Ekan sukupolven Dacia Loganissa oli, jos nyt en ihan väärin muista, sellainen älyn riemuvoitto että ei valoja ollenkaan = mittarivalot palaa puolitehoilla, parkit = mittaristo pimeänä, valot päällä = mittaristossa täydet valot.
No jopa. Sinällään olisi hemmetin fiksu veto, ettei mittarivalot pala parkeilla. Ei ole pulaa sankareista, jotka ajelee pelkät parkit päällä. Etenkin jakeluautot ja vanhat dieselit, jotka pitää jättää kaupan pihaan tyhmäkäynnille ja ajovalot tietenkin sammutetaan, ettei polttimot kulu. Matkan jatkuessa päällelaitto tietenkin unohtuu.
Vaan noin niinkuin muutoin, eriasteisia avipieruja riittää ja biomassa pitää niitä jopa hyvinä ideioina, koska "näin on aina ennenkin tehty".
Ottakaapa kahvia, seuraa avautuminen:
1. Vanhat japsit silloin joskus ennen. Valokytkimessä 0-parkit-ajovalot. Selkeää. Tosin Suomessa on ajovalopakko ollut iät ajat ja ajovalojen ollessa päällä kojelaudan tikitalikello himmeni yötilaan, jolloin sitä ei kirkkaassa päivänvalossa erottanut.

2. Tekniikka kehittyi, tuli hieno "ajovaloautomatiikaksi" kehuttu toiminto. Oikeasti se on purkkaviritys, missä ajovalot syttyvät myös valokytkimen 0-asennossa, kun sytytysvirta on päällä. O = valot päällä. Logiikka ohoi? Ja kyseessä on nimenomaan purkkavirtitys - auto itse ei tiennyt, että ajovalot ovat päällä, joten takasumuvaloa tai pitkiä ei saanut päälle. Niiden käyttämiseksi piti vääntää valokytkimestä valot "oikeasti" päälle. Tietenkään valosummeriakaan näissä ei ole, koska on "valoautomatiikka", joten tämän tempun avulla onnistui myös liian virran purkaminen akusta. Ja tätä hienoa automaatiota jaksoi moni ylistää...

