohituksia, pääosin kuitenkin tasaista maantieajoa muun liikenteen mukana. Suuttimien asentoa muutan vielä paremmin kanavan suuntaiseksi, nyt ruuttaa enemmän kanavan vastapuolen seinämään ja pienellä läpänavautumallahan se sitten pisaroituu sinne.

Ainiin, menomatkalla tietysti piti jotain pientä olla. Laturin alapultti oli oletettavasti löystynyt aikaa myöten hieman ja päätti napsahtaa poikki Muuramen kohilla, onneksi ei tarvinnut tehdä kuin parin kilometrin lenkki tutun luo josta sai tarpeet korjaukseen.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 02.03.2013, 22:57:54
Etualatukivarsiin vaihdoin uretaanihelat(nekin viimeinkin), ohjauksen reagointi ja tarkkuus parani. Sivuttaiselle velttoudelle löytyi myös ainakin ositain syy kun rengasraudalla heilutteli takatukivarsien etupäitä. Uretaanihela on hieman löysä tukivarteen ja keskiholkki vastaavasti helaan. Tein kokeeksi molemmin puolin holkin päälle 0,75mm pellistä kuoren jolla sai holkin löysyyden helaan nähden häviämään. Hela tiukkaantui myös pikkaisen paremmin paikoilleen. Tein kuoresta sen verran pitkän, että helan ulkopuolelle sai pienen kartion tehtyä helpottamaan holkin asennusta. Ensin kuori helan sisälle ja sitten naputteli holkin paikoilleen. Vielä ois vaan koetettava paksuntaa holkkia tai sitten muutettava etupää pienemmälle helalle.

Nokkien ajoitusta säädin kansihomman ja hihnan lisärullan lisäämisen jäljiltä. Penkitystä vois ajatella kunhan kesärengaskeli koittaa. Jos varais silloin aikaa sen verran, että ehtis vähän paria eri nokkien asentoa koettamaan.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 10.04.2013, 22:58:35
Vaelteluun tuli osittainen helpotus kun vaihdoin joku aika takaperin Kulmamieheltä hommatun hyvä ohjaussimpukan. Mutta vaivaamaan se edelleen jäi. Viime viikolla testasin kesäpyöriä alle ja samalla lähti vaeltelukin renkaiden mukana. Oisko auto vaan liian kevyt noille renkaille eli menee liikaa nastojen varassa. Siinä nyin etupään niveliä samalla ja vasen ulkopää on hieman väljä. Kaiveltava jos löytys ehjä jostain, ja jos ei niin tilattava uus.

Penkitys jäi väliin tältä erää. Kävin tänään viemässä säilöön ja hain 6-ovisen sen sijaan ajoon. Siitä loppuu leima tässä kuussa, joten parempi käyttää ennen kuin on loppu. Eipä tartte siirtokilpiä hommailla ajeluun. Jos 142 sitten kesemmällä penkkiin ::)


145:ttä varten hommasin B20 koneen. Purin sen pari viikkoa sitten, pytyt ovat 1. ylikoossa ja laakerikaulat 1. alikoossa. Nokka-akselin etummaisesta laakerista on lähtenyt keskeltä pala jonnekin eli ainakin se menee uusiksi muiden laakerien kanssa. Männänrenkaat meinasin jättää vanhat, hoonilla vaan pyyhkäsee pyttyjä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 17.08.2013, 20:17:17
Kesä meni, eikä penkitystä tullut edes ajateltua 142:n seisoessa. Viikko sitten otin takaisin liikenteeseen nyt kun 245 on telakalla.

Alkukeväästä ostin säädettävät nokkapyörät Peetulta ja viikolla vaihdoin ne paikalleen. Eilen otin läppärungot ja imusarjan irti, aiheena suuttimien asennon muuttaminen. Eipä vaan olisi pystynyt imusarjan alapuolelle laittamaan suuttimia tarpeeksi vinoon, joten tein paikat yläpuolelle. Nyt ruuttaavat aika suoraan imukanavaan eivätkä suoraan runnerin toiseen seinään kuten aiemmin. Enää ei vaan voi erehtyä luuemaan kaasareilla varustetuksi :P Samalla tuli todettua, että kaasarien rungon reikien peitoksi laittamaani liimamassaa oli kulunut/lähtenyt hieman pois ja ne ovat juuri läppien kohdalla. Poistin jämät ja laitoin tilalle kemiallista metallia.

Tänään kasasin palikat, säädin nokkia ja näpräilin vähän muuta. Ei ihan hukkaan mennyt. Käy ja toimii tasaisemmin, aivastelu hävisi ja herkkyyttä tuli reippaasti lisää. Osakaasulle asti ajelin säädöt jo aika liki. Täyskaasua ois vielä kateltava ja varmaan nokkien säätöjäkin, ei ole ihan raikkaan kuuloinen täydessä vedossa.

Eihän se nätti ole(varsinkaan syylärin pinta), mutta siinä silti kuva (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/163.jpg~original) jakopääkoppa irtaallaan.

Etujouset ovat alkaneet tuntumaan turhan kovilta nyt kun 245:ssä alusta pelaa paljon paremmin. Joutuu vaan nostamaan hieman keulaa jos vaikka 140 madallusjouset lyhennettyinä laittaa. Ne kun ovat reilusti löysemmät kuin nuo paikallaan olevat mersun pätkityt.


145:n tilanne on muuten muuttumaton, mutta nyt on pieni kyselykierros konttoreilla käynnissä tekniikan suhteen ja eräältä suunnalta on alustavasti näytetty vihreää. Eiköhän se selviä tässä jossain välissä myös. Siltä näyttää kuitenkin, että tappikone kiertää edelleen näitä laitteita :idiot2:
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: mirok - 17.08.2013, 20:35:06
Eikai 145seen ole mikään kutoskone eksymässä keulille?  S*
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: mutkaputki - 21.08.2013, 20:30:18
Eikös deeku olis hyvä? Tulis ainaki savua perkuleesti jos ei muuta :idiot2: ite suunnittelin toiseen 242:sen koppaan laittaa deekun, kunhan siihen löytyis paperit.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 21.08.2013, 22:00:47
D24 ei niin kummoisesti innosta, painava kone suhteessa tehoon ja tilavuuteen, yms. Yhdessä vaiheessa mielessä oli tehdä Kulmamiehen Expressin mukaisesti 2,5l TDI, mutta siitäkin ajatuksesta tuli luovuttua.

142:n pakoäänet vaikuttivat jo viime vuonna kovanlaisilta ja nyt menin kopauttamaan etupönttöä. Niin kumisi tyhjyyttään. Fennon vaimenninvillat palaneet pois parin kesän ajoilla. Oli vielä huonompaa kuin tuon halpis rosteripöntön alkuperäinen, ne sentään kestivät kaksi vuotta päivittäistä ajoa. 2,5" 420 pitkä Simonssin läpivirtaava ovaali mahtui just paikoilleen vähän lähtöjä lyhentämällä. Hiljeni hyvin, enää +100km/h vauhdissa jollittava vitonen häiritsee ajelua.

Tänään vaihdoin apusimpukan helan kimppatilattuun kovaan versioon. Saishan se tuon hintaisena osana olla suoraan käypä. Simpukan rungon tappia piti ohentaa, jotta helan keskiholkin sai paikoilleen. Sen lisäksi pronssiholkki on puoli milliä liian lyhyt, jonka takia simpukan kasaaminen aiheuttaa jämähtämisen kiinni. Ohensin ohjausvarresta ja loput helan paksusta holkista jossa rasvanippa on. Voitelin oikeanpuoleiset raidetankojen nivelet, pyörän puoleinen kuulosti heilutellessa kuivalta ja sisempikin oli jo vähän jäykistynyt. Aurausta käänsin himppasen lisää. Kokonaisuutena ajotuntuma on huomattavasti parempi, vielä vaan vasemman raidetangon vaihto joskus.
Tuolla (http://smg.photobucket.com/user/244x2/library/142%20-72/Muut%202013?sort=9&page=1) paikoilleen (m)asennettuna em. osat.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 06.10.2013, 13:21:56
142:n ajokausi loppui tälle vuodelle maanantaina. Ei sen suurempaa kuin töiden jälkeen tekniikan poisto ruiskuineen. Jos tästä jotain voi päätellä, on se, että 145:een aiottu tekniikka tulee tähän. Tosin sekään ei aivan sellaisenaan toteudu vaan pyttyä lyhempänä. Alunperin aiotulla ois joutunut siirtämään rintapeltiä ~15cm taaksepäin, eikä viitsi siihen ryhtyä koska se siirtää jo kaikkea muutakin kojelaudan osalta. 145:ssä olisi mennyt tunnelikin uusiksi kokonaan, joten helpompi kaikin puolin näin. Siihen sitten jotain muuta :buck2:

Kyseisen padan kävin reilu viikko sitten hakemassa, jotain pientä siihenkin pitänee tehdä.

Otsikko: Vs: 142 -72 B? ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: JoonasH - 06.10.2013, 22:05:41
142:n ajokausi loppui tälle vuodelle maanantaina. Ei sen suurempaa kuin töiden jälkeen tekniikan poisto ruiskuineen. Jos tästä jotain voi päätellä, on se, että 145:een aiottu tekniikka tulee tähän. Tosin sekään ei aivan sellaisenaan toteudu vaan pyttyä lyhempänä. Alunperin aiotulla ois joutunut siirtämään rintapeltiä ~15cm taaksepäin, eikä viitsi siihen ryhtyä koska se siirtää jo kaikkea muutakin kojelaudan osalta. 145:ssä olisi mennyt tunnelikin uusiksi kokonaan, joten helpompi kaikin puolin näin. Siihen sitten jotain muuta :buck2:

Kyseisen padan kävin reilu viikko sitten hakemassa, jotain pientä siihenkin pitänee tehdä.


vitoskone ???
Otsikko: Vs: 142 -72 B? ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 23.02.2014, 23:38:48
vitoskone ???
Ei 142:een ainakaan ole tulossa.

