^ ilmeisesti kyseessä nesteytetyllä kaasulla toimiva auto. Se vaatii kieltämättä enemmän kokeilumieltä, koska jakeluasemia on vain muutama koko valtakunnassa.
Mutta 20 km/h? Eli dieselmoottori, joka konvertoitu kaasulle -> pitää käyttää dieseliä sytykkeenä, mutta suuttimet mitoitettu vain tähän puuhaan -> vajaatehoinen kaasun loputtua?
Pakko kommentoida kun olen ajanut yli 2 vuotta LNG-Volvoilla aivan alusta asti kun niitä alkoi tulla maahan.
Auto ei ole mitenkään "konvertoitu", vaan täysin se on jo tehtaalla alunperin LNG-autoksi tehty. Toiminnaltaan ne ovat erittäin varmoja ja toimia laitteita. Moottori on tosiaan vastaava 13-litrainen dieselkone, käytännössä suuttimet ovat erilaiset. Suuttimen reunoilta tulee kaasu ja keskeltä naftapurske joka sytyttää seoksen. Ajoltaan autoissa ei ole mitään eroa versus tavallinen diesel versio.
Koneen ollessa kylmä alle 42*C niin LNG-syöttö ei toimi vielä ja käytössä on vain 50hv. Samoin jos LNG loppuu, niin käyttöön jää 50 samat heppaa ja kierrokset on lisäksi rajoittu.
Polttoaineena käytetään siis LNG/LBG:ta joka on jäähdyttämällä nestetytettyä metaania, joko maakaasua tai biokaasua. Lämpötila sellaiset -130 - 160*C pakkasella. Kirkasta nestettä joka höyrystyy heti vapauduttuaa. Maahan tippuessaan räjähtelee hauskasti poksuen ja muodostaa valkoista höyryä haihtuessaan. Siksi suojavarustus vaatimus tankatessa, visiiri/lämpöhanskat, ei T-paita ja shortsit.
Gasumin asemia on vähän (paljon siihen kun itse aloitin) ja on alueita jossa ei ainuttakaan. Ajot pitää suunitella sen mukaan. Tankkeja on kahta kokoa Volvossa, isompi on nimellisesti 205kg, mutta Gasumin asemilla ja paineilla siellä on käytännössä n.180kg käytettäväksi.
Kun auton kulutus on keskimäärin n. 30kg/100km (vastaa n. 40 - 42 L/100km dieseliä). Kun tästä tehdään laskutoimitus helpoksi ohjenuoraksi niin 180kg : 30kg/100km = 600km jää turvalliseksi toiminta säteeksi. 700km olen ajanut joskus ja silloin kaikki meni jo täysin nollille.
Tuon mukaan olen aina ajanut ja toistaiseksi pärjännyt oikein hyvin. Ajotietokone onkin paras kaveri LNG-autossa kunhan sen vain muistaa nollata aina tankkauksen jälkeen.
Kaikki polttoainemittaria uskovat ja grammalla pisimmälle ajavat ovat jääneet jossakin vaiheessa matkalle. Se on hauska ettei kulutukseen vaikuta se onko kesä vai talvi, talvi ja pakkanen on näiden autojen ystävä, koska polttoainekin on -130 - 160*C pakkasella.
Ongelmaksi voi muodostua asemien huonon toiminnan lisäksi ettei autoa tankata oikein ja tankki on jo lähtiessä vajaa. Sitä kun ei oikein näe mistään, mutta onneksi ajotietokone pitää hyvin paikkansa näissä. Painemittaria tankin kyljessä kannattaa vilkuilla aina kun tulee ja lähtee autolta. Se on samalla auton tärkein mittari ja kertoo tankin tilanteesta parhaiten.
Kanavuoren asema on oikeasti aika hyväkin asema, kaikilla asemilla on ongelmia. Surkein tietämäni on Vantaan Petikossa, jatkuvasti rikki, vuotaa ja häiriöitä jne. Paras tietämäni on taas Liedossa oleva uusi LNG/LBG asema, siellä kuten Lahden Kujalankin asemalla on myös VOLVO-tankkaus nappi

Napin idea on saada kylmempää/alemmalla paineella tankkaus, en tiedä kumpi oikeasti, koska vähän vaihtelee keltä sitä Gasumiltakin kysyy ?
Gasumin palvelu on sinänsä hyvää, apua saa ongelmatilanteissa ilman mitään wittuilua selkeällä suomen kielellä vaikka keskellä yötä klo 03.00

Kukaan ei tosin tule paikalle, mutta säätävät asemaa etänä ja useimmiten auton saa tankattua vaikka asema olisikin aluksi mykkä. On muuten hyvät kamerat jemmattuna asemille, en tiedä missä ovat, mutta kerran katseli nauhalta valvoja paljonko letku vuoti, kun soitin siitä ja tuumasi ettei tuo liikaa vuoda, korjataan huomenna.