Joo, vasta jälkeenpäin auton jo myyneenä tuli ilmi tuo mistä iso kulutus johtui, mekaanista vikaa ei ollut missään eikä täysin ajotavastakaan johtuvaa. Siitä oppineena seuraavan kerran kun jotakin autoa viritän, en tilaa "sopivia lastuja" vaan xx setille, vaan hankin säätövermeet itse, oikeastaan koko ohjauksen. Lh olisi varmasti ihan pätevä ohjaus mutta kallistun silti megan puolelle, sillä kun on todistetusti otettu isojakin teholukemia.
Niin, paljon on surkeita lastuja maailmalla liikkunut.
Minulla tämä säätäminen alkoi siitä, että olin perin juurin kyllästynyt huonoihin lastuihin. Eli ihan sama tarina kuin bricksin Ipdown nimimerkillä.
Toinen tekijä oli se, ettei silloin kukaan tarjonnut wiinalastuja. Joten päätin, että LH on ihmisen tekemä ja ihminen sen pystyy reverse-engineering menetelmällä purkamaan.
Lopputuloksena on se, että minulla on wiinastettu B230FT. Tai oikeastaan ihan sama, mitä kipinällä syttyvää polttoainetta sinne tankkiin työnnetään, niin saan auton käymään.
Niin. mega-säätäjille vertais-tuki suomen kielellä on huomattavasti parempaa kuin LH:n säätäjille. Joten se toisaalta tukee megan käyttöä. Toisaalta LH:ssa sitten on valmiiksi kohdillaan pirusti perusasioita, joihin ei tarvitse kiinnittää mitään huomiota säätämisen aikana, jos polttoaine on bensiini. Wiinalla sitten pitää säädellä hitusen muutakin kuin pelkkää peruskarttaa ja edistyneemmät säätäjät sitten tekevät mitä haluavat ahteriaan miellyttääkseen. Kuka tykkää minkäkinlaisesta alavedosta ja kuka haluaa sitten reagointiin pehmeyttä tai argressiivisuutta jne. loputon säätämisen suo kun tuolle tielle lähtee!

Säätämisen suossa olen jo aika syvällä!

Mitä noihin LH:n "teho-reserveihin" tulee, niin varmuudella yli 300hv sillä on otettu ihan tuotanto-autossa ja edistyneet säätäjät ovat sitten kiristäneet vieläkin enemmän sillä papua pihalle.
Monen asian summa, paikallaan oli vakiocooleri, vakiobensapumppu, suuttimet laskennallisesti tapissa tolla teholla yms.
Budjettiviritys, mutta suorituskyvyltään melko onnistunut. Joku epäili tossa aiemmin toimivuutta, niin kyllä se mulla jokapäiväisessä ajossa oli, voimaa koko kierrosalueen läpi, kulki myös alipainealueella... Siinäpä se syy varmasti, miksi näiden lastujen "puutteet" on huomattu vasta nyt. Seosmittarihan siinä olis varmasti paksua näyttänyt läpi kierrosalueen.
Niin, noissa budjetti-vireissa suuttimet menevät sen verran tappiin, ettei esim. nakurikastusta huomaa.
Minä pysyisin budjetti-virissäkin ihan kiltisti 0,8 ahdoissa vakio-romuilla, jotta jäisi edes vähän turvamarginaalia!

Tosin tässäkin on ero polttoaineessa. Nakurikastusta ei meinaa huomata bensalla edes noilla minun 668cc/min suuttimilla. Wiinalla se alkaa nykimään välittömästi, joten sekin varmasti muuttaa tilannetta siinä mielessä, että huomaan välittömästi syttymyöhäkön ja rikastuksen yhteisvaikutuksen ja niin huomaavat kaikki muutkin autossani olijat.
Niin, eipä kukaan ollut tiennyt sitäkään, että 16-tappisen sytty-binistä puuttuu tuki nakutusrikastukselle, ennenkuin tutkin asiaa ihan laittamalla binin EZK:n ja laittamalla koneen nakuttamaan. Kotterossani on raudassa nakurikastuksen kaikki elementit ja jos sitä ei tapahdu 16-tappisen binillä, niin johtopäätös on hyvin ilmeinen. Eli softa ei tue sitä. Mikä on kyllä tavallaan loogisesti pääteltävissäkin, koska 16-tappisen sähkökaavion mukaan siellä ei edes ole koko piuhaa.
Yhteinen anturi 16-tappisessa on sitten EGT, joka vaikuttaa EZK:ssa ennakkoon ja LH:n puolella sopitukseen.
Noita 16-tappisen binejä on myyty EZK:n virityslastuina 8-tappiseen koneeseen isoja määriä, niin montakohan moottoria on lopulta sen vuoksi hajonnut?
Eilen katselin nakutuksen tuhoamaa kansipahvia (lastutettu vakio) ja voin kuvitella millaista jälki on isommin viritetyssä moottorissa!