Ja 142:sta puheenollen, torstaina hilasin sen töihin sisälle ja nostin vanhan tekniikan takaisin paikoilleen ja perjantaina puuhailin siihen liittyviä. Ennen asennusta vaihdoin kampiakselin etu- ja apuakselinstefan. Siivun laikkasin pois rintapellin pokkauksesta, mahtuu kannen kanssa puljaamaan paremmin. Tuumasin testata miten GT35 kiinakopio toimii tässä paketissa. Sehän piti laittaa koneen kylkeen jo 745:ssä ollessaan, mutta kutonen löysi tiensä sinne. Turbon sijaintia vähän mallailin ja jonkinlainen sykkyrä sarjasta tulee, eikä Dp:n kulkureittikään ei maailman tilavin ole. Öljynpaluulle tein paikan öljypohjaan ja painelinja tulee jakopään puoleisesta lähdöstä teflonilla. Ohivuotomittauksen tein myös. 1 ja 2 ovat hyvässä kunnossa, 3 ja 4 hieman huonommassa ja puhaltaa alakertaan. Liekö niiltä jäljiltä ottanut itseensä kun kannentiiviste aiemmin vuoti hieman pari kesää ja lopulta meni 3 ja 4 välistä(vuoto tuli tosiaan sitten vasta ilmi muutenkin). Katotaan nyt miten paljon puhaltaa läpi ja sen perusteella sitten päättää aukaiseeko.

Imusarjaksi hahmottelin alkuunsa nykyistä läppärunkojen sarjaa ja plenumiksi siihen sammuttimen säiliötä jonka hitsaisin kiinni. Kyljen aukaisin jo säiliöstä ja siihenhän se just mahtuisi. Sopivan kokoiset imutorvetkin on olemassa jotka hitsata sarjaan kiinni. Tilaa touhuta ei tosin jää nimeksikään. Säiliön alapuoli olisi suoristettava jotta edes vähän mahtuu kädet väliin. 234F:n imusarjan sain mallaukseen ja sen kanssa pelitilaa jää sarjan alle vaikka kuinka. En tosin muistanutkaan miten pienet kanavat sarjassa on, jää huomattavasti pienemmiksi kuin kannessa. Riittäähän siinä virtaus ahdettuun näille tehoille, mutta silti. Pikkaisen pitää kaasuläpänaukon vierustasta sipaista tavaraa pois jotta mahtuu olemaan ja tietysti läppä siirtää muualle. Bensakiskon etupää tulee turhan ylös, konepeiton jäykisteputkesta sipaistava todennäköisesti pala.

600x300 peruscoolerin ostin Biltemasta, sille on sopiva paikka syylärin etupuolella peltien takana piilossa. Ei tarvitse kuin tehdä tukijalat ja reiät valojen taustapeltien sivuihin lähtöjä varten.

Semmosta ::)
Otsikko: Vs: 142 -72 B? ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: JoonasH - 24.02.2014, 16:37:59
Jaahas, sitä on taas päästy vauhtiin  :o
Otsikko: Vs: 142 -72 B? ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 25.02.2014, 00:04:34
Jonkinlaiseen joo. Illan tuloksena pakosarja nelosen ja hukkaportinputkea vaille mallissaan. 234F:n imusarja pilkottu konehuoneeseen sopivaksi ja kaasuläpän sijaintia alustavasti kateltu. Ei saa kaasuläpän sijainnista kovinkaan siistiä millään ellei sijoita jonnekin vähän kauemmas imusarjasta.
Otsikko: Vs: 142 -72 B? ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 25.02.2014, 22:19:00
Vähän ehti tekemään töiden jälkeen. Pakosarjasta jäi vielä hukkaportinputki pois, muuten hitsailtu ympäriinsä. Imusarjaan porasin tuloa varten reiän ja tein peitepalan kaasuläpänaukkoon. Käytin sarjan hitsauksessa jonka jäljiltä vanha läpänaukko on tulpattu ja uudessa pätkä putkea. Kaasuläppä ei tule suoraan imusarjaan kiinni käytettävissä olevan tilan takia.
Otsikko: Vs: 142 -72 B? ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 27.02.2014, 00:10:37
Pakosarja ja öljynpaluuputki valmiit ja imusarja paikoillaan. Jarrutehostimeen jäi matkaa vielä vaikka kuinka :) Seuraavaksi dp:tä ja ahtoputkistoa.
Parit yleisräpsyt täällä (http://smg.photobucket.com/user/244x2/library/142%20-72/Koneenrakennus?sort=9&page=5).
Otsikko: Vs: 142 -72 B? ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 28.02.2014, 23:26:13
Eilen aloittelin dp:tä ja tänään tein sen loppuun. Mitä nyt lambdan paikka uupuu. Parista kohtaa litistelin alta ettei ottais joka pattiin kiinni. Turbolta lähtee pieni pätkä putkea jossa v-band päässä loppuosan liittämistä varten ja takapöntön eteen laitoin myös v-bandin. Nyt putken saa kohtuu fiksusti irti, eikä tarvitse mennä auton alle jotta saa pois tieltä esim. pakosarjan irrottamista varten. Riittää kun irrottaa ensimmäisen pätkän. Jos v-band ois ollut vasta auton alla, ei dp:n alkuosaa sais kovin mukavasti pujotettua pakosarjan ja korin välistä.

Coolerin sovitin syylärin etupuolelle. Flektin rungosta pieni siivu pois, jotta mahtui tulemaan eteenpäin ja valojen sivupelteihin reiät coolerin lähtöjä varten. Jää mukavasti peltien sisälle. Ja jää tilaa vielä mahdolliselle/todennäköiselle öljyjäähylle. Jos öljyjäähy tulee, pitää viimeistään siinä vaiheessa siirtää öljynsuodatin pois vakiopaikalta. Alkaa olemaan pientä tilanahtautta kun hukkaportinputki tulee kulkemaan siitä vierestä.

Ja kuvatkin meni jo seuraavalle sivulle (http://smg.photobucket.com/user/244x2/library/142%20-72/Koneenrakennus?sort=9&page=6).
Otsikko: Vs: 142 -72 B? ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: mirok - 01.03.2014, 10:26:38
Meinasitko koittaa isolla puristussuhteella miten rokkaa?
Ja mukava katsoa kun Volvoihin asentuu turboja kuin sieniä sateella   :)
Otsikko: Vs: 142 -72 B? ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 01.03.2014, 15:35:12
Mitäpä sitä muuttamaan, vaatis liikaa vaivaakin eli koneen purkamisen ja mäntien madaltamisen tai vaihtamisen. E85:llä kuitenkin tarkoitus ajaa. Puran sitten vasta jos huohottaa liikaa kolmosen ja nelosen takia. Jos jotain joutuu muuttamaan, niin puolan paikkaa. Ei mahdu enää siihen missä ennen oli. Tietysti kytkin sekä laatikko on päivitettävä jossain välissä, mutta se on sitten.

Se on turbotettava kun ei ole jaksanut remmiahtimillekaan telineitä tehdä ::) Tulis jo kohtuu ahdas väli syyläriin nähden jos kampuralle kiilahihnapyörän lisäksi laittais remmille hihnapyörän. Ois melkein muutettava kaikki toimimaan moniurahihnalla.
Otsikko: Vs: 142 -72 B? ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 06.03.2014, 21:29:42
Välijäähyn kiinnitykset tekaisin sunnuntaina ja maalasin sen mustaksi. Porasin ruuvit syylärin etupuoliseen palkkiin välijäähyn alakiinnikkeitä varten, ruuveihin pätkät letkua päälle ja suikaleet isompaa letkua sitten palkin päälle. Välijäähyn painoin päälle ja istuu napakasti siihen. Kotelosuojaa tietysti vielä ruuveille. Yläkiinnitykset linkittyvät päälipellin ruuvien alle näkymättömiin. Flektille jää etupuolelle pelitilaa noin 1,5cm eteenpäin ettei ota lukkopellin pystytukeen kiinni.

Muutamana iltana puuhaillut sen verran, että ahtoputkisto linjaukset on tehty sekä sarjat ja turbo ns. lopullisesti kiinni, ym. näpräystä. Läpältä imusarjalle menevän putken saa hitsautettua yhteen vasta alkuviikosta. Eipä se estäis koeajoa silti kun voi letkunpätkillä tehdä liitokset. Toisaalta silikoniletkutilauksesta jäi lähettäjän päässä puuttumaan yksi supistemutka eikä vielä ole tietoa missä vaiheessa se tulee.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 09.03.2014, 00:18:01
Nippanappa ehdin perjantaina hakemaan matkahuollosta puuttuvan supistesilikonin ja niiden osalta on kaikki nyt hallussa. Eilen tein kaasuläpälle sekä vaijerikiekolle tellingin ja kiinnityksen jarrupääsylinterinmutterin alle(siitä huono kuva kuvissa). Maalasin imu- ja ahtoputkia mustaksi, hitsattavat osat jätin vielä ilman ja ovat kuvissakin vain mallin vuoksi letkuilla yhdessä. Paisarin siirsin vasemmalle, ettei tyrkkää tilanteen sattuessa nesteitä ilmanputsarin päälle. Näyttää hiljalleen jo joltain. Kuvaa täällä (http://smg.photobucket.com/user/244x2/library/142%20-72/Koneenrakennus?sort=9&page=6).

Syyläri ois maalailtava, vedettävä letku kaasuläpän joutokäyntiruuvilta imusarjalle, parit klemmarit lisää ahtoputkiin, pissapojansäiliölle paikka, puolalle tellinki ja sen semmosta.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Kulmamies - 09.03.2014, 09:10:54
Sä se jaksat painaa :)

Minkälaiset moottorin kumityynyt tässä on? Ajattelin vaan, kun tosiaan tuo imusarja ja jarrutehostin tekevät melko läheistä tuttavuutta.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 09.03.2014, 23:58:06
Silloin on tehtävä kun siltä tuntuu, johan tässä on kohta ajokelitkin 24/7. Vielä ois läjäänsaamisen jälkeen otettava leimalle teholappu ja muutostettava ennen kuin pääsee ajelemaan.
Kumit tais olla suht vakion kokoiset teollisuuskumit. Ei ne yksistään pitäiskään konetta paikallaan, sen takia on aina ollut sivutuki.

