Lattia on aika maantasalla. Voiko se silti olla valesokkeli vaikka onkin elementistä tehty ? Vai meinaatko että villa olisi mätää. Ja tosiaan lattia rakenteestakaan ei ole kummosemmin tietoa kun ei löytyny läpileikkaus papereita. Taitaa vain olla iso riski tämä taloa. 
Elementtien tapauksessa ei varmaan voi puhua valesokkelirakenteesta, jossa seinän puinen alajuoksu on lattian pinnan alapuolella. Tosin näitä lattian sisään leivottuja ajajuoksuja voi kyllä olla väliseinienkin alla (jos maanvaraiset lattiat) ja nekin voivat siis ongelmia aiheuttaa.
Betoni ei homehdu, mutta siinä villassa voi kasvustoa olla. Sekin on mahdollista, että elementtien alareunat ovat maanpinnan alapuolella ja viimeistään siinä osassa villat muhivat koko ajan märkinä.
Huono ilmatiiveys + wanha kunnon koneellinen poisto tai essonbaarin vahvan perinnetiedot mukaan reilusti alipaineiseksi säädetty tulo&poisto (ettei rakennus homehdu) on aina huono resepti. Kun ilmaa on 30-40 vuotta revitty sisään rakenteen läpi, niin se villa on toiminut suodattimena ja kerännyt itseensä orgaanista ainesta. Kosteuden ei tarvitse tulla maaperästä. Se voi tulla sateenkin mukana - etenkin, jos villan päällä on tiilimuuraus ilman tuuletusrakoa. Tuulisella säällä sade kastelee seinää eikä tiili ole vesitiivistä. Nykyään tätä lajia piisaa vuoden ympäri, kun ei enää ole talvella pakkasta.
Tosin nyt taisi kyseessä olla sänkkäri (sandwitch elementti), jossa ei ole tiiliä, vaan ohkaisia tiililaattoja pinnassa. Tämä jo pitää paremmin vettäkin - nyt arkana paikkana lähinnä saumat.
Myös rakenteen sisäpuoli on betonia = varsin ilmatiivis. No, elementtien saumoja, ikkunoita ja muita läpivientejä lukuun ottamatta, mutta näiden tiivistäminen ei ole ihan mahdoton työsarka vs. tiilimuuraus, jossa joka toinen pystysauma vuotaa.
Kartoitukset ovat pääsääntöisesti silmämääräistä arviointia. Tosin pientä osviittaa tilanteesta saa myös pintakosteustunnistimilla yms. Seuraava askel on porata pienet (tyyliin Ø10-20 mm) koereijät lattiaan ja seinään. Saa mitattua kosteutta rakenteen sisältä, saa otettua pienen näytepalan villasta ja lattian tapauksessa myös voi onnistua tekemään päätelmiä siitä, mitä pinnan alla on. Timattiporalla saa nykyään aika kätsysti rusautettua jopa Ø100 reiänkin betoniin. Toki kustannus on tässä vaiheessa jo muutamia tonneja satasten sijaan.
Omaa nenääkin kannattaa käyttää ja kaikki takanpolttelut tai pullan leipomiset vähän nostaa karvoja pystyyn - onko siinä yritetty peittää jotain talon "ominaistuoksua"?