Oma kansipahvini aikoinaan petti puhtaasti vesien lähtöön täysvedosta. Nakutus sitä ei ole tappanut vaikka moottorini on taatusti pingannut tuhansia kertoja, mutta enintään 8 kpl peräkkäin (paitsi tuota 16-tappisen biniä tutkiessani), mutta siinäkin vaiheessa katselin nakuanturin signaalia samalla intensiteetillä, kuin mykän tuijottaessa tuheroa!
Eilinen miitistä palatessa kone innostui nakuttamaan ihan nolla ahtojen yläpuolella vaikka miittiin mennessä jogiinia "savustinkin" sillä turun tuomiokirkkoa isommalla usva pilvellä joka tuolta putken päästä näissä keleissä minulta tulee kaasua poljettaessa.
Säätelin siinä sitten LH:n parametrejä vääntökäyrästä alkaen useampiin vakioihinkin kajoten ja silti kilinä halusi alkaa ahdoille mentäessä takaisin tullessa, vaikka sinne mennessä ei naksahtanut kertaakaan. EZK:ssa laittamalla suurimman väännön kohdalla ennakoksi 10 astetta sillä sentään pystyi ajamaan ja yli 4500rpm se sitten sieti ennakkoa ihan normaalisti.
Ensin tuli epäilys, että olikohan sulattanut kissani sinne mennessä pakkasen (ei markku) vuoksi tai jotain muuta vastaavaa.
Tänään ei mitään ongelmia vaikka eilen ropisi niin pirusti ja tänään oli pakkastakin selvästi enemmän kuin eilen, vaikka miittiin mennessä pakkasta oli -14C ja palatessa -17C, joka olikin ainoa asia joka miitin aikana muuttui.
No, tänään löin alku-illasta koneen tulille ja katselin, että nouseepas lämpömittari poikkeuksellisen nopeasti.

Hitusen kokemusta omaavana osasin mennä tutkimaan konehuoneen puolta ja kurkata paisariin ennenkuin ollaan termostaatin aukeamis-pisteessä. Hilettähän siellä paisarissa oli.

Muistin siinä samassa, että syksyllä mittasin nesteen pakkasen kestoksi silloin -24C mutta kun pakkasesta ei ollut tietoakaan, niin asia sitten unohtui korjata.

Käytin koneen termostaatin avautumislämpöön ja tarkkailin alkaako vesi kiertää syylärissä? Alkoihan se kun ylävesiletkua hitusen puristeli. Siitä sitten rauhallisella tyylillä kohti kaupunkia ja lämmintä parkki-hallia.
Ei lämppärin kenno sulanut parkkiin matkalla, joten sinne siis peläten menikö lämppärin kenno rikki (taas). No, sen vaihtamisesta meikäläisellä onkin sitten kokemusta, joten sen projektin kaikki vaiheet osaan ulkomuistista hyvin.

Parkissa sitten puhallin täysille pikkuhiljaa nostellen. Tupakin verran käyttöä ja sitten kauppaan.
Samoista vaivoista kärsiviä taisi olla useampiakin, sillä parkissa oli omituisen paljon tunkua!

Takaisin tullessa tuulilasikke ilmestyneet sulat vyöhykkeet sitten kavalsivat kennon sulaneen. Tämän jälkeen käyttelin autoa niin kauan, että tuulilasi oli sisältä sula.
Motonettiin matkani vei tuon jälkeen, raakaa jäähdytysnestettä hakemaan. Kassalla oli edelläni kolme asiakasta, joilla kaikilla oli akku ostoksenaan.

Sentään sahasin katiskani käyntiin ilman lämmitystä ja näissä pakkasissa se ei enää ole wiinamäen miehelle mikään itsestään selvyys. Odottelen "innolla" helmikuuta, koska akku täytää tuolloin vuotta. Edellinen kesti tasan kaksi vuotta ja meni sentään takuuseen.
Lisäilin sitten motonetin pihalla reilun litran raakaa glykolia jäähdytysjärjestelmään roiskittuani sieltä saman verran pois vanhaa nestettä (ympäristörikollinenkin).
Ajelin sitten pienen säätölenkin ja ei mitään oirettakaan ropinasta. Pihalla ennen kylmästarttia mittasin EZK:n lämpöanturinkin ja se vaikutti normaalille lukemiensa perusteella.
Nostin ahdotkin takaisin sinne 0,8 baariin, eikä ropise yhtään, ei edes oiretta! Mystistä!

Sopitus on kokoajan ollut kunnossa eikä sieltä löydy vikaa, joten vika on jossain EZK:n puolella. Epäilen vahvasti lämpöanturia, sillä olen antanut itseni ymmärtää, että EZK kiristää ennakkoa kylmänä lämmittääkseen moottorin nopeammin. Se voisi selittää tuon oudon ja erittäin epäjohdonmukaisen sytty-käytöksen. Joten taidampa mennä huomenissa varaosaliikkeeseen ja tilata aidon bosch lämpöanturin, kun en ole sitä laiskuuttani saanut aikaiseksi aikaisemmin.
Mutta tämmöistä tämä motorsportti on!