Kaasuvaijeri tuli kivuttomasti B19A:n vaijerista. Pituuden takia tekee ekstralenkin imusarjan alla, mutta eipä tarvinnut muuttaa mitään. Syyläristä putsasin vanhat maalit pois päältä ja ohuen pohjamaalikerroksen jälkeen tuli näkyviin murtumia molempien letkulähtöjen juotoksissa. Se jäi pohjamaaliin, juotatan ne uudelleen paikoilleen. Jos onnistuis samalla kun hitsautan ahtoputken. Eihän se aiemmin vuotanut, mutta nyt murtumien ollessa selvästi esillä ei viitsi laittaa paikoilleen. Lambdalle hitsasin holkin dp:hen ja kytkin ruiskun sähköt. Täytyy kyllä siistiä johdotusta jossain vaiheessa, turhan puuhaillun näköinen.

Muuttelin asetuksia nykyiselleen sopivaksi ja otin mustan 242:n kartat käyttöön. Kyllähän tuo käyntiin lähti ja käykin ihan siivosti sen jälkeen kun laihensin bensakarttaa ~15% siitä mitä oli 242:ssa. Syylärin puuttumisen takia ei kovin pitkällisesti viitti käytellä. Äänestä päätellen dp ottaa hieman kiinni laatikontukipalkkiin, hyvin lähelle siinä se meneekin.

Sytkäpuolelle mietin jo eilen konehuonetta katsellessa vag-coppeja kuten esim. Xuppolla on. Tulee paljon siistimpi kun saa kaikki sytkäpuolen johdot piiloon, eikä tarvitse tehdä puolaa varten lämpösuojausta.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 15.03.2014, 00:30:30
Viikolla ei kummoisia, illalla tuli vähän puuhasteltua. Ahtoputki hitsautettu, maalattu ja asennettu. Syylärin lähdöt olivatkin tinaamalla, ne on juotettu kuntoon, kampe maalattu ja asennettu. Teki mukavan muutoksen konehuoneen ilmeeseen kun ei ole enää kulahtaneen näköinen. Jäähdytysnesteet kaadoin sisään ja käytin sekä ajelin työpaikan pihalla. Nokkia kääntelin käynnin parantamiseksi ja parannusta tulikin jo, vielä säädettävä lisää. Hieman erilailla toimii vakio 16v imusarja kuin läppärungot ::)
Vielä ois kaikkea puuhasteltavaa ennen kuin voi ajatella vievänsä penkkiin.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 29.03.2014, 23:11:01
Hukkaportin ohjausletkut ja bypassin laitoin viikolla paikoilleen. Kompurakotelossa ei ollut nippaa valmiina joten siihen paikka. Plus vähän muuta rassausta. Saksan Ebayn kautta tuli käytettyjä Vag coppeja, niillä hyvä testailla näin alkuunsa.

Tänään tein puolien vaatimat kytkentämuutokset sekä vaihdoin pienikantaiset tulpat jotta puolat menevät pohjaan asti. Kävin lapuilla ajelemassa illalla hieman ja toimiihan tuo näin alustavasti. 4500-4600rpm tienoilla 0,6bar paineella alkaa nakuttamaan vaikka ennakkoa pienentäisi miten. Login pohjalta ei ole mitään mikä voisi tilanteen aiheuttaa. Vaihdettava vielä lisää uutta bensaa tankkiin, osa kuitenkin on syksyn jäljiltä. Ajatuksena on ajaa ensin bensalle ennakot kohilleen, jotta tietää miten kone käyttäytyy ylipäätään. Mutta jos ei tilanne korjaannu niin E85 tankkiin, penkkiin ajamaan ja katselemaan missä vaiheessa käyrät on parhaimmillaan. Hukkikseen löysempi jousi ettei ahdot karkaile vahingossa, vaikka painerajoitin onkin megasta käytössä.

Konehuone tällä hetkellä, isommaksi kuvaa klikkaamalla:
(http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/180.jpg~original)

Lambda näyttää kuvassa aika törölle, muttei ihan noin paha ole kuitenkaan. Vanha hukkakipinäpuola piti ottaa käyttöön alunperin ja se olisi tullut juuri siihen kohdalle nurkkaan. Vielä dp:n lämpösuojaus, hukkiksen poistoputki, pissapojansäiliölle paikka konttiin, jne.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: mirok - 30.03.2014, 00:14:00
Hyvältä näyttää taas! Paljon tehotavoite?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: JuHaU - 30.03.2014, 11:50:54
Hienoa Lankku - olispa muillakin yhtä paljon energiaa käytettäväksi projektien kanssa.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: NBM - 30.03.2014, 22:46:51
Hienoa Lankku - olispa muillakin yhtä paljon energiaa käytettäväksi projektien kanssa.

...eikä oo edes pieniä apukäsiä rassaamassa...  :o
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 01.04.2014, 22:01:39
Tehotavoite on olemassa, mutta mitä sitä huutelemaan ennen kuin tietää miten sen kanssa käy ;) Tehopaino suhde tulee kuitenkin oletettavasti olemaan ihan kohtuullinen ratailua ajatellen.

Joskus ne pienet apukädet ois ihan hyviä, mutta tuleepa tehtyä paikat sen mukaan että edes jotenkin saa näpit tungettua väliin ::)

Taas tuli ajeltua, nakutukset haeskeltu pois ja pientä säädöntynkää tehty. On siinä jotain kulun tuntua jo. Vielä vaan se hukkiksen jousi vaihtaa löysempään ja tehdä tarkastusmittaus nokkien ajoitukselle sekä edellisessä viestissä mainitut laitot. Sen jälkeen E85:ttä järjestelmään ja penkkiin kiusaamaan.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 03.04.2014, 22:04:25
Nokkien ajoituksen tarkastin eilen. Olihan niissä säätövaraa ja paremmaksi meni taas roimasti. Tuntuu hiljalleen että sehän saattaa jopa liikkuakin.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 12.04.2014, 19:00:31
Eilen väsäsin jakohihnalle taustapellin apuakselin yläpuolelle, siinä ei ole ollut mitään koko aikana ja sopivasti sattuessa sieltä tulee tavara suoraan hihnalle. Jakopäällä ei ole muutenkaan mitään muuta suojaa kuin yläpuolinen koppa. Ois voinu nuo alapuoliset suojaukset kehitellä tietysti koneen ollessa irti, mutta kaipa se on jotain lisävaivaa saatava itelleen. Hukkaportilla on nyt poistoputki joka suuntautuu alaviistoon apparin etupyörän takapuolelle. Olkoot siinä toistaiseksi, dp:hen se ois yhdistettävä kumminkin.

Kontin puolella vaihdoin bensapumppujen kiinnikkeet siistimmiksi eli käyttöön 700/900 puolanjalat ja putsasin painepumppuna toimivan. Se jäi putsaamatta kasausvaiheessa ja oli aika törkyisen näköinen, 6-ovisen vanha kun on. Samoilla jäljillä on sen pumpun abikot, parempaan vaihtoa vaille. Välisäiliönä toimiva öljynkeruupurkki on jo jonkin aikaa mehinyt hieman bensaa läpi ja nyt otin sen auki. Eikä tarvitse ihmetellä miksi. Ostin viime vuonna samanlaisen öljynkeruupurkin ja siihen verrattuna työstöjäljessä tiivistepinnoissa on tapahtunut "pientä" kehitystä. Lisäksi päätyjen tiivisteet ovat uudemmassa melkein tuplaten leveämmät. Koetin saada vanhaa vielä tiiviiksi, muttei se oikein onnistu ilman pintojen koneistamista tai paksumpaa tiivistettä. Tänään vaihdoin uudemman purkin tilalle, vanha saa toimia liimatiivistemassan kanssa ehostettuan öljynkeruussa mihin sen sitten laittaakaan. Bensahuuruja ei sisälle tule, eikä kontinluukussa ole tiivistettäkään joten ilma kiertää.

Nyt kehtasi jo kuvankin ottaa polttoainepuolen järjestelyistä.
(http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Koneenrakennus/181.jpg~original)

Oikealla esipumppuna joku bemarin(?) painepumppu. Paluu bensakiskolta alanurkassa ja paluu tankkiin ylänurkasta.
Paikkalappu painepumpun yläpuolella on varmaan ainoa jonkun aiemman omistajan tekemä jota en tehnyt uusiksi ;D Ja painepumpun asentoa vois vielä vähän muuttaa jottei välisäiliöltä tuleva letku joudu noin mutkalle. Jonkun suojakuupan vois tehdä jos viittii, kuitenkin kaikenlaista tavaraa kontissa aina pyörii. Akulla on oma henkiletku kuvassa oikealla näkyvän läpivientikumin kautta kunhan sen saa tyrkättyä paikalleen. Samalla tavalla kuin S60/S80/V70II.

Ei kait taas sen kummempia. Etuiskareita tiukkasin kolme naksua, takaa kaksi ja käänsin pakonokan aukiolon vähän reiluun kahteen milliin 2,5 sijaan.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 17.04.2014, 22:27:49
Etujarrumuutos 240 jäähdytetyille on viimeinkin tehty. Eipä ole osatkaan vielä tainneet aivan kahta vuotta ollan nurkissa. Palat eteen EBC Redstuffit ja taakse tuli Greenstuffit koska sellaiset oli hommattuna. Etulevyt Mtecin myymät peruslevyt kolottuina ja taakse jäi vakiot. Kaipa se noilla pysähtyy riittävästi vaikka katselin, että ois voinu vähän isommatkin levyt laittaa eteen. Tommoset (http://smg.photobucket.com/user/244x2/library/142%20-72/Muut%202014?sort=9&page=1) siis. Rasvakupit ovat hieman rujon näköisiä koska niitä joutui aiemmin nuijimaan Polariksien takia.

