Jakaja, jonka tekninen tarkkuus riittää antamaan kipinän mallista riippuen 0,1-0,5 asteen raameissa kampiakselilta mitattuna, ei täydy laittaa kymmentä astetta pieleen paremman toimivuuden takia.
Tällaiseen tilanteeseen päädytään suurella todennäköisyydellä siksi, että jakajaan ohjelmoidaan tiedot, jotka ovat useimmiten ilmoitettu jakajan asteina/kierroksina. 123Ignition jakaja on ohjelmoitu antamaan kipinä kampiakselin kulma- ja kierroslukutiedon mukaan.
Jakaja pyörii vain puolet kampiakselin nopeudesta. Ellei originaali spekseissä olevia jakajan tietoja kerrota kahdella (kierros/kulmatieto), niin jakaja antaa kipinän väärällä kohtaa. Alla esimerkki Volvon koneen jakajan tiedoista (linkki ja kuva), jotka pitää kertoa kahdella, jotta jakaja osaa antaa kipinän oikein.
http://volvo-122s.blogspot.com/2013/07/tuning-volvo-b20b-engine.html
123Ignition jakajia on kolmea eri Volvon B20:n soveltuvaa mallia:
-Switch, jossa on kuusitoista esiohjelmoitua sytkäkäyrää eri mallivariaatioille,
joita ei pysty muokkaamaan. Ennakkokäyrä valitaan säätöpyörästä ruuvimeisselin avulla halutunlaiseksi. Näitä esiohjelmointipaikkoja voidaan ohjelmoida uusiksi. Tämä jakaja tulee asentaa ohjeen mukaisesti kampiakselin ennakkomerkkiin, joka on ko. automallilla tyhjäkäynnillä ilman alipainesäätöä todettava. Mikä muu tahansa asennuspaikka sotkee esiohjelmoidut sytkäkäyrät.
https://123ignition.com/manuals/123manual_SWITCH4.pdf-Tune ja Tune+ ovat tarkoitettu täysin ohjelmoitaviksi (ei valmista ennakkokäyrää), niiden perusasetuksen kohdan saa ihan itse jokainen asentaja valita, laittaako ennakkomerkkiin vai moottorin yläkuolokohtaan.
https://123ignition.com/manuals/123manual_TUNE.pdfhttps://123ignition.com/manuals/123manual_TUNEPLUS.pdfAina kun jakaja asetetaan perusasetukseen, olkoon se sitten mikä kampiakselin kohta hyvänsä, se on kohta, jolla jakajalle kerrotaan 0-kohta. Kaikki astelukemat mitä appsilla sisälle ladataan, lisää sytytysennakkoa lukemansa verran tähän mekaanisesti asetettuun 0-kohtaan nähden.
Sytytysennakko lähtee lisääntymään seuraavaa asetettua lukemaa kohti lineaarisesti, jos se on nolla tai samansuuruinen kuin edellinen, niin ennakko ei lisäänny kierrosluvun pysyessä asetuspisteen ”alla”.
Selkein tapa on omasta mielestäni asentaa jakaja (Tune/Tune+) mekaanisesti moottorin yläkuolokohtaan, tällöin jokainen astelukuasetus appsilla on suoraan kampiakselin asteita ykk:sta, vähentää huomattavasti jako/kerto/vähennyslaskujen tarvetta.
Kun jakaja on ykk 0-asetettu, niin käyntiinlähtö "kisakireällä" koneella on todennäköisesti parempi kylmemmällä kelillä, kun se ei "potki takaisin" reilun sytytysennakon takia.Jos tämän topicin autossa on jakaja mallia Switch, niin silloin sen asentaminen omatekemään 20 eykk ”merkkiin” sytyttää juurikin siinä ja loput esiasetetut ennakkokäyrät 20 astetta lisää pielessä asetuskohtaan nähden.
Aina kun lainataan valmista sytkäkartan mallia toiselta, pitää tietää mihin jakajan perussäätö on tehty.
Jos jo nyt on ollut kaasarien säätämisessä ongelmia, niin ne eivät ainakaan vähene, jos sytkä on tyhjäkäynnillä pielessä ”10 astetta”.
Alipainesäädön kytkeminen toimintaan auttaa jakajaa säätämään ennakkoa kuormituksen mukaan. Tällä taitaa olla isoin vaikutus päästölukemiin, etenkin automaattivaihteisissa, persedynolla sen vaikutuksia voi olla hankala huomata. Alipainesäädön asetuspisteissä on sitten omat jumppansa lukemien laatujen muuntamisessa ja turbokäytössä vielä omansa.
Ja ei, en ole vielä asentanut yhtään 123Ignition jakajaa, mutta jonnin verran tonkinut aihetta omaa projektia silmällä pitäen.
Tuolla videonpätkää aiheeseen liittyen:
https://123ignition.com/support/ps. varmista myös puolan oikeellisuus:
stock or High Energy coil, primary coil NOT below 1,0 ohmedit 4.6.2020 kirjoitushäröjä/täsmennyksiä