Tästä on kyllä erilaisia variaatioita. Kuulemma fiksuimmat ohjaavat ajovaloja öljynpaineella ts. valot syttyvät vasta moottorin käydessä. Samoin vaihtelee, mitä tapahtuu käynnistettäessä. Osassa valot päällä starttaamisen ajan, osa sammuttaa lähivalot. Ja sitten piisaa kuskeja, jotka vääntelevät valokytkintä, koska esson baarissa näin ohjeistettiin. Minäkin olen tätä testannut, kun käsissä oli auto, johon polttomoiden vaihto oli veemästä. Eli valokytkin ensin nollille, sitten startti ja valot päälle vasta koneen käydessä, jolloin poltin sanoikin välittömästi poks. Rupesi melkolailla välittömästi tuntumaan touhu turhalta - ei tällä tyylillä saanut yhtään käyttötunteja lisää.
No, volkkarilla on aina ollut oma huumorintajunsa näissä jutuissa. Taannoin oli tapana, että valokytkin normi 0-parkit-ajovalot (0-P-1), mutta jos moottorin sammutti valokytkimen ollessa "valot päällä" -asennossa, sammuivat myös ajovalot ja pelkät parkit jäivät päälle. Valosummerin puuttuessa hieno automaatio edesauttoi parkkien unohtumista päälle.
Tuoreempi aivopieru samalta lafkalta, vajaan 10 v ikäinen Caddy: Valokytkin samaa 0-P-1 -mallia, mutta lähivalot + takavalot palavat myös 0-asennossa, kun moottori käy. Mittarivalot ei. Mittarivalot saa päälle vain vääntämällä valokytkimestä "pakkovalot" päälle. Ei ole minulle auennut mikä idea tässä on takana. Jos autossa olisi päiväajovalot, niin sitten hommassa olisi mieltä, mutta kun ei ole. Tosin ei tässä niitä ajovalojakaan ole, vaan pelkät saunalyhdyt.
Japsimallin ajovaloautomatiikka on pyllystä senkin takia, että se tekee päiväajovalojen jälkiasennuksen mahdottomaksi. Päiväajovalot eivät saa palaa samanaikaisesti etu- ("etuparkit" essonbaarin kielellä) lähi- tai etusumuvalojen kanssa. Helpoimmin vaatimus toteutetaan kytkemällä päiväajovalot palamaan, kun moottori käy, mutta auton omat/alkup. valot ovat kokonaan pois päältä. Myynnissähän on päiväajovaloja, joissa on tarvittava automatiikka tämän toteuttamiseen.
Jälkiasennus olisi oikein kiva juurikin niihin halogeenivaloisiin autoihin, joissa on lyhytikäsiet H7 tjsp polttimot ja vaihto hoituu käytevästi purkamalla puoli keulaa... Ja kuten sanottu, "takavalot eivät pala" vaihtoehdon salliminen on aikalailla välttämätöntä, jotta jälkiasennukset saa tehtyä ilman hillitöntä kikkailua.
Eli nyt on siis todettu, että vanhemmassa kalustossa olisi kiva, jos valot saa kokonaan pois, vaikka kone käy. Vaan miten hanskataan se, ettei valoja muista laittaa päälle? No, tämä voikin ratkaista silläviisiin, että valokytkimellä valitaankin vain 0-A eli onko ajovalot päällä vai ei silloin, kun kone käy. Moottori seis -> kaikki valot sammuvat. Tällaiseen on helppo ne päiväajovalotkin lisätä.
Haasteet? No, ne parkit. Jos valokytkin on mallia 0-P-A, niin sehän sitten mahdollistaa ajelun pelkät parkit päällä. Näitähän riittää pimeilläkin keileillä. Turha kuvitella, että valon puute keulan edessä saisi lamppua syttymään vintillä... Nyt alkaa epäloogisuudet, esim. Fiat Stilossa kytkin 0-A ja parkeille erillinen painonappi. Bravo vielä pykälää epäloogisempi - parkit sai päälle ainoastaan naksuttelemalla valokytkintä edestakaisin välittömästl koneen sammuttamisen jälkeen. Jää satunnaiskäyttäjältä satavarmasti löytämättä tällaiset piilotoiminnot.
V60 on aika hyvä - selkeä kytkin mallia 0-P-A-1 eli löytyy erikseen automatiikka (joka polttelee lähivaloja hämäräkytkimen ohjaamana) sekä 1 = lähivalot pakotettuna päälle. Kokonaan ilman valoja tai pelkillä parkeilla ei saa ajeltua, vaan auto vaihtaa päiväajovaloille, kun kone käy... tosin tämä taitaa olla kaikissa tehdasasenteisilla päiväajovaloilla varustetuissa (kuuluu päiväajovalojen vaatimuksiin).
Vaan ei ole V60 täydellinen. Mitä näitä päiväajovaloja koskevia vaatimuksia taannoin koitin tavailla, niin mittaristosta pitäisi nähdä 1) onko takavalot päällä 2) onko lähivalot päällä.
Takavalojen palamisen indikointiin kelpaa merkkivalon sijaan myös mittarivalojen palaminen, jos mittarivalot palavat vain silloin, kun takavalotkin. Vanhemmassa kalustossahan näin yleensä onkin. Taitaa vaan moni auto säädöstä rikkoa, ml. V60, koska digimittariston taustavalo on aina päällä eikä mitään merkkivaloja ole. Takavalot saa tässäkin halutessaan pois (kytkin 0 tai P -asennossa), vaikka keulalla palaa aina jotain (päiväajovalot tai lähivalot) koneen käydessä. Volvosta puuttuu myös lähivalojen indikointi. Ei näin

Tuoteemmista idän ihmeistä ei ole havaintoja, mutta näissäkin taitaa mittarivalot palaa pelkillä päiväajovaloilla ja ani harvassa on mitään hämäräkytkinautomatiikkaa (päätellen siitä, ettei lähi+takavalot syty tunneleissa). Merkkivaloilla ei loppujen lopuksi ole merkitystä, kun nomi järkiautoilija ei moisista piittaa. Tosin järkiautoilijaa nyt ei mittarivalaistuksenkaan puute haittaa, koska järkiautoilija ajaa aina oikeaa tilannenopeutta (noin 70 km/h täysin riippumatta siitä, onko rajoitus 40 vai 100 km/h). Nopeusmittari on tarpeeton kapistus näissä.