Ja kun tuumailulinjalle tuli lähdettyä, tuli harkittua jo kohtuu vakavasti teräspunosletkuja joka nurkkaan. Jarrupuolelle niitä seuraavaksi ja uudet kumisarjat takasatuloihin. Etujarrut kävivät yhdessä vaiheessa kohtuullisen kuumana radalla huonojen palojen takia. Sillä reissulla kaikki jarrunippojen kumihatut sulivat ainakin osittain ::) Ja nyt tässä vaiheessa melkein kaikki pölysuojat ovat rikki. Tosin eipä nuo kumit taida aivan alkuperäislaatuisia olla. Vois vaihdella kumit uudestaan jos jossain vaiheessa tarttee.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 19.04.2014, 22:47:21
Ruiskun johtoja niputtelin sisältä ja imusarjan alta. Dp:n alkumutkaan kiepasin lämpösuojanauhaa, kiinnitin äänimerkin ja konepellinlukon aukkoon tein peitelevyn joka pitää samalla flektin paikoillaan. Pitkät olivat kateissa tekniikan väliaikaisen poistamisen jäljiltä, syypää oli öljynpaineanturinjohdon poiston yhteydessä irronnut johto viikseltä. Tietysti ensin tuli rassattua liittimet releeltä.
Yhtä penkittäjää yritin viikolla tavoitella, mutta vielä ei natsannut. Jos pääsis ens viikolla penkkiin, sais katsastettua ja ajoon.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 30.04.2014, 22:31:47
Alustava penkitys suoritettu eilen. Sen lisäksi penkkireissu ja tämän aamun työmatka mukaanlukien noin 210km maantieajoa.

Kun siirsin koneen 745:stä takaisin tähän, heitteli Innovate välillä arvoja vähän miten sattuu, aiemmin ei ollut mitään oireita. Viimeseltään otti ja hajosi kokonaan ensimmäisen vedon jälkeen, mutta sen verran sai sentäs todettua että turvallisen rikkaalla ollaan. Liekö mennyt ohjainlaitteen sisältä jotain vanhuuttaan. Tuumasin että vedetään nyt kun on sitä varten tultu ja hyvin pelas.
Hukkaportinjousi on hieman viritelmä tällä hetkellä, joten mahdollisesti siitä sekä koneen luonteesta johtuen lähtee 4700-4800rpm kohdalla nostamaan ahtopainetta. Tuolla kohdalla oli 0,4bar painetta ja 7000rpm jälkeen 0,85bar. Teho on hyvin samalla jyrkkyydellä nouseva vedon loppuun asti ja vääntö tasainen sitten kun kierroksille päästään. Paras vääntö tuossa vedossa oli 381Nm @ 6346rpm, säästyypä laatikko ja riittää kytkin tällä hetkellä ::) Lappua laitan esille kunhan kone on paremmin säädöissään ja penkitetty uudemman kerran kovempaa jarrua vastaan. Sen verran voidaan kuitenkin todeta, että 0,85bar paineella luovutti penkin mukaan 370hv +7000rpm. Hyvin tuntuu vetävän kun päästään alueelle :sundaydriver:

Nokat ovat aivan överit tällaiseen mietoon ahdettuun. Vakioiden vaihtamista vois ajatella vakavammin kunhan saa säädettyä nykyisellään paketin kuntoon. Vaparina niille ajoitus oli imu 4mm ja pako 3,6mm YKK:ssa, luvattu toimivan 7800rpm asti. Nyt ovat 2,5mm tuntumassa ja siinä tuntuis toimivan.
Tuollaiset hiotut olleet kiinni kesäkuulta -11 lähtien:
Imu 277astetta/0,050'', nosto 11,86mm.
Pako 263astetta/0,050'', nosto 11,83mm.

Tänään vaihdoin 745:stä Innovate MTX-L:n paikoilleen, koska sitä ei siinä tarvitse. Eipä viipottele arvot turhia.

E85:ttä pitäis laittaa tankkiin, mutta taitaa siinä vaiheessa viimeistään morjestaa kytkin ja/tai laatikko. Sekä suuttimet loppuu kesken...
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 02.05.2014, 20:50:01
Eilen rassailin katsastusta varten paikkoja ja laitoin oviin 242:n tippalistat paikoilleen tuulilasiliiman avustuksella. Niitä sovittelin paikoilleen jo auton kasausvaiheessa, mutta tein oviin liian matalat pellit kiinnitystä varten ja annoin olla ilman tänne asti. Nyt vois vaihtaa oven ikkunakarmin ja listan väriä mustaksi. Ja katsoa miten paljon lehtiä oven sisällä on.

Tänään iltapäivällä muutos- ja määräaikaiskatsastus hyväksytysti läpi. Etulattiat lutrasin kotelosuojalla ja pienellä reunojen saksimisella sovitin 740 etuäänieristematot paikoilleen. Muutamiin jääneisiin vanhoihin pultinreikiin laittelin tulppia. Kummasti laski melutaso kaikkinensa :) Kaiken hyvän lisäksi pesin pois talven ja kevään ulkoilutuksesta tulleet liat. Löytyi valkea väri jälleen.

Miettiny pitäiskö perään testata Redline Heavy Shockproof öljyä, välitys tuntuis jollittavan sitä enemmän mitä lämpimämpi se on. Ja jostain syystä tuntuu, että pitää kovempaa ääntä kuin syksyllä. Ja casteria vois lisätä aika paljon, keskitystä ei ohjauksessa oikein ole. Etupalkin kallistaminen sitä tois, mutta samalla raidetangonpäänkiinnitys nousee ylöspäin entisestään.

Nyt kun mieleen muistuu, merkataan painot talteen.
Etu vasen 330, oikea 285kg. Taka vasen 323, oikea 308kg. Sisältää noin 75kg katsastajan, puoli tankkia bensaa, varapyörän, pienen hallitunkin ja ~5l nesteitä tonkassa kontissa. Eli ilman kuskia noin 1171kg. Eroa ensimmäiseen katsastukseen 242 vakiojakkarat -> kupit, Cassiopeiat -> Geminit, Getrag 265 -> M47, vapari -> ahdettu. Silloin saatu tulos oli 1160kg. 5-10kg saattaa olla tämänhetkinen tulos alakanttiin verrattuna ensimmäiseen punnitukseen.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 05.05.2014, 22:00:43
Hyvin on toiminut mitä on tullut ajeltua. B20 öljykorkin laitoin, jotta kone saa toisenkin huohotusreiän.

Lauantaina pari vetoa testasin ja vasta tänään huomasin aamulla töissä, että laturinhihna oli mennyt selälleen kampuralta ja vesipumpulta. Sen lisäksi se kulki molemmissa kiilauran ohjausreunan päällä eikä pohjalla, eli keskellä selkäpuolta näkyi kudokset jo. Kumman hyvin se kesti ajella, uuden laitoin tilalle. Eipä tullut tuotakaan vastaan vaparina kertaakaan. Liekö laturinjalka viipottaa aivan kierrosalueen loppupäässä sitten sen verran enemmän, koska vaparina ei rajoittajan tuntumaan tullut juuri kierrätettyä. Ja nostin rajoitinta vielä hieman aiemmasta koska vetää sinne asti hyvin.

Muuten en olisikaan töissä aamulla konepeittoa nostellut, mutta matkalla lämmöt heittelivät. Syyläri oli vajaa ja paisarinympärys märkä. Töiden jälkeisen tarkemman tutkailun jälkeen pystyikin toteamaan, että paisarin pohja on halki ja sieltä puuttuu pikkurillinpäänkokoinen pala. Ei ihme jos nesteet karkaavat. Kaipa se on kopsahtanut jonnekin tekniikkaa laitellessa. Toinen paisari tilalle ja samalla kiristin korkin kynsiä jotta tiivistyy kunnolla. Päälle puoli konehuonetta sekä kyljet pesien. Ei ainakaan kotimatkalla ollut nestehukkaa tai lämmönheittelyä.

Casteria lisäsin ylätukivarsien asentoa säätämällä, mutta ei se tilannetta jarrutuksissa juurikaan parantanut. Seuraavaksi etupalkin kallistus. Etuiskareita tiukkasin kolme naksua ja yhdessä castermuutoksen kanssa tuntuis taipuvan paljon nätimmin. Turvakaaria tekis edelleen mieli, koska kori antaa varmasti paljon periksi, mutta linjaus ois sivulla kovin lähellä päätä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 11.05.2014, 22:00:50
Tilasin eteen Mamasanilta teräspunosletkut (http://smg.photobucket.com/user/244x2/media/142%20-72/Muut%202014/3.jpg.html?sort=9&o=2) ja sain ne alkuviikosta. Keskiviikkona vaihdoin paikalleen. Vielä taisi hitunen jäädä ilmaa jonnekin. Termari on osoittanut koneen lämpiämisvaiheessa pariin kertaan jumeutumista. Vaihdettava 82-asteinen jälleen paikoilleen.

Perjantaina illemmalla aloitin kopan operoinnin, venähti samalla kertaa hieman lauantainkin puolelle. Lauantaina aamupäivällä heitin värit niskaan ja tänään kasailin irroitetut osat takaisin. Olipahan hinkkaaminen vanhoissa väreissä, eikä tilatkaan maalaria paranna kun sen verran harvoin tulee tehtyä. Vois muistaa vaikka tarkastaa ettei suojapaperien väliin ole jäänyt pientä roskaa :buck2: Jos vaikka PV:tä maalatessa muistais sitten. Konepeittoa ja kattoa lukuunottamatta jäi vanhaan väriin ja se olikin sen verran muuttanut sävyään matkalla, ettei ole ihan edes lähelle. Konepeittoa en olisi maalannut muutenkaan, tarvitsee korjausta ennen sitä.
Kuvia nähtävissä tuolla (http://smg.photobucket.com/user/244x2/library/142%20-72/Peltihommat%202014?sort=9&page=1).
Yhdessä kuvassa taustalla näkyvä 265 D24 2+3 pakukin on kuulemma myytävänä jos jotakuta kiinnostaa...

