No kuvasit käytännössä lähes ASTM:n mukaisen jähmepistetestin, joka juontaa historiansa vuodelle 1917. Ainoastaan puuttui, että olisit vielä jäähdyttänyt putkia 3c välein ja tarkistanut vieläkö valuu. Täysin vanhentunut tapa mitata öljyn kylmäominaisuuksia, koska mittaa juuri sitä rajaa milloin öljy ei enää valu omalla painollaan. Moottorissa öljy ei liiku omalla painollaan vaan voi olla myös pumpattavissa jähmepisteä alemmissa lämpötiloissa. Paremmat mittarit ovat CCS-viskositeetti (Cold Crank Simulator) sekä MRV -viskositeetti (Mini Rotary Viscometer).
No olipa testi vanhentunt tai ei, öljyjen ominaiuuksista se antaa helposti hyvän kuvan, joten tein testin viime yönä pakkasta hyödyntäen uudelleen. Lämpötilan säätö oli portaaton molempiin suuntiin.

Oheiset tulokset ovat aikoja, joissa kupla koeputkissa nousi päästä päähän. Ei mikään suoraan tilastoitava mittaustulos mutta antaa vertailukelpoisen tiedon näiden öljyjen keskinäisistä kylmäjuoksevuusominaisuuksista. Huoneen lämmössä kupla kulki niin nopeasti, että lyhyessä koeputkessa voi nähdä vain hitaimman ja nopeimman eron. Muille on annettu aika, joka on näiden välissä eli 1,7 sekuntia.
Öljyn merki ja vistkositeetti +20 °C -15°C -25°C -27 °C Samentuminen
Shell Helix Ultra 0W-30..........1,5 6 15 17 Täysin kirkas vielä -27°C:ssa
TB 10W-40...........................1,7 14 55 60 Alkoi samentua -15:ssa
Castrol Edge 5W-40...............1,7 10 25 25 Alkoi samentua -20:ssa
TB Diamond 5W-40................1,7 11 30 40 Alkoi samentua -20:ssa
Belco Synthetic 5W-40............2 16 65 70 Alkoi samentua -15:ssa
Otin öljyjä lisäksi myös läpinäkyviin putkimaisiin kuppeihin, joissa kuplan nousuaikaa ei voinut mitata mutta öljyn olemusta oli helppo tarkkailla. Visuaalisessa tarkailussa oli kuusi öljyä: Belco Synthetic 5W-40, Mobil Super Fe 5W-40, Mobil Super 3000xi 5W-40, Mobil I 5W-50, Castrol Edge 5W-30 ja TB Diamond 5W-40. Kaikki samentuivat kun lämpötila laski alle -20 asteen. Mobilin I:llä sameneminen tapahtui hitaasti ja ehkä vähemmän kuin muilla ja tarkkaa lämpötilaa missä se olisi samentunut on vaikea sanoa. Muut 5W-XX öljyt samentuivat suunnilleen -20 °C:ssa, Belco jo heti -15:een alapuolella. Belco vaikutti näistä kylmänä muita jonkin verran jäykemmältä, muiden välillä erot olivat sen verran pieniä että ilman mittausta pelkästään putkiloita kallistelemalla eroja oli vaikea havaita. Kaikki nämä olivat selvästi omalla painollaan juoksevia -27 °C:ssa TB:n 10W-30 oli öljyistä kaikkein värittömintä, muut selvästi ruskeampia.
Tarkoitukseni oli lähinnä katsoa, mitä lientä tarjouksissa myytävä Belko 5W-40 Synthetic motor oil oikein on. Lämpimänä (huoneenlämmössä) se oli jäykintä ja kylmänä myös kautta linjan muita jäykempää, jopa jäykempää kuin TB:n 10W-30 joskin varsin lähellä tätä. Näiden molempien hinnat liikkuvat noin 3-4 €/l. Toisaalta kaikki öljyt olivat juoksevia viime yön pakkaseen, -27 °C saakka. Kuumaominaisuuksista tai muista voiteluominaisuuksista tämä ei tietty kerro. Yllättävää oli, että kaikki muut paitsi Shell Ultra 0W-30 samenivat pakkasessa - ja vain muutaman asteen kylmemmässä kuin halpisöljyt. Tässä valossa moninkertaiselle hinnalle ei oikein löydy tieteellistä perustetta ainakaan kylmäviskositeetista. Kaikki öljyt toimivat tämän testin mukaan -30 asteen pakkaseen saakka ja vain tuo Shellin Ultra 0W-30 oleellisesti muita paremmin puhuttaessa kylmäominaisuukista sillä se ei juuri piittaa vielä ainakaan -30 asteen pakkasesta. Belco synthetic 5W-40 olisi ehkä parempi ristiä viskositettinsa puolesta 10W-40 öljyksi. Viskositetti käyttölämpötilassa pitäisi myös testata ja tätä varten pitäisi tehdä paremmat näyteputket, mikä ei ole järin suuri ponnistus mutta taitaa jäädä ensi talveen.
Pitää varmaan tehdä vielä kuumennustesti ja katsoa, jos siellä olisi jotain mullistavia eroja, missä järjestyksessä öljyt palavat mustiksi ja karstaantuvat.