No ei niitä kylmäsävyisiä valoja juuri katuvaloissa näe. Monimetallilampun n. 4000k on käytännössä se kylmin, ledit ovat pääsääntöisesti "lämpimämpiä".
Mä en kyllä perskohtaisesti näe kylmäsävyisellä valolla paremmin jos on pimeää.. Siis jos verrataan luokkaa 3000 vs 5000k
3000 vs 5000 K ero kovin pieni. Esim. spna jotain 2100 K ja virallisen speksin mukaan päivänvalo on 6500 K. Oikeasti kylmät sävyt sitten tuosta ylöspäin.
Suomessa vaan ollaan kovin tykästytty kusenväriseen valoon. Muualla maailmassa ymmärtääkseni 6500 K aika yleisesti käytössä sisävalaistuksessakin. Hehkulämmittimet oli 2700 K, mutta häikäisyhalogeenit taisi olla pikemminkin 3000 K. Muinoin katuvalaistus elohopealampuilla jotain 4000 K tyylistä ja tämä sävy on yhä vakioratkaisu toimistoissa yms.
Mutta ledien myötä katosi viileämmät sävyt aikalailla perus valikoimista ja tilalle saatiin 2700, 2500 ja 2200 K lamput. Pääsee nauttimaan natriumlamppujen kaltaisesta valosta kotioloissakin. Ynnä ulkona, koska tätä tyyliä myös uudet katuvalaistukset.

Pohjoismaissa hieman lämpimämpien sävyjen käyttö on siinä mielessä perusteltua, että keskitalvella aurinko jumittaa lähellä horisonttia ja silloin keskipäivänkin suora auringonvalo on 4000 K luokkaa. Siis auringon paistaessa, mikä on loppusyksyllä ja keskitalvella harvinainen efekti. Taivaalta tuleva epäsuora valo on yleensä paljon kylmäsävyisempää.
Nyky ledikatuvalot ja myös sisätilojen ledivalaistukset on ihan sanonko mistä?
Osa katuvalaistuksista on tosiaan osattu tehdä pirun häikäiseviksi. Myös valon laatu lie aika kehnoa. Ledeissäkin on ihan selkeästi nähtävissä, että maksimaalinen valotehokkuus ja hyvä värintoisto ovat asteikon eri ääripäissä. Halpisratkaisuissa (ja valotehokkuutta maksimoitaessa, esim. led-taskulamput) paistaa selvästi läpi ledin sininen valo. Jopa niin, että valaisimen tuottaman valokeilan värilämpötila on erilainen keilan keskellä ja reunoilla.
Miellyttävääkin valoa tuottavia led-valaisimia on, mutta ne ei ole halvimpia eikä niiden valotehokkuus ole hyvä (siis jäävät alle 100 lm/W). Tosin niin jää monet led-lamputkin, vaikka kiinanpojat on painaneet pakkaukseen komeat lumen -lukemat, joiden perusteella valotehokkuus >>100 lm/W. Todellisuus sitten -30…-70 % lupauksista.
ES lamput saivat huonon maineen, kun 11 W lamppuja (550 lm) tyrkytettiin 60 W hehkulamppujen (700 lm) korvikkeena. Silloin nuo valovirta-arvot sentään pitivät aika hyvin paikkansa. Ledien kanssa tämäkin pilattu ja värilämpötilakin on välillä vähän sinnepäin.
Etenkin varhaisimmat sisävalaisimet kärsivät ledien vaatimattomasta valotehosta. Kun tehoa ei ollut yhtään hukattavaksi, ei voitu käyttää ratkaisuja, missä valonlähde (led-ydin) ei ole paljaaltaan näkyvissä (kuten katuvaloissa edelleen on), vaan valo tulee tilaan opaalimuovin tai heijastavan pinnan kautta. Nykyään tehot jo riittää fiksumpiikin ratkaisuihin, mutta näitä häikäisyledejäkin yhä tehdään – mm. häikäisyhalogeenien korvikkeeksi, koska jotkut kai noistakin yhä tykkää. Minulla ”nousee savu silmistä” noiden halogeenienkin kanssa….
Säädettävä värisävy olisi kiva piirre, jos valaisimesta löytyy potkua. Himmeä lämminsävyinen valaisin passaa tunnelmavaloksi, mutta himmeälle päivänvaloa jäljittelevälle ei käyttöä löydy. Valitettavasti säädettävien valaisimien valoteho ilmoitetaan yleensä 4000 tai 3500 K värilämpötilalla, joka tuotetaan polttamalla sekä lämmin (2000-2700 K) että kylmäsävyiisä (5000-6500 K) ledejä täydellä teholla. Kun värilämpötila säädetään jompaankumpaan ääripäähänsä, valoteho puolittuu. Tämän pitäisi mennä niin, että valoteho kasvaa samalla, kun värilämpötila kasvaa.