Seuraavat vaiheet parin paikan hionta ja kiillotus, oviin ikkunakarmeihin RubberCompia, putkenpää mustaksi, ehkä pienoinen perän madallus, katella istuisko puskurit yhtään ulkonäköön, jne.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: JuHaU - 11.05.2014, 22:05:06
Hyvä veto tämä yksiväriseksi maalaus.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 11.05.2014, 23:16:59
Oli mielessä jo viime vuonna. Viimeaikoina miettinyt uudestaan ja viikolla pallottelin asiaa enemmän myös sen suhteen miten ylipäätään teen. Tuumasin että vois vaihtaa ulkonäön kliinimpään muutenkin ja kun tekniikkakin vaihtui. Tulin värin suhteen tuohon tulokseen ja sain sovittua tilojen käytöstä lyhyellä aikataululla. On muuten ensimmäinen auto jonka olen ylimaalannut ihan vaan sen takia, että väri vaihtuu. Kerrankin pääs pienellä eikä tarvinnut tehdä enempää koritöitä ensin :D
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: JoonasH - 12.05.2014, 00:53:02
Astetta nopeampi kaveri, keskiviikkona vielä miitissä mietit asiaa ja nyt se on jo tehty O0
Siitähän tuli hyvä  :pomo:
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: sjos - 12.05.2014, 09:56:01
Astetta nopeampi kaveri, keskiviikkona vielä miitissä mietit asiaa ja nyt se on jo tehty O0
Siitähän tuli hyvä  :pomo:

Kyllä Lankku on aika montakin astetta nopeampi kaveri :o

Näitä projekteja kun on lueskellut, niin ei voi oikein käsittää, kuinka nopeasti kaikki tapahtuukaan.

Hyvältä näyttää :pomo:
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Ville K - 14.05.2014, 07:29:56
Asiasta viidenteen, onkos toi 265 paku mikä näkyy taustalla ollut alunperin ruskea? Jos, niin on kaverin vanha.. Maalas sen joskus metallisiniseks.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: moikki - 14.05.2014, 08:11:56
Meinasitko tulla svk kokoontumisajoille?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 14.05.2014, 21:22:13
JoonasH; sjos, Kuvat vaan narraa :) Maalaan sit joskus uusiks kun pinta alkaa kyllästyttämään laadullisesti tai muuten.

Ville K, paha sanoa. Muistaakseni joka paikasta näkyviltä osin on tuossa värissä.

moikki, SVK:n kokoontumiseen ois tarkoitus mennä käymään, vaikka samana päivänä oiskin Lappeenrannassa maili. Jääny kumminkin nyt kahtena vuonna kokoontuminen väliin. Sitä ei vielä tiedä millä laitteella, PV ei siiheksi ehdi kuitenkaan ihan :P

Kopan jäykkyys on ollut mietinnän alla jo jonkin aikaa ja täys turvakaaritus ei oikein ole ratkaisu, koska katto on niin matalalla. Penkkien taakse vois tietysti tehdä jotain putkitusta, mutta miten paljon se sitten jäykistää. Ensiaskeleena tein eilen pitkittäistuet etualatukivarren pultinpään ja pitkittäisen runkopalkin välille. Vielä ei ole ajokokemusta vaikuttiko mitään vai oliko vaan turhaa puuhastelua. Toiveissa tietysti keulan joustamisen vähentäminen. Kuvan vois ottaa huomenna. Muutoin korin elämistä ajatellen meinasin hitsata 2-3mm seinämällä olevan matalan U-profiilin helman pohjaan koko matkalle tai samanpaksuisen kulmaraudan lattian sisäpuolelle sisähelmaa vasten. Niiden lisäksi vaatis tietysti vähän muutakin, esim. muutaman ristikkäisen tuen.

745:n koppa meni kaupaksi ja sen myötä pääsee tekemään muutamia ostoksia.
Riittävän isoista suuttimista on kauppa sovittu ässäarvan kanssa ja vanhoista alustavasti toisaalle. Tilasin 205/50/16 peruskumit eli Hankook Ventus Prime 2 kiepin. Vanhat ovat aika lopuillaan ja liian isot eteen. 164:n 1031 taka-akseli ja vauhtipyörä -618 SRE:n jaolla ovat tulossa, mikäli myyjän kulkemiset toteutuvat. Vanhassa välityksen jollotus johtuu väljistä pinjonin laakereista, antaa sivuttain välystä. Liekö tuossa krymppiholkkia ollenkaan ja ois pitänyt hieman tiukkailla aiemmin.

Vaihteistosta hävis ykkönen kokonaan reilu viikko sitten. Oisko sitten synkka levinnyt niin täysin, ettei edes yritä ottaa sisään paikallaan. Sama kuin kaaviossa ei olis ykköstä. Vaihdan toisen tilalle samalla kun vaihdan taka-akselin. Nyt vielä onnistuu hyvin liikkeellelähtö kakkosella, mutta harvemmalla perällä tuskin enää. mirok:lta löytyi M90 kytkinakseli, laitan sen levällään olevaan lootaan joka sitä kaipaa ja taas ollaan askel lähempänä. Periaatteessa puuttuu enää asetelma, levy ja poljinmuutokset. Kardaaninetupätkän saanee kaiveltua jostain. Meinasin ensin päästää itseni halvemmalla kytkimen suhteen ja hommata 215mm sintterin M90 kaveriksi. Mutta eihän 8v turbosaabin asetelma kuitenkaan ihan niiin hyvä ole.

Ahvenistolle on tarkoitus lähteä 24. päivä vrcf:n ja cossuklubin yhteiselle ratapäivälle ajelemaan jos ei ole märkää sekä kalusto on ehjänä. Ja silloinkin kohtuullisuuden rajoissa M47:n ja öljyjäähyn puuttumisen takia :)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: ville. - 14.05.2014, 21:56:59
Onko konehuoneen lämpöjen kanssa ollu vielä mitään ongelmia? Omassa 144 volvossa on ahdin suunnilleen samalla kohdalla kun sun autossa ja massat meinaa sulaa pyöränkotelosta. Mahtaako esim. noilla pakopesän lämpösuojilla tehdä mitään?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 14.05.2014, 22:17:27
Ei ole ollut ainakaan turbon aiheuttaman lämmön ongelmia, on sen verran kaukana pinnoista kuitenkin. Eniten lämpöä saava paikka on rintapelti siitä kohtaa jossa dp menee alas. Konepeitto turbon päältä on kohtuullisessa lämpötilassa myös. Pakopesän huppu toimii kyvin kyllä säteilylämmön ehkäisyssä. Kiinahupun pinta kestää kädellä koskettaa rata-ajon jälkeen.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 15.05.2014, 22:52:44
Renkaat vaihdoin alle ja ensimmäisen ~70km perusteella ne ei ole tähän sopivat. Antaa liikaa periksi sivusuunnassa vaikka painetta on nyt 3bar. Tuntuu aika hurjalta varsinkin reilusta satasesta voimakkaasti jarruttaessa ja samalla mutkitellen. Vanhat oli reilusti jäykemmät vaikka oli 55 profiililla.

Pitkittäistuesta ois huono kuva (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202014/4.jpg) siinä. Korin puolen lattaa vois vielä levittää ja laittaa vaikka toisen pultin. Näppituntumalla niistä jotain hyötyä ois, kävin ajamassa saman lenkin mutkatiellä ja tuntus menevän yllättävän eleettömästi alustan puolesta. Tietysti renkaat tekevät osansa, mutta kun jätetään ylimääräiset ohjausliikkeet pois.

Suuttimet sain haltuun ja risan M90 etuosan josta ottaa kytkinakseli. Suuttimet ovat Dekat kuten vanhatkin ja koko sopiva 830cc.

Nyt kun katseli maalipintaa paremmin sopivassa valossa, näkyy hyvin kuinka punaisen päällä oleva pohjamaali aiheutti epätasaisuutta pintaan. Uusiks tais mennä ainakin pohjamaalatuilta osin, ei tuommosta rypylää jaksa kovin pitkään katella :buck2:
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: mirok - 15.05.2014, 23:05:23
Olin siinä uskossa että nuo suuttimet olivat 870c@3bar. Tiedä sitten.. Oliko siinä lootassa mitään ehjää?
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 15.05.2014, 23:23:55
Ainakin osanumeron perusteella löytyi virtauslukemaksi 80lb/hr. Toisissa teksteissä tuotoksi ilmoitetaan 830cc ja toisissa 875cc, muuntimella laskettuna 840cc. En tiedä lootasta sen enempää vielä, nostin vaan sisälle.

Unohtuipa mainita, että otin takajousista pois vajaa kolme varttia. Tippui perä nätimpään linjaan keulan kanssa, pyörä vaan kulkee jo kohtuu sisällä kotelossa keulaan verrattuna.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 17.05.2014, 00:48:18
boost toi mukanaan akselin, vauhtipyörän ja kamppeita öljynjäähdytystä sekä -suodattimen siirtoa varten -H- Akselin vaihdoin paikoilleen, tuossa (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202014/5.jpg) vanhan kanssa. Välitys 3.73 ja sisällä G80 lukko anturikehällä. G80 lähtee eteenpäin, ei vaan ollut vielä aikaa vaihtaa vanhasta perästä kitkalukkoa tilalle. Kitkalukossa onkin anturikehä ennestään ja nyt on anturillinen koppakin. Jos joskus tulis sähköinen nopeusmittari vaikka.

Isommat suuttimet vaihdoin paikoilleen ja vanhat lähtivät samantien uudelle omistajalle. Muutin vain req fuelin ja ensimetrien jälkeen lisäsin bensakarttaan koko alueelle 15%. Ei jäänyt enää kuin pieni loppuhinkkaaminen. Vaihteiston vaihdoin, mukavampi ajella kun on ykkönen, eikä sylje kakkosta pois omia aikojaan. Turbon öljynpaluun otin irti, käytin sen jo auki aiemmin kun epäilin että vuotaa tiivisteen välistä. Laipan saumastahan se vuoti, hioin vanhoja pois ja laskin reippaammalla virralla päälle. Ei ainakaan vielä näyttänyt merkkejä. Päivän päätteeksi vielä pikainen pesu ja aamulla keula kohti Backwoods cruisingia. Mikäli tuo nyt vaan sinne asti kuljettaa :P
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Volvomies89 - 17.05.2014, 01:12:15
boost toi mukanaan akselin, vauhtipyörän ja kamppeita öljynjäähdytystä sekä -suodattimen siirtoa varten -H- Akselin vaihdoin paikoilleen, tuossa (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/Muut%202014/5.jpg) vanhan kanssa. Välitys 3.73 ja sisällä G80 lukko anturikehällä. G80 lähtee eteenpäin, ei vaan ollut vielä aikaa vaihtaa vanhasta perästä kitkalukkoa tilalle. Kitkalukossa onkin anturikehä ennestään ja nyt on anturillinen koppakin. Jos joskus tulis sähköinen nopeusmittari vaikka.

Isommat suuttimet vaihdoin paikoilleen ja vanhat lähtivät samantien uudelle omistajalle. Muutin vain req fuelin ja ensimetrien jälkeen lisäsin bensakarttaan koko alueelle 15%. Ei jäänyt enää kuin pieni loppuhinkkaaminen. Vaihteiston vaihdoin, mukavampi ajella kun on ykkönen, eikä sylje kakkosta pois omia aikojaan. Turbon öljynpaluun otin irti, käytin sen jo auki aiemmin kun epäilin että vuotaa tiivisteen välistä. Laipan saumastahan se vuoti, hioin vanhoja pois ja laskin reippaammalla virralla päälle. Ei ainakaan vielä näyttänyt merkkejä. Päivän päätteeksi vielä pikainen pesu ja aamulla keula kohti Backwoods cruisingia. Mikäli tuo nyt vaan sinne asti kuljettaa :P
Ilmottele jos joutuu tulla hakemaan köyden nokassa paikalle :D
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 18.05.2014, 22:34:09
Kajaanin reissu eilen meni ongelmitta. Hieman reilu 600km ja kulutus noin 10,3l/100km. Mun mielestä aika hyvin ottaen huomioon miten rajut nokat on.
Samalla vahvistui se mielikuva ettei nuo renkaat sovellu tähän ja tuli varmistettua, että kannentiivisteellä on vähän huono olo. Tehnyt sitä, että täyttää paisaria enemmän kuin aiemmin ja kovassa vedossa turskauttaa pihalle. Normaaleissa ohituskiihdytyksissä ei mitään ongelmia, eikä nestettä huku jos sitä ei polje pihalle.

Tänään vaihdoin kannentiivisteen ja nelosen kohdalta oli siirtynyt vesikanavaa kohti. Sitä se teettää kun antaa nakuttaa säätövaiheessa hieman liikaa. Helpottaa vähän hommia kun jakopään ja turbon irrottamisen jälkeen voi kannen nostaa sarjoineen pois. Jäähdytysjärjestelmään laitoin vettä ja pesuainetta jotta sais kuonat pois. Samalla vaihdoin sisään 10W-60 Valvoline VR1:n kuten on ollut aiemminkin käytössä. Sen lisäksi vielä hieman sinkkilisäainetta muutenvaan.

Oikeanpuoleinen vetarinstefa vuotaa sen verran, että jarrukilvessä ja vanteenreunalla on öljyä. Liekö jäänyt roska huulen väliin asentaessa :( Tankin tyhjensin, täytin E85:llä, tein asetusmuutokset ja autotune teki loput kotimatkalla. Painepumppu ois vaihdettava tehokkaampaan ennen ratailua. Ei oikein 6-ovisen vanha vapari-LH:n pumppu tuota tarpeeksi.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 19.05.2014, 21:58:41
Nujusin alle 245:stä Galaxyt samanlaisilla renkailla, jotka ovat neljä pykälää isommalla kantavuudella. Johan muuttui ajettavuus. Näillä uskaltaa jo radallekin lähteä :sundaydriver: Kävin antamassa palautetta renkaista, katotaan nyt mihinkä tilanne edistyy kunhan saan toimitettua kumit sinne.

Vaihdoin vanhasta perästä paikoilleen kitkalukon ja toisen vetarin. Öljyksi laitoin 0,5l Redline Light Shockproofia ja loput Redline 75W90 lukkoperäöljyä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 20.05.2014, 21:47:21
Huohotuslinjat vedin ahtimen imuputkeen, höyryää sen verran paikallaan, että äkkinäisempi sivusta katsoja vois luulla laitteen olevan tulessa :D Seurailla miten paljon tavaraa syöttää putkistoon ja maalata liitokset mustaksi ennen kuin kehtaa ottaa kuvaa.

Tuossa (http://img.photobucket.com/albums/v629/244x2/142%20-72/46.jpg~original) tämänhetkinen tilanne ulkoisesti.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 21.05.2014, 23:02:35
Ostin aidon Boschin K-jetin pumpun painepumpuksi. Autotune tiputti aika rutkasti bensakartasta arvoja paineilla muutaman vedon pohjalta. Tankkianturia rassasin ja vastusta tulee, mittari ei vaan pelaa. Bensakorkkiin vaihdoin uuden tiivisteen ja vedin hukkaportinputken dp:hen. Hukkaportinputken mutka jäi lähelle tukivartta, saapa nähdä miten jyystää lauantaina Ahvenistolla sitä päin.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 24.05.2014, 22:43:26
Päivän rilluttelut sisälsivät noin 500km tiellä ja 40-50 radalla. Menomatkan kulutusarvio E85:llä 13,4l/100km. Ensimmäisellä kiepillä tuntui että parin kierroksen jälkeen jarruteho olisi heikentynyt ja poljin hieman koventunut. Seuraavilla pyörähdyksillä ei tullut vastaan samaa vaikka ajoi pidempään ja kovemmin. Kertaalleen tuli lähtösuoran mutkassa käytyä tekemässä nelipyöräluisua hiekalla asti väärän ajolinjan ja tyylin takia ::) Renkaat ovat liian veltot ratailuun, normiajoon toimivat. Jäykkyyseron kyllä huomaa, vanhoilla Falkeneilla pystyi ajamaan vuosi sitten saman mutkan 245:llä paljon kovempaa, mutta nuo muljahtavat alle. Alusta ja jarrut tuntuivat hyviltä kunhan tottui renkaiden käytökseen.

Viimeisellä kerralla alkoi kuulumaan pakokaasuvuotoa. Ei sen isompaa kuin turbon laipan hitsauksien vierestä murtunut aikalailla koko matkalta. Syytän liian lähelle tukivartta jäänyttä hukkaportinputkea, eli siis tekijää  Siihen sain ensiavuksi hitsattua Kaziganthin tallilla pari saumaa jotta pääsi kotiin. AJH:kin pääsi toimimaan välikätenä asiassa :hello: Äsken kävin ottamassa turbon irti, hitsasin kasaan ja taas mennään. Joko vakio huohotin tai öljykorkki laskee aika paljon huohotusöljyä läpi. Kokeilen erillistä purkkia ensin vakion huohottimen kaveriksi jos ei suttais niin paljoa. Kolmos- ja nelospytty tulikin todettua jo aiemmin huonommiksi ohivuodoltaan.

Pienellä ahtopaineella ei jaksa herätä tiukista mutkista kolmosella ja kakkosen käyttö on vähän turhan lyhyt pyrähdys. Lisää painettakaan ei uskaltanut laittaa, ettei laatikko vahingossakaan leviä kesken kaiken. Vakio 4.1 perävälitys ois ollut parempi nykyisellään. Nyt mentiin lähinnä kolmosvaihteella, nelosta tarvitsi vain lähtösuoralla ja varikon kohdalla. Viimeisellä kerralla laitoin RaceChronon päälle, mutta se sekoili jotain eikä ottanut aikaa ollenkaan. Oiskohan ollut liian vähän satelliitteja koska logissa ajolinjat eivät ole sinnepäinkään samoilla linjoilla eri kierroksilla. Mutta tulipahan käytyä ja todettua, että ainakin autossa on jotain potentiaalia, kuskista niin tiedä. Hyvä päivä silti.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Kaziganth - 24.05.2014, 23:15:44
Ai sä sanoit niitä saumoiks kuitenkin ;D
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 24.05.2014, 23:34:30
Jos se tänne asti kesti hienosti, niin ei se ihan pintanöölikään ole. Vaikka olikin tehtävä ydintäytteellä :P
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Kaziganth - 24.05.2014, 23:48:29
Jos se tänne asti kesti hienosti, niin ei se ihan pintanöölikään ole. Vaikka olikin tehtävä ydintäytteellä :P
Hyvä että kesti :)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 25.05.2014, 01:35:21
Huohotuksen toimintaa kattelin kun ei muutakaan keksinyt. Lisäsin keruusäiliön vakion huohottimen perään ja kävin ajamassa lenkin. Tilanne ei muuttunut mihinkään eli öljy tulee öljykorkinletkun kautta. Sen verran suora reikä läpi vaikka B20 korkissa sihdintapainen onkin. Vaihdoin normaalin korkin tilalle ja jatkossa ratailua/penkitystä/yms. varten laittaa öljykorkilta tulevan letkun kiertämään keruusäiliön kautta. Muutoin olkoot nyt noin.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 25.05.2014, 22:42:20
Tän päiväisten ajojen lomassa joutui toteamaan, että huohottaa se liikaa. Eikä tarvinnut edes kovaa ajoa, vaan muuttui nykyiselleen matkalla Ahvenistolle. Kaipa se oli aikakin, vajaa kuus vuotta, arviolta noin 35tkm maantietä, +200 kierrosta radalla ja vajaa parikymmentä varttimailivetoa. Toivottava ettei ole männänrengasväli tai rengas mennyt ja naarmuttanut pyttyä pilalle. Vaikka valmiiksi hoonattu ja tasohiottu varalohko onkin ollut odottamassa koko sen ajan kuin tämä lohko on käytössä ollut. Viikko sitten lauantaina kannentiivistettä vaihtaessa ei pytyissä näkynyt mitään ihmeempää. Aamulla ajaa töihin ja jättää sinne seisomaan niin pitkäksi aikaa kunnes kone on jälleen kunnossa.

Bensan välisäiliönä olevan huohotinpurkin kumitiiviste ei tykännyt E85:stä ja alkoi vuotamaan. Laitoin tilalle kemiallista metallia päivällä ennen ajeluja ja toistaiseksi pitää.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 29.05.2014, 18:35:41
Eilen töiden jälkeen otin kannen pois, katsoin että lohkoa vois vielä käyttää ja jätin sen kiinni autoon paikoilleen. Ripustin lohkon roikkumaan, tiputin etuakseliston ja otin kamppeet alakautta auki. Kiertokangenlaakerit oli siistit, uusin ne silti. Nelosen männästä oli molemmat männänrengasvälit rikki samalta kohtaa. Samasta syystä mennyt kuin tiivistekin viikkoa aiemmin eli nakutus. Muissa männissä ei oireita vielä näkynyt. Kaivelin "uuteen" mäntään syvemmät kolot ja rengastin kaikki. Käsihoonilla vetelin pyttyjä sen minkä katsoin tarpeelliseksi. Neloseen pieniä naarmuja vielä jäi, mutta menkööt nyt. Aloitin kasaamisen ja tänään laitoin loput nippuun. Uudet öljyt laitoin, ens viikolla vaihtaa uudestaan. Ainakin vielä ~60km ajon jälkeen toimii :o

Mäntä oli ottanut itseensä aika paljon enemmän mitä oletin, sen takia huohottikin reilummin ::) Siitä kuva (http://smg.photobucket.com/user/244x2/media/142%20-72/Koneenrakennus/182.jpg.html?sort=9&o=129) "koossa" ja seuraava eteenpäin palat irti.

Ainiin. Hukkaportinkello oli melkein irroittanut itsensä rungosta. Kello on kolmella ruuvilla kiinni rungossa ja yksi vielä parin kierteen voimin piti, muut tippuivat irti kannen aukaisun jälkeen. Lukitetta väliin ja kiinni.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Sjtv - 30.05.2014, 09:33:53
Ei sitä nyt olisi kyllä uskonut että noin pahasti puuttuu. Ei se kumminkaan niin pahasti huohottanut kuin yleensä moisilla vaurioilla.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: jaskajokunen - 31.05.2014, 20:00:49
Tuolla sun kuvissa oli mielenkiintoinen toteutus, tikkukoneeseen 2-piste ruiskut vanhoihin SU kaasareihin ympättynä. Mikä projekti se on ?

Sori OT  ::)
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 31.05.2014, 20:33:19
142:een ne tein alunperin, koska B20 oli tarkoitus laittaa mutta se sitten jäi. Tuolla ne hyllyssä odottelevat sarjoineen sijoituspaikkaa. Eli täysin aiheeseen liittyvää juttua.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 06.06.2014, 23:59:57
Turbosta on tainnut mennä öljytiiviste. Ja muovi-bypassin reikä taitaa olla liian pieni putkistossa liikkuvalle ilmamäärälle.
Pössäyttää paikallaan ryntäyttäessä enemmän mitä useammin polkaisee ja sen jälkeen asettuu muutaman polkaisun jälkeen samaan määrään. Hetki tasakaasua tai joutokäyntiä eikä pössäytä polkaistessa. Muutenhan tuotakaan ei olisi heti osannut epäillä, mutta putsarin läpi tulee edelleen öljyä. Bypassin koko taitaa aiheuttaa sen verran takaisinvirtausta, että työntää öljyä ulospäin. Ei kuitenkaan vaikuttaisi varsinaisesti kuluttavan öljyä vielä.
Kateltava josko tilais aitoon versioon käyvän korjaussarjan joka ois ehkä laadukkaampi kuin turbon oma. Ja vois laittaa 50mm dumpin kun sellainen hyllyssä on.

Siitäkin huolimatta aamulla kohti Jyväskylää ja Volvokerhon kesäkokoontumiseen.

Hankookien tilalle sain uudet, otin sit samontein korkeamman kantavuuden tilalle.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 12.06.2014, 21:26:13
Otin ja pesin ilmanputsarin. Turbon imuaukko näytti aivan puhtaalta ja ajoin kotiin ilman putsaria. Öljyjälkiä ei näkynyt vieläkään, joten ei ole sieltä kotoisin. Ahtoputkisto ja putsari vaan on keränneet koneen huohottaessa öljyn talteen ja syöttävät sitä pihalle. Ja osa työntyy ajoviiman voimasta hiljalleen esiin valopellin välistä.

Huohotinpurkissa oli vettä ja pohjalla keltaista vanukkaan näköistä tavaraa. Liekö öljyn ja E85:n yhteistuotos. Noin 1000km tullut ajoa sisäänajoöljyjen vaihtamisen(2.6.) jälkeen. Öljytaso ylärajassa kuten kuuluukin.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Xuppo - 12.06.2014, 21:41:58
Huohotinpurkissa oli vettä ja pohjalla keltaista vanukkaan näköistä tavaraa. Liekö öljyn ja E85:n yhteistuotos.

Veikkaan että on juurikin öljyn ja viinan yhteistuotosta kun omaankin purkkiin kerääntyy samanlaista settiä.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 12.07.2014, 00:30:35
Tämä on lähinnä seissyt viikon verran kun olen ajellut ajot 245:llä (http://www.vrcf.fi/foorumi/index.php?topic=50817.0).

Tilasin satsin Autometer Sport Comp-mittareita Autoracingilta ja ovat hetken jo odotelleet asennusta. Kierrosluku, ahtopaine, öljynlämpö, öljynpaine, jännite ja bensa. Mittasin tankkianturin vastusarvon täytenä, 53ohm, ja hatara muistikuva irtoanturin mittailuista tyhjälle arvolle ois noin 200ohm. Kohtuu lähelle pitäis osuman tuolla mittarilla. Vedenlämpö onkin jo ennestään samaa sarjaa. Teen mittariston tilalle paneelin johon upotan mittarit ja laitan tarvittavat merkkivalot.

Kesäkuun lopussa töiden jälkeen kaupoille mennessä kuului konehuoneesta helähdys, sen jälkeen ropisi auton alla ja taustapeilissä näkyi prikkaa ja muuta hilua. Ei kuitenkaan vaikuttanut millään tavalla ajoon joten kurvasin kaupan pihaan ja kurkkasin pellin alle. Hukkaportin kansi oli kiertynyt itsestään auki, vaikka olin ollut tiukkaan laittavinani, ja pohjan ruuvitkin portin runkoon olivat löysällä, yksi puuttui jo. Kansi paikoilleen ja ostostelujen jälkeen töihin ruuvaamaan. Nyt vasta katsoin tarkemmin, että portin mitoituksissa on käynyt vähän virhettä. Kun pohjan ruuvit kiertää paikoilleen, ei pohjan ja rungon välysprikat kiristy kokonaan. Pohja jää kantamaan rungossa olevaan olakkeeseen keskeltä ::) Lisäilin prikkoja, väsäsin pari uutta kiinnitysruuvia pohjaan uppokantojen puutteessa ja laitoin jonkun jousen, enkä ole vieläkään saanut aikaiseksi hommata parempaa.

Halusin keulaa korkeammalle ja paremmaksi. Meinasin tilata saman 17mm langalla varustetun Mersun jousen josta olin etujouset aiemminkin tehnyt, mutta sitä ei saanut kuin tehdastilauksella. Seuraavaa vaihtoehtoa 18mm langalla sai, ja siitä tein uudet jouset. Tässä jousessa on hieman tiheämpi kierre kuin ohuemmassa. Torstaina katkaisin mittaan ja sovituksen jälkeen otin kertaalleen puoli kierrosta pois. Helmalinjan mukaan ois hyvin lievässä etukenossa, mutta kaaren korkeuden takia näyttää aika maasturilta perään verrattuna. Paljon nätimpi se kuitenkin on nyt ajaa töyssyjenkin yli kuin aiemmin. Antaa olla tuollaisenaan jos se siitä hieman laskisi aikaa myöden.

Samalla tuli huomattua perässä kardaaninlaipassa sivuttaisvälys ja on siinä ehkä vähän pitkittäistäkin. Mutteri ei kuitenkaan kiristynyt, joten silloinhan siellä ei ole krymppiholkkia vaan jäykkä. Voiko jäykän tilalle laittaa suoraan krymppiholkin? Ja jostain ois se krymppiholkkikin hommattava.

Öljynsuodattimensiirtojalkaa ja öljyjäähyä mallailin, Mocalin kamppeet Mopo-Sportilta. Suodattimelle löytyi sopiva kolo, mutta jäähylle ei oikein tahtonut paikkaa löytyä. Maskin ja flektin välissä toisella reunalla on oikeastaan ainoa paikka minne voi laittaa ilman koripeltien leikkelyä. 19-rivinen kenno ei ole ihan helpoin sijoitettava. Sitten liitin- ja letkukaupoille.

M90:een tilasin KL-Racingilta 215mm sintterin. Ei tarvitse vaihtaa nykyistä asetelmaa, shimmaa vain kohilleen. Vaikka pitää nyt massalevyllä niin tuskin enää radalla enemmän kiusatessa. Voimansiirron tärinöitä ja pärinöitä odotellessa vois ens viikolla koota laatikon.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 16.07.2014, 00:06:24
Öljyjäähy ja suodattimensiirtojalka asennettu. Ensin piti arvioida millasia liittimiä tarvitsee, sitten hakea Hydrauliikkakeskukselta moiset, asentaa palikat paikoilleen ja mitata miten pitkät letkut tarvitsee. Tilaa kun ei ollut tehdä oikein liian pitkää tai lyhyttä varsinkaan. Yhden liittimen vaihdoin 45-asteisesta 90:een testauksen jäljiltä ja ois toisenkin voinut vaihtaa letkujen saamisen jälkeen. Olisi saanut senkin letkun vedettyä nätimpää linjaa. Suodatinjalka sijoittui runkopalkin kupeeseen apusimpukan ja syylärin välille. Saa otettua suodattimen nätisti alakautta pois. Kenno tuli flektin ja maskin väliin oikealle reunalle kuten oli aikomuskin. Kaikki on sopivasti "piilossa" sentään.

Hukkaportinjousen vaihdoin ja nyt saa taas paineistettua konetta tarpeen vaatiessa. Muistin että hyllyssä on yksi 740 perävälitys ja siitä sain krymppiholkin perään, vaihtoa ja kardaanilaipan tiivistettä vaille.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 17.07.2014, 20:47:52
Perän kanssa selvisikin pinjonin shimmejä poistamalla. Eipä ole tullut noita vanhempia periä sillai purettua, että ois tutustunu rakenteeseen. Nyt on välys ja kopinat pois. Ahto- ja kiekkamittarit laitoin jo kiinni. Loput sitten kunhan mittariston tekee.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 19.07.2014, 22:19:45
Motoparkissa tuli muutama kierros käytyä Radalle.comissa ajelemassa. Ei mitään ihmeempiä, pakosarja ratkesi jälleen turbon laipan ympäri. Oli kyllä hieman jo alullaan valmiiksi. Eipä ole pitkä matka, joten ajelin takaisin, purin pakosarjan irti ja hitsasin umpeen. Edellinen korjaus oli ehkä hieman puolivillaisesti tehty kyllä. Jos se nyt vaikka kestäis? Ei viittis miettiä hitsausvaihtoehtoja kesämiitissä.

Parilta kierrokselta videontynkää: http://youtu.be/3SMeagOyn4U
Kepinnuppikin jäi kertaalleen tiimellyksessä käteen kuten videollakin näkyy ;D Vähän reilummin joutu nelosta riuhtasemaan päälle kun ei meinannu mennä, irtos sit kolmosta laittaessa.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 20.07.2014, 18:03:48
Ohjelma jatkui tänään varttimaililla Motoparkissa. Parhaaksi jäi 13,591s @ 176,21km/h, 60ft 2,294s. Ahtoja 0,7bar. Laatikko alkoi voimaan pahoin ja työntämään öljyä ulos takapäästä. Eikä tuo nopeissa vaihdoissa ihan ehdi enää synkroiltaankaan mukaan toimintaan.

Kaksi lähtöä, joista ensimmäinen edellä mainittu: http://youtu.be/vf2rX4WfM0w
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Volvo Setämies - 20.07.2014, 20:15:07
Motoparkissa tuli muutama kierros käytyä Radalle.comissa ajelemassa. Ei mitään ihmeempiä, pakosarja ratkesi jälleen turbon laipan ympäri. Oli kyllä hieman jo alullaan valmiiksi. Eipä ole pitkä matka, joten ajelin takaisin, purin pakosarjan irti ja hitsasin umpeen. Edellinen korjaus oli ehkä hieman puolivillaisesti tehty kyllä. Jos se nyt vaikka kestäis? Ei viittis miettiä hitsausvaihtoehtoja kesämiitissä.

Parilta kierrokselta videontynkää: http://youtu.be/3SMeagOyn4U
Kepinnuppikin jäi kertaalleen tiimellyksessä käteen kuten videollakin näkyy ;D Vähän reilummin joutu nelosta riuhtasemaan päälle kun ei meinannu mennä, irtos sit kolmosta laittaessa.

Tosi nätisti Volvo kulki, ihan livenä nähtynä :)
Videoltakin näkyy että radalla oli välillä tosi paljon ruuhkaa.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 29.07.2014, 23:26:56
No kulki ja kulki, eihän tuo nyt kauhean tehokkaan tuntuinen ollut ::) Säätöteknisiä juttuja vielä siltä osalta tekemättä.

Viime keskiviikkona niputin M90:n odottamaan asennusta. Kytkinakseli tuli muuten risasta laatikosta ja kolmosen tuennan hitsasin toki. Kolmosen ja nelosen synkrot vaikuttivat vielä toimintakuntoisilta. Vanhasta kytkinakselista vois tehdä vaikka keskitystyökalun, tähän asti pärjännyt sormi- ja silmämääräisellä keskitykselläkin ilman uudelleenaukaisuja.

Perjantaina laitoin M90:n ja sintterilevyn paikoilleen sekä lyhensin keppitelineen sopivaksi. Kone on hieman ylhäällä, joten joutui nuijimaan tunnelia enemmän kuin oletin. Vaihdoin ristikkomallin laipan laatikkoon vanhasta perästä ja kardaaninetupätkä tuli mittarivaijerillisesta M47:sta. Uudehkon tukilaakerin vaihdoin vanhasta kardaanista. Lauantain jäljiltä oli valmiina vaihteiston tuki, pääsylinterillä paikka kojelaudan sisällä osoittamassa taaksepäin ja kardaanintuki pari senttiä alkuperäistä paikkaa edempänä aivan kuten oli 265 Getragin kanssa. Kardaanin etummaisen ristikon voitelin ja se palasi toimintakykyiseksi. Pääsylinterin kiinnityksen teen uuden siistimmän.

Tämän päivän osalta ei enää kummoisia. Kytkimen nestelinjan asensin, tuli sitten toistaiseksi kokonaan 6mm kuparilla. Avasin työsylinteristä nipan ja työnsin injektioruiskulla pääsylinterin letkusta nestettä sisään. Kun alla oli hetken aikaa lorina käynyt, laitoin lukkopihdit letkuun jottei vedä ilmoja takaisinpäin tai jää valuttamaan ja nipan kiinni. Ilmaantui mokoma kerrasta ja noin helpolla. Ottaa aivan ylhäällä, mutta tuntuisi toimivan hyvin. Vipusuhde on hieman eri kuin nestekytkimellä normaalisti, sekä haarukan osalta myös eri kuin vaijerikytkimellä.

Keppitelineen hitsautin ja lyhensin vaihteensiirtotangon sopivaan mittaan. Ihan käypäsen oloinen asento tuli kepille. Kytkimen käytöksestä ei eroa jousitettuun massalevyyn kyllä huomaa. Laatikko pitää aika helvetillistä showta ajossa. Pintakaasullakin maantienopeuksissa rämisee aika reippaasti ja moottorijarrulla vasta mekkalaa onkin. Ei harmaassa 245:ssä kutosen perässä kakslevyllä ollut lähelläkään samanlaista elämöintiä. Ei tällä kehtais kaupungissa ajella oikein, saa nähdä miten pidempää matkaa. Huomenna jos sais vaihdettua kunnon öljyt laatikkoon "sisäänajoöljyn" tilalle sekä hommattua mopon/tms. jarrunestesäiliön. Nyt on vain letku nipparilla pystyssä kojelaudan sisällä jottei hori ilmaa.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve ja 145 -71 "Express"
Kirjoitti: Lankku - 14.10.2014, 22:10:18
142 heti heinäkuun lopussa seisontaan odottamaan jousitettua kytkinlevyä, sen verran ikävä oli ajaa jousittamattomalla. Laatikko pisti semmoset pärinät, ettei paremmasta väliä.

Tänään sain aikaiseksi vaihtaa hiotut nokat pois ja vakiot tilalle hydraulinostimin. Hetken joutui starttailemaan jotta sai kunnolla öljyt sisään nostimiin ja koneeseen eloa. Vähän pidempiä taukoja starttien väleissä tuntui parhaiten toimivan tilanteeseen. Kytkinlevyä ei ole vieläkään, joten sitä odotellessa seisotus jatkuu.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 18.03.2015, 21:56:12
Joulukuun puolivälissä löysi jousitettu kytkinlevy paikkansa ja pitihän sillä käydä lyhyt testiajokin suorittamassa samantien. Värinät vähenivät huomattavasti, mutta laatikko on vissiin niin loso, että moottorijarrulla pärisee ihan hervottomasti. Onpahan ainakin paljon parempi tilanne nyt kuin ennen.

Syksystä asti seissyt hyvin samoilla sijoilla, muutaman kerran talven aikaan pyyhkäsin vaan lumet pois päältä. Eilen suoritin tarkistelua katsastusta varten ja säädin käsijarrua vähän. Liikennekäyttöönotto ja aamulla konttorille. Muuta huomautettavaa ei ollut kuin huonosti toimivat pitkät kun niitä ei muistanut testata. Oli noussut liitin irti viiksestä ja otti kiinni milloin sattuu. Vähän lyhyt johto, jos touhuaa kojelaudan alla, niin irtoaa helposti.

Kävin ottamassa tankin täyteen ja ajelin kotiin. Kummasti taas tuntuu kovaäänisemmältä kuin viime vuonna ajellessa. Tosin tekniikan linjaus on nyt erilainen kuin M47:n kanssa. Konetta tarttis laskea hieman tai laatikkoa nostaa(tunnelin korotus), että ois samassa asennossa.

Tiputin 145:n pois otsikosta toistaiseksi, lisäilen takaisin kunhan sille tapahtuu jotain.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 21.05.2015, 11:15:38
Vähän tuli ajeltu joten otin pois liikenteestä ja hetken katselun jälkeen laitoin myyntiin rullaavana.
Otsikko: Vs: 142 -72 16valve
Kirjoitti: Lankku - 12.07.2015, 13:24:17
Eilen purin tekniikan pois ja vaihdoin 145:stä normaalin taka-akselin. Äsken lähti uuden omistajan matkaan, nähtäneen jatkossakin foorumilla.

Illalla vois pistää koneen osiksi, ainakin lohko lähtee kierrätykseen hieman pullahtaneiden sylintereiden takia. Sehän tuli todettua jo viime vuoden keväänä rikkoutuneen männän vaihdon yhteydessä hoonaillessa.

Mutta näiltä osin tämä oli tosiaan tässä, uusi omistaja jatkaa aikanaan :hello:

Kuvat uudessa osoitteessa: https://lankku.kuvat.fi/kuvat/142